Billige vesker

Høstens fineste og rimeligste vesker

Vesketrendene for høsten 2015 er mange og varierte, så da er det fint å kunne boltre seg i rimelige versjoner og sikre seg en til hver trend!

HØSTENS VESKER: Denne sesongen er veskeutvalget ekstra stort, fra det elegante til det humoristisk, til det praktiske og anvendelige. Shopper-veske med print fra H&M (kr 199)
HØSTENS VESKER: Denne sesongen er veskeutvalget ekstra stort, fra det elegante til det humoristisk, til det praktiske og anvendelige. Shopper-veske med print fra H&M (kr 199) Foto: FOTO: Produsenten.
Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Når det kommer til motetilbehør som faktisk har en reell funksjon, er det ingen tvil om at sko og vesker er definitive vinnere.

Men i motsetning til sko, som ofte kan være mer smertefulle enn de er nyttige, er vesken stort sett alltid en kilde til praktisk mote.

Helt siden Samantha Jones frenetisk gjorde alt for å få klørne i en Birkin-veske i den beryktede «Coulda, Woulda, Shoulda»-episoden TV-serien «Sex og Singelliv», har luksusveskeindustrien sett en utrolig vekst.

- Motetilbehør, spesielt laget av skinn, har vokst raskere enn den mer utvidede luksusindustrien, opplyser luksusvareanalysten Luca Solca til magasinet The Business of Fashion.

Drømmer om luksusvesker

Og sammen med en voksende og økonomisk sterk industri, ser vi også hvordan følelser og et økt behov for vesker samtidig øker.

- Tidligere handlet mote eksklusivt om klær. Men et sted langs veien ble håndvesker involvert. Vi ønsker dem, vi drømmer om dem, vi sammenligner dem - og, uten å tvile, så kjøper vi dem, skriver den britiske motejournalisten, Ellie Pithers, i magasinet Telegraph Fashion.

Og slik har det altså blitt, kanskje uten at vi egentlig har merket det: Vesker er for mange den nye skoen. De er samleverdige, og man kan aldri ha for mange.

Forskjellen på dyre og rimelige vesker

Å investere i en litt mer pristung veske, basert på god kvalitet, kan absolutt anbefales.

Men trendvesker som kanskje går inn og ut av motebildet, kan man godt investere litt mindre i.

- De rimeligere butikkjedene som selger billigere vesker har blitt mye bedre, og mange av veskene ser nå mer ekte ut. Det som også er bra med å kjøpe en billig veske er at man har råd til å bytte den ut mye oftere, tipser Henriette Dybdahl, stylist ved pr-byrået This is PR, og legger til:

- Hovedforskjellen er dog at de dyre veskene som oftest er laget av ekte skinn, som eldes med stil - de blir finere over tid rett og slett. Den samme effekten får man sjeldent på imitert skinn.

Marthe Kveli Valeberg, som eier livsstilsbutikken MagMaLou og er designer bak klesmerket byMagMaLou, mener at det er lurt å tenke på miljøet når man shopper.

- Kvaliteten på både stoffene og produksjon er jo selvfølgelig dårligere på veldig billige vesker, enn de som ligger høyere i pris. Samtidig er det jo mer miljøvennlig å kjøpe en veske som holder kvaliteten over lang tid, enn å handle inn masse billigvesker hele tiden, sier hun.

Behandle alle veskene pent

Men stylist ved pr-byrået Mildh Press, Annette Sandstå, har et godt tips til hvordan man kan forlenge livet og kvaliteten til en rimeligere veske.

- Mitt tips er å henge de opp sammen med de litt eksklusive veskene du eier. Da får alle lik behandling og veskene holder seg bedre. Pass også på at du holder de rene og vasker når det trengs.

En annen motesynd som vi jenter har en lei tendens til å begå, spesielt når vesken har en lavere prislapp, er å behandle innholdet som en Mary Poppins-veske.

- Man bør legge all sminke i en liten toalettmappe eller en plastpose for å unngå sminkesøl, tipser derfor Kveli Valeberg.

HVA SYNS DU?: Er dette årets kuleste, eller styggeste, vesketrend?
HVA SYNS DU?: Er dette årets kuleste, eller styggeste, vesketrend? Foto: FOTO: Stella

Vesketrendene for høsten 2014

For motesesongen vi akkurat har gått inn i, ser vi et ekstra stort utvalg av vesketrender. Dette gjelder spesielt utseende og fargene på veskene.

- Det er som vanlig flere vesketrender i år, men noen av de tydeligste trendene er vesker med dyreprint eller mønster, metalliske vesker og vesker med en humoristisk vri à la McDonalds-vesken fra Moschino, forteller Kveli Valeberg.

McDonalds-vesken og pommes frites iPhone-dekselet fra den ferske Moschino-designeren Jeremy Scott er elsket av moteeliten - spesielt av den 52 år gamle moteredaktøren og ikonet Anna Dello Russo.

Men når det kommer til selve formen på høstens vesker, har de en mer klassisk tilnærming, uansett om de spiller på en fastfood eller animalsk trend.

- Denne høsten skal veskene være litt mer elegant og damete enn hva vi kanskje har sett tidligere sesonger. Tenk 60-tallet. Nøytrale farger som sort, brunt, kamel og grønt er også noe som går igjen, sier Kveli Valeberg.

Nettopp derfor ser vi ekstra mange firkantede vesker denne sesongen, i både større og mindre formater.

Ryggsekk og bucket-bags

FIRKANTET: 1. Veske fra Accessorize (kr 485), 2. Zeek veske fra Aldo (kr 299), 3. Veske fra Accessorize (kr 325), 4. Osley veske fra Aldo (kr 499), 5. Snake Suedette Foldover Clutch fra Accessorize (kr 289).
FIRKANTET: 1. Veske fra Accessorize (kr 485), 2. Zeek veske fra Aldo (kr 299), 3. Veske fra Accessorize (kr 325), 4. Osley veske fra Aldo (kr 499), 5. Snake Suedette Foldover Clutch fra Accessorize (kr 289). Foto: Picasa

På den andre enden av skalaen finner vi også to litt mer sporty vesketrender som passer perfekt inni høstens sporty klestrend, nemlig ryggsekker og bøttevesker.

Bøttevesker, eller bucket-bag som det heter på engelsk, finner man spesielt mye i rimeligere varianter. Den enkle designløsningen med snøring som lukking, gjør at vesken er enda mer praktisk å bruke - med mindre man er omringet av lommetyver.

Ryggsekken har derimot funnets i motebildet en god stund allerede, men for høsten 2014 ser vi at også disse tar til seg en mer boksete form og spennende detaljer.

Passer like perfekt til en sporty trend, som en 60-talls look eller et normcore antrekk.

Totes er den nye it-veska

Selv om elegante former og firkantede vesker stiller i høysetet akkurat nå, har tote veskene kommet for å bli i moteindustrien.

En tote-veske, er egentlig bare en fancy form for strandveske, men det at man får plass til «hele livet» oppi dem har gjort veskene über populære.

Den rette, lange og brede formen er som skapt for oppbevaring av tablets eller laptoper, noe som passer perfekt i disse teknologioppslukende dager.

En skinnvariant vil så klart holde lengre, være stødigere og gi innholdet bedre beskyttelse, men igjen finner vi gode rimeligere varianter også.

Statement-cluth

Vesken som får deg fra A til Å, fra jobb til fest, og utallige julebord når den tid kommer, er uten tvil statement-clutchen.

TOTES & BUCKETS: 1. Bucket Bag fra MQ (kr 399), 2. Frynsete tote-bag fra Kappahl (kr 249), 3. Sort tote-bag fra H&M (kr 199), 4. Tote-bag med dyreprint fra Lindex (kr 299), 5. Tote-bag fra Kappahl (kr 199), 6. Bucket-veske fra H&M (kr 199).
TOTES & BUCKETS: 1. Bucket Bag fra MQ (kr 399), 2. Frynsete tote-bag fra Kappahl (kr 249), 3. Sort tote-bag fra H&M (kr 199), 4. Tote-bag med dyreprint fra Lindex (kr 299), 5. Tote-bag fra Kappahl (kr 199), 6. Bucket-veske fra H&M (kr 199). Foto: FOTO: produsenten

Den er gjerne oversized, og trenger ikke være paddeflat som før. Gå for en som rommer mobiltelefon, lommebok og et par sminkeprodukter, og la resten ligge hjemme.

Om du bærer clutchen mellom fingrene, eller under armen, spiller ikke så stor rolle, men en personlig favoritt er variantene med fingerhåndtak eller såkalte knuckles, slik at clutchen nærmest sitter fast på hånden.

Crossover veske

Lenge har den uoffisielle korrekte måten å bære en skulderveske på, vært over én skulder. I år, og heldigvis for det, har kryss-metoden kommet tilbake, som jo er langt mer praktisk på alle mulige måter.

Vesken sklir ikke konstant av skulderen, og man kan gå normalt uten å helle over til høyre side.

CLUTCH: 1. Veske fra Accessorize (kr 355), 2. Clutch fra Accessorize (kr 325), 3. Clutch-Veske fra Accessorize (kr 355), 4. Meow Lommebok-Clutch fra H&M (kr 129).
CLUTCH: 1. Veske fra Accessorize (kr 355), 2. Clutch fra Accessorize (kr 325), 3. Clutch-Veske fra Accessorize (kr 355), 4. Meow Lommebok-Clutch fra H&M (kr 129). Foto: FOTO: Produsentene.

Crossover vesker passer spesielt godt til sporty, 60-tallet og folk-trendene, men kan brukes til stort sett alt.

Les også:

Kle deg i høstens trender hele uka

Her er designerveskene alle vil ha nå

Slik unngår du å bli lurt av falske designervesker

KLASSIKERE: 1. Leather Small Bucket Saddle Bagfra Accessorize (kr 499), 2. Sofia Handheld veske fra Accessorize (kr 455), 3. Melissa Winged and held fra Accessorize (kr455), 5. Miranda Pocket Tote fra Accessorize (kr 499), 6. Clara Bag fra Gina Tricot (kr 349), 7. Willesden Satchel fra Accessorize (kr 455).
KLASSIKERE: 1. Leather Small Bucket Saddle Bagfra Accessorize (kr 499), 2. Sofia Handheld veske fra Accessorize (kr 455), 3. Melissa Winged and held fra Accessorize (kr455), 5. Miranda Pocket Tote fra Accessorize (kr 499), 6. Clara Bag fra Gina Tricot (kr 349), 7. Willesden Satchel fra Accessorize (kr 455). Foto: FOTO: produsenten

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning