Lag selv!

Kamilles strikkefavoritter

Ta pinnene fatt! Håndarbeid er mer trendy enn noen gang, og det er enklere enn du tror.

Lun og varm: Strikkeoppskrifter fra Kamilles kosenummer.
Lun og varm: Strikkeoppskrifter fra Kamilles kosenummer. Foto: Foto: Renate Thorset
Publisert Oppdatert

Nå som strikkedilla er over oss, er det bare å ta pinnene fatt og strikke så maskene fyker veggimellom.

Kamille gir deg oppskriften på håndleddsvarmere, kaffevarmer og oldermors herlige ruteputer.

I Kamille nummer 21 presenterte vi redaksjonens strikkefavoritter. Vi fikk ikke plass til alle oppskriftene i bladet og gir deg derfor resten her. Lykke til!

Pulsvarmer

Garn: 50 g Pickles Cash Kid

Pinner: Ermepinner 4 mm + en hjelpepinne.

Strikkefasthet: Ca 22 m pr 10 cm i ribbestrikk

Legg opp 40 masker på ermepinner 4 mm. Strikk fem runder ribbestrikk , 2 r og 2 vr.

Strikk en runde vaffelmønster på denne måten:

Bruk en hjelpepinne. *Sett seks (to rette, to vrange og to rette) masker på hjelpepinnen og plasser de foran arbeidet. Snurr tråden rundt to ganger rundt hjelpepinnen (360x2). Stram tråden litt, ikke altfor mye, da arbeidet vil se hullete ut. Strikk maskene på hjelpepinnen, 2 rette, 2 vrange, 2 rette. Strikk deretter to vrange masker. *. Gjenta fra * til * ut runden.

Strikk fem runder ribbestrikk. Strikk 2 rette, 2 vrange. Herfra måler du nå den nye runden. Rundene forskyves med 4 masker hver vaffelmønsterrunde.

Strikk en runde i vaffelmønster.

Fortsett å gjenta disse 6 rundene til du er nesten tom for garn på det ene nøstet. VI strikket 15 repetisjoner av vaffelmønsteret. Etter den siste vaffelmønsterrunden strikker du 4 runder ribbestrikk før du feller .

Kaffevarmer

Daisy strikkes slik:

Daisy: Strikk 3 masker rett sammen, ikke slipp de av pinnen, men lag et kast, strikk de så rett sammen igjen, før de tre nye maskene slippes av pinnen.

HUSK: Strikk løst, og vær raus med tråden på daisyene!

Legg opp 24 masker i hovedfargen. Strikk vrangbord, 1 rett, 1 vrang i ca 2 cm.

Gå over til glattstrikk og øk 8 masker jevnt fordelt på neste runde.

Strikk så slik:

Daisy 1:

Strikk 1 runde rett i en mønsterfarge.

* 1 Daisy, strikk 1 vrang.*

Gjenta fra * til * ut runden

Daisy 2:

Strikk 1 runde rett i en mønsterfarge.

Ta en maske løst av pinnen

*Strikk 1 vrang, 1 Daisy.*

Gjenta fra * til * til 2 masker gjenstår. Bruk masken du tok løst av pinnen på begynnelsen av runden og strikk 1 daisy. Sett den siste masken på høyre pinne tilbake på venstre pinne, så runden igjen starter riktig.

Gjenta Daisy 1 og 2 til du har minst 7 runder daisyer, du kan godt strikke litt flere hvis du vil ha en litt større kaffevarmer.

Strikk vrangbord, 1 rett, 1 vrang i ca 2 cm. Fell av.

Oldemors ruteputer

Oldemorruter kan man lage alt mulig av, og de er supre som sommer/uteprosjekter siden de krever null konsentrasjon og er lette å ta med. Hekle putene store nok til de putene du har, vi brukte puter på 45x45 cm og heklet 14 runder.

Garn: Abuelita Økologisk Bomull

Heklenål: 4,5 mm

Mønster:

Runde 1: Hekle 5 luftmasker. Lag en sirkel ved å feste siste luftmaske i første med en kjedemaske.

Runde 2: Lag 3 luftmasker (erstatter 1 stav), hekle 2 staver i ringen, 2 luftmasker. *3 staver i ringen, 2 luftmasker*, gjenta fra * til * tilsammen 3 ganger, avslutt med å lage en kjedemaske øverst i den øverste luftmasken av de tre luftmaskene på begynnelsen (stav 1). Du har nå 4 klynger med staver om ringen. For å komme bort til hullet hekler en kjedemaske øverst i stav nr 2, og en kjedemaske i hullet. Dersom du ønsker å bytte farge, hekler du den siste kjedemasken i hullet med den nye fargen.

Runde 3: Lag 3 luftmasker (erstatter 1 stav), hekle 2 staver i hullet, 2 luftmasker. 3 staver i samme hull, 1 luftmaske, *3 staver i neste hull, 2 luftmasker, 3 staver i samme hull, 1 luftmaske* Gjenta fra * til * til du er rundt. Avslutt med å lage en kjedemaske øverst i den øverste luftmasken av de tre luftmaskene på begynnelsen (stav 1). Hekle deg bort til hjørnehullet på samme måte som over.

Runde 4: Lag 3 luftmasker (erstatter 1 stav), hekle 2 staver i hullet, 2 luftmasker. 3 staver i samme hull, 1 luftmaske, 3 staver i sidehullet, 1 luftmaske*3 staver i neste hull, 2 luftmasker, 3 staver i samme hull, 1 luftmaske, 3 staver i sidehullet, 1 luftmaske* Gjenta fra * til * til du er rundt. Avslutt med å lage en kjedemaske øverst i den øverste luftmasken av de tre luftmaskene på begynnelsen (stav 1). Hekle deg bort til hjørnehullet på samme måte som over.

Fortsett på samme måte som over til puta er i ønsket størrelse. I hvert hjørne skal du hekle 3 staver, 2 luftmasker, 3 staver. I alle andre hull hekler du 3 staver med en luftmaske i mellom. Hekle en rute til til baksiden. Vi laget baksiden ensfarget i samme farge som den siste runden på forsiden. Hekle de to putene sammen ved å hekle halvstaver i hver maske rundt kanten.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning