Ta fine bilder til Instagram

Delikate bilder

Er du på Instagram? Lær deg hvordan du enkelt tar superfine bilder.

VAKKERT: Benedicte bak den populære Instagram-kontoen @kardemomme_ viser deg hvordan du enkelt kan ta fine bilder til Instagram.
VAKKERT: Benedicte bak den populære Instagram-kontoen @kardemomme_ viser deg hvordan du enkelt kan ta fine bilder til Instagram. Foto: Foto: Benedicte Onarheim/@kardemomme1
Publisert Oppdatert

Det florerer av lekre, inspirerende og delikate bilder på Instagram.

Vi elsker de skjønne bildene til @kardemomme_ – og nå har vi fått dama bak den superpopulære Instagram-kontoen, Benedicte Orheim, til å dele sine beste bildetips.

Kamille gjør oppmerksom på at Instagram-kontoen @kardemomme1 ble hacket etter at artikkelen ble publisert. Følg Benedicte på hennes nye konto @kardemomme_!

Foto: @kardemomme_.
Foto: @kardemomme_. Foto: Foto: Benedicte Onarheim/@kardemomme1

Før fotografering:

- De fleste av mine Instagram-bilder er såkalte «flatlays». Jeg setter sammen forskjellige ting (collage), som jeg ønsker skal skape en bestemt stemning.

- Bestem deg for en fargepalett, og tilsett gjerne en liten kontrast for å gjøre det mer spennende.

- Tingene blir lagt på et bord, eller gulvet. Jeg har også en sortmalt plate (stort lerret kjøpt billig på Søstrene Grene) som jeg drar frem når jeg vil ha mørk bakgrunn.

- Rustikke trebord eller plater er også kjempeflott! Dessuten har jeg en gammel grå linduk som har fått være med på mange bilder.

- Variasjon er fint, og bare fantasien og kreativiteten setter grenser.

- Bakgrunner for bildene har mye å si for helhetsinntrykket. Bruk en nøytral bakgrunn som ikke skaper unødvendig «støy» i bildet. Dette gjelder både om du skal ta bilder av gjenstander og personer.

EKSPERIMENTER: Ta flere bilder av motivet du ønsker å fotografere. Vær kreativ og prøv ulike avstander og vinkler.
EKSPERIMENTER: Ta flere bilder av motivet du ønsker å fotografere. Vær kreativ og prøv ulike avstander og vinkler. Foto: Foto: Benedicte Onarheim/@kardemomme1

Fotografering:

- Ta mange bilder av samme objektet før du bestemmer deg for hvilket du vil bruke.

- Prøv deg frem med forskjellige avstander og vinkler.

- Det er ikke alltid så lett å finne den riktige vinkelen. Jeg tar de fleste av bildene mine rett ovenfra – da føler jeg at jeg har mest kontroll.

- Prøv å plassere objektene jevnt fordelt over det som skal være bildeflaten. Jeg foretrekker symmetri og enkelhet, og prøver meg frem mens jeg kikker i linsa for å se om plasseringene føles «riktige».

- Avstand mellom linsa og objektet har også noe å si:

- Vil du ha et «minimalistisk» bilde holder du kameraet på god avstand slik at du får mye av den tomme overflaten rundt motivet.

- Vil du ha et frodig og utfyllende bilde holder du linsa tilsvarende nært det du vil avbilde.

Når bør du poste et bilde og hvilke tagger skal du bruke?  Sjekk blogger Celine Aagaards beste Instagram-råd!

Foto: @kardemomme_.
Foto: @kardemomme_.

Lys:

- Bildene dine blir finest i vanlig dagslys. Minst mulig sol da denne skaper skygger og påvirker fargene. Unngå skarpt sollys da dette skaper skygger og påvirker fargene.

- Kan du ikke stå ute er det best å stå i nærheten av et vindu. Mest mulig naturlig lys er alfa og omega for et vellykket resultat.

- Jeg står ofte ved mitt hvite kjøkkenbord ved siden av et større vindu. Mine hvite vegger (omgivelser) reflekterer også lyset på en god måte.

- Dersom du synes bildet ditt ble for mørkt kan du bruke en av appene jeg bruker (se tips lenger ned i saken).

Foto: @kardemomme_.
Foto: @kardemomme_.

Redigering:

- Jeg starter alltid redigeringen med å rette opp (rotate) og beskjære (crop) bildene mine.

- Deretter prøver jeg meg frem med forskjellige filtre og til slutt justerer jeg kontraster og fargestyrke til jeg blir fornøyd. Det kan gå mye tid til prøving og feiling! 

Foto: @kardemomme_.
Foto: @kardemomme_. Foto: Foto: Benedicte Onarheim/@kardemomme1

Apper (for spesielt interesserte):

- Jeg har testet mange apper for fotoredigering, men har til slutt blitt stående igjen med kun to. Begge er gratis og tilpasset både iPhone og Android.

- Min favoritt-app er uten tvil VSCO Cam. Her kan du leke deg med 10 gratis filtre, og med muligheter for å kjøpe flere.

- Med denne appen kan du gjøre det meste. Som å beskjære, rette opp skjevheter, redigere lys, kontraster og skjerpe fargene. Bruk skiftenøkkelen i menyen for å komme inn på de forskjellige valgene og prøv deg frem. Skulle jeg velge kun én app måtte det bli denne.

- I tillegg bruker jeg av og til SNAP SEED som også er gratis. Med denne kan du blant annet endre vinkler på bildene dine i tillegg til justeringer av lys, farge og kontraster.

- Når dette er sagt må jeg si at Instagram's eget fotoredigeringsverktøy har blitt veldig bra i det siste, og det kommer stadig forbedringer.

La deg inspirere av Benedictes fine bilder (bla i bildegalleriet):

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning