Hvordan krølle håret

Dette gjør vi feil når vi styler håret

Denne feilen gjør nesten alle som ikke er frisører. Slik krøller du håret.

VAKRE KRØLLER: Smellvakre Miranda Kerr får laget store krøller før en av Victoria's Secret sine legendariske moteshow. Husk bare på riktig utstyr til jobben.
VAKRE KRØLLER: Smellvakre Miranda Kerr får laget store krøller før en av Victoria's Secret sine legendariske moteshow. Husk bare på riktig utstyr til jobben. Foto: FOTO: Stella Pictures/Produsenten
Publisert Oppdatert

Langt krøllete hår er drømmen for mange, og kvinner verden over bombarderer frisørene sine med bilder av Hollywood kjendisenes perfekt krøllede manker i håp om å kunne oppnå noe lignende. Blake Livelys lange lyse lokker er spesielt populære, det samme er Rachel Bilsons mørke og litt tøffere bølgehår.

Men hvordan får man til flotte krøller hjemme? Noen krøller med krølltang, for andre er det varmeruller som er tingen, og flere og flere har fått øynene opp for de fine krøllene man kan lage med en rettetang. Så hva er best? Hva de gir fineste krøllene? Og hvordan får man dem til å holde seg i håret, og ikke skli ut med en gang du tråkker utenfor døren? Slapp av; ekspertene har nok av råd til vakkert hår:

Den vanligste feilen vi gjør når vi skal krølle håret, er at vi bare sprayer håret etter vi er ferdige med krøllingen. For at krøllene skal holde og ikke skli ut av håret noen få timer senere, må du spraye håret før du begynner å krølle håret.

Spray håret før du krøller

Ja, du leste riktig. Og her tråkker nok de fleste av oss feil med å bare spraye rikelig med hårspray etter at krøllene er laget. Nå sier ekspertene nemlig at krøllene absolutt holder seg lengst om du sprayer først, lager krøller etterpå.

Men det holder ikke bare med en vanlig tørr hårspray, men en såkalt stylingspray som gir hold og samtidig beskytter håret mot varme.

- Ja, det er en vanlig feil mange gjør, at de først sprayer håret etter at de er ferdige med å krølle, forklarer frisør Nina Skjærveggen hos m&e frisør på Nesstun i Bergen.

- Når håret sprayes på forhånd, vil krøllene bli både mer spenstige og ikke minst glansfulle enn om du bare sprayer etterpå.

STYLINGSPRAY: Det er viktig med en god stylingspray før du begynner å krølle håret. Da sitter krøllene mye bedre, og du beskytter håret mot varme. Fra venstre: Curly Sexy Hair Full on Curls som lover både volum og tekstur til krøllene dine. Osis Fra Schwarzkopf gir hold, volum og beskytter mot varme. KMS Californias Hair Stay Style Boost lover masse hold og lang holdbarhet for frisyren. Kérastase Double Force Multiprotective spray for weakened hair, beskytter godt og er perfekt for tynt, slitt og skadet hår. Matrix Biolage beskytter mot luftfuktighet og gir volum og fylde til håret. Bumble & Bumble BB does it all styling spray gir hold, volum og beskyttelse.
STYLINGSPRAY: Det er viktig med en god stylingspray før du begynner å krølle håret. Da sitter krøllene mye bedre, og du beskytter håret mot varme. Fra venstre: Curly Sexy Hair Full on Curls som lover både volum og tekstur til krøllene dine. Osis Fra Schwarzkopf gir hold, volum og beskytter mot varme. KMS Californias Hair Stay Style Boost lover masse hold og lang holdbarhet for frisyren. Kérastase Double Force Multiprotective spray for weakened hair, beskytter godt og er perfekt for tynt, slitt og skadet hår. Matrix Biolage beskytter mot luftfuktighet og gir volum og fylde til håret. Bumble & Bumble BB does it all styling spray gir hold, volum og beskyttelse. Foto: FOTO: Produsentene

Frisør Lill Signe Larsen hos Hairport i Oslo er enig:

Før du krøller håret er det bra å bruke et produkt som forsterker, fremhever og gir spenst til krøllteksturen

- Før du krøller håret er det bra å bruke et produkt som forsterker, fremhever og gir spenst til krøllteksturen. I tilegg er det viktig å velge et produkt ut fra holdfaktor, forklarer Larsen til Kamille.no.

- Det finnes jo forskjellige type produkter etter forskjellig type krøll, og man bør også velge utifra hvilken type krøller man ønsker å lage. Vil du for eksempel ha myk og romantisk krølltekstur, eller en mer kraftig og effektfullt krøll?

- Det er alltid viktig og bruke riktig stylingprodukter hvis krøllen skal sitte godt, forklarer kreativ leder hos På Håret i Oslo, Peter Vonkunz Brun.

- Vi frisører bruker gjerne leggvann i håret før vi skal forme det. Leggevann er et varmeaktivert stylingsprodukt som gir hold når man bruker varmeverktøy i håret.

Såkalt leggevann selges også over disk til oss vanlig dødelige.

Husk på varmebeskyttelse

Det er mange måter å lage krøller i håret på, og flere av disse benytter seg av varmeverktøy som enten krølltang eller rettetang. Da er det viktig å huske på å beskytte håret før du går i gang å lage krøller, eller kan du risikere å ende opp med hår som er både tørt og brent.

- Det finnes hårsprayer som er perfekte å bruke før du krøller håret, fordi de også inneholder både UV-beskyttelse og varmebeskyttelse, forklarer Skjærveggen.

- På denne måten skåner du håret fra varmen fra krøll- eller rettetangen, og krøllene vil få en finere struktur og mer spenst.

Skjærveggen anbefaler sprayen Fix it in place fra IdHair.

- Denne er som tre ting på en gang, forklarer frisøren.

- Den varmebeskytter, gir hold og glans.

Larsen er enig i at hår som skal varmebehandles på noen måte, trenger å få på et lag med beskyttende produkt først.

- Ja, jeg vil anbefale til alle mine kunder som krøller håret hjemme å investere i en god varmebeskyttende spray, forklarer frisøren.

- Sprayen Free Shape hot flex spray fra KMS er perfekt til dette.

Bruk riktig verktøy

Det finnes som sagt mange måter å oppnå flotte krøller på, og hvilket verktøy som er best å bruke, kommer ofte an på hvilket resultat og hvilken type krøll du ønsker.

- For en klassisk krøll er det nok uten tvil varmruller eller krølltang som er best, forklarer Vonkunz Brun.

- Men for mange av mine kunder virker det som å krølle med rettetang nok er det absolutt letteste, og veldig mange unge kvinner har lært seg hvordan man gjør dette i dag. Rettetang gir fine krøller som er litt flatere i tuppen enn en klassisk krøll, og ser ofte svært ungt og friskt ut.

Larsen holder også en knapp på rettetang for enkelhetens skyld.

- Jeg personlig er veldig glad i å lage krølltekstur med en rettetang, forklarer frisøren.

- Da tar man passé for passé, klemmer rettetangen nederst ved bunn - akkurat som når du skal rette ut håret -, vri rundt 180 grader, hold posisjonen og dra mot tuppen i en rolig bevegelse.

Larsen mener man kan prøve seg frem til finest resultat.

- Du kan også fortsette å vri mens du drar for å lage tettere korketrekkertekstur, for eksempel. Her er det bare fantasien og tålmodigheten som setter grenser.

Frisøren forklarer at om du planlegger å prøve å krølle håret hjemme, gjør du nok lurt i å investere i godt verktøy til jobben.

- I dag finnes utrolig mye å velge mellom når det kommer til verktøy for å krølle håret, forklarer Larsen.

- Mange kjempefine krølltenger i alle slags størrelser etter ønsket krøll, og ofte egne produkter i mindre størrelser som er perfekt om man skal på reise, eller for å ha i vesken og kunne gjøre små rettelser på frisyren midt i arbeidsdagen. Det er viktig å bruke godt verktøy, investere i noe som gir god varme, og gjerne forhøre deg med frisøren din om du er usikker.

KRØLLTOPP: Det finnes mange veier til fine krøller. Bare pass på å gjøre det riktig.
KRØLLTOPP: Det finnes mange veier til fine krøller. Bare pass på å gjøre det riktig. Foto: FOTO: Thinkstockphotos

La håret få kjøle seg ned

Lar du håret kjøle seg ned før du grer det eller setter det opp, vil også krøllene sitte mye bedre og lenger i håret.

- Det viktigste med å krølle hår uansett verktøy er å vite hvorfor håret tar form, forklarer Vonkunz Brun.

- Når man varmer håret blir noen av hårets naturlige bindinger borte, noe som gjør at håret kan ta formen som stylingsverktøyet gir. Når håret blir kaldt igjen, vil formen sitte igjen i håret.

Frisøren forklarer:

- Det er nettopp derfor det er viktig når man krøller håret at håret får lov til og bli kjølig igjen i den formen man ønsker. Frisører pleier når de krøller opp håret å sette krøllen fast med en liten klype. Det vil si at vi først krøller det på krølltangen, og så snurrer vi krøllen sammen og setter den fast i hodebunn med en klype.

På den måten får krøllen lov til å bli kjølig igjen før man slipper ut og sprayer for hold.

Spray til slutt

Selv om alle ekspertene anbefaler å spraye med et produkt som gir hold til frisyren og samtidig beskytter mot varme før du går i gang med krøllingen, er det fortsatt viktig å spraye over håret når du er ferdig å lage krøller.

- For å holde krøllene på plass etter at man har brukt varmeverktøy må man bruke en vanlig hårspray - tørrspray, forklarer Vonkunz Brun.

- Dette gir perfekt hold til krøllene.

Larsen er enig:

- Tenk over hvilke effekt du ønsker av krøllene også når du velger spray. Ønsker du mykt hold med mye bevegelse, eller en mer stiv look med litt "hardere" krøller?

Frisøren anbefaler også å tenke over værforholdene ute før du sprayer.

- Skal du for eksempel ut i fuktig vær kan det absolutt lønne seg å bruke en spray som beskytter håret mot å falle sammen fra dette. Jeg pleier å anbefale sprayen Anti Humidity fra KMS til dette.

Skjærveggen mener man bør være litt forsiktig når man sprayer etter krølling:

- Overdriver du sprayingen helt til slutt er det lett at krøllene blir både stive og klissete, forklarer frisøren.

- I tillegg kan krøllene om du har for mye spray i, bli vanskelig å forme og dele.

Les også:

Her er verdens mest populære frisyrer

Dropp sjampo og få finere hår

Slik blir du like vakker som Maria Skappel

Disse produktene bør du ha på badehylla

HÅRINSPIRASJON: Pinterest er det perfekte forum for litt pur hår-inspirasjon. Vi søkte på "curly hair" på boards, og fikk opp så mye fint! Dette er fra et av Linda Uhr sine boards.
HÅRINSPIRASJON: Pinterest er det perfekte forum for litt pur hår-inspirasjon. Vi søkte på "curly hair" på boards, og fikk opp så mye fint! Dette er fra et av Linda Uhr sine boards. Foto: FOTO: Skjermdump fra Pinterest

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning