Hårfrisyre dame

Hårfrisyrene som gjør deg eldre

Ikke alle hårfrisyrer er like heldige hvis det er en foryngende effekt man er ute etter. Sjekk ekspertenes tips for hvilke du burde styre unna!

STYR UNNA: Les og lær hvorfor man burde styre unna disse fem frisyrene.
STYR UNNA: Les og lær hvorfor man burde styre unna disse fem frisyrene. Foto: FOTO: Stella Pictures.
Publisert Oppdatert

Ekspertpanelet:

Eirik Thorsen - Kreativ leder og innehaver av Adam og Eva Grensen.

Agnes Marie Bjørge Gulbrandsen - Frisør og innehaver av Gevir salongene.

Ejla Turkovic - Daglig leder ved Gevir Eger Karl Johan.

At hår og frisyre har mye å si for utseendet vårt er det ingen tvil om, og både kvinnelige og mannlige manker har blitt stylet i alskens fasonger gjennom historien.

For eksempel ble et barbert hode med en hårlokk på siden ansett som frisyren for de unge og sterke i oldtidens Egypt, skriver nettsiden UK Hairdressers.

Mens den viktorianske kvinnen gikk for kjempe langt hår stylet i høye og voluminøse frisyrer, noe historikeren Madeleine Marsh mener var et direkte resultat av datidens sminkeforbud.

- Jo mindre man gjorde med ansiktet, jo mer stylet man håret, forklarer Marsh i boken «The History of Compacts and Cosmetics: Beauty From Victorian Times to the Present Day».

I moderne tid har hår fortsatt en viss status, men nå er vi langt mer opptatt av hva de forskjellige frisyrene faktisk gjør for ansiktet vårt.

Dette grunner nok i at vi har langt flere frisyrer å velge mellom, og individualisten i oss har en gyllen mulighet til å virkelig komme frem.

- Det aller viktigste en må tenke på når det gjelder alder og hår er det utgangspunktet man har og hårets tilstand. Til syvende og sist er det mest flatterende med et sunt hår, uansett alder, forklarer Agnes Marie Gulbrandsen, frisør og innehaver av frisørsalongene Gevir.

Hårtabbene som gjør deg eldre

Men når det kommer til foryngende frisyrer, eller hårtabber som får oss til å virke eldre enn det vi faktisk er, er det hendig med veiledende eksperttips.

For det er ikke til å stikke under en stol at vi alle har hivd oss på en hårtrend eller to, som egentlig ikke var det beste for oss og våre personlige trekk.

- «Jeg har langt hår noen år til før jeg blir for gammel» er typisk noe kundene kan si. Det har blitt en uskreven regel at damene må klippe håret sitt kort når de blir eldre, forklarer Elja Turkovic, frisør og daglig leder ved Gevir Eger.

Hun forteller at det er ikke naturlig for oss å ha den samme frisyren og fargen gjennom hele vårt voksne liv da håret også er i endring gjennom livet.

- Frisyren og fargen må tilpasses hårets tilstand og ikke minst ansiktet, dens form og farger, sier Turkovic.

I tillegg til Guldbrandsen og Turkovic, har vi også snakket med Eirik Thorsen, kreativ leder og innehaver av frisørsalongen Adam og Eva Grensen.

De tipser oss om de ulike hårfrisyrene som gjør at man ser eldre ut, og hvilke hårtabber man bør unngå. Les og lær i listen under!

Les også:

VIDEO: Slik legger du perfekt hverdagssminke

Her er ekspertenes ultimate skjønnhetstips

8 vanlige skjønnhetstabber

Helbleket hår

Den platinablonde trenden er kanskje ikke for alle.

HELBLOND: Vakre Jenny McCarthy (41) elsker sin blonde manke, men med forskjellige toner og sjateringer blir frisyren langt mer kledelig i motsetning til den helblonde versjonen til venstre på bildet.
HELBLOND: Vakre Jenny McCarthy (41) elsker sin blonde manke, men med forskjellige toner og sjateringer blir frisyren langt mer kledelig i motsetning til den helblonde versjonen til venstre på bildet. Foto: FOTO: Stella Pictures.

Den platinablonde trenden er massiv blant unge jenter, selv om vi litt eldre kanskje ikke syns det er like heldig.

Men hvis du tenker at en ung trend også kutter ned på egen alder, burde du revurdere!

- Overbleket hår ser som regel tørt og sprøtt ut, og gjør lite for hudfargen, råder Thorsen.

Når vi blir eldre, blir også hud og hår naturlig tørrere.

Enhver hårfarge som dermed speeder opp denne prosessen, vil kunne gjøre at håret naturlig ser tørt ut.

- De fleste mister en del farge og den naturlige gløden i ansiktet med årene. Derfor er det fint å gå for naturlige toner med mye glød, forklarer Gulbrandsen.

Det at mange fortsatt kler en lys hårfarge, spesielt de som hadde en naturlig blond tone da de var yngre, kommer vi ikke unna.

Du trenger derfor ikke styre unna blonde toner helt, men heller legge en plan sammen med frisøren din for å skape et fargespill i håret.

- Istedenfor en heldekkende lys farge, er det mye bedre å ha forskjellige blonde nyanser for å skape dimensjoner og spill i håret, tipser Thorsen.

Men før du går for en korrekt blanding av blonde toner, er det også viktig å ta hensyn til hvilken hudtone du har.

Er du naturlig veldig brun eller har en mørk hudtone, skal det nemlig mye til for at en blond frisyre fungerer.

- En bør styre unna for lyse farger hvis huden naturlig er gyllen, da kontrastene blir for store og man får et flatere helhetsuttrykk. Ansiktsfargen er det viktigste en bør ta hensyn til, sier Trukovic.

Ensfarget, mørkt hår

Ha en sikker plan før du går for en mørk hårfarge.

FEIL/RIKTIG: Det er ikke vanskelig å se den foryngende effekten Jenny McCarthy får med en gang den blonde manken får ekstra fargespill.
FEIL/RIKTIG: Det er ikke vanskelig å se den foryngende effekten Jenny McCarthy får med en gang den blonde manken får ekstra fargespill. Foto: FOTO: Stella Pictures.

Akkurat som helbleket hår gjør lite positivt for ansiktet, gjelder det samme for ensfarget og mørkt hår.

HELMØRK: Britiske Katie Price (36) sportet lenge en ihjelfarget mørk frisyre som gjorde at glamor-modellen vriket langt eldre enn hun egentlig er.
HELMØRK: Britiske Katie Price (36) sportet lenge en ihjelfarget mørk frisyre som gjorde at glamor-modellen vriket langt eldre enn hun egentlig er. Foto: FOTO: Stella Pictures.

- Naturlig og ufarget hår vil alltid ha flere nyanser i seg, sier Thorsen.

Han forklarer at hvis håret derimot er farget mye mørkere enn den naturlige hårfargen, med en jevn farge fra bunn til spiss, vil fargen alltid virke hard og unaturlig.

- Når en blir eldre kan det være fint å heller gå en tone lysere enn sin naturlige nyanse, og alltid ha spill i hårfargen, forteller Thorsen.

Når det kommer til å legge inn flere fargedimensjoner i et mørkt hår, er Gulbrandsen helt enig med Thorsen.

- Håret ser både fyldigere og friskere ut når det er spill og sjatteringer i fargen. Ensfarget hår, uansett om det er lyst eller mørkt, ser mye flatere ut, sier hun

- Sjatteringer bidrar også til å trekke fokus fra ansiktet, hvis det er noe du ønsker å skjule litt der, legger Guldbrandsen til.

I tillegg til å ikke gå for en overdreven, mørk farge, kan det også være lurt å styre unna de kjølige tonene.

- Varme farger reflekterer lys og bidrar til at håret både ser friskere og fyldigere ut, tipser Turkovic.

Tung og rett pannelugg

Panneluggen kommer i mange fasonger, så pass på at du velger den riktige for deg.

En tung og rett pannelugg er en fristende hårfrisyre.

FEIL/RIKTIG: Selv om bildet av Katie Price til venstre er fra 2008, og bildet til høyre er fra 2014, gjør den varmere fargen på håret en massiv forskjell.
FEIL/RIKTIG: Selv om bildet av Katie Price til venstre er fra 2008, og bildet til høyre er fra 2014, gjør den varmere fargen på håret en massiv forskjell. Foto: FOTO: Stella Pictures.

Den forbindes med enten en veldig chic og trendy stil, eller en 50-talls look - alt ettersom hvordan man styler klærne og hvilken sminke man bruker.

TUNG PANNELUGG: Selv om dette ikke er Catherine Zeta Jones (45) sin faste frisyre, men en som ble brukt under filminnspilling, ser vi fort hvor uheldig det er for skjønnheten.
TUNG PANNELUGG: Selv om dette ikke er Catherine Zeta Jones (45) sin faste frisyre, men en som ble brukt under filminnspilling, ser vi fort hvor uheldig det er for skjønnheten. Foto: FOTO: Stella Pictures.

Og hvem har vel ikke drømt om en halvlang-bob og stram pannelugg à la Uma Thurman i filmen «Pulp Fiction»?

Dette er panneluggen som absolutt burde testes én gang, men vær gjerne bevisst over hvilken effekt den har på ansiktet og huden.

- En veldig tung pannelugg vil gjøre at øynene dine ser mindre ut, og de harde linjene i en rett lugg blir ofte en stor kontrast slik at harde kanter i ansiktet blir mer prominente, forklarer Gulbrandsen.

Dette betyr ikke at en pannelugg er helt uaktuelt for oss over en viss alder, men kanskje er det en annen type lugg som passer oss enda bedre?

- En tung pannelugg kan bli veldig hard mot ansiktet som da virker innestengt, sier Thorsen

- Til motsetning vil en myk lugg, som for eksempel kan dras litt til siden, kle et voksent ansikt bedre, tipser han.

For når det kommer til pannelugg som har en foryngende effekt er ekspertene enige i at en myk finish er alfa-omega.

- Gå for en mer luftig lugg som ligger litt tilfeldig og som rammer inn ansiktet ditt på en myk måte. I tillegg er det fint å vise ansiktet ditt - ikke skjul det bak en tung pannelugg, sier Turkovic.

Høytidelige frisyrer

Glem stramme og høytidelige frisyrer!

For oss som vokste opp mellom 50- og 80-tallet, kan det virke logisk at jo eldre vi blir, desto strammere burde hårfrisyren være.

Voluminøse svinekammer, stramme oppsett og chignoner hører liksom med alderen.

FEIL/RIKTIG: Heldigvis har ikke Catherine Zeta Jones for vane å bruke en tung pannelugg, eller blå øyeskygge.
FEIL/RIKTIG: Heldigvis har ikke Catherine Zeta Jones for vane å bruke en tung pannelugg, eller blå øyeskygge. Foto: FOTO: Stella Pictures.

Men er disse frisyrene egentlig så positive for ansiktet vårt?

HØYTIDELIG OG STRAMT: Det er ikke så ofte Angelina Jollie (39) sporter en høytidelig og stram oppsett, da ansiktet raskt kan virke kantete og benete.
HØYTIDELIG OG STRAMT: Det er ikke så ofte Angelina Jollie (39) sporter en høytidelig og stram oppsett, da ansiktet raskt kan virke kantete og benete. Foto: FOTO: Stella Pictures.

I følge ekspertene våre er det i alle fall liten tvil over at de stramme og tunge oppsettene ofte ikke er spesielt heldige.

- Ikke sett opp håret i en stram oppsatts da det gjør at ansiktet kommer i for stor fokus, sier Turkovic.

Thorsen er helt enig, og forklarer:

- En veldig formell frisyre som er dratt stramt bort i fra ansiktet blir streng og hard, noe som også kan gi ansiktet det samme uttrykket.

Heldigvis betyr ikke dette at vi ikke kan ty til oppsett eller fancy frisyrer til hverdags eller fest, men igjen er myke former nøkkelen.

- Et mykere oppsatt hår, gjerne med en pannelugg og/eller løse lengder mot front, blir mykere for ansiktet og mer flatterende. Men her er det selvsagt lurt og lov å eksperimentere alt etter anledning, personlig stil og hårtype, råder Thorsen.

Trikset er derfor å ta utgangspunkt i det oppsettet du gjerne ønsker, og sørge for at du legger inn volum, gjerne litt bølger og løsner på hårdeler her og der som kan falle elegant ned mot halsen.

Pinnerett hår

Det er kanskje lurt å la rettetangen få en pause.

En av de mest populære hårverktøyene de siste årene, har uten tvil vært rettetangen.

Krøller og bølger vil alltid være en stor del av hårbildet, men det er liten tvil om at rette lokker er langt raskere å style enn fyldige lokker.

Mange forbinder rett hår med noe veldig sleekt og ungdommelig.

FEIL/RIKTIG: Angelina Jollie sporter svært sjeldent en stram oppsett, da løse lengder gir ansiktet en langt mykere finish.
FEIL/RIKTIG: Angelina Jollie sporter svært sjeldent en stram oppsett, da løse lengder gir ansiktet en langt mykere finish. Foto: FOTO: Stella Pictures.

Men når man kommer opp i åra, er det ikke sikkert at den pinnerette hårfrisyren gir den effekten du egentlig er ute etter.

PINNERETT: Selv om Suzanne Somers (67) er kjent for sine nydelige krøller i tv-seriene Three's Company og Step-by-Step, har den vakre skuespilleren heller sportet en rett frisyre de siste årene. Men er det egentlig så heldig?
PINNERETT: Selv om Suzanne Somers (67) er kjent for sine nydelige krøller i tv-seriene Three's Company og Step-by-Step, har den vakre skuespilleren heller sportet en rett frisyre de siste årene. Men er det egentlig så heldig? Foto: FOTO: Stella Pictures.

- Håret må ikke bli for flatt da ansiktet trekkes nedover med alderen. Uten noe tekstur og bevegelse i håret har vi da ikke noe som trekker oppmerksomheten bort fra det vi kanskje ikke vil ha så mye fokus på, forklarer Turkovic.

I tillegg kan en lang og rett hårfrisyre, gjøre at ansiktet virker lengre og ofte litt dratt - noe man gjerne ønsker å styre unna.

- Når en ikke er i tyveårene lenger, kler en ofte litt mer volum rundt ansiktet. Bruker man en rettetang til å flate ut håret, kan ansiktet fort se tungt og livløst ut, forklarer Thorsen og fortsetter:

- Det er ikke nødvendigvis mye volum som skal til, det kommer helt an på hårtype, ansiktsform og personlig stil.

Hvis du fortsatt ønsker en rett hårfrisyre, pass derfor på at du får løftet røttene litt vekk fra hodeskallen ved å dra rettetangen fra røttene og rett opp, og ut.

Til slutt kan det være fint å tupere inn litt volum på toppen av krona, og vippe håret som rammer inn ansiktet litt utover.

FEIL/RIKTIG: Suzanne Somers har sportet en halvlang og rett bob de siste årene, men se hvilken foryngende effekt frisyren gir henne ved å tilføre litt ekstra volum!
FEIL/RIKTIG: Suzanne Somers har sportet en halvlang og rett bob de siste årene, men se hvilken foryngende effekt frisyren gir henne ved å tilføre litt ekstra volum! Foto: FOTO: Stella Pictures.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning