Uvaner

De ekleste skjønnhetsvanene vi gjør offentlig

Klemmer du kviser eller filer negler på kontoret? Det bør du revurdere, sier ekspertene.

PÅ FARTEN: Mange av oss er skyldige i å måtte ta både bilen, bussen og kontorpulten til hjelp når det gjelder å få tid nok til å gjøre oss vakre om morgenen.
PÅ FARTEN: Mange av oss er skyldige i å måtte ta både bilen, bussen og kontorpulten til hjelp når det gjelder å få tid nok til å gjøre oss vakre om morgenen. Foto: FOTO: Crestock
Publisert Oppdatert

Det er ikke til å stikke under en stol at det krever sin kvinne å holde seg vakker, og det er de færreste forunt å ha et morgenstell som bare består av tannpuss og hårbørste.

For de aller fleste av oss er realiteten at man må regne med både plukking, filing og smøring før man føler seg klar til å møte dagen - og verden.

Men hva skjer når du ikke rekker å gjøre deg ferdig med morgenstellet før du må dra hjemmefra for å rekke jobb, skole eller barnehagen?

Mange må ty til både arbeidsveien og kontorpulten for å få både maskaraen og neglelakken på plass. Men hvor greit synes egentlig de rundt oss at de svært offentlige skjønnhetsvanene våre er?

Våre ekleste skjønnhetsvaner

Det er mange av oss som er skyldige i å ha noen rimelig ekle skjønnhetsvaner. Heldigvis holder vi de aller fleste godt skjult for omverdenen. Men ikke alle er like diskret.

Den amerikanske nettavisen Huffington Post har laget en oversikt over de ekleste skjønnhetavanene folk faktisk foretar seg ute blant andre. Her er noen av verstingene:

1. Plukke på løse hudfiller

Denne er det nok mange som synder på når sommeren er over oss, og solbrent hud begynner å flasse. Men ekkelt åkke som.

2. Klø seg i ørene

Det med ørevoks på fingrene er jo liksom litt ekkelt, da...

TENK PÅ DE BAK DEG: Sprayer du deg med parfyme på bussen eller ved kontorpulten?
TENK PÅ DE BAK DEG: Sprayer du deg med parfyme på bussen eller ved kontorpulten? Foto: FOTO: Thinkstock

3. Klemme på kviser

Her finnes det bare ett ord: Æsj.

4. Fjerne gugg i øyekroken

Dette burde vært gjort med en gang du stod opp. Alene på badet.

5. File negler

Seriøst? Dette kan ikke vente til du er hjemme?

6. Plukke på tånegler

En god huskeregel: Alt som har med tær å gjøre bør holdes innenfor stengte dører.

7. Bruke tanntråd

Nei. Enkelt og greit.

Enkelte ting hører hjemme på badet

For mange som tar offentlig transport til jobb eller skole, eller jobber i mer eller mindre åpne kontorlandskap, blir dette med personlige soner og skjønnhetsvaner ofte enda mer viktig.

- Det er ikke rart i det hele tatt at en ting som offentlig negleklipping vil irritere de du jobber sammen med. Dette er noe som skal gjøres hjemme. Alltid.

For der hvor det er en ting å sitte ved siden av noen på bussen som fresher opp leppefargen, er det noe helt annet å bli utsatt for flass fra nabopassasjeren som børster håret.

- Skjønnhetsvaner burde som regel holdes innelåst på badet, forklarer nettavise Huffington Post.

- Men vi opplever alle at det virker som om noen er like komfortabel med å gjøre disse både på t-banen og toget.

Vikarbyrået Adecco utførte nylig en undersøkelse på hva vi gremmer oss over når det gjelder kollegaene våre. Halvparten av de spurte opplyste at de lar seg ergre over medarbeidere som klipper eller biter negler på jobben.

- Det er utrolig hva folk får seg til å gjøre på jobben, forklarer Jodi R. R. Smith, daglig leder av Mannersmith, et amerikansk firma som har spesialisert seg på å lære bort oppførsel og etikette.

- Det er ikke rart i det hele tatt at en ting som offentlig negleklipping vil irritere de du jobber sammen med. Dette er noe som skal gjøres hjemme. Alltid.

Smith forklarer at det ofte er best å være direkte når det gjelder å forklare at noe plager deg til en av kollegaene dine.

- Jeg ville sagt det rett ut: "Jeg vet at du helt sikkert ikke er klar over det, men det at du klipper neglene dine rett bak skrivebordet mitt, synes jeg er skikkelig ekkelt. Jeg er helt for at man skal holde seg presentabel, men kan du gjøre dette på toalettet - eller badet hjemme?".

Smith forklarer at hun startet firmaet sitt etter å ha jobbet som HR sjef i et stort firma i mange år. Mange av problemene hun møtte, dreide seg om vaner man irriterer seg over blant kollegaer.

- Typiske vaner som mange lot seg irritere av var kolleger som renset tennene med tanntråd eller tannpirker ved skrivebordet, eller som tar av seg skoene inne på jobben.

Å ta for lett på dette med vaner og etikette kan i verste fall skade karrieren din, mener ekspertene.

- Det kan være fristende å ta av seg skoene inne på kontoret på en varm sommerdag, forklarer Smith.

FY-FY: Dette bør du gjøre bak lukkede dører. Alltid.
FY-FY: Dette bør du gjøre bak lukkede dører. Alltid. Foto: FOTO: Thinkstock

- Mange tenker kanskje at det ikke betyr noe, man er så flink i jobben man gjør. Men når det kommer til forfremmelser, kan det kanskje være denne lille uheldige vanen som tipper skalaen.

På jobben skal du være profesjonell

Det å holde kontroll på hva som egner seg hjemme, i sosialt lag og på jobb kan være litt å holde styr på, og ofte er det fort gjort at grensene flyter over i hverandre. Men enkelte ting skal man, ifølge internasjonal businessetikette ekspert Lydia Ramsey, holde seg langt unna.

- Sunn fornuft vil gjøre at du unngår mange ubehagelige situasjoner og konfrontasjoner, forklarer Ramsey til Kamille.no.

- Eller som leder kan man ta en kjapp prat med de ansatte det gjelder, og passe på at man er på samme side når det gjelder passende antrekk og oppførsel på kontoret.

Ramsey forklarer at å spraye seg med deodorant eller parfyme er en versting.

- Det kan i beste fall irritere de som kjenner lukten og blir plaget av denne, forklarer eksperten.

- I verste fall kan det dreie seg om at noen du jobber med har en alvorlig parfymeallergi.

"Herregud, så ekkelt"

Klikk Mote tok til Facebook for å se hva folk flest mener er innenfor rimelighetens grenser når det gjelder offentlige skjønnhetsvaner - og hva man bør holde bak lukkede badedører.

- Jeg har ofte sittet ved siden av damer på bussen som har filt negler, forklarer Ole-Martin, 27, fra Ski.

- Jeg tenker liksom ikke så mye over det, men det er jo litt ekkelt med det støvet da. Jeg mener; kunne de ikke gjort dette før de dro hjemmefra?

Ellen, 19, fra Oslo er enig:

- Jeg kan kanskje se meg i speilet for å se om jeg har leppestift på tennene eller noe sånt, men jeg tror aldri jeg kunne har begynt å file negler eller børste håret på bussen eller t-banen. Jeg tror alle hadde sett rart på meg.

31 år gamle Ingvill fra Stavanger føler seg skyldig.

- Herregud, jeg har helt sikkert sprayet parfyme på noen, enten på toget eller inne på jobben, forklarer hun til Kamille.no.

- Jeg tenker nok ikke over at mange kan synes dette er ekkelt eller kvalmt.

Når det gjelder enda eklere vaner, som klipping av negler eller plukking på tær, er det ikke så mange som har opplevd dette, verken på kollektiv transport eller inne på kontoret.

- Nei, det har jeg heldigvis aldri sett, men herregud så ekkelt, utbryter Kjersti-Mari fra Oslo.

- Det er jo bare kvalmt, man må jo bruke hodet, da.

Les også:

Sjekk listen over de pinligste skjønnhetskrisene

Eier du et par av disse? Da bør du lese denne saken

Vippeforvandlingen som bare tar noen sekunder

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning