Hvordan ta vare på skjegget

Derfor lukter skjegget ditt vondt

Skjegget er årets store herretrend, men hvordan pleier du det?

LA DET GRO: Skjegg er mer populært enn noengang, men ikke alle menn veit hvordan de skal ta vare på det. Lær deg hvordan du får skjegget ditt til å se sunt og friskt ut, og hva som skal til for å beholde huden myk under skjegget.
LA DET GRO: Skjegg er mer populært enn noengang, men ikke alle menn veit hvordan de skal ta vare på det. Lær deg hvordan du får skjegget ditt til å se sunt og friskt ut, og hva som skal til for å beholde huden myk under skjegget. Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

Seks essensielle skjeggtips:

1. Vask skjegget ditt med skjeggsjampo og skjeggbalsam.

2. Skjeggpomade er bra for lengre skjegg.

3. Bruk skjeggolje i stedet for vanlig fuktighetskrem, den trenger dypere ned i huden

4. Vær nøye med skjeggklippen. Gå til en barberer, eller lær deg hvordan det gjøres. Det er viktig å balansere volum og tykkelse.

5. Barber med hårene, aldri mot. Slik unngår du nupper, sår og irritasjon.

6. Unngå alkoholbasert aftershave. Gå for en mykere variant som tar vare på fuktigheten i huden.

- Det maskuline er i vinden, og skjegget er mer trendy enn noen gang, sier Salvador Chanzà.

Han jobber som barberlærer og driver barberfirmaet Lord Jack Knife. Helt siden han utdannet seg som barberer i Spania som syttenåring, har han vært lidenskapelig opptatt av skjegg.

- Jeg er spesielt glad i langt skjegg. Mitt eget er ganske kraftig, men alle typer skjegg kan se stilig ut med den rette behandlingen, sier Chanzà til Kamille.

Det er først og fremst viktig å klippe det riktig, mener han.

- Mange menn tenker ikke på lengde, volum og snitt når de klipper, slik at skjegget fort ser flisete og tynt ut. Det er viktig å skape en harmonisk balanse.

Selve klippingen kan være vanskelig å få til på egenhånd, men det er flere ting du kan gjøre for å få det beste ut av skjegget ditt.

- Skjeggpleie er viktig, men ikke nødvendigvis vanskelig. Det finnes mange produkter der ute som er til god hjelp, sier Chanzà.

Vask skjegget

Selv vasker han skjegget med skjeggsjampo eller skjeggsåpe, gjerne hver andre dag, og tørker det alltid med hårføner og børste.

- Fordi hårvekst i ansiktet ikke absorberer vann, og i stedet holder på fuktighet, er det viktig å tørke skjegget hver gang det er vått. Hvis ikke kan det gi veldig vond lukt, forteller Chanzà.

Andreas Doppelmayr, mannen bak den norske nettbutikken barbershop.no, forteller at det er viktig å bruke en sjampo som er laget spesifikt for å vaske skjegg.

- Vanlig sjampo er en del kraftigere enn skjeggsjampo og vil tørke ut skjegget og håret under. Skjeggsjampo er formulert for å være mildere, og kan dermed brukes daglig uten at den tørker ut skjegget og huden, sier han.

Det finnes også skjeggbalsam, for dem som ofte får stivt og uregjerlig skjegg etter vask.

- Denne fungerer som en vanlig balsam, men er mindre skadelig for huden i ansiktet. Skjegget blir mykere og enklere å style, sier han.

Doppelmayr anbefaler skjeggsbalsam spesielt for dem med lengre skjegg.

- Jo lengre skjegg du har, jo viktigere blir det å bruke skjeggbalsam. Hårene blir mye mykere og skjegget ser rett og slett bedre ut.

Siden skjegget kommer i kontakt med både mat og drikke, og i noen tilfeller røyk, hver dag, mener Doppelmayr at det trenger mer rengjøring enn håret på hodet.

- Jeg synes en daglig vask er aller best, sier han.

POPULÆRT: Det har vært mange fine skjeggvarianter på den røde løperen i det siste. Her representert av artisten Common og skuespillerne Ralph Fiennes og Jake Gyllenhaal.
POPULÆRT: Det har vært mange fine skjeggvarianter på den røde løperen i det siste. Her representert av artisten Common og skuespillerne Ralph Fiennes og Jake Gyllenhaal. Foto: FOTO: Stella Pictures

Unngå tørr hud

Hver gang Chanzà vasker skjegget, passer han også på å smøre det inn med skjeggolje for å myke det opp og gi det glans.

- Skjeggolje er helt essensielt og finnes alltid i min toalettmappe. Jeg anbefaler alle menn med skjegg å bruke det, sier han.

Doppelmayr er også glad i skjeggolje.

- Skjeggoljen fukter huden under skjegget slik at den ikke flasser. Dessuten gir den en god duft og fin glans, sier han.

Hvis du har langt skjegg, kan et fint alternativ være skjeggpomade, mener Doppelmayr.

- Den gir også fuktighet og duft, men kan i tillegg brukes til å forme skjegget. Eventuelt kan du bruke et ansiktsserum, som trenger lettere gjennom skjegget og ned til huden for å gi fuktighet, sier han.

Mange smører på seg vanlig fuktighetskrem og håper på det beste, men dette holder ikke hvis du vil beskytte huden din, ifølge Doppelmayr.

- Vanlig fuktighetskrem er gjerne vanskelig å påføre jevnt under tett skjeggvekst, og som oftest får du ikke dekket alt, sier han, men legger til at få norske menn veit om andre muligheter.

- Det er ikke mange som har hørt om verken skjeggsjampo, skjeggbalsam, skjeggolje eller skjeggpomade, men det er på vei. Vi merker at norske menn er blitt mer bevisste på at skjegget skal se velstelt ut, sier han.

Aldri mer nupper

SKJEGGVEKST: Noen tar skjeggtrenden et steg lenger enn andre. Scott Disick fra Keeping up with the Kardashians og skuespiller Joaquin Phoenix er nesten ikke til å kjenne igjen.
SKJEGGVEKST: Noen tar skjeggtrenden et steg lenger enn andre. Scott Disick fra Keeping up with the Kardashians og skuespiller Joaquin Phoenix er nesten ikke til å kjenne igjen. Foto: FOTO: Stella Pictures

Hvis du blir lei av skjegget, og ønsker å ta det bort, så har Chanzà flere gode råd å komme med.

- Det viktigste når du skal barbere deg er å dusje først. Huden trenger varmt vann for å gjøre seg klar for barberbladet, sier han.

Chanzà er også en stor tilhenger av barberblad med færre blader, og foretrekker helt nye barberblad for hver gang.

- Dessuten er det helt essensielt å bruke riktig barberskum eller barberkrem, og gjerne mye av det. Bladene skal skli pent over huden, aldri dras, sier han.

Du bør også alltid barbere med skjeggveksten.

- Hvis du barberer mot skjeggveksten, så kan du risikere inngrodde hår og nupper, forteller Chanzà.

Malin Svendsen Kristensen, hudpleier ved hudklinikken Skin Deep i Oslo, er enig i at man alltid skal barbere med hårene.

- Dessverre er det ikke mange som gjør dette, fordi det kan være vanskelig å få med seg all skjeggveksten. Hvis man barberer mot hårene derimot, så skaper det mer friksjon og irritasjon i hårsekkene og man ender opp med nupper, understreker hun.

Skal du bruke aftershave?

I tillegg til å barbere med hårene, anbefaler Svendsen å bruke barberingsolje før man barberer.

FØR BARBERING: Det finnes et mylder av produkter der ute som hjelper deg til å beskytte huden før du barberer. Prøv for eksempel Close Shave Oil fra Dermalogica (kr. 199), Pre Shave Oil fra The Art of Shaving (kr. 149) eller Priming Oil fra Bevel (fullt kit fra 59,95 dollar, bestilles fra Bevel).
FØR BARBERING: Det finnes et mylder av produkter der ute som hjelper deg til å beskytte huden før du barberer. Prøv for eksempel Close Shave Oil fra Dermalogica (kr. 199), Pre Shave Oil fra The Art of Shaving (kr. 149) eller Priming Oil fra Bevel (fullt kit fra 59,95 dollar, bestilles fra Bevel). Foto: FOTO: Produsentene

- Det finnes mange ulike barberingsoljer, gjerne kalt close shave oil, på markedet, og du kan også få tak i egne hudserier for menn, sier hun.

Når det gjelder aftershave, er det flere alternativer tilgjengelig. Ifølge Doppelmayr er den tradisjonelle alkoholbaserte aftershaven fremdeles populær blant norske menn.

- Denne frisker opp skikkelig, men kan også svi endel, sier han, og foreslår derfor et etterbarberingsprodukt som heller gir fuktighet og pleie til huden.

- Det har egentlig ikke kommet så mye nytt de siste årene, men trenden er naturlige produkter uten for eksempel parabener. En av mine favoritter er Truefitt & Hill, som åpnet sin første barbersalong i London i 1805. Det er altså ikke nødvendigvis det nyeste og mest fancy som er det beste, sier Doppelmayr.

Chanzà bruker alltid after shave etter barbering, men aldri med alkohol.

- Husk at huden trenger hjelp til å komme seg på beina igjen etter en runde med barberbladet. Aftershave gir huden tilbake fuktigheten og forhindrer skade, men den bør ikke inneholde alkohol. Alkohol kan tørke ut huden og gjøre skaden verre, sier han.

En forfriskende tonic etterpå gjør ingenting derimot, ifølge Chanzà.

- Den gir en god lukt og bidrar til at man føler seg ren og pen, avslutter han.

Les også:

Gutta vil også ha ryggsekk

Eldes kvinner raskere enn menn?

Derfor mister menn håret

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen