RELASJONER:

Livsviktig å ha gode venner

Men hva skal egentlig til for å etablere et sunt vennskap?

SAMHOLD: Å oppleve at noen bryr seg om deg, er faktisk viktig for helsa!
SAMHOLD: Å oppleve at noen bryr seg om deg, er faktisk viktig for helsa! Foto: Foto: Bulls Press
Publisert Oppdatert
Å være verdifull for andre, gjør at vi selv får mer selvrespekt.
Anne-Karin Schanke, professor og sjefspsykolog på Sunaas sykehus.

Så snart du åpner en skjerm nær deg, myldrer det av friends, followers og likes. Begreper vi ikke kjente som annet enn engelske ord for et lite tiår siden. Men ekte vennskap viser seg ikke bare som hjerter på Instagram. De gode vennskapene vises faktisk på helsa vår! Det betyr at gode venninner er livsviktig.

Det er tirsdag ettermiddag, sola byr ubeskjedent på seg selv, og det myldrer av folk i ettermiddagsrushet. Jeg sitter på en hyggelig kafé på vestkanten i Oslo, og rundt kafébordene sitter flere venninnegjenger. Med andre ord et perfekt sted å observere vennskap i fri utfoldelse. Du vet jo hvordan det er – med latterkuler og morsomme historier. Personlige oppdateringer og skildringer fra siste ferietur utveksles mellom slurker fra kaffekopper så store som grøtboller. Dette må vel være kvalitetstid så det holder?

Men til tross for hygge og lykke, er det også innslag av bekymrede og dempede stemmer. Omsorgsfulle blikk utveksles, og forsiktige smil lokkes fram. Ting skal nok ordne seg. Det gjentas at det bare er å ringe hvis man føler for å prate litt. 

Når den ene jentegjengen bryter opp og begynner den møysommelige prosessen med å klemme hverandre farvel, overhører jeg at de allerede planlegger neste kaffe. Det er jo så hyggelig! Det blir for sjelden. Det er så viktig å få til ting som dette.

Og de har helt rett – det er viktigere enn de kanskje aner.

Like viktig som røykeslutt

Å ha venner og oppleve at noen bryr seg og gir støtte, har faktisk vist seg å være veldig viktig for helsa. I en samlestudie fra 2010 med totalt 308 849 deltagere, så forskere på hvordan sosiale forhold virker direkte inn på helsa. Mangel på sosial støtte viste seg faktisk å være like farlig for helsa som både røyking, overdrevent alkoholforbruk, overvekt og luftforurensing.

Høy grad av sosial støtte var derimot sammenlignbart med både røykeslutt, lav BMI og vaksiner. Denne effekten ble observert på tvers av alder, kjønn og helsestatus. Det gjelder altså oss alle!

– Vi mennesker trenger å føle at noen er glad i oss og bryr seg om oss. Dette er spesielt viktig i livets motbakker, sier Anne-Karin Schanke, professor og sjefpsykolog ved Sunnaas sykehus. 

Venner for livet

BEROLIGENDE: Eksperter mener vennskap virker som en buffer mot stress.
BEROLIGENDE: Eksperter mener vennskap virker som en buffer mot stress. Foto: Foto: Bulls Press

Er det sånn at du deler mange av de samme holdningene som vennene dine når det gjelder for eksempel hva du spiser, om du trener eller om du liker å ta risiko i hverdagen? Det er i så fall ikke noe nytt at normer og holdninger innad i vennegjenger påvirker den enkelte.

Anne-Karin Schanke forteller at venner og familie fungerer som speil vi ser oss selv i.

– Å bli oppfattet som verdifull av andre, gjør at vi opplever mer selvrespekt og får tro på oss selv. Det å ha kontakt med andre mennesker gjør også at vi kan sette oss selv i et større perspektiv, og få en bredere forståelse for at andre mennesker også kan oppleve utfordringer her i livet, sier hun.

En teori er også at vennskap virker som en buffer mot stress, og de som har støtte i gode venner lar seg ikke i like stor grad påvirke av stressfaktorer som de som ikke har det.

Og ikke nok med det: Sosial støtte har også vist seg å ha en selvstendig effekt på helsa, blant annet gjennom blodtrykk- og blodsukkerregulering. Vennskap er sunt, rett og slett!

Kvalitetsvenner

Men hvor lang vennelista di er på Facebook, har ikke så mye å si. 

– Det handler ikke om hvor mange venner man har, men om kvaliteten på de vennskapene man faktisk har, sier førsteamanuensis i helsevitenskap ved Nord universitet, Siv Grav.

Godt poeng. Så om du har 10 eller 1000 venner på Facebook, sier det egentlig ingenting om hvor mange gode vennskap du har. Ett godt og nært vennskap veier tyngre enn 1000 bekjentskaper på Facebook.

Men hvordan skal en god venn egentlig være?

– Det viktigste er å ha en opplevelse av at det finnes personer rundt deg som du kan støtte deg på. Det kan være noen å ringe til og slå av en prat med, eller be om hjelp fra hvis du er syk, sier Grav.

Forskning viser at altså det er din subjektive opplevelse som først og fremst bestemmer om sosial støtte virker positivt på helsa di. Lange lister med bekjentskaper hjelper altså ikke hvis du ikke føler du kan spørre noen av dem om hjelp hvis du har det vanskelig.

Opplever du sosial støtte?

Hvordan står det til med vennskapene dine? Tenk over om du kan knytte sterkere bånd til noen av vennene du allerede har. Tenk over hva du forventer av ei venninne. Møter venninnene dine disse forventningene? Gjør du ditt for å være ei god venninne? Eller ønsker du deg kanskje noen nye venner? Kamilles store kvinneundersøkelse viser at halvparten av oss lengter etter én nær venninne, og 41 % skulle ønske de hadde flere venninner enn de har.

Det kan være skummelt å begi seg ut i nye vennskap, men gevinsten strekker seg langt utenfor den umiddelbare underholdningsverdien som ligger i å ta en kaffe en søndag formiddag.

Det er viktig å gå på kafé med venninner, som Carrie Bradshaw og venninnene gjorde i New York på 90-tallet, og som de skravlende jentegjengene jeg nettopp har observert på Oslo vest. Det er også viktig å huske å svare på den meldinga, eller takke ja til den invitasjonen. Det er viktig å besøke bestemor, og det er viktig å delta på borettslagets årlige dugnad. Det er viktig å ta vare på de vennskapene du allerede har, og det er viktig å tørre å satse på nye.

 Ikke bare for moro skyld, og ikke bare for nettverksbyggingens skyld, men også for helsas skyld.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning