bli kvitt cellulitter

Lurer du på hvordan du blir kvitt cellulittene?

Først må du finne ut hvilke typer cellulitter du har.

BLI KVITT CELLULITTER: Dersom du ønsker å fjerne cellulittene dine, må du først vite hvilke cellulitter du har. Vann-cellulitter er langt enklere å redusere enn fett-cellulitter.
BLI KVITT CELLULITTER: Dersom du ønsker å fjerne cellulittene dine, må du først vite hvilke cellulitter du har. Vann-cellulitter er langt enklere å redusere enn fett-cellulitter. Foto: FOTO: Adam Gregor/Thinkstock.com
Sist oppdatert

Cellulitter er ikke skadelige, men kan virke sjenerende for mange. En vanlig myte omkring cellulitter er at det kun er overvektige som rammes, men dette avkrefter daglig leder ved Norsk Hudpleieskole, Yvonne Palacios.

- Mange tror at cellulitter har noe med størrelse å gjøre, men det stemmer ikke. Cellulitter er ofte veldig genetisk, sier hun.

Hudpleier ved Farris Bad, Birgitte Hanssen, forklarer samtidig hva cellulitter faktisk er, og hvorfor vi får det.

- Cellulitter er noe som regel alle er kjent med, fordi alle er født med et visst antall fettceller. Vi får ikke flere eller færre fettceller når vi går opp og ned i vekt, men størrelsen på fettcellene kan gå opp og ned. I områder hvor dette skjer vil du få dårlig sirkulasjon, noe som gjør at lymfevæsken hoper seg opp mellom fettcellene, og det er dette som danner cellulitter, forklarer hun.

FJERNE CELLULITTER: En vanlig behandling som tilbys mot cellulitter i hudpleiesalonger, er lymfedrenasje med vakuum.
FJERNE CELLULITTER: En vanlig behandling som tilbys mot cellulitter i hudpleiesalonger, er lymfedrenasje med vakuum. Foto: FOTO: Thinkstock.com

Bli kvitt cellulitter?

Cellulitter kan sjelden fjernes helt, men det finnes flere måter å redusere synligeten på, og flere av disse går ut på å holde sirkulasjonen i gang. Den beste metoden for dette er selvsagt å ha en sunn livsstil med aktivitet og trening, men det finnes også andre triks som kan hjelpe.

- Bruk gjerne en hampvott eller en grovere skrubb på det aktuelle området når du dusjer. Dette øker også sirkulasjonen, sier Palacios.

På markedet finnes det også en stort utvalg kremer som hevder å skulle redusere synligheten av cellulitter, ved hjelp av ingredienser som skal stimulere blodsirkulasjonen.

- Koffein er en ingrediens som har vist seg å kunne øke sirkulasjonen, men dette gjelder ikke når du drikker kaffe, sier Palacios.

Les også: Slik foregår hårfjerning med laser

Krem mot cellulitter

For at cellulittkremene skal ha noen som helst virkning er det viktig at de masseres godt inn i huden. Når du er ferdig med å massere inn kremen kan du gjerne drenere bort avfallsstoffene som forhåpentligvis har blitt satt i sirkulasjon.

Det er ofte lårene som er et problemområde for cellulitter, og da kan du drenere opp til lymfeknutene under rumpa. Dette er samme metode som behandlingen lymfedrenasje baseres på, en behandling som ofte anbefales av hudpleiere i kampen mot cellulitter.

Dreneringen utføres ved at du "skyver" med hendene oppover låret og opp til under rumpen hvor lymfeknutene ligger.

CELLULITTKREMER: Noen cellulitt-kremer virker drenerende, og kan redusere vann-cellulitter til en viss grad sammen med god blodsirkulasjon. Fra venstre: Clarins Total body lift stubborn cellulite control (kr 370), L`Oreal Perfect slim pro (kr 130), Matis Tri-Active Slimming Concentrate (kr 570), Biotherm Celluli Laser (kr 390), Decléor Expert contour (kr 570).
CELLULITTKREMER: Noen cellulitt-kremer virker drenerende, og kan redusere vann-cellulitter til en viss grad sammen med god blodsirkulasjon. Fra venstre: Clarins Total body lift stubborn cellulite control (kr 370), L`Oreal Perfect slim pro (kr 130), Matis Tri-Active Slimming Concentrate (kr 570), Biotherm Celluli Laser (kr 390), Decléor Expert contour (kr 570). Foto: FOTO: Produsent

Tre typer cellulitter

Hudpleiere deler inn i tre forskjellige grader av cellulitter, og dette kan være til god hjelp for å vite hvordan du lettest kan redusere synligheten av dine cellulitter.

Ta en titt under, og finn ut hvilken type cellulitt du har:

Les også: Vil du bli kvitt strekkmerkene?

Cellulitt type 1: Fibrøs cellulitt

Forstadiet til å utvikle synlige vann-cellulitter og fett-cellulitter.

Synlighet:

Synes kun ved klemming.

Årsak:

Dette er forstadiet til dypere cellulitter, og de fleste vil ha denne typen cellulitt ett eller annet sted på kroppen. Skyldes nedsatt sirkulasjon i området.

Hvordan redusere synlighet?

Som på alle typene vil det være til hjelp å ha en sunn livsstil og å være aktiv. Bruk i tillegg alle triksene for å øke sirkulasjonen på området.

Type 2: Vann-cellulitt

Synlighet:

Denne cellulitt-typen synes kun når du står oppreist, eller når du klyper i huden.

Årsak:

Dårlig sirkulasjon mellom fettcellene. Fettcellene har vokst og "sperrer" for blod og lymfeårer som ligger i mellom disse cellene. Du kan kjenne at disse områdene er kaldere på grunn av nedsatt sirkulasjon.

Hvordan redusere synlighet?

Denne typen er den enkleste å redusere ved å øke sirkulasjonen. Vær aktiv, drikk nok vann, skrubb huden og masser gjerne med en cellulittkrem.

Type 3: Fett-cellulitt

Synlighet:

Denne typen cellulitt synes både når du står, ligger og klyper i huden.

Årsak:

Dårlig sirkulasjon mellom fettcellene. Fettcellene har vokst og "sperrer" for blod og lymfeårer som ligger i mellom disse cellene. Man kan kjenne at disse områdene er kaldere fordi det er nedsatt sirkulasjon. Grunnen er at disse cellenes fettnedbryting fungerer dårligere enn normalt, ofte av hormonelle årsaker. Disse fettcellene klemmer på de små blod-og lymfekapillærene, og gjør at væske og avfallsstoffer samler seg i vevet.

Manglende sirkulasjon og opphoping av avfallsstoffer gir ubalanse i bindevevsproduksjonen, og da dannes stive fibre. Fibrinet kapsler inn fettceller i grupper og fester seg til hudoverflaten, og dermed trekker ned huden og lager groper som blir til cellulitter. Andre grunner kan være dårlige matvaner, stress og rett og slett klesvalg. Går du for lettkledd i kulda så huden fryser, utvider kroppen fettcellene som forsvar. Dette fører igjen til dårlig sirkulasjon og dermed cellulitter.

Hvordan redusere synlighet?

Dette er den cellulitt-typen som det er vanskeligst å redusere, fordi den sitter såpass dypt. Kan reduseres ved en helomvending i kosthold, samt mye fysisk aktivitet. I tillegg bør du drikke masse vann og bruke alle triksene for å øke sirkulasjonen i området.

Denne saken ble første gang publisert 02/05 2013, og sist oppdatert 05/01 2018.

Les også