Julehandel

Dette må du vite om bytterett

Disse rettighetene har du når du bytter julegaver.

IKKE LETT: Det er ikke allitd like lett å vite hva du får byttet og ikke av julegaver.
IKKE LETT: Det er ikke allitd like lett å vite hva du får byttet og ikke av julegaver. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock
Publisert Oppdatert

Bytterett

- Det er alltid lurt å be om bytekort, passe på kvitteringa og kontakte butikken så snart som mogeleg.

- Vara må vere ubrukt og utan skadar - i nokre tilfelle får du ikkje byte vara dersom du har brote emballasjen.

- Hygieniske artiklar, kroppsnære klede, særleg ømfintlege varer eller varer som tapar seg raskt i verdi får ein ofte ikkje byte. Avtal difor særskilt med seljaren når du kjøper slike gåver.

- Dersom det er noko i vegen med vara kan du krevje ny vare eller reparasjon. I nokre tilfelle kan du ha krav på avslag i prisen, heving av kjøpet eller skadebot.

- I hovudsak kan ein berre krevje å få byte i same butikk eller kjede og til ein anna vare.

- Oftast må ein seljar godta at du byter til ein dyrare vare dersom du betaler mellomlegget.

- Du kan ikkje krevje å få pengar tilbake dersom vara du byter til er vesentleg billigare enn den du hadde - men du kan krevje ein tilgodelapp som er gyldig i tre år om ikkje anna er sagt.

- Kjøper du vara utafor fast utsalsstad (mellom anna dørsal, messe, postordre, Internett), gjeld angrerettlova. Du har da 14 dagar angrerett. Sjå våre tips for trygg julehandel på Internett.

Kilde: Forbrukerombudet.no

Det hender ofte at genseren du fikk under treet gjerne skulle vært en størrelse større, eller at den rett og slett ikke falt i smak. Da er det greit å kunne bytte den.

Men man har faktisk ingen rett på å få byttet julegaver, selv om mange tror dette. Byttereglene er forskjellige fra butikk til butikk, derfor kan det ofte oppstå forvirringer.

- Det er veldig mange butikker som har en bytteordning, men det er på langt nær alle. Så forbrukeren risikerer helt klart å ikke få byttet julegaven sin om de ikke har sjekket ut vilkårene på forhånd, sier Forbrukerombud Gry Nergård til Avisenes Nyhetsbyrå.

Vær på den sikre siden

Vanlig byttetid på varer varierer mellom én til to uker, men som regel er butikkene ekstra fleksible etter jul.

- Har du byttelapp på plagget, står gjerne fristen på den, sier Brit Ingvild Holmem, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet.

Har du mulighet til å ha med kvitteringen på varen er dette en stor fordel, da har du ekstra bevis på verdien. Pass i tillegg på at alle lapper sitter på klærne, hvis ikke blir det vanskelig å få byttet.

Har du fått undertøy under treet er sannsynligheten liten for at du får byttet dette, på grunn av hygieniske årsaker. Noen butikker bytter undertøy om det er plombert og ikke åpnet.

Sjekk undertøyet du trenger til nyttårsfesten

Forvirring med salg

- Det kan være greit å vite at du som regel ikke får pengene tilbake når du bytter gaver, men du får tilbud om å bytte mot en annen vare, sier Holmem.

Dette kan noen ganger skape problemer om januarsalget er i gang når gaven skal byttes, og varen du har fått er på salg. I slike tilfeller er det lurt å ha med kvittering, sånn at du kan dokumentere at du har kjøpt varen til full pris, og dermed kan be om tilgodelapp på den summen.

- Vær oppmerksom på at om du skal bytte størrelse på varen og den er på halv pris, har du som regel bare krav på bytte vare mot vare. Så du får ikke to gensere for prisen av en, forklarer Holmem.

De fleste butikker har ikke bytterett på salgsvarer, derfor kan det være lurt å heller gi et gavekort om du ikke er sikker på om gaven faller i god smak.

</p> <h4>Vanskelig å bytte kosmetikk</h4> <p>Mange får også kosmetikk under treet, som de ønsker å bytte. Dette kan være vanskeligere å få byttet enn klær. Men noen produkter er forseglet, og da kan det vær mulighet for å få levert den tilbake.</p> <p> <strong>- Er forseglingen brutt på kosemtikk, vil du nok ikke få byttet det. Er forseglingen intakt er sjansen større, men mange butikker opplyser om at de ikke gir bytterett på den typen varer, opplyser Holmem.</strong> </p> <p> <strong>Les også:</strong> </p> <p> <a href="http://www.klikk.no/mote/kamille/lopogkjop/article628643.ece">Ti lekre vinterkåper</a> </p> <p> <a href="http://www.klikk.no/mote/kamille/lopogkjop/article624956.ece">Plagget du må ha i skapet</a> </p> <p> <a href="http://www.klikk.no/helse/friluft/article629860.ece">Dunjakke med ny varmeteknologi</a> </p> </div>

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning