Hvordan få fine føtter

Fem steg til vakre sommerføtter

Når sandalene snart skal på, må også føttene frem. Men er de egentlig klare for å møte dagslyset? Tipsene til vakre sommerføtter får du heldigvis her!

IKKE GLEM DISSE: Det er lett å glemme at også føttene trenger både omsorg og pleie. Det kan resultere i sprukne hæler og tørr hud.
IKKE GLEM DISSE: Det er lett å glemme at også føttene trenger både omsorg og pleie. Det kan resultere i sprukne hæler og tørr hud. Foto: FOTO: Thinkstock.com
Publisert Oppdatert
IKKE GLEM FØTTENE: Her er fem steg som sikrer deg vakre sommerføtter.
IKKE GLEM FØTTENE: Her er fem steg som sikrer deg vakre sommerføtter. Foto: FOTO: Thinkstock.

Nå som sydenturer bookes over en lav solstol, og sommeren her til lands allerede har vært på en snarvisitt, er det én kroppsdel som virkelig er i vinden; nemlig føttene.

Resten av året er de helst pakket godt vekk og inn i sokker og ull, boots og gummistøvler. Og nå skal de endelig få kjenne solen på huden, og leke seg i strandkanten!

Men sjansen er stor for at drømmen om sommerens lekreste neglelakker flankert utover ti lystne tånegler, ikke passer helt sammen med hard og sprukken hud, krokete tær og blemmer både her og der.

Vanligste tabber

- For lite pleie av bena, samt for trange sko og overdreven bruk av høye hæler er de vanligste tabbene kvinner flest gjør. Dette fører blant annet til hard hud, krokete tær og sprukne hæler, sier Tone Lise Forbergskog, negleteknikker, gründer og eier av Tone Lise Akademiet.

At skolvalget har mye å si, er hudpleier Stina Thormodsen ved Haukeland MediSpa, som også har jobbet i skobutikk i mange år, helt enig i.

- Velg sko som er i skinn, slik at skoen former seg etter foten din. En myk og god såle i sko som gjerne har demping eller en oppbygd såle, er desidert best. La det også være god plass fremme ved tærne slik at de ikke presses sammen, sier Thormodsen.

Under har vi samlet de beste rådene for tørre og slitne føtter, og sammen med noen av Norges fremste pedikyreksperter, kommet frem til fem steg som gjør sommerføttene klare til å boltre seg i alskens fottøy - eller barbeint, så klart.

FOTBAD: Et fotbad er en perfekt start på veien mot myke og lekre sommerføtter.
FOTBAD: Et fotbad er en perfekt start på veien mot myke og lekre sommerføtter. Foto: FOTO: Thinkstock.com

1. Ikke glem fotbadet

Tenk at noe så enkelt som å sette føttene i et deilig fotbad et par ganger i måneden, kan være med på å forebygge hard hud. I tillegg er jo et forfriskende og avslappende fotbad generelt deilig for slitne arbeidsføtter.

Dødehavssalt

- Et mykgjørende fotbad hver 10-14 dag, gjerne med dødehavssalter i som smører og gir masse tilskudd av unike mineraler som huden sårt trenger, gjør underverker både for føtter som allerede har utviklet tørr og hard hud, men også for å forebygge, sier Forbergskog.

Å tilføre badesalt til fotbadet vil også kunne gi en naturlig peeling av føttene, så da har man allerede slått to fluer i ett smekk!

Hvis du ikke har dødehavssalt hjemme, er det også mange som sverger til grønnsåpe - selv om dette kan være med på å tørke ut huden, så husk å smøre føttene godt etterpå med en rik fuktighetskrem.

Ellers er ingredienser som lavendel, teatree-olje, mynte, aloe vera, melk og kamille avslappende elementer for slitne føtter.

Slik gjør du:

 1. Fyll en balje med varmt til lunken vann. For varmt vann kan tørke ut huden.
 2. Hell i badesalt, såpe eller oljer, og rør godt rundt.
 3. Plasser et håndkle rundt baljen slik at du ikke søler vann på gulvet.
 4. Sitt med føttene i vannet til det har blitt kaldt.
 5. Tørk forsiktig ved å klappe føttene med håndkle.
 6. Smør føttene godt inn med fuktighetskrem.

2. Peeling og filing

Når vi nærmer oss sommeren, vil de fleste oppleve at huden på føttene, og bena generelt, nærmest preller av i dusjen så fort vi gnir fingrene langs huden.

STELL PENT: 1. Smoothing Foot File fra Dirty Works (kr 79), 2. Footsalt fra TL Design (kr 239), 3. Velvet Smooth fra Scholl (kr 399), 4. Fotkrem fra TL Design (kr 229).
STELL PENT: 1. Smoothing Foot File fra Dirty Works (kr 79), 2. Footsalt fra TL Design (kr 239), 3. Velvet Smooth fra Scholl (kr 399), 4. Fotkrem fra TL Design (kr 229). Foto: FOTO: Produsentene

Dette er døde hudceller, som har blitt liggende igjen på huden, som faller av. For å få fortgang i denne prosessen, burde vi peele og file føttene slik at ny og myk hud kan komme til.

- Økt produksjon av hudceller kan komme av belastning og trykk, overbelastning, overvekt, feil skovalg, hardt underlag på jobb, feilstilling i føttene og lite bruk av fuktighetskrem, sier Thormodsen.

Når det kommer til filing og peeling av føttene, kan dette gjøres på flere måter:

 • Tørr-filing med karbonfil.
 • Våt-filing med metallfil.
 • Peeling ved krem.
 • Peeling ved fotbad.

Det er viktig at et redskap som er designet for tørrpeeling, som en karbonfil, ikke brukes mens føttene er fuktige, og vice versa med en metallfil på tørre føtter.

- Husk ar fotfiler som er formet som en rasp kun skal brukes på tørre føtter. Det finnes spesialfiler til dette fra for eksempel merket Microplane, tipser Annkarin Svendsen, hudpleier og innehaver av Karl Johan Hudpleie.

Ikke fil for mye

Begynn gjerne med å tørrpeele huden, og fukt deretter føttene - gjerne ved å utføre et komplett fotbad, og fil deretter med en metallfil. Pass på at du bare høvler over områder med død og tykk hud.

- Hvis du har svært tørre føtter med sprekker, kan det oppstå sår under foten om du filer huden for mye. Da bør du absolutt gå til fotbehandling hos fotpleier for å forhindre at du ender opp med såre og sprukne såler, sier Svendsen.

Hvis du ikke ønsker å file, kan også en god skrubbekrem brukes. Disse kan enkelt påføres i dusjen eller mens du tar et fotbad. I tillegg kan visse ingredienser tilført i et fotbad føre til en naturlig form for peeling, blant annet melk og mineralsalter.

Pass på at du skrubber og gnir huden godt, også mellom tærne, slik at den tykke, døde huden faller av.

3. Fukt og blodsirkulasjon

Det desidert enkleste steget til myke og lekre sommeføtter, er å tilføre føtter og ben rikelig med fuktighet daglig - og gjerne gjennomføre en liten massasje for å øke blodsirkulasjonen.

- Føttene må stelles jevnlig for at de skal være myke og lekre, så en god fotkrem er derfor et must. Dette er viktig for å bedre sirkulasjonen i føtter og legger, dempe fotsvette og luktutfordringer, og videre pleie sprukne hæler og tørre føtter, sier Forbergskog.

Ifølge WikiHow kan man selv utføre en enkel trykkpunkt-massasje, basert på refleksologi, for å øke blodsirkulasjonen i føttene.

 1. Begynn ved å trykke tomlene langs midten av tåballen - også kalt hjertedelen innen refleksologi.
 2. Trykk og gni så langs nedre delen av storetå-ballen - også kalt den lille hjertedelen innen refleksologi.
 3. Gå deretter over på det som i refleksologi kalles for lungelen - som enkelt forklart er hele tåballdelen på langs. Jobb sakte, og øk presset gradvis.

BABY FOOT: Redigerer i Kamille, Agneta Soleim McDowall, har tidligere testet produktet "Baby Foot" som sørger for at død hud faller av, og ny hud kommer til.
BABY FOOT: Redigerer i Kamille, Agneta Soleim McDowall, har tidligere testet produktet "Baby Foot" som sørger for at død hud faller av, og ny hud kommer til. Foto: FOTO: Agneta Soleim McDowall

4. Baby Foot

Mange har nok hørt om det litt snodige produktet "Baby Foot". Dette har vært redningen for mange når det kommer til å få føttene sommerklare - uten å måtte jobbe noe særlig for det.

Plastikk-sokkene, som ifølge produsenten inneholder 17 naturlige ekstrakter, skal fjerne døde hudceller - som gradvis faller av foten i løpet av én til to uker.

Når man ser Baby Foot-bilder av føtter hvor huden nærmest faller av i sin helhet, kan denne behandlingen virke både brutal og smertefull.

Men redigerer i Kamille, Agneta Soleim McDowall, har tidligere testet produktet, og deler velvillig sine positive erfaringer.

- Baby Foot er kjempeenkelt å bruke - kanskje den enkleste formen for fotpleie som finnes. Det er bare å tre på seg sokkene i et par timer, og deretter vente på at ting skal begynne å skje. Jeg var veldig fornøyd med resultatet. Det er så tilfredsstillende når den gamle huden er borte, og du kan smøre føttene med fuktighetskrem igjen.

IKKE GLEM DISSE: Det er lett å glemme at også føttene trenger en omgang pleie og omsorg før du bestemmer deg for å sprade rundt i sandaler.
IKKE GLEM DISSE: Det er lett å glemme at også føttene trenger en omgang pleie og omsorg før du bestemmer deg for å sprade rundt i sandaler. Foto: FOTO: Thinkstock.com

For selv om det kan være fristende å smøre føttene etter behandlingen er utført, er det veldig viktig å vente minst to uker slik at man ikke stopper flassingen. Men behandlingen skal visst være helt smertefri.

- Det gjorde ikke vondt. Du skal jo ikke rive av huden, men la den løsne av seg selv, forklarer McDowall som også har flere gode tips.

- Det er viktig å følge bruksanvisningen. Ikke sitt med sokkene over anbefalt tid. Husk at dette ikke er dyptrensene fotpleie, men kun overfladisk. Så for å fjerne mange lag med hard hud, bør en oppsøke en hudpleieklinikk.

5. Sommerens hotteste tånegler

Prikken over i'en, nå som føttene burde være sunne og myke, er selvfølgelig å teste ut sommerens hotteste neglelakker. Men kan man egentlig bruke en vanlig neglelakk på tærne?

- Ja, det kan du så absolutt, bekrefter Forbergskog og fortsetter:

- Men det er viktig å bruke en god basecoat og en beskyttende toppcoat for at lakken skal holde seg fin. Det benyttes ofte gele-lakk på tærne da disse sitter ekstra godt. og får tåneglene til å se jevnere ut.

Og selv om det er både deilig og enklere å spandere på seg en profesjonell pedikyr, er det klart man kan lakke neglene hjemme selv. Thormodsen anbefaler følgende fremgangsmåte:

 1. Rengjør neglene godt.
 2. Fil neglene i ønsket fasong.
 3. Rens og skyv neglebånd tilbake.
 4. Bruk neglelakkfjerner før lakken påføres, slik at man har en avfettet og ren negl før lakkingen.
 5. Påfør basecoat slik at neglene ikke blir misfarget.
 6. Påfør to-tre tynne neglelakk-strøk over neglen, slik av den ikke klumper seg.
 7. Avslutt med toppcoat slik at fargen beskyttes fra eksterne elementer.

Romantiske farger

Og ifølge ekspertene er det en romantisk og dus fargepalett vi kommer til å se mest av i sommer.

SOMMERENS FARGER: 1. Pale Yellow Corvette fra TL Design (kr 119), 2. Wonder Nail Glacè fra Isadora (kr 89), 3. Tip Toe Through The Tulips fra Deborah Lippmann (kr 169), 4. Lilac Lincoln (kr 119), 5. Color Riche Nouvelle Vague fra L'Oréal (kr 59), 6. Nail Laquer Miss Minty fra Gosh (kr 79), 7. On A Silver Plate fra Essie (kr 139), 8. Love Angel Music Baby fra OPI (kr 150), 9. Gelish Gele-lakk Rød (kr 450 for behandling).
SOMMERENS FARGER: 1. Pale Yellow Corvette fra TL Design (kr 119), 2. Wonder Nail Glacè fra Isadora (kr 89), 3. Tip Toe Through The Tulips fra Deborah Lippmann (kr 169), 4. Lilac Lincoln (kr 119), 5. Color Riche Nouvelle Vague fra L'Oréal (kr 59), 6. Nail Laquer Miss Minty fra Gosh (kr 79), 7. On A Silver Plate fra Essie (kr 139), 8. Love Angel Music Baby fra OPI (kr 150), 9. Gelish Gele-lakk Rød (kr 450 for behandling). Foto: FOTO: Produsentene

- Fransk pedikyr er jo en evig hot klassiker, men nå ser vi en del pasteller og hvite eller beige toner, samt helt lyse rosanyanser, forteller Svendsen.

Forbergskog har også stor tro på de sarte tonene i sommer, med et par innslag av poppende farger.

- Vi har tolket sommerfargene til kremete pastell-farger i både rosatoner og havfarger som sjøgrønn og turkis, sier hun.

I tillegg ser vi mye metallisk skimmer i neglelakkene i år, som nok er takket være den sterke metalliske trenden vi ser i klesveien også. Så da er det bare å hive seg rundt og la føtter og tær få litt velfortjent pleie etter flere måneder i vinterdvale.

Les også:

Derfor skal du putte skoene i fryseren

Vi testet vodka på hud, hår og føtter

Glem dette, nå er det ekte sexy som gjelder

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning