Menn og skjegg: Mer en bare ansiktshår

Dette betyr skjegget ditt

Vi er glade i skjegg her i Norge, både av praktiske og estetiske grunner - men hvordan oppfattes egentlig mannen bak skjegget?

UGJENKJENNELIG: Er det ikke rart hvordan en liten endring på ansiktshår kan endre på en mann kraftig? Her sporter George Clooney en bart inspirert av tidsepoken rundt andre verdenskrig i forbindelse med en filminnspilling.
UGJENKJENNELIG: Er det ikke rart hvordan en liten endring på ansiktshår kan endre på en mann kraftig? Her sporter George Clooney en bart inspirert av tidsepoken rundt andre verdenskrig i forbindelse med en filminnspilling. Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert
SKJEGG-VITER: Dr. Allan D. Peterkin ansees som en av verdens ledende pogonolog, har utgitt flere bøker og samarbeidet med merker som Philips, Braun og Dove.
SKJEGG-VITER: Dr. Allan D. Peterkin ansees som en av verdens ledende pogonolog, har utgitt flere bøker og samarbeidet med merker som Philips, Braun og Dove. Foto: FOTO: Allan D. Peterkin.

Vi er godt ute i movember allerede, og en haug med menn vandrer rundt med alskens barte-varianter for å sette fokus på mannlige helseproblemer som prostatakreft og depresjon.

Dette er jo et fantastisk tiltak, men det morsomste er å møte på en kompis på gata - for så å nærmest ikke kjenne han igjen med sin nyanlagte snurrebart eller hestesko.

Selv om de fleste sitter klare med barberskum og høvel den første desember (om ikke dama allerede gjør det), så er det mange som vurderer å fortsette prosessen og anlegge fullt skjegg mens de først er i gang.

Men kler egentlig alle skjegg og hvilken skjeggeform burde man gå for? Vi har snakket med seks skjegg-eksperter (å ja, de finnes!) for å forstå mannens ansiktshår enda bedre.

Moderne maskulinitet

Skjegg har visst så stor betydning, og har blitt såpass trendy de siste årene, at man til og med har et eget ord for skjeggvitere; pogonologer.

Og den Toronto-baserte legen, Allan D. Peterkin, er en av verdens fremste pogonologister. Ifølge Peterkin er skjegg noe som sender signaler om mannen bak, men også noe menn kan bruke til sin fordel for å manipulere ansiktsformen.

Vi tok en prat med Peterkin, som også er mannen bak bøkene One Thousand Beards, The Bearded Gentleman og One Thousand Mustaches, for å finne ut hvorfor skjegg er så viktig.

- I gamledager var våre eneste stylingforbilder prester og politikere, men i dag har menn lov til å vise moderne maskulinitet gjennom ansiktshåret sitt. Skjegg er både opprørsk, sexy og lekent samtidig, og er derfor utrolig viktig for mannens personlighet, sier Peterkin.

KJENNER DU HAN IGJEN?: Under innspilling av George Clooneys nye film, The Monuments Men, anla skuespilleren og regissøren bart - i tro  andre verdenskrig-stil.
KJENNER DU HAN IGJEN?: Under innspilling av George Clooneys nye film, The Monuments Men, anla skuespilleren og regissøren bart - i tro andre verdenskrig-stil. Foto: FOTO: Stella Pictures

Definerer mannen

Menn har blitt dømt etter deres skjegg, så vel som hår, gjennom all tider, men hvilke assosiasjoner man forbinder med de forskjellige stilene, har forandret seg mye.

- Ser man tilbake på verdenshistorien er det store svingninger i hvordan en mann med skjegg har blitt oppfattet, der normen for hva som definerer makt og viten har variert fra glattbarbert til fullt skjegg i flere perioder. For eksempel ble grekere som Aristoteles og Platon fremstilt med skjegg, mens romerne noen århundrer senere var glattbarberte, forklarer Andreas Doppelmayr - grunder av barbershop.no.

Men at ansiktshår, i en eller annen form, for mange menn er en stor stolthet, er det ingen tvil om.

- De fleste menn ønsker faktisk å bli oppfattet som maskuline, og ansiktshåret vårt er noe som i hvert fall skiller oss fra dere kvinner. Personlig så ser jeg latterlig ut uten skjegg, nesten som en gammel bebis, og jeg tror mange menn føler at skjegg, bart eller kinnskjegg er noe som fremhever mannligheten, sier designer og hårstylist Kjell Nordstrøm - også kjent som Baron von Bulldog.

Gjennom mange år har Peterkin studert ulike skjeggetyper og stiler, og hva de faktisk innebærer for mannen. Slik definerer han seks av dem:

OVER:

DE VANLIGSTE: 1. Fullt skjegg som George Clooney får vokse mer eller mindre naturlig, kun hals og kinn blir barbert og lengden trimmet. 2. Flippskjegg som Brad Pitt har fokus på haka, men kan også kombineres med bart eller liten hestesko. 3. Tre dagers-skjegget, som Chris Hemsworth, ligger på samme steder som fullt skjegg, men i en kortere form, og kan også fokusere ekstra på barten. For noen tar den én dag å gro, for andre en uke - men poenget er at den skal se tilfeldig, men groomet ut.
DE VANLIGSTE: 1. Fullt skjegg som George Clooney får vokse mer eller mindre naturlig, kun hals og kinn blir barbert og lengden trimmet. 2. Flippskjegg som Brad Pitt har fokus på haka, men kan også kombineres med bart eller liten hestesko. 3. Tre dagers-skjegget, som Chris Hemsworth, ligger på samme steder som fullt skjegg, men i en kortere form, og kan også fokusere ekstra på barten. For noen tar den én dag å gro, for andre en uke - men poenget er at den skal se tilfeldig, men groomet ut. Foto: FOTO: Stella Pictures

1. Gammelmanns skjegg

- Fullt skjegg forbindes ofte med lærde og akademiske menn, samt religiøse forbilder som Jesus og Moses, så dette skjegget bærer på mye historie. Men selv om det er en relativt gammeldags stil, så ser vi at den yngre generasjonen sporter denne mer og mer, sier Peterkin.

2. Stuck i fortiden

- Flippskjegg var en stor hit på 90-tallet, men ble raskt oppbrukt. Noen menn holder seg til denne varianten ennå, men det er sant som en jeg intervjuet tidligere sa, at: "Hvis pappaen og tannlegen din fortsatt har flippskjegg, så er det på tide å skifte stil", sier Peterkin.

3. Mannen som følger med på trendene

- Tre dager-skjegget finner man på minst hver tredje reklamekampanje i herremagasiner, med stubbene i fokus. Av og til er den overdrevet med en bart eller et par koteletter over stubbene. Det største problemet med denne looken, er at skjegget er mye vanskeligere å opprettholde enn det virker som, sier Peterkin.

UNDER:

1. Moroklumpen

- De fleste tenker på Elvis når de ser koteletter, men jeg tror at universitetsplasser og hipsterstrøk i Brooklyn er stedene menn flest eksperimenterer med disse. Det er en veldig leken look, sier Peterkin.

2. Oppmerksomhetssøkende

- Chinstrap-skjegget er for mannen som ønsker å prøve nye ting, og vil at folk skal spørre han om skjegget. Siden alt under solen allerede har blitt gjort, tror jeg menn leter etter nye ideer å teste ut som ikke alle andre menn på jobben eller skolen har, sier Peterkin.

3. Rebellen

- Hestesko-skjegg har alltid vær assosiert med motorsykkelgjenger eller brytere. Vi forbinder også looken med spesifikke kjente personer - som Hulk Hogan, fordi den er så karakteristisk, sier Peterkin.

Hva skjegg betyr for nordmenn

Men selv om ting blir forsket på og synset om der borte over Atlanterhavet, lurte vi på om de norske ekspertene ville mene det samme som Peterkin.

UTFORDRER: 1. Chinstrap-skjegg som 50 Cent kan ha en veldig tynn eller tykkere hårlinje langs kjeven. 2. Hestesko-skjegget som Hulk Hogan begynner som en bart og går ned langs begge sidene av munnen. 3. Koteletter som Jemaine Clement er som en forlengelse av håret, og går ned foran ørene til hjørnet på kjeven.
UTFORDRER: 1. Chinstrap-skjegg som 50 Cent kan ha en veldig tynn eller tykkere hårlinje langs kjeven. 2. Hestesko-skjegget som Hulk Hogan begynner som en bart og går ned langs begge sidene av munnen. 3. Koteletter som Jemaine Clement er som en forlengelse av håret, og går ned foran ørene til hjørnet på kjeven. Foto: FOTO: Stella Pictures

- Absolutt! Det er utrolig mange ulike looks når det kommer til menn og skjegg, og alle signaliserer ulikt. Skjegg har jo vært veldig populært de siste årene, og det som før var regnet noe som eldre menn grodde når de var over 50, har unge hipstere nå gjort kult igjen, mener stylist Storm Pedersen fra stormpedersen.com.

Yousif Mendi Abbas, fra Razor Cutz i Oslo, er både enig og uenig med Peterkins analyser.

- Jeg er enig i at skjegg har mye å si for førsteinntrykket, men det er viktig å huske på at man ikke skal dømme en bok etter utseendet. Og når det kommer til alder og stil, så er jeg uenig. Vi får inn menn i alle aldersgrupper som vil eksperimentere med forskjellige looks. Her om dagen ville en ung mann ha en hestesko-bart, så folks smak varierer veldig - og alder er ikke avgjørende for stilen man velger slik som Perkin sier, forteller Abbas.

Guttas sminke

Men det er ikke bare hvordan man blir oppfattet som person, på godt eller ondt, som skjegg er en medhjelper til. Ved å anlegge riktig form og tykkelse kan man også forme ansiktet akkurat som man selv vil.

- For de aller fleste kan det lønne seg å trimme skjegget litt på sidene, spesielt dersom det er langt. Dette gjør at ansiktet virker lengre og mer definert, i stedet for at det blir rundere, råder Doppelmayr.

Dette er Peterkin helt enig i.

- Har man en dobbelthake, så kan et fullt skjegg skjule dette og tilføye lengde til ansiktet. Er man skallet, så vil tre dagers-skjegget gi mer balanse til hodet, mens en fyldig bart kan minske en stor nese.

Men det er også viktig å tenke på hvilken ansiktsform man har når man leter etter den perfekte skjeggeformen.

- Det er viktig å tenke logisk; har man et smalt og avlangt ansikt, vil man helst unngå skjegg som er sentrert og langt ettersom man da forsterker ansiktsformen og det vil se enda mer avlangt ut. Da er det ofte bedre å gå for en fulltrimmet skjegglook for å runde av fjeset, råder Abbas.

Skjegge-tabber

Man skulle kanskje tro at å ha skjegg var en enkel sak som bare gikk ut på å gro det rett og slett. Men det er ikke bare, bare å få til riktig form og et skjegg som gror så fresht som mulig.

Så helt til slutt spurte vi ekspertene våre om hvilke tabber man burde styre unna.

  1. - Jeg tror usikkerheten rundt skjegg - hva som er lov og ikke, hva en selv kler og hvilken skjeggetype en selv har, gjør det ganske vanskelig for enkelte. Noen skal absolutt ha skjegg, selv om de aldri burde gått inn på tanken engang. Om du har veldig dårlig skjeggvekst, og det bare kommer noen pistrete strå ut av ansiktet, vil det sjelden eller aldri se bra ut. Selv om stoltheten og manndommen kan få en liten knekk, så bare barber alt av! Jeg personlig bruker en skjeggetrimmer fra Philips. Den funker som en kule, og kan variere trimmeren med ulike lengder. Så bruker jeg høvel på områder som skal være helt glatte, som for eksempel litt høyere på kinnene og på halsen, anbefaler Pedersen.
  2. - De fleste trimmer ikke skjegget ofte nok, og i hvert fall ikke på riktig måte. Man trenger både en god skjeggtrimmer og en god saks for å holde ansiktspryden up to date. Skjegget trenger stell hver tredje dag. Er man usikker på hvordan det skal gjøres så kan man booke time hos enten en gammel herrefrisør eller en trendy barbershop for tips, mener Norstrøm.
  3. - Enkelte menn går ut i fra at når skjegget først har kommet, så trenger man ikke opprettholde det og ender opp med å se slurvete ut. Man må klippe hår som er på avveie med skjeggesaks og holde kantene på skjegget jevne og fine med et barberblad. Noen avslutter skjegget rett under haka, men det burde heller stoppe midt mellom adamseplet og kjeven. Vær forsiktig med sakser - ett feil steg og man ender opp med bar hud, råder Peterkin.
  4. - Mange venter altfor lenge før de trimmer skjegget. Det medfører et skjegg med mye volum grunnet at hele ansiktspryden er blitt flisete og tynt og "spiser" seg opp, på samme måte som når man sparer til langt hår og aldri stusser det underveis. Ansiktshår er svært utsatt for ytre omgivelser som vær og vind og skiftende temperaturer. Dette medfører at skjegget trenger pleie uavhengig av om det er kort eller langt. Ta vare på skjegget ditt med jevnlig behandling hos barbereren/herrefrisøren og plei det med skjeggolje de dagene det trenger mer fuktighet, råder Fevang.
  5. - Det er viktig å rengjøre maskinen etter hver gang man barberer seg, og å unngå hudirritasjoner ved hjemmebarbering som skjer ofte, minner Abbas på.
  6. - En del glemmer å barbere seg på halsen, slik at det stikker ut hår her og der. Om en velger å definere skjegget langs kjeven eller velger å la det vokse lengre nedover, er det likevel lurt å tenke på hvordan halsen ser ut. Det er også viktig å bruke litt tid på at skjegget trimmes jevnt, slik at det ikke er områder der hårene er tydelig lengre eller kortere enn andre steder, opplyser Doppelmayr.

Les også:

FORANDRER MANNEN: At skjegg kan forandre både hvordan man oppfattes og selve ansiktsformen, er det lite tvil om. Bare se på de forskjellige skjeggelookene til Brad Pitt, og legg merke til hvor annerledes han ser ut uten skjegg. Det er tydelig at han ofte bruker skjegg for å dra fokus vekk fra en veldig spiss kjeve.
FORANDRER MANNEN: At skjegg kan forandre både hvordan man oppfattes og selve ansiktsformen, er det lite tvil om. Bare se på de forskjellige skjeggelookene til Brad Pitt, og legg merke til hvor annerledes han ser ut uten skjegg. Det er tydelig at han ofte bruker skjegg for å dra fokus vekk fra en veldig spiss kjeve. Foto: FOTO: Stella Pictures

Derfor mister menn håret

Her er kroppshårtrendene gutta følger, men ikke snakker høyt om

Denne mannen ville vi snudd oss etter på gata

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning