Kvinner lyver om pengeforbruk og shopping

Gjett hvor mye bloggerne bruker på shopping

De forteller åpent hvor mye de bruker på klær og sko.

BLOGGERE: Tre blide bloggere på Nåløyet. Ulrikke Lund til venstre, Nette Nestea (Annette Haga) i midten og Cath in the City (Cathrine Heienberg) til høyre.
BLOGGERE: Tre blide bloggere på Nåløyet. Ulrikke Lund til venstre, Nette Nestea (Annette Haga) i midten og Cath in the City (Cathrine Heienberg) til høyre. Foto: FOTO: Ulrikkelund.com
Publisert Oppdatert

At shopping nærmest er for en sport å regne blant oss jenter er vel ikke akkurat en hemmelighet. Svært få ting slår følelsen av å finne den perfekte kjolen, å komme hjem med skoene man har siklet på i en evighet, eller å snuble over et supersalg med lassevis av godbiter.

Handleturen kan være både en mulighet til å utvide garderoben, møte venninnegjengen, eller rett og slett belønne seg selv litt etter en dårlig dag på jobben.

Men hvor ærlige er vi egentlig ovenfor både oss selv og ikke minst våre nærmeste når det gjelder hvor mye penger som egentlig går med til klær, sko og tilbehør?

Er det slik at den dårlige samvittigheten kommer snikende når kredittkortet har fått kjørt seg varmt? Og hva sier du når kjæresten spør om hvor mye de nye støvlettene kostet?

Om du innrømmer å ha fortalt en hvit løgn her og der om hvor mye shoppingen kostet, kan du trøste deg med at du slett ikke er alene.

Tør ikke innrømme innkjøp

Ifølge en fersk undersøkelse utført av den britiske shoppenettsiden Styloko.com, innrømmet nemlig hele 33 prosent - altså en tredjedel - av kvinnene som deltok i undersøkelsen at de enten, tidvis eller regelmessig, lyver til partneren sin om prisen på klær og sko de har kjøpt seg.

- Og det er ikke i hovedsak dyre designerklær vi lyver om, forklarer Natalie Wall hos Styloko.com til magasinet Cosmopolitan.

- Ifølge undersøkelsen utgjorde designerklær i underkant av 20 prosent av kvinners garderobe, og var ikke det de måtte ty til løgner om. Problemet var i større grad kvantitet, at man handler så mye og ofte at det av partneren blir sett på som et problem.

Pynter på sannheten

Og helt ærlig; hvem har vel ikke pyntet litt på sannheten her og der når det kommer til shopping? "Hva, denne? Nei, den har jeg bare lånt av Kjersti." Eller: "Denne? Halv pris på salg etter jul i fjor. Sparte hundrevis."

De aller fleste av oss har opplevd at det noen ganger er litt vanskelig å innrømme at den nye kåpa faktisk er helt ny. Eller at man slett ikke fant designerskoene på salg, men heller klikket dem hjem fra luksusnettbutikken Net-a-Porter.

Today.com har også utført en undersøkelse med svært likt resultat som Styloko.com. Faktisk viste undersøkelsen at av de 23 000 menneskene som deltok, var det over dobbelt så stor sjanse for at kvinner lyver om penger i et forhold.

56 prosent av kvinnene innrømmet at de hadde pyntet på sannheten når det kom til penger på ett eller annet tidspunkt i forholdet - mens kun 37 prosent av gutta svarte det samme. Og det til tross for at 2 av 3 antydet at å være ærlig om økonomien, er like viktig som et godt sexliv.

- Det man ikke vet, har man jo ikke vondt av

Klikk Mote tok saken til Facebook for å finne ut om norske kvinner lyver om shoppevanene sine. Og fant fort ut at fullstendig ærlighet på dette området ikke var spesielt vanlig.

- Jeg pleier helt automatisk å slå av halve prisen når jeg sier hva ting koster, forklarer 26-år gamle Anne-Lone fra Oppegård.

- Betalte jeg 2000 kroner for et par støvletter, sier jeg at de kostet 1000. Og mange ganger synes han fortsatt at det hørtes litt dyrt ut. Da hender det at jeg får litt dårlig samvittighet siden jeg vet at de jo kostet det dobbelte av det han tror de kostet.

33 år gamle Signe fra Bergen har gjort seg samme erfaring.

- Jeg greier ikke å få meg til å fortelle han hvor mye jeg har brukt på en dyr veske, for eksempel. For han vil jo 9000 kroner for en veske høres helt hinsides ut, mens det for meg, som jo vet hva sånne vesker koster, klarer å rettferdiggjøre det overfor meg selv med at jeg vil jo ha den for alltid, den er en investering og så videre.

21 år gamle Celine fra Oslo tror ikke litt hvite løgner om shopping er noe stort problem.

- Det er jo egentlig mye bedre å ikke komme inn på hva ting kostet, så slipper man at det blir krangel om det. De pengene jeg bruker på shopping er jo mine, jeg tar det ikke fra husleiepengene eller noe sånt, så strengt tatt har han jo ikke noe med hva jeg kjøper.

Litt skummelt oppgjør

Den norske motebloggeren Ulrikke Lund, som nylig vant prisen for beste blogg på Costume Awards i Oslo, synes det er litt skummelt å skulle sette seg ned å regne på hvor mye penger som går med til mote og shopping på et år.

- Huff, det blir nok sikkert et fælt oppgjør med meg selv å regne på dette, ler Lund når Klikk Mote spør om shoppevaner og forbruk.

HAR SHOPPING SOM JOBB: Superblogger Ulrikke Lund synes det er litt flaut å regne sammen hvor mye hun egentlig bruker på klær i året.
HAR SHOPPING SOM JOBB: Superblogger Ulrikke Lund synes det er litt flaut å regne sammen hvor mye hun egentlig bruker på klær i året. Foto: FOTO: Ulrikke Lund/ulrikkelund.com/

- De siste årene har det blitt en del shopping, og det kan godt hende at jeg har vært oppe i så mye som 100 000 kroner på klær og sko.

Men Lund forklarer at hun den siste tiden har forsøkt å holde litt igjen på shoppe-fronten.

- Jeg prøver å se det fra den lyse siden, og ikke tenke på det som kjøpebrems. Garderoben er jo stappfull av godsaker nå.

Selv om det jo på mange måter er jobben hennes, synes Lund det likevel er litt flaut å si høyt nøyaktig hvor mye penger som har gått med til shopping de siste årene.

- Det er jo jobben min å vise frem hva jeg går med og hva jeg har kjøpt, men jeg prøver absolutt å bli flinkere til å tenke langvarig og unngå impulskjøp.

Men flaut eller ikke, Lund tror ikke hun noen ganger har løyet om prisen på noe.

- Nei, jeg har ikke det, tror jeg, men etter å ha sett summen svart på hvitt, er kanskje det noe jeg burde begynne med!

Prøver å handle kvalitet over kvantitet

Annette Haga sin moteblogg Nettenestea leses daglig av tusenvis, og 22-åringen inspirerer daglig leserne med nye motefunn og spennende kjøp. Sånt koster penger.

- Hjelp, jeg vet ikke om jeg tør å begynne å regne på shoppingforbruket mitt, forklarer bloggeren til Klikk Mote.

- Jeg bruker nok helt sikkert opp mot 100 000 kroner i året på klær, sko og tilbehør.

REDD FOR Å REGNE SAMMEN: Den populære motebloggeren Annette Haga regner med at hun bruker 100 000 kroner i året på shopping.
REDD FOR Å REGNE SAMMEN: Den populære motebloggeren Annette Haga regner med at hun bruker 100 000 kroner i året på shopping. Foto: FOTO: Annette Haga/nettenestea.com/

Haga forklarer at hun nok ikke hadde brukt fullt så mye dersom hun ikke hadde blogget.

- Det er jo annonseinntektene som gir meg økonomien til å shoppe såpass mye - i tillegg til at det å vise frem nye plagg og antrekk er en del av jobben min. De siste årene har jeg riktignok blitt flinkere til å handle plagg av god kvalitet og som varer i årevis.

Haga trøster seg med er at hun fortsatt er ung.

- Jeg trenger jo ikke bruke penger på andre enn meg selv akkurat nå, så det blir på en måte min unnskyldning. Og gjør at jeg ikke trenger å føle at jeg må lyve om hva jeg bruker.

Bloggeren tror sist gang hun løy om prislappen på noe var da hun gikk på videregående.

- Jeg tjener jo mine egne penger og synes at jeg kan bruke dem på det jeg vil. Dessuten blogger jeg om det meste i garderoben, og leserne vil ofte vite prisene på det jeg har på meg.

Og heldigvis er kjæresten forståelsesfull.

- Sist gang jeg kom hjem med en veske som kostet over ti tusen, ble jeg overrasket over responsen fra kjæresten min : "men den fortjente du jo!". Den var jeg ikke forberedt på, for å si det sånn, men han vet jo hvem han ble sammen med, ler Haga.

- Hadde jeg visst hvor mye jeg brukte, hadde jeg nok holdt det hemmelig

Bloggeren Cathrine Heienberg med den populære motebloggen Cath in the City tror også at hun bruker mye penger - for mye kanskje - på klær og shopping i løpet av år.

- Oi, jeg har ikke turt å regne på hvor mange penger som går med til shopping i året, sier Heienberg til Klikk Mote.

- Dessuten har jeg en følelse av at hadde jeg funnet ut nøyaktig hvor mange penger jeg brukte på dette, hadde det nok vært et godt bevart hemmelighet!

Men bloggeren har ikke dårlig samvittighet over forbruket.

TØR IKKE FORTELLE PAPPA: Bloggeren Cathrine Heienberg innrømmer å være vag når det gjelder prisen hun har betalt for sine Chanel vesker. Spesielt når pappa spør!
TØR IKKE FORTELLE PAPPA: Bloggeren Cathrine Heienberg innrømmer å være vag når det gjelder prisen hun har betalt for sine Chanel vesker. Spesielt når pappa spør! Foto: FOTO: Cathrine Heienberg/Cathinthecity.com

- Nei, jeg får ikke dårlig samvittighet, for jeg føler at jeg jobber mye for pengene mine. Jeg bruker heller aldri penger jeg ikke har, og prioriterer aldri shopping foran regninger og andre utgifter.

Heienberg tror ikke at hun noen ganger har løyet om prisen på noe.

- Men teller det om man unnlater å svare? Hvis pappa for eksempel hadde visst hva Chanel-veskene mine kostet, hadde han nok gjort meg arveløs!

Dårlig kommunikasjon om penger

Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, er ikke overrasket over at mange kvinner pynter litt - eller mye - på sannheten når de shopper.

- Mange par er ikke flinke nok til å snakke om pengebruk, og menn og kvinner har ofte et nokså forskjellig forhold til hva ting egentlig koster, forklarer Sandmæl.

- Kvinner kjøper som regel ting til hjemmet, barna, seg selv og gaver, og mannen tror ting koster mindre enn hva det egentlig gjør. Man lyver som regel fordi man har forskjellig pengebruk, også vil man helst unngå konflikter.

Eksperten mener løsningen på problemet ofte burde være nokså enkel.

- Det viktigste er å bli flinkere til å snakke om økonomi, forklarer Sandmæl.

SNAKK OM PENGER: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl tror mange par ikke er helt klare på hvor pengene går.
SNAKK OM PENGER: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl tror mange par ikke er helt klare på hvor pengene går. Foto: FOTO: DnB Nor

- Lag regler og omorganiser parøkonomien. Opprett for eksempel en felleskonto hvor begge partner spytter inn en lik sum, som kan gå til hus og hjem, regninger, mat og barna.

Videre kan man ha hver sin private konto, der man kan svi av penger på seg selv om man skulle ønske det.

- Har man ikke noe mer «lommepenger» igjen, så er det tomt og da er det kun en selv det går ut over.

En undersøkelse utført av Synovate for DNB viser nemlig at å lyve om shopping slett ikke bare er et utenlandsk fenomen. Hele 17 prosent av norske kvinner innrømmer å lyve ovenfor partneren om hva ting koster. 8 prosent gjemmer det de har handlet for partneren sin, og 19 prosent forteller at de handler ting de vet de ikke har råd til.

Les også:

Følg Klikk Mote på Facebook

Trenger du hårinspirasjon? Sjekk ut Det Nyes store hårguide

Slik shopper du deg til bedre samvittighet

Hvor jålete er du? Ta vår quiz og finn ut

Kan du motespråket?

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning