Skjønnhet: Hudpleie tilpasset din alder

Den store anti-age-guiden

Moderne hudpleie er tilpasset alder i større grad enn før. Her er gode metoder og produkter for å holde rynker, slapp hud og pigmentflekker unna.

AVSLØRER DEG: Halsen er faktisk blant kroppsdelene som avslører alderen din først, og er videre lite du kan gjøre noe med. Den gledelige nyheten, derimot, er at moderne hudpleie er tilpasset alder i større grad enn før. Under har vi samlet gode metoder og produkter for å holde rynker, slapp hud og pigmentflekker unna - enten du er i 30-, 40- eller 50-årene. Her er den store anti-age-guiden.
AVSLØRER DEG: Halsen er faktisk blant kroppsdelene som avslører alderen din først, og er videre lite du kan gjøre noe med. Den gledelige nyheten, derimot, er at moderne hudpleie er tilpasset alder i større grad enn før. Under har vi samlet gode metoder og produkter for å holde rynker, slapp hud og pigmentflekker unna - enten du er i 30-, 40- eller 50-årene. Her er den store anti-age-guiden. Foto: FOTO: Thinkstock.com
Publisert Oppdatert

I 30-årene trenger du:

Fukt:

Rens huden mildt, og bruk fuktighetskrem og øyekrem.

Beskyttelse:

Bruk krem med UV-filter daglig.

Behandling:

Legg serum inn i din daglige rutine.

Under har skjønnhetsansvarlig i den danske utgaven av Alt for damene, Marie Brodersen, og tidligere mote- og skjønnhetsansvarlig i den norske utgaven, Vibeke Stiansen, satt sammen det de har valgt å kalle "den store anti-age-guiden".

Her finner du de beste tipsene og triksene du trenger - både når det kommer til fukt, beskyttelse, produkter og behandling (din daglige rutine). Enten du er i 30-, 40-, eller 50-årene.

30-ÅRENE

Fukt og beskyttelse

Det er svært individuelt når de første linjene dukker opp, men som regel skjer det i starten av 30-årene, litt avhengig av livsstil og gener, og om du har en tørr, kombinert eller fet hudtype.

Jo mindre fukt og talg det er i huden, jo hurtigere vil det oppstå linjer i overflaten. De første linjene kalles ofte «tørrhetslinjer», men ender raskt opp som rynker hvis ikke huden får rikelig med fukt til å fylle dem ut.

Velger du å få barn i 30-årene, vil du sikkert også oppleve at huden blir mer ujevn og pigmentert, og at søvnmangel setter sine tydelige spor i form av mørke render under øynene og en gusten og grålig hudtone.

Forsøk å unne deg en lur mens babyen sover, og tilføy et serum til hudpleierutinen. Dette kan gi huden en boost. Serum fås i utallige varianter, så velg det som passer best til din hudtype, enten det er tørrhet, pigmentforandringer, rynker eller manglende glød som sjenerer deg.

I tillegg til et serum bør den daglige hudpleierutinen bestå av mild rens, fuktighetskrem, øyekrem og solbeskyttelse. Noe som for øvrig er viktig å fortsette med resten av livet.

Produkter under:

Serum som skal bekjempe linjer, rynker og gjøre huden mykere, fastere og friskere. Forever Youth Liberator fra YSL, kr 675.

Fuktgivende dagkrem som skal fremme hudens fornyelse og gjenopprette gløden. The Moisturizing Soft Cream fra La Mer, kr 1895.

Kapsler med serum som skal styrke hudens egen fuktbalanse og evne til å binde fukt, i tillegg til å redusere synlige aldringstegn. Ceramide Capsules Daily Youth Restoring Serum fra Elizabeth Arden, kr 850/60 stk.

Øyekrem som skal motvirke linjer, rynker og mørke ringer, samt gi masse fukt, Blue Therapy Eye fra Biotherm, kr 385.

30-ÅRENE: Øverst: Skuespiller Amy Adams (39) har fra naturens side en svært lys hud, som derfor trenger masse beskyttelse. Nederst: Skuespiller Claire Danes (34) er superflott med sine fine linjer rundt øynene.
30-ÅRENE: Øverst: Skuespiller Amy Adams (39) har fra naturens side en svært lys hud, som derfor trenger masse beskyttelse. Nederst: Skuespiller Claire Danes (34) er superflott med sine fine linjer rundt øynene. Foto: FOTO: Bulls og produsentene

40-ÅRENE

I 40-årene trenger du:

Fukt:

Rens huden mildt, og bruk fuktighetskrem og øyekrem.

Beskyttelse:

Bruk krem med UV-filter daglig.

Behandling:

Legg nattserum og nattkrem inn i din daglige rutine.

Glød og spenst

I 40-årene blir de fine linjene rundt øynene mer permanente, og nye vannrette og loddrette «bekymringsrynker» oppstår i pannen mellom øyenbrynene.

Huden blir slappere omkring kjaken, og folden langs nesevingen blir dypere. Alt sammen som konsekvens av den stagnerende cellefornyelsen og en lavere produksjon av kollagen og elastinfibre som utgjør hudens underliggende «madrass».

For å speede opp produksjonen kan du prøve konsentrert, gjenoppbyggende pleie fra serum og nattkrem, som inneholder ingredienser som A-vitamin (også kalt retinol) og peptider, som har en bevist effekt på cellefornyelsen, samt kollagen og elastinproduksjonen.

Fortsett med din vanlige hudpleierutine, men legg til gjenoppbyggende produkter om natten, siden det er her de hjelper deg mest. Det er nemlig om natten huden jobber best for å reparere seg selv.

I slutten av 40-årene og starten av 50-årene trer også overgangsalderen inn og akselererer hudens aldringsprosess, noe som kan få den til å se matt og grå ut. Her kan produkter med lysreflekterende pigmenter ha en positiv effekt og gi huden en optisk boost som vil få ansiktet til å se friskere ut og med fornyet glød.

Produkter under:

Utglattende serum som skal aktivere cellefornyelsen. Bee Venom Super Serum fra Rodial, kr 1875.

Klassiker som skal reparere og gjenoppbygge huden om natten, og gi den et friskere og mer uthvilt utseende. Advanced Night Repair fra Estée Lauder, kr 595.

Krem som skal styrke huden og forhindre tap av kollagen og slapp hud. Diamant de Beauté fra Carita, kr 5320.

Nattkrem som skal stramme opp og gjenskape hu­dens fasthet og elastisitet. Collagen RE-Plump Night fra Helena Rubinstein, kr 850.

50-ÅRENE

40-ÅRENE: Øverst: Sangeren Kylie Minogue (45) har fortsatt fin hudstruktur. Nederst: Skuespiller Sarah Jessica Parker (48) har smilerynker som bare gjør henne enda vakrere.
40-ÅRENE: Øverst: Sangeren Kylie Minogue (45) har fortsatt fin hudstruktur. Nederst: Skuespiller Sarah Jessica Parker (48) har smilerynker som bare gjør henne enda vakrere. Foto: FOTO: Bulls og produsentene

Næring og fylde

I 50-årene trenger du:

Fukt:

Rens huden mildt, og bruk fuktighetskrem, øyekrem og en fuktmaske etter behov.

Beskyttelse:

Bruk krem med UV-filter daglig, og suppler eventuelt med en ansiktsolje.

Behandling:

Legg en gjenoppbyggende hals- og dekolletasjekrem inn i din daglige hudpleie.

Etter overgangsalderen føles huden både tørrere og tynnere, fordi den savner fukt så vel som næring.

Som konsekvens blir huden slapp, fordi det ikke er noe underliggende fettlag som holder den på plass og mindre vann i cellene til å gi den fylde. Fyll derfor opp cellene med fuktbevarende ingredienser som hyaluronsyre, som tiltrekker og binder store mengder fukt i huden.

Spis også mat med høyt innhold av essensielle fettsyrer, som kan være med på å bygge opp cellemembranen, så du unngår unødig væsketap i hudcellene.

Daglig bruk av ansiktsolje kan være en supplerende løsning for å styrke huden, og bør i så fall brukes over serum etterfulgt av, eller blandet inn i, dagkremen din. Serumet kan på denne måten bli presset dypere inn i huden av oljen og dermed virke mer aktivt.

Dessuten bør du sette i gang med målrettet pleie, som en oppstrammende krem til hals og bryst, da det ikke lenger kun er ansiktet, men hele overkroppen som har bruk for ekstra pleie.

Dette kommer selvfølgelig i tillegg til de produktene du allerede brukte i 40-årene.

Produkter under:

Fuktbevarende serum som beskytter hudbarrieren og motvirker tørr hud. Make A Difference Plus+ Rejuvenating Serum fra Origins, kr 495.

Serum som skal styrke huden og hjelpe den med å gjenvinne fylde og gi ny glød. Serum Absolue Sublime Regenerating Oleo-Serum, kr 1475.

Dagkrem med hyaluronsyre for ekstra fukt og peptider som skal stimulere cellefornyelsen og kollagenproduksjonen. Volume Filler fra Eucerin, kr 299.

Utglattende øyekrem med kollagenfremmende ingredienser som skal gjøre huden fastere. Extra Firming Eye Wrinkle Smoothing Cream fra Clarins, kr 410.

Oppstrammende halskrem med hyaluronsyre som skal «pumpe» fukt inn i huden. Ultimate Lift Neck Crème fra Ole Henriksen, kr 560.

Denne saken er hentet fra Alt for damene utgave nummer 14.

Les også:

50-ÅRENE: Øverst: Skuespiller Jane Seymour (62) har et flott og forholdsvis glatt ansikt, men halsen avslører alderen. Nederst: Eks-toppmodellen Bo Derek (56) er naturlig vakker med sine rynker.
50-ÅRENE: Øverst: Skuespiller Jane Seymour (62) har et flott og forholdsvis glatt ansikt, men halsen avslører alderen. Nederst: Eks-toppmodellen Bo Derek (56) er naturlig vakker med sine rynker. Foto: FOTO: Bulls og produsentene

Du ser mer opplagt ut med disse triksene

Dette faller jentene for på julebordet

Fargen kan gjøre tennene dine gulere

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning