Mørke ringer under øynene

Derfor blir du mørk under øynene

Mange har lyst til å få bukt med mørke ringer under øynene, men først må man avgjøre hva de kommer av.

STOR FORSKJELL: Man kan se veldig annerledes ut med eller uten mørke ringer under øynene, men for å kunne forbedre de må man også forstå årsaken bedre.
STOR FORSKJELL: Man kan se veldig annerledes ut med eller uten mørke ringer under øynene, men for å kunne forbedre de må man også forstå årsaken bedre. Foto: FOTO: Thinkstock.com
Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Det er en kjent sak at kvinner bekymrer seg over mørke ringer under øynene.

I 2006 utførte Clinique en større undersøkelse hvor hele 53 prosent av 16 000 kvinner mente at mørke ringer under øynene var det de aller helst ønsket å fikse på. Det skriver The New York Times på sine nettsider.

Men hvor kommer de mørke ringene fra, og hvilken effekt eller betydning har de egentlig - både på utsiden og innvendig?

Kan signalisere sykdom

- Huden under øyene blir mørk fordi væsken som lekker ut av de tynne blodårene inneholder avfallsstoffer og oksidert blod, forklarer hudlege Bjørn Bondevik fra drbondevik.no.

Nettopp disse kapillærene som lekker kan være forårsaket av dårlige livsstilsvalg, sykdom eller til og med medikamenter.

- Lite søvn fører til redusert produksjon av veksthormon og øket kortisol som resulterer i at tynnere blodkar kan sprekke. Mens sykdom, som for eksempel hypothyreose og sirkulasjonssykdommer reduserer evnen til å reparere de tynne blodårene, sier Bondevik og legger til:

- Til og med medikamenter som kortisontabletter og kremer kan på sikt føre til tynnere hud og dermed blir blodkarene mere synlige.

SIER NOE OM LIVSSTILEN DIN: Mens et gammelt ordtak sier at "øynene er sjelens speil", sier moderne vitenskap at de også er en indikator på livsstilen vår. - Den sensitive huden rundt øynene gjenspeiler ofte tiår med soling, festing, søvnmangel, dårlig kosthold, den naturlige aldringsprosessen, og andre fysiologiske tilstander, sier Ann-Kristin Stokke, hudpleier og fagsjef ved Skintific.
SIER NOE OM LIVSSTILEN DIN: Mens et gammelt ordtak sier at "øynene er sjelens speil", sier moderne vitenskap at de også er en indikator på livsstilen vår. - Den sensitive huden rundt øynene gjenspeiler ofte tiår med soling, festing, søvnmangel, dårlig kosthold, den naturlige aldringsprosessen, og andre fysiologiske tilstander, sier Ann-Kristin Stokke, hudpleier og fagsjef ved Skintific. Foto: FOTO: Thinkstock.com

Arvelig hyperpigmentering

Men en annen stor faktor som avgjør om vi får mørke ringer under øynene, ligger også i genene, og ekspertene våre forklarer at spesielt de med veldig lys hud eller mørkere hudtoner er spesielt utsatt for dette.

- Hyperpigmentering, altså forsterket samling av hudfargen som da virker mørkere, har en tendens til å samles i underøye-området, særlig hos de med mørkere hud, og gjelder spesielt de med indiske eller pakistanske aner, opplyser hudpleier og fagsjef ved Skintific, Ann-Kristin Stokke.

En lysere hud, vil i tillegg (og nokså ofte) være ganske tynn, og blodårene under vil dermed lettere skinne gjennom i forhold til andre hudtyper.

Fargen er avgjørende

Selv om vi ofte kaller de mørke skyggene for "blå ringer under øyene", kan de egentlig ha en helt annen farge. Mens noen er tydelig blå, så er andre mer lilla eller brune.

EKSPERTENE: Bjørn Bondevik fra drbondevik.no er en av landets ledende hudleger, mens Ann-Kristin Stokke har lang fartstid som hudpleier og fagsjef ved Skintific.
EKSPERTENE: Bjørn Bondevik fra drbondevik.no er en av landets ledende hudleger, mens Ann-Kristin Stokke har lang fartstid som hudpleier og fagsjef ved Skintific. Foto: FOTO: drbondevik.no og Skintific.no.

- En tydelig blåtone under øynene kan være en indikator på at kapilærer lekker, mens en brunfarge tyder på hyperpigmentering som primært har en arvelig årsak, sier Bondevik.

I tillegg kan andre faktorer innen livsstil og kosthold spille inn på hva slags type ringer vi får under øynene.

- Utpreget alkoholforbruk som blant annet fører til dehydrering og dermed svekket sirkulasjon og redusert evne til reparasjon av blodkar, vil være med på å forsterke ringene under øynene. I tillegg kan mangel på antioksidanter, spesielt vitamin C og flavonoider som bygger opp bindevevet i kapilærene og reduserer nedbrytningen av bindevevet, samt mineralet jern som da gjør at vi ser anemiske ut, øke denne misfargingen, forklarer Bondevik.

Dette vil som oftest slå ut som en blå eller lilla-aktig tone, så ved å forbedre kostholdet sitt, vil man kunne forbedre inntrykket av disse typene mørke ringer under øynene.

Effekten er varierende

Det de fleste plages over ved mørke ringer under øyene, er at man føler man ser sliten ut eller noen ganger eldre enn det man egentlig er.

MØRKE RINGER: En lysere hud vil ofte være ganske tynn, noe som gjerne resulterer i at blodårene i dette området lettere vil skinne gjennom her sammenlignet med andre hudtyper.
MØRKE RINGER: En lysere hud vil ofte være ganske tynn, noe som gjerne resulterer i at blodårene i dette området lettere vil skinne gjennom her sammenlignet med andre hudtyper. Foto: FOTO: Thinkstock.com

Men den typen ring man individuelt sett har, kan være avgjørende for effekten den får på nettopp ditt ansikt.

Quick-fix for mørke ringer

For å fjerne mørke ringer for en dag, kan sminke være det beste redskapet.

Lett skygge under øyne kan ofte dekkes til med en kremete concealer i fast eller flytende form. Jo fastere concealerene er, jo mer dekkende er den normalt sett.

Fargen kan være 1/2 - 1 tone lysere enn hudtonen eller foundation din.

Ved blå ringer er det viktig å nøytralisere fargen med en oransjetonet concealer. Legg denne akkurat der hvor du er blå, og man trenger ofte ikke så mye for å få en effekt. Legg så si vanlige concealer forsiktig over ved behov.

Ved brune ringer trenger vi en rosa concealer for å nøytralisere hyperpigmenteringen. En vanlig concealer vil ofte se grå ut og gjøre vondt verre.

Avslutt alltid med et legg lag av pudder, enten gjennomsiktig løspudder eller i samme tone som den nøytraliserende concealeren.

- Mens et gammelt ordtak sier at "øynene er sjelens speil", sier moderne vitenskap at de også er en indikator på livsstilen vår. Den sensitive huden rundt øynene gjenspeiler ofte tiår med soling, festing, søvnmangel, dårlig kosthold, den naturlige aldringsprosessen, og andre fysiologiske tilstander, mener Stokke.

Dermed vil mørke ringer som kommer fra disse aktivitetene så absolutt være med på å endre utseendet vårt.

- Ved arvelig årsak får man ikke nødvendigvis et eldre eller trøttere preg, men ved lavt stoffskifte vil man kunne se både trøtt og eldre ut, særlig hos kvinner, legger Bondevik til.

Behandlinger

Er det noe det selges mye av til kvinner fra spesielt tredveårene og opp, så er det øyekremer. Både i håp om å dempe poser, samt mørke ringer under øynene og rynker.

Men det kan ofte være vanskelig å vite hva som egentlig har best effekt, spesielt mot mørke ringer, så vi spurte ekspertene våre om råd.

- Først burde man se på de underliggende årsaker for å avgjøre hva de mørke ringene kommer av. Man gir gjerne Thyroxin, et hormon som produseres i skjoldbruskkjertelen, ved lavt stoffskifte. Men jeg anbefaler også mere søvn, og ikke minst regelmessige søvnvaner, samt spise mere frukt og grønt og redusere alkoholinntaket, råder Bondevik.

- Aktive ingredienser som retinol, lakris, niacinamid, fraxinus, soyaprotein og riskli vil kunne være med på å minske de mørke ringene, mens profesjonelle øyebehandlinger inkludert mild eksfoliering, spesialmassasje for øyepartiet og øyemaske er også å anbefale, er Stokke sitt råd.

Les også:

Skjønnhet for dummies

Billigsjampoen som er best i test

Ikke tørk håret med håndkle

Følg oss på Facebook!

Vi har testet 17 populære nettbutikker

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

Trenger du hårinspirasjon? Sjekk ut Det Nyes store hårguide

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning