Brudesminke og hår

Enkel brudesminke med en bohemsk vri

Du behøver hverken et hav av tid eller penger for å se glødende vakker ut til sommerens bryllup.

Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Selv om det er aldri så deilig å bli pleid og stelt med på bryllupsdagen sin, så er det langt ifra alle som ønsker å leie inn en profesjonell makeupartist til den store dagen.

Man sparer så klart en liten slant penger ved å gjøre hår og sminke selv (et raskt googlesøk viser at flere frisørsalongene i byen tar så mye som 7000 kroner bare for å gjøre brudehår), og for mange er det nærmest terapeutisk å fokusere på en praktisk oppgave og la tankene vandre vekk fra seremonien som snart skal finne sted.

Uansett om man er en såkalt makeup-addict eller kun drar frem maskaraen til festlige lag, så kan virkelig alle og enhver få til en nydelig brudesminke med riktig verktøy og fremgangsmåte.

Det fine med brudesminke er jo at den kan se forholdsvis naturlig ut, så her finner du ingen skumle eyelinere eller oppmalte lepper.

For dere som har lyst på en litt avansert brudesminkelook, har vi tidligere laget flere sminke- og hårvideoer spesielt for brud som du kan finne i sminkevideo-arkivet vårt på klikk.no/emne/sminkevideo.

Planlegg nøye

Uansett om du fikser sminken selv eller tilkaller profesjonell hjelp, er det viktig at du planlegger sminke- og hårlooken din nøye og i god tid i forveien.

Da slipper du å komme over noen overraskelser på selve bryllupsdagen din.

Velger du å kopiere sminken som jeg viser i videoen øverst i denne artikkelen, er det fint å legge inn så mange treningsrunder som mulig - helst tre, fire ganger. Da er du sikker på at produktene du bruker faktisk passer til deg og er enkle å påføre under den store dagen.

FØR/ETTER: Med gode verktøy og en planlagt fremgangsmåte er det slettes ikke vanskelig å legge sin egen brudesminke.
FØR/ETTER: Med gode verktøy og en planlagt fremgangsmåte er det slettes ikke vanskelig å legge sin egen brudesminke. Foto: FOTO: Tove Eggen.

Glødende hud

Den raskeste veien til en nydelig brudesminke, er gjennom en velpleid hud.

Du burde aldri teste ut nye hudpleieprodukter, eller booke hudpleietime for første gang, uka før bryllupet. Man vet aldri hva man kan få en allergisk reaksjon på, og huden kan i stressede situasjoner reagere kraftig på nye ingredienser.

Ta gjerne turen til en hudpleier allerede tre måneder før bryllupet som kan sette opp en perfekt hudpleieplan til deg og din hud.

Mange sverger også til juice-detox - ikke for å gå ned i vekt, men fordi disse kurene ofte har en fantastisk effekt på huden.

Under morgenrens av huden på bryllupsdagen kan du gjerne bruke en eksfolierende serviett, som du allerede har testet før og vet du tåler. Bare husk å ikke gni huden for hardt.

Følg opp med en mild fuktighetsmaske og tilfør huden rikelig med fukt gjennom serum, øyekrem og dagkrem.

Perfekt sminke

LAG PÅ LAG: Ved å bruke litt av flere produkter og jobbe de godt men forsiktig inn i huden, holder brudesminken seg hele kvelden. Trykk på bilde øverst i artikkelen for full sminkevideo og oversikt over produktene brukt.
LAG PÅ LAG: Ved å bruke litt av flere produkter og jobbe de godt men forsiktig inn i huden, holder brudesminken seg hele kvelden. Trykk på bilde øverst i artikkelen for full sminkevideo og oversikt over produktene brukt. Foto: FOTO: Tove Eggen.

Nå som huden allerede er glødende og fin i seg selv, trenger vi ikke gjøre stort annet enn å lett jevne ut hudtonen og fremheve benstrukturen med sminke.

Jeg liker å bruke mineralsminke på bruder da den både holder seg veldig godt, ser naturlig ut og sjelden er allergifremkallende.

Men igjen er det viktig at man tester ut dette god tid i forveien av bryllupet, da noen få reager mer på naturlige ingredienser enn de kjemiske.

Uansett om du går for flytende eller tørr foundation, er det lurt å begynne med en kremete eller flytende concealer. Da får du enklere jevnet ut områdene under øyne, rundt nese og hake i tillegg til andre røde områder.

Bruk ringfingeren til å klappe concealeren godt inn i huden slik at den blir minst mulig synlig og helt fri for kanter i huden.

Jevn ut huden med foundation til du er fornøyd, og husk å få med både ører, hals og brystpartiet hvis brudekjolen din har en lav utringning.

Et godt tips er å forsiktig gå over håndbaken med mineralfoundation da hendene har en tendens til å bli røde på bilder.

Til og med brudgommen kan få seg en liten runde med mineralpudder over panne, ned nese og under øyne rett før bildene blir tatt - ingen vil merke at han har på seg sminke, vi lover!

Romantiske øyne

Man trenger virkelig ikke gjøre så mye med øyne, men å få frem globalen og lysne øyelokkene er veldig kledelig for de fleste øyne.

FORT GJORT: Myke bølger sammen med frisk sminke og en nydelig blomsterkrans er alt som skal til for den populære bohem-romantiske brude-looken.
FORT GJORT: Myke bølger sammen med frisk sminke og en nydelig blomsterkrans er alt som skal til for den populære bohem-romantiske brude-looken. Foto: FOTO: Tove Eggen.

Styr unna glitterøyenskygger, men bruk heller matte og skimrende teksturer for en med flatterende look.

Det er selvfølgelig fult lov å leke seg med farger! Ja, noen vil til og med helst gifte seg med sotede øyne!

Men den enkleste formulaen er å legge en lys matt øyeskygge fra vippekanten og opp til bryn, etterfulgt av en brunbeige tone i globalen og lett under øyne. Dette blir hverken for lite eller for mye.

Det kan være greit å sløyfe eyeliner, da disse har en lei tendens til å renne hvis du tror det kommer til å falle en tåre eller to. Men legg gjerne en tynn linje med en varm brun øyenskygge langs ytterdelen av vippekanten for fyldigere vipper.

Blomster i håret

Håret kan for mange være det vanskeligste å fikse selv, men en enkel løsning er å gå for myke krøller og en blomsterkrans eller to.

Å stylet håret til bryllup kan koste mellom 800-2000 kroner hos frisørsalong, og flere kreative ledere tar så mye som 7000 (!) kroner for å gjøre håret ditt perfekt til den store dagen.

Det skal sies at da får man også en nydelig styling som er garantert til å holde, men det betyr ikke at det er en nødvendighet for å få til et naturlig vakkert hår.

Den bohemske stilen er en klassiker som passer spesielt fint til utendørs sommerbryllup, og gir det lille ekstra både til bryllupsbildene og selve brudesettingen.

Man kan gjerne gå for den elegante hvite og grønne blomsterkransen, men dette er også en gyllen mulighet til å tilføre litt mer farge til bryllupet ved å gå for en Frida Kahlo-inspirert fargerik blomsterkrans istedenfor.

Bølger lager man enkelt med enten rettetang eller krølltang, og bruk gjerne en naturkost etterpå for en mykere finish.

Til slutt kan du gjerne gå over med litt shine- og fikserende-spray.

Les også:

En hårstrikk er alt som skal til for nydelige bølger i håret

Her er de klassiske sminketabbene du vil unngå

KLAR FOR BRYLLUP: En super-romantisk look som er lett å bære må jo være perfekt for et sommerbryllup! Og dere - det er lov å kjøre denne stilen som gjest også, så lenge ikke bruden går for den samme looken.
KLAR FOR BRYLLUP: En super-romantisk look som er lett å bære må jo være perfekt for et sommerbryllup! Og dere - det er lov å kjøre denne stilen som gjest også, så lenge ikke bruden går for den samme looken. Foto: FOTO: Tove Eggen.

Slik bruker du fargekorrigerende sminke

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning