Positiv tenking

Er du en fram- eller baksnakker?

Det har større betydning enn du tror!

ENDRE FOKUS: Å framsnakke er å snakke positivt om og til mennesker. Dersom man ikke har noe positivt å si, så lar man være å snakke om andre. Framsnakke er det motsatte av baksnakking.
ENDRE FOKUS: Å framsnakke er å snakke positivt om og til mennesker. Dersom man ikke har noe positivt å si, så lar man være å snakke om andre. Framsnakke er det motsatte av baksnakking. Foto: Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Enkelte jeg kjenner har alltid noe pent å si om andre – nærmest uansett. De framsnakker! De unner andre suksess, beundrer folk, er rause og hjertevarme. Det er godt gjort! Kan man lære å bli slik?

En god venn og kollega av meg, organisasjonspsykologen Øivind Bjørnson fortalte meg for flere år siden at han ønsket at barna hans både skulle utvikle positiv fokus og legge seg med gode følelser, og ga meg eksempler på spørsmål han stiller barna på kveldene.

Bytt fokus

Etter den samtalen gjorde jeg også noen grep hjemme hos meg selv. Jeg spør barna «Hva synes du har vært det beste i dag?» og «Hva gleder du deg til i morgen?».

Dette er en metode man kan bruke på seg selv også: Spør deg selv når du legger deg: «Hva har vært bra i dag, og hva gleder du deg til i morgen?» Etter en stund vil man oftest merke en forskjell.

Fortsetter under!

Mine barn forteller uten å spørre hva de synes har vært bra og hva de gleder seg til. Du selv vil mer automatisk tenke på det positive innholdet i egen dag. Det handler om fokus.

Det handler også om fokus hva vi velger å snakke om og legge vekt på når vi er sammen med andre. For noen år siden ble Facebook-gruppen Framsnakking et fenomen (opprettet av Annbjørg Gjerdrum fra Lofoten), og ble etablert for å sette fokus på positiv forsterkning.

«Å framsnakke er å snakke positivt om og til mennesker. Dersom man ikke har noe positivt å si, så lar man være å snakke om andre. Framsnakke er det motsatte av baksnakking».

Entusiasme smitter

I filosofiboken til min tidligere sjef, Colonialmajor Odd Reitan, står det at «Det er opp til deg om livet skal fylles av begeistring og tilfredshet eller kjedsomhet og utmattelse».

Det handler om at vi selv må ta mer ansvar for både vår egen og andres hverdag, at entusiasme smitter, at det ikke fører til noen verdens ting å baksnakke – og at mennesker liker de som har godt humør og positiv, offensiv fokus.

Framsnakking er med på å skape positiv fokus og gir positiv forsterkning!

EKSPERT: Solfrid Flateby.
EKSPERT: Solfrid Flateby. Foto: Foto: Privat

Siri F. Abrahamsen (Why be less og Verdifabrikken) er helt ram på å snakke pent om andre. Hun benytter enhver anledning til å heie på, snakke fint om, løfte opp og beundre andre. Saken er at jeg føler meg alltid så trygg på at hun også snakker pent om meg. Fordi hun snakker så pent om alle andre.

Solfrid Flateby (41)

Daglig leder av kronprinsparets fond og populær foredragsholder.

En mesterinspirator og et arbeidsjern, som har fått hele redaksjonen til å smile av arbeidsglede.

Twitter: @Solfrid_Flateby

Framsnakking gir tillit, troverdighet og trygghet.

Uttrykk glede

De færreste vil vel si at de ikke synes det gjør noe om andre baksnakker dem … Du vet når du sitter der med en gjeng av folk du kjenner og baksnakkingen begynner …

Sladder, rykter, negative karakteristikker. Ting du aldri ville sagt om personen var i rommet. Det er alles ansvar å stoppe baksnakkingen, si det ikke er ok, eller snakke om noe positivt i stedet.

Kathrine Aspaas (forfatter av Raushetens tid) har vært svært åpen om egen misunnelse. Hun forteller at hun rett og slett kom til et punkt hvor hun så på seg selv, og så en dame som var langt fra raus som var rask med å kritisere andre og ifølge henne selv «var skikkelig kjip».

Hun valgte å «konfrontere monsteret», og innse at det stoppet henne fra å bli den hun ønsket å være. Hun kaller misunnelse en form for forkledt beundring. Vi bør unne og beundre i stedet for misunne.

Hvis man observerer de som snakker mye pent om, og beundrer andre, og legger vekt på det positive, vil man fort se at ansiktsuttrykk og kroppsspråk er åpent og uttrykker glede.

Du bestemmer!

Som Odd Reitan skrev i sin bok «Hvis jeg var president»: «Hvis pappa satt og tenkte på noe som var stort, som kunne bli stort, eller som han var imponert over, kunne jeg se det på ansiktet hans. Hver gang han fikk se folk skinne over noe de hadde fått til, fikk han dette uttrykket som var så karakteristisk…».

Legg merke til uttrykket positive mennesker som er rause med andre har – framsnakkerne. De smitter!

Kanskje klarer både du og jeg å skjerpe oss litt? Snakke penere og varmere om mennesker som ikke er tilstede. Det funker! Ved å gjenta for oss selv ting vi er misfornøyde med eller å snakke om folk vi ikke synes er «duganes», gis en forsterket negativ effekt.

Jeg synes vi alle bør ta et «pust i bakken» litt oftere, og tenke over hva vårt eget fokus er, og hva vi sier om andre. Det er vi selv som må velge egen adferd (hva vi gjør).

Alt kan trenes, man blir bare ikke toppidrettsutøver i løpet av de første dagene… Vi må trene en stund! Trene på å unne. Trene på positiv fokus. Lete etter det som er bra med folk rundt deg. Trene på å beundre. Fortelle med entusiasme og smil det du kommer på som bygger opp andre. Kjenn så etter hva som skjer med deg.

Når du bestemmer deg for å gjøre mer av dette, kommer du etterhvert til å se etter det som er bra med andre. Etterhvert endres fokuset ditt. For vi finner som regel det vi leter etter ...

Denne saken ble første gang publisert 26/09 2015, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også