Forskning

Eggstokkene bestemmer hva du shopper

Eggløsning gjør at kvinner shopper sexy og utfordrende klær.

SHOPPING: Kvinner shopper mer utfordrende plagg under eggløsning enn ellers i måneden.
SHOPPING: Kvinner shopper mer utfordrende plagg under eggløsning enn ellers i måneden.
Publisert Oppdatert

Har du noen gang fått veldig lyst på en rød, lårkort kjole med dyp utrigning, selv om det egentlig ikke er helt din stil? Da kan det være eggstokkene som spiller deg et puss.

Ifølge ny amerikansk forskning øker kvinners konkurranseinstinkt ved eggløsningen, og skaper et ønske om å være mer sexy enn andre kvinner i omgangskretsen.

To undersøkelser

Ved universitetet i Minnesota hentet forskerne inn 60 studenter som trodde de skulle være med i en undersøkelse om forhold, mote og helse.

Kravene for å være med, var at man måtte ha regelmessig menstruasjonssyklus og ikke brukte hormonpreparater, som for eksempel p-piller.

Kvinnene ble testet i to undersøkelser, en hvor de var i den fruktbare eggløsningstida, og den andre når fruktbarheten var dårlig.

Fikk shoppe på nett

Til undersøkelsen hadde forskerne laget en fiktiv nettside, hvor kvinnene skulle plukke med seg ti plagg de ønsket å ha med hjem.

Før de begynte å shoppe, ble de vist bilder av andre kvinner og menn. Den ene halvparten ble vist attraktive mennesker, mens den andre halvdelen ble vist mindre attraktive mennesker.

Konklusjonen var at menstruasjonssyklusen hadde mye å si for hvor sexy plagg kvinnene valgte, kombinert med ønsket om å være mer attraktive enn kvinnene på bildene.

Share

Overlevelsesinstinkt

Jentene som kikket på de attraktive kvinnene, valgte nemlig mer sexy tøy enn de som så på de mindre attraktive.

- Hos andre pattedyr har man sett at hunner blir mer aggressive mot andre hunndyr i samme gruppe i tiden rundt eggløsning. Altså mot rivalinnene for hannens oppmerksomhet, sier psykolog Monica Juuhl-Langseth hos Nye Tanker.

Hun mener det er overlevelsesinstinktet som slår til hos hunnkjønnet under denne perioden. Dette er fordi eggløsningen er den perioden av måneden da kvinner er fertile.

- I sin ytterste konsekvens kan man si at dette konkurranseinstinktet som kicker inn er livsnødvendig for overlevelse. Blir man ikke befruktet, får man ikke avkom, og så stopper slekten der, forklarer Juuhl- Langseth.

Kun kvinner i nærmiljøet

Det merkelige er at kun damer i nærmiljøet ble ansett som konkurranse. Når deltagerne ble fortalt at kvinnene bodde over 1000 kilometer unna, hadde det ikke lenger noe innvirkning på klesvalget.

- For å lokke til seg en attråverdig make, må kvinnen vurdere hvor attraktive andre damer i lokalmiljøet er. Det gjør hun for å avgjøre hvor iøyenfallende hun må være for å få tak i en bra mann, skriver forskerne ifølge Forskning.no. Med andre ord må kvinnene befinne seg i samme krets som oss, for å betegnes som konkurrenter.

- I denne studien tenker man at klesvalget til de fertile kvinnene fyller samme funksjon som fjærene hos påfuglen, eller manken hos løvene. Altså å tiltrekke seg det annet kjønn, forteller Juuhl-Langseth.

Les også:

Slik bruker du sommergarderoben i høst

Slik vet du at du har eggløsning

Høstens fineste jakketrender

Slik skjuler du kiloene rundt magen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning