Oppbevaring av sminke

Den største sminketabben skjer etterpå

Hva gjør du når du er ferdigsminket?

OG SÅ: Sminke skal for all del ikke oppbevares på badet.
OG SÅ: Sminke skal for all del ikke oppbevares på badet. Foto: FOTO: Wavebreakmedia Ltd
Publisert Oppdatert

Veldig mange jenter er litt som små barn i en godteributikk når de shopper sminke.

Alt ser så delikat og nydelig ut, og selvfølgelig trenger vi enda en ferskenfarget rouge for å komplimentere sminkesamlingen vår.

Men hvilken nytte har det å fylle på med skjønnhetsprodukter, hvis de blir ødelagt før vi rekker å nyte bruken av dem?

Oppbevaring av sminke

De aller fleste av oss hamstrer sminken i hyller og skuffer på baderommet, eller i toalettmapper som vi aldri husker å pakke produktene ut av igjen etter ferien.

Men det er det verste du kan gjøre!

- Den største tabben man kan gjøre er å oppbevare sminke på for varme bad, slengt nederst i veska med masse rot eller i sola. Det kan føre til at bakterier oppstår og at sminkeformulaen ødelegges slik at produktet ikke fungerer slik som det skal, råder international PRO Makeup artist hos MAC, Live Apelland.

Hvis du merker at for eksempel foundation eller flytende concealer begynner å skille seg og skifte farge, har den mest sannsynlig blitt ødelagt av fukt, varme eller bakterier.

Sminke burde derfor alltid oppbevares i romtemperatur - det vil si mellom 18 og 25 grader, tørt og gjerne mørkt.

Vil du være på den helt sikre siden, mener husholdningsnettsiden Good Housekeeping at et tørt og kjølig linskap er det aller beste oppholdsstedet for kosmetikk generelt.

Pass også litt ekstra på sminken mens du er på ferie i varme strøk, da kremede produkter som kremconcealer fort kan smelte i varmen.

SMINKEORGANISERING: Når man oppbevarer sminken sin i gjennomsiktige beholdere til utstilling på et romteperert sted, både holder de seg lengre og du får bedre oversikt over hvilke produkter du faktisk har.
SMINKEORGANISERING: Når man oppbevarer sminken sin i gjennomsiktige beholdere til utstilling på et romteperert sted, både holder de seg lengre og du får bedre oversikt over hvilke produkter du faktisk har. Foto: FOTO: Tove Eggen.

Organisk tåler mindre

Selv om organisk sminke kan være bedre for både huden og miljøet, inneholder tradisjonell sminke oftere konserveringsmidler som tillater at de bedre tåler temperaturforskjeller og langvarig oppbevaring.

- Å oppbevare organisk og naturlig sminke i kjøleskap kan være en god metode å subsidiere de manglende konserveringsmidlene på, forteller den italienske legen Aurora DeJuliis, som spesialiserer seg i hudforyngring til Huffington Post.

I tillegg er det ekstra viktig å følge utløpsdatoen til punkt og prikke når det kommer til organisk sminke.

Flytende vs. pudder

Tørre produkter som øyenskygger og pudder kommer sjeldent med en utløpsdato fordi bakterier kun kan oppstå der hvor det finnes fukt.

- Alle produkter som har varighet på under 24 måneder fra åpningsdato, er merket med dette. Det er viktig å følge produsentens merkinger, men merker du at et produkt får en rar lukt, er det helt klart på tide med en erstatter, forteller Apelland.

Men det er fortsatt viktig å passe på slik at fukt ikke kommer seg inn i tørre sminkeprodukter.

- Tørk gjerne av overflaten på øyeskygger, pudder, rouge og solpudder med tørkepapir for å rengjøre produktet et par ganger i måneden, og unngå å bruke fingrene direkte i skyggene - så unngår du at bakteriene overføres, opplyser Apelland og legger til:

- Husk også å bytte leppeprodukt hvis du har hatt et munnsårutbrudd eller maskara hvis du har hatt øyekatarr.

Sminkekoster

FY-FY: Sminke må du aldri finne på å oppbevare på badet eller i vinduet - med mindre du ønsker at de skal harskne og bli ubrukelige fortere!
FY-FY: Sminke må du aldri finne på å oppbevare på badet eller i vinduet - med mindre du ønsker at de skal harskne og bli ubrukelige fortere! Foto: FOTO: Tove Eggen.

En av de største investeringene vi har i sminkemappen er sminkekostene våre, men nettopp sminkemappen er ofte det verste stedet de kan ligge hvis størrelsen er feil.

- Med mindre sminkemappen er bred nok, og gjerne med et liten sidelomme til å skille kostene fra resten av sminkeproduktene, vil hårene lett bøyes og begynne å sprike, forklarer Apelland.

Men det betyr ikke at vi trenger å la de dyrebare kostene ligge og slenge i skuffer eller på hyller, noe så enkelt som et stort melkeglass eller blomstervase er alt du trenger for å lage din egen kostholder.

- Sminkekoster kan være både morsomme og fine å oppbevare i fine beholdere man kan lage selv, som i vaser som fylles med dekorative stener eller kaffebønner slik at kostene holder seg separate, tipser den kjente YouTube-skjønnhetsguruen Michelle Phan på bloggen sin.

Husk at sminkekoster må renses regelmessig for å unngå at produkt og bakterier hoper seg opp og irriterer huden.

- Foundationkoster burde vaskes etter hver bruk med en raskt tørkende kosterens. Børster til tørre produkter kan vaskes én gang i uken. Men gi gjerne kostene en ordentlig vask med varmt vann og børsterens minst en gang i måneden, så holder de seg gode og myke, forteller Apelland.

Neglelakker

Et kjent kjerringråd er å oppbevare neglelakker i kjøleskap slik at de ikke skal skille seg og holde seg friske lengre. Men er det egentlig det beste?

NEGLELAKKER: Selv om mange sverger til å oppbevare neglelakker i kjøleskapet, syns ekspertene det aller beste er gjemt bort i en mørk og tørr skuff som Hamler skuffeseksjon fra Ikea.
NEGLELAKKER: Selv om mange sverger til å oppbevare neglelakker i kjøleskapet, syns ekspertene det aller beste er gjemt bort i en mørk og tørr skuff som Hamler skuffeseksjon fra Ikea. Foto: FOTO: Tove Eggen.

- Neglelakker burde best oppbevares mørkt og romtemperert. Vi negledamer har en favorittskuff som er kjent over hele verden og det er Ikea sin lille Helmer skuffeseksjon på hjul. Den er helt perfekt både i høyden og dybden på skuffene og rommer enkelt over 600 lakker, tipser skjønnhetsbloggeren Halat Sophie Bjerkestrand fra My Awesome Beauty.

Selv om neglelakker som står lenge stille uten å bli brukt kan ha en tendens til å skille seg, skal det ikke mer til for å fikse den enn å riste lakken godt.

- Det er noen fargepigmenter som er tyngre enn andre og disse faller ofte til bunnen hvis lakken ikke ristes. Neglelakken er på ingen måte ødelagt når dette skjer; man må bare riste sammen pigmentene på nytt, forklarer Bjerkestrand.

Les også:

Ikke bli lurt av billig hudpleie på nett

Dette gjør jenter feil når de sminker deg

SHAKE IT: En neglelakk hvor fargen har skilt seg, trenger bare en liten runde med risting for å være god som ny igjen.
SHAKE IT: En neglelakk hvor fargen har skilt seg, trenger bare en liten runde med risting for å være god som ny igjen. Foto: FOTO: Tove Eggen.

Leppestiften som gir hvitere tenner

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning