Sparetips: Slik sparer du penger!

Blakk? Spar penger!

Spar penger uten at det går utover hverdagsluksusen. Her er de beste tipsene for maks moro på sparebluss!

SPAREBLUSS: Sparing må ikke alltid gå utover hverdagsluksusen. Vi fant noen gode tips som sparegrisen blir glad for.
SPAREBLUSS: Sparing må ikke alltid gå utover hverdagsluksusen. Vi fant noen gode tips som sparegrisen blir glad for. Foto: FOTO: Bulls
Sist oppdatert
TIPS: Ta med deg kaffekoppen på biblioteket, sett deg ned og les alle de siste magasinene de lånet ut. Helt gratis!
TIPS: Ta med deg kaffekoppen på biblioteket, sett deg ned og les alle de siste magasinene de lånet ut. Helt gratis! Foto: FOTO: Bulls

Å spare penger er ikke alltid like lett, men med disse tipsene kan det være du klarer å spare litt mer enn hva du trodde.

Det er i hvert fall lov til å håpe!

1. Budsjett, baby

Ja, det høres ikke spesielt sexy ut, men skal du få orden på pengepungen, så må du aller først lage et budsjett. Å sette opp et budsjett er fin måte å få oversikt på, samt å skrelle bort unødvendig forbruk. Du kan enten gjøre det på gamlemåten, med penn og papir, eller så kan det gjøres enkelt i det fleste nettbanker.

2. Storhandel

Å handle stort én gang i uka er blitt et «gjenganger-tips» for å spare penger i hverdagen, og det er fordi det funker! Mat er en stor utgiftspost for mange, men den gode nyheten er at det er veldig mye å spare ved å planlegge. Lag en matplan, for eksempel på søndag kveld, der du planlegger hva det skal være på middagsbordet den neste uka. Dette vil du spare penger på, og ikke minst tid. Og tid er luksus!

3. Sjekk prisen!

SALG: Kjøp jul og bursdagsgaver når det er tilbud i butikkene.
SALG: Kjøp jul og bursdagsgaver når det er tilbud i butikkene. Foto: FOTO: iStock

Det er mye penger å spare ved å være prisbevisst i matbutikken. Prislappen kan nemlig lett lure deg, så sjekk alltid kilo-/literprisen. Frossen mat er dessuten billigere enn fersk, og hvorfor ikke prøve et rimeligere produkt? Maten blir ikke stussligere av litt planlegging – bare billigere. Ikke glem å lage rom til utskeielser! Noen hverdager skal det være litt fest.

4. Shoppestopp

Prøv en måned uten å kjøpe klær, stæsj og annet du strengt tatt ikke trenger. Skriv ned hver gang du får lyst til å kjøpe noe, og se hva du faktisk sparer på en måned. Hvis du putter de oppsparte midlene i en sparebøsse, får du deg en hyggelig overraskelse etter noen måneder.

5. På nett

Noen ganger må skuffer og skap ryddes med hard hånd, og selv om det kan være vanskelig å skille seg fra en kjole eller et par sko du aldri bruker – gjør det! Bruk nettet til å selge klærne og tingene du ikke bruker lenger.

6. Byttekveld

Enda hyggeligere enn å selge ting på nettet, er det å invitere venninnene dine på byttekveld. Eller kanskje du kan lage et lite bruktmarked med venner eller naboer. Den enes trash er den andres stæsj!

7. Lommetyvene

Ubevisst sløsing er et pengesluk, det vet vi jo, og noen av det verste lommetyvene heter boller, tyggis, brus og kaffe. Visste du for eksempel at hvis du kjøper en kaffe til 40 kroner fire ganger i uka, så blir det 7680 kroner i året? Kjøp deg heller en fin termokopp og lag din egen kaffe, så kan du bruke pengene på en ferie. Eller ei fin veske. Eller et nytt kjøleskap. Eller enda smartere: Du kan sette inn pengene på en sparekonto, så har du til en regnværsdag.

8. Gruppepress

MYE Å SPARE: Kaffe til 40 kroner fire ganger i uken blir 7680 kroner i året. Her er det penger å spare!
MYE Å SPARE: Kaffe til 40 kroner fire ganger i uken blir 7680 kroner i året. Her er det penger å spare! Foto: FOTO: Rosendahl

Du kan (nesten) garantert få bedre avtaler for både strøm, ­telefon, forsikringer og bank hvis du sjekker. Det krever litt tid å finne fram til bedre avtaler, men det finnes også bankmeklere og forsikringsmeklere som gjør jobben for deg. Er du medlem av en fagforening, så sjekk ut tilbudene. De forhandler seg ofte fram til veldig gode gruppeavtaler som det er vanskelig for enkeltpersoner å få.

9. Fyll opp!

Hvis du fyller drivstoff på søndag kveld eller ­mandag morgen, er det penger å spare! Aner ikke hvorfor, men sånn er det, altså.

10. Ny verdi

Boligprisene stiger mange steder i landet. Hvis du har pusset opp og gjort gode grep i boligen din, er det ­kanskje på tide med en ny verdivurdering? Dersom boligen din har steget i verdi, er det et godt argument å bruke for å få bedre boligrente i banken! En liten rentejustering kan utgjøre flere tusen kroner i året.

BOLIG: Sjekk verdien på boligen din, så kanskje du kan få bedre boligrente i banken.
BOLIG: Sjekk verdien på boligen din, så kanskje du kan få bedre boligrente i banken. Foto: FOTO: Bulls

11. På salg

Tålmodighet lønner seg! Vent til salget er i gang, og kjøp inn jule- og bursdagsgaver når det er gode tilbud i butikkene. Plutselig er det halv pris på eksklusive gavepakninger, dyre såper og fjong design. Ha gjerne en eske stående hjemme og fyll den opp i salgstider, så har du alltid noe for hånda.

12. Prut!

Jo da, det er faktisk lov å prute i butikken! Hvis du skal gå til innkjøp av dyre ting som for eksempel bil, hvitevarer, elektronikk eller møbler, så er det fullt mulig å prute. Vær smart og innhent ­priser og tilbud fra flere aktører i forkant, spør om de har et bedre tilbud – og vips, så kan du spare tusenvis av kroner.

13. Frisk start

Hvis du er litt ute å kjøre økonomisk og vil komme på rett kjøl, så er anledninger som utbetaling av skattepenger eller feriepenger en gyllen mulighet til å gi økonomien sin en frisk start. På grunn av de skyhøye rentene, bør du alltid prioritere å nedbetale forbruksgjeld før du går løs på de andre regningene. Og husk: Det er alltid lurt å ta kontakt med den det gjelder og forklare hvorfor en regning ikke blir betalt i tide. De aller fleste er greie så lenge de får beskjed, og kanskje slipper du en purring – eller dere finner en annen løsning.

14. Kjøp!

Noen ganger lønner det seg faktisk å investere i noe for å kunne spare penger på sikt. For eksempel: Hvis du kjøper en brødbakemaskin, koster et ferskt brød 5 kroner istedenfor 40. Hvis du allerede har fulgt tipset om å kjøpe deg en fin termokopp, kan du jo slå til med en kaffemaskin? Da har du deilig, nybygget kaffe hver morgen, til en brøkdel av prisen. Litt luksus må man jo unne seg!

Kilder: Silje Sandmæl (DnB), Christine Warloe (Nordea), Caroline Korsvoll (journalist og skjult talent innen privatøkonomi)

PÅ SIKT: Invester gjerne i noe for å kunne spare penger på sikt, en børdmaskin for eksempel. Eller lag brødet helt selv.
PÅ SIKT: Invester gjerne i noe for å kunne spare penger på sikt, en børdmaskin for eksempel. Eller lag brødet helt selv. Foto: FOTO: Le Creuset

Denne saken ble første gang publisert 24/09 2015, og sist oppdatert 02/05 2017.

Les også