Vask av undertøy

- Du vasker undertøyet ditt for ofte

Helt ærlig. Vet du egentlig hvor ofte du bør vaske undertøyet ditt?

VASK AV UNDERTØY: Her er ekspertenes tips til hvordan du bør vaske undertøyet ditt.
VASK AV UNDERTØY: Her er ekspertenes tips til hvordan du bør vaske undertøyet ditt. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Crestock.com
Publisert Oppdatert
Det er slettes ikke nødvendig å vaske undertøyet etter én gangs bruk.

Sexy med blonder og silke, komfortabelt i bomull eller praktisk i supermyk ull - undertøy kan være så mangt. Det påvirker selvfølgelig hvordan det bør vaskes.

Det er nemlig stor forskjell på hvordan du bør behandle de sexy silkeunderbuksene dine og de, la oss være ærlige, litt mer ulekre bomullstrusene.

Dette kan være forvirrende for mange.

Vi har snakket med noen eksperter på området, og fått deres beste råd når det kommer til vask av undertøy. Inkludert hvor ofte det egentlig bør gå i maskinen - ja, for det kan faktisk hende at du rett og slett er for renslig.

Vasker undertøyet hyppig

Ifølge forskningsleder ved Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO), Ingun Grimstad Klepp, vasker de fleste undertøyet sitt for ofte.

- Det er slettes ikke nødvendig å vaske undertøyet etter én gangs bruk, sier Klepp.

Hun mener den hyppige vasketrenden har kommet med årene, og er noe som har forandret seg raskt siden 1950-tallet.

- Det er ikke mange tiår siden det var vanlig å vaske undertøyet én gang i uken. Før den tid vasket man undertøyet en gang i halvåret. Endringene er ikke et resultat av at vi har blitt mer hygieniske, men kommer av at vi nå er mer opptatt av estetetiske og sosiale sider ved de rundt oss, og hva andre synes, sier Klepp.

- Vi må senke skuldrene. Husk at det fortsatt finnes mye vi har på oss som vi ikke vasker i det hele tatt. Som for eksempel sko, legger hun til.

Lukt prioriteres fremfor bakterier

VASKER FOR OFTE: - Nordmenn vasker undertøyet sitt for ofte, mener Ingun Grimestad Klepp, forskningsleder ved SIFO.
VASKER FOR OFTE: - Nordmenn vasker undertøyet sitt for ofte, mener Ingun Grimestad Klepp, forskningsleder ved SIFO. Foto: FOTO: Pressebilde

Klepp forteller at det som i dag motiverer oss til å vaske undertøyet så ofte, ikke er ønsket om å bekjempe bakterier, men at vi gjerne vil forhindre lukt.

- Dersom vi ønsker å bekjempe bakterier, er litt sjeldnere og litt grundigere vask å anbefale, sier forskeren.

Med det mener Klepp at dersom du vasker undertøyet hver dag, vil sjeldnere være for eksempel annen hver dag.

- Ved normal vask (uten høy temperatur og med vanlige vaskemidler) på for eksempel 30 og 40 grader, blir det rent nok for «husbruk» - men bakterier blir ikke «drept» - snarer spredd på alt annet som er med i vasken. Det betyr ikke at vi blir syke av det, men at koking kan være ønskelige i tilfeller der det stilles høye krav til hygiene. Termisk desinfeksjon oppnås ved vask på minimum 85 grader i ti minutter, forklarer Klepp.

Forskeren poengterer likevel at det selvfølgelig er snakk om en smakssak når det kommer til hvor ofte man bør vaske undertøyet sitt.

- Det negative med å være for renslig er at det innebærer mer arbeid, i tillegg til mer bruk av energi, vann og kjemikalier. Og slitasje på tøyet. Det negative ved å være for urenslig er derimot at det ikke er sosialt aksptert. Og om det virkelig går over styr; fare for sykdom, sier Klepp.

Ta hensyn til materialene

Malin Skaar, som er leder for Forbrukerservice på Lilleborg og ekspert på Plusstid, forteller at det aller viktigste er å sjekke vaskeanvisningen på undertøyet og forholde seg til denne.

FØLG VASKEINSTRUKSJONEN: Det aller viktigste er å sjekke vaskeanvisningen på undertøyet og forholde seg til denne.
FØLG VASKEINSTRUKSJONEN: Det aller viktigste er å sjekke vaskeanvisningen på undertøyet og forholde seg til denne. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

For eksempel må ull og silke alltid vaskes i maskin på ull- og silkeprogram. I tillegg bør man unngå å bruke vaskemiddel med enzymer når man vasker undertøy laget av disse materialene.

- Dette gjelder selv om prosentandelen i plagget for eksempel kun er 10 prosent. Man skal alltid ta hensyn til det sarteste materialet i plagget, opplyser Skaar.

Ifølge Klepp bør man dessuten også unngå å bruke skyllemiddel på syntetiske fibre.

- Dette gjør at svettelukten fikseres, og vasken vil dermed ikke fjerne lukt, forteller hun.

Det er også viktig å huske at hvitt eller lyst undertøy skal vaskes med et vaskemiddel tilegnet dette, og at mørkt undertøy skal vaskes med vaskemiddel for farget tøy som ikke inneholder blekemiddel.

Hygienisk rent

Noe undertøy er merket med 30-40 grader på grunn av diverse pynt og blonder, og disse anbefaler Skaar at du vasker på finvask i maskin.

Men, som hun legger til:

- Strengt tatt så er det slik at plagg som er tett inntil kroppen, slik undertøy er, bør vaskes på 60 grader for å bli hygienisk rent. BH-er derimot bør vaskes på et skånsomt program og i vaskepose - i hvert fall BH-er med spiler, legger Skaar til.

Ønsker du å håndvaske BH-en, altså ikke i maskin, kan du fylle en bøtte med lunkent vann og helle oppi flytende vaskemiddel. Fordel vaskemiddelet godt i vannet, og legg deretter BH'en oppi.

- Den skal ikke ligge i bløt over lengre tid, men vaskes og skylles med en gang, understreker Skaar.

Også undertøy som det står at man skal håndvaske, mener hun at du bør legges i en vaskepose dersom man velger å benytte et håndvaskprogram i maskin.

Vaskeeksperten understreker likevel at dersom undertøyet håndvaskes på lav temperatur over lang tid, vil smuss bygge seg opp og man vil ikke lenger få den rene følelsen i plagget.

Naturmaterialer sparer vask

Klepp mener det er flere måter å vaske undertøyet sjeldnere på. Ett alternativ er å tenke seg om ved valg av materialet.

- Ull har den fordel (blant flere) at det holder seg rent lenge og lukter lite. Derfor vil en overgang til ullundertøy være en god måte å spare vask på. Også bomull og silke lukter mindre enn syntetiske materialer, og er nok et eksempel på at undertøy i naturmaterialer vil kunne spare vask.

Hva mener du?

Vi vil veldig gjerne høre fra deg! Ta testen vår: Hvor renslig er du?

Hvordan vasker du undertøyet ditt? Og hvor ofte? Del gjerne dine erfaringer i kommentarfeltet under!

Les også:

Slik holder du puppene unge

Følg Klikk Mote på Facebook

Denne app'en finner BH-størrelsen din

GUIDE: Slik finner du riktig klesstørrelse

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning