Shopping: Ekspertene deler sine beste plus size-tips

De beste tipsene til plus size-shopping

Det virker som om det endelig finnes håp for plus size-shopping. Sjekk modellene og bloggernes beste tips!

LYKKELIGE MODELLER: Gledesfaktoren er høy når plus size-jenter endelig får tak i moteplagg som faktisk passer dem! Her fra Zizzi-visningen under Copenhagen Fashion Week i august.
LYKKELIGE MODELLER: Gledesfaktoren er høy når plus size-jenter endelig får tak i moteplagg som faktisk passer dem! Her fra Zizzi-visningen under Copenhagen Fashion Week i august. Foto: FOTO: Tove Eggen
Publisert Oppdatert

For oss over størrelse 42 har klesshopping alltid vært en komplisert affære.

Og er man over størrelse 46, som meg, så har det vært nærmest umulig å henge med på trendene. Bare fordi man har større former, så betyr det ikke at man alltid vil skjule kroppen under store teltlignende tunikaer!

I tillegg har flere av plus size-boutiquene hatt relativt stive priser, som ikke passer hvermannsens lommebok.

Men nå ser det ut som at klesbransjen endelig har skjønt hvilken massiv kjøpegruppe de har gått glipp av, og flere high-street merker lanserer egne plus size-merker og kolleksjoner.

Store kjeder overrasker med plus-size

Mest overraskende var det da den spanske butikkjeden Mango sist desember utlyste at de ville lansere sin første plus size-kolleksjon, Violeta by Mango. Vi spurte plus size-bloggeren bak curvesandi.com og Miss Plus Size International 2013-finalisten, Nastaran Marie Kowkabi, om hva hun synes om nyheten.

- I øyeblikket jeg hørte om Mangos nye kolleksjon, ble jeg overlykkelig! Først og fremst fordi det viser at plus size-markedet er på vei i riktig retning, og fordi Mango er en fantastisk butikk med fantastiske klær! Dessverre vil ikke denne kolleksjonen være å finne i Norge, men takk Gud for internettshopping - jeg gleder meg!

Den danske plus size-bloggeren bak stickysweetdanish.com, Rikke Klint, er entusiastisk, men avventende.

- Jeg er veldig spent på å se kolleksjonen, som lanseres 15. januar! Hittil har vi kun sett et par bilder, så det er vanskelig å si noe om selve klærne. Men jeg synes bestemt at det er en positiv utvikling, og jeg håper at enda flere klesmerker blir inspirert til å gjøre det samme.

NASTARAN MARIE KOWKABI: Den norske plus size-bloggeren og Miss Plus Size International-finalisten har et klart ønske om hva som burde forbedres i plus size-bransjen. - Først og fremst begrensningene i utvalget, men absolutt mindre teltlignende plagg til fordel for mer figursydde, sier Kowkabi.
NASTARAN MARIE KOWKABI: Den norske plus size-bloggeren og Miss Plus Size International-finalisten har et klart ønske om hva som burde forbedres i plus size-bransjen. - Først og fremst begrensningene i utvalget, men absolutt mindre teltlignende plagg til fordel for mer figursydde, sier Kowkabi. Foto: FOTO: curvesandi.com

Nordiske klær

Bloggernes favoritt plus size-merker

Asos Curve

Carmakoma

Zizzi

New Look Inspire

Junarose

17 Sundays

Dorothy Perkins

KappAhl XLNT

La Redoute

Scarlett & Jo

Lindex

Kilde: Nastaran Marie Kowkabi og Rikke Klint.

Men det er ikke bare våre motevenner i Spania som har tatt hintet.

Det velkjente danske klesfirmaet Bestseller, med merker som Only, Veryo Moda, Jack & Jones, Outfitters Nation og Vila under seg, lanserte nylig merket Junarosa med størrelser fra 42 til 54. Kowkabi lovpriser klærne.

- Det er faktisk ikke lenge siden jeg fikk øynene opp for dette merket, men jeg har allerede en lang ønskeliste. Junarose er spot on med prints og farger, figursydde plagg, inspirasjon og best av alt - rimelige priser!

Klint har også lagt sin elsk på det danske merket.

- Jeg digger det! Jeg synes merket har utrolig mange spennende ting, i tillegg til gode basisplagg. Prisene er gode, og de stiller med hele åtte kolleksjoner i året. Jeg vet at de har stor lidenskap for merket, med korrekte intensjoner, så vi kan forvente en positiv utvikling takket være dette merket også.

Vi spurte marketing ansvarlig, Isabel Boyschau Hansen, om hva som skiller Junarose fra tradisjonelle plus size-merker.

- Plus size-kvinner har i høy grad tidligere måtte velge mellom å kjøpe plus size-mote som var designet for mindre størrelser, og som derfor satt helt annerledes på dem enn hva som var mening. Eller å handle klær som var laget for større størrelser, men som ikke fulgte trender og lett kunne se litt kjerringaktig og kjedelig ut, sier Boyschau Hansen.

Et stadig bedre plus size-marked

VIOLETA BY MANGO: 15. januar lanserer Mango sin egen plus size-kolleksjon til manges store overraskelse og glede. Det spanske merket har ikke sluppet mange bilder av kolleksjonen enda, men håpene er høye blant dem som er store Mango-fans.
VIOLETA BY MANGO: 15. januar lanserer Mango sin egen plus size-kolleksjon til manges store overraskelse og glede. Det spanske merket har ikke sluppet mange bilder av kolleksjonen enda, men håpene er høye blant dem som er store Mango-fans. Foto: FOTO: Violeta by Mango.

Man kan undre seg over hvorfor plus size-markedet har brukt så lang tid på å henge med på trendene, og selv om forbedringen er i gang, kan det ofte virke treigt for en fashionista med fyldige former.

- Generelt sett synes jeg at plus-size markedet er altfor lite. Valgmulighetene er mye færre enn de er i markedet ellers og det bidrar selvfølgelig til å begrense hva man kan gå eller ikke gå med. Jeg føler at det krever mer kreativitet, tid og innsats å sette sammen antrekk når man ikke bare kan gå i hvilken som helst butikk for å kjøpe en ny topp, bukse eller kjole, sier Kowkabi.

Men den norske bloggeren har fortsatt troen på fremtiden.

- Det er bemerkelsesverdig at flere kjeder nå velger å tilby klær i større størrelser, så markedets utvikling er absolutt på rett vei.

Klint har også merket et skifte i klesbransjen.

- Jeg synes markedet har blitt vesentlig mye bedre de siste tre, fire årene. Den største endringen så vi da Asos Curve ble lansert i januar 2010, og det lille plus size-markedet endelig fikk kjenne på litt skikkelig konkurranse og måtte skjerpe sin egen design. Da så plutselig butikkene hvilket stort hull klesbransjen egentlig hadde, noe som vi forbrukere så klart hadde sett i mange år allerede - nemlig moteriktig klesdesign i større størrelser. I dag har vi flere merker å velge mellom enn vi noen gang har hatt, men det er alltid plass til vekst og økt konkurranse. Jeg er optimistisk for plus size-bransjens fremtid, sier Klint.

Boyschau Hansen merker medgang for plus size-merker.

- Vi opplever stor interesse for Junarosa både fra samarbeidspartnere så vel som kunder. En del av markedet er allerede kommet langt i forhold til plus size, mens i andre deler er plus size fremdeles veldig nytt.

Slik takler du shopping-stresset

Når man har litt ekstra rumpe eller mage, og størrelsen sniker seg opp mot 48/50, kan det være vanskelig å nyte en shoppingtur.

RIKKE KLINT: Den 29 år gamle plus size-bloggeren har siden 2010 vært en stor inspirasjon for plus size-fashionistas. -  Jeg syns det er viktig å vise at selv om man har en plus size-størrelse, så kan man så klart være trendy og rocke en personlig stil på lik linje som de med mindre størrelser, sier Klint.
RIKKE KLINT: Den 29 år gamle plus size-bloggeren har siden 2010 vært en stor inspirasjon for plus size-fashionistas. - Jeg syns det er viktig å vise at selv om man har en plus size-størrelse, så kan man så klart være trendy og rocke en personlig stil på lik linje som de med mindre størrelser, sier Klint. Foto: FOTO: Stickysweetdanish.com

Det er nesten umulig å la være å titte bort på venninna i størrelse 38 som kan prøve på hvilket som helst plagg, og "alt" vil passe.

Slik måles kroppen for korrekt størrelse

Selv om nettbutikkene kan ha forskjellige størrelser, så er metoden for å måle kroppen mer eller mindre den samme.

Så noter deg disse måleområdene, og sjekk nettbutikkens størrelsestabell for korrekt størrelse.

BRYST:

Mål rundt brystet over brystenes bredeste punkt og over skulderbladene. Ha på deg bh-en når du måler og hold armene ned langs sidene.

LIV:

Mål rundt livet der hvor du er smalest. (Cirka 5 cm over navlen).

HOFTE:

Mål rundt hoftene der hvor du er bredest.

Kilde: junarose.no

Men ekspertene våre råder om å ikke prøve å sammenligne oss med andre, og heller fokusere på det vi liker og har lyst til å vise frem.

- Først og fremst må man tenke på hva man selv liker når man er på shopping; Hva har du lyst til å gå med og hva viser frem personligheten din, forklarer Klint.

Kowkabi synes også at man skal frigjøre seg fra regler og såkalte tabuplagg for fyldige former.

- Glem alle regler, alle do's and don'ts. Mote har ingen regler, til tross for at mange tror og mener det. Vil du gå i striper, så gjør du det! Vil du kjøpe crop tops og trange kjoler? Kjør på! Kjøp farger, prints og for all del - FREMHEV områdene du selv liker istedenfor å skjule områdene du ikke liker.

Klint kunne ikke vært mere enig.

- Legg vekk alle "gode råd" du måtte ha plukket opp fra media, stylister og eksperter. Plus size-jenter kan gå i akkurat de klærne de selv har lyst til. Vi kan vise mage, armer og lår - det er helt opp til oss selv. Det finnes ingen ekte regler, så gå i akkurat de klærne som får nettopp deg til å føle deg komfortabel, og glem hva resten av verden har å si om det. Vi har kun ett liv, så ikke kast det bort på å følge andres normer, råder Klint.

Boyschau Hansen oppfordrer også plus size-jenter til å vise seg mer frem.

- Vi jobber generelt med mer kroppsnære silhuetter, fordi vi ikke synes at jenter skal skjule formene sine, men heller fremheve sin beste sider. Bodycon-kjoler er for eksempel en del av våre kolleksjoner, og peplum-formen er en annen silhuett som har vært veldig populær blant våre kunder.

Mål kroppen for best nettshopping

De siste årene har nettshopping generelt virkelig tatt av - og for mange plus size-jenter har det vært eneste mulighet til å få tak i moteriktige klær som passer.

Men som de fleste i større størrelser nok kjenner godt til, er det ikke bare, bare å finne frem til riktig plus size-størrelse heller, og passformen kan være veldig varierende fra merke til merke.

DANSK MERKE: Det nye, danske plus size-merket synes det var på tide med et fresht og trendy alternativ for fyldige jenter.  - Vi har lenge hatt stor etterspørsel etter et plus size-merke som gir kvinner i større størrelser muligheten til å følge trender og skape en personlig look med plagg som er designet for nettopp dem, forteller marketingansvarlig for Besteller Danmark, Isabel Boyschau Hansen.
DANSK MERKE: Det nye, danske plus size-merket synes det var på tide med et fresht og trendy alternativ for fyldige jenter. - Vi har lenge hatt stor etterspørsel etter et plus size-merke som gir kvinner i større størrelser muligheten til å følge trender og skape en personlig look med plagg som er designet for nettopp dem, forteller marketingansvarlig for Besteller Danmark, Isabel Boyschau Hansen. Foto: FOTO: Junarose.

Derfor kan man ofte gå på bomkjøp ved plus size-shopping på nett, men ekspertene vet råd.

- Forskjellige nettbutikker har forskjellige størrelser. Med det mener jeg at en størrelse 44 på ett nettsted kan oppleves som en helt annen størrelse på et annet nettsted. Jeg har tatt kroppsmålene mine og har disse lagret på dataen min slik at jeg kan sjekke disse opp mot størrelsestabellene på samtlige nettsider. På den måten vet jeg at jeg får riktig størrelse når jeg bestiller, sier Kowkabi.

Klint har også gode råd som sparer oss for både tid og penger.

- Uansett størrelse er det viktigste at man først sjekker hvilke forsendings- og returneringsregler nettbutikken har. Har butikken en god returneringsløsning, så vet du at de er seriøse og det blir lettere for deg å prøve deg frem. Deretter er det fint å kjenne til materialer - hvilke som er stretchy eller ei. Vær bevisst på hvilken passform du går etter, og kjenn din egen kropp godt. Da blir det lettere å forestille seg hvordan et plagg vil se ut på en selv, forteller Klint og kommer med et siste handletips:

- Hvis det er første gang du handler fra en spesifikk nettbutikk som også har en enkel returpolicy, er det lurt å bestille det samme tøyet i to forskjellige størrelser. Da merker du raskere hvilken størrelse fra nettopp den butikken som er best for deg, og den andre kan bare sendes i retur igjen.

Les også:

- Bare feite mødre liker plus size-modeller

Huskeregelen som holder deg ung

Derfor er disse bildene så farlige

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning