Henriette Steenstrup

Hva er en bra mann?

Henriette Steenstrup lister opp årets beste og verste menn. Både Petter Northug og Anders Anundsen er med på listene.

KREVENDE: Kamille-spaltist Henriette Steenstrup skriver om hva som kreves for å være en god mann. Ingen enkel jobb, kjære menn.
KREVENDE: Kamille-spaltist Henriette Steenstrup skriver om hva som kreves for å være en god mann. Ingen enkel jobb, kjære menn. Foto: Foto: Anja Ka
Publisert Oppdatert

Av temaer som gjennomgås blant vennene mine er selvfølgelig også dette: Hva er en bra mann? Vi snakker ikke om det hele tida, som det kan virke som på film.

(Funfact: Tegneserieskaper Alison Bechdel laget en test, den har senere fått navnet Bechdel-testen, der tre spørsmål skulle stilles som kriterium for at hun skulle gidde å se en film:
1. Det må være minst to kvinner med.
2. De skal ha en dialog.
3. Den skal handle om noe annet enn menn. Enkel test, men det viser seg at det blir få filmer hun orker å få med seg, da).

Uansett er det et gøyalt tema! Hvert år kåres Norges mest velkledde mann, og Norges mest sexy mann i andre blader enn dette.

Det kåres ikke årets beste mann. Og ikke årets verste mann. Men jeg tror listene kunne sett sånn ut:

Årets beste mann:

•  Petter Northug – reiste seg etter verdens verste ­anseelsesblemme. Tok rotta på svenskene og ble den idrettsmannen han var ment å være.

• Anders Anundsen sto på sitt og gjennomførte den politikken som så lenge var blitt lovet. La seg aldri flat.

• Geir Gudmundsen – politimesteren i Bergen som innså sitt ansvar og fratrådte sin stilling så lenge granskningen av Monica-saken foregikk.

Årets verste mann:

• Petter Northug – stakk av fra skadet kamerat i krasjet bil og forklarte senere at det var kameratens forslag.

• Anders Anundsen – gjennomførte den politikken som så lenge var blitt lovet med å kaste ut en drøss unger med null framtid og mange med langt over brorparten av sitt liv tilbrakt i Norge. Var taus i månedsvis da spørsmål ble stilt.

• Geir Gudmundsen – politimester i Bergen som var ansvarlig for den mangelfulle etterforskningen av en åtteårings død og var med på å gjøre livet surt for varsleren i sitt distrikt som sa ifra.

Det er med andre ord subjektivt hva som er en bra mann. Det handler om hva man ser, hvorfor man ser det og hvilket ståsted man har.

- Bra menn

Men etter mine begreper er en bra mann først og fremst en brannmann – i ordets rette forstand. En som redder kvinner og barn når det brenner og ikke løper det forteste han kan. Og i billedlig forstand.

En som står fjellstøtt når det brenner på dass. En som kan innrømme feil, og ta konsekvensene av disse. Som tør å si ifra når noe er riv ruskende galt. En som ikke er redd for å si ifra for eksempel til kona om hun er i ferd med å drite seg ut. Eller til folk som er helt ute å kjøre.

Sånn sett er varsleren i Monica-­saken mye mer mann enn alle de tre jeg har satt opp på begge listene. For det å være en bra mann, det koster masse. Det er ikke gjort i en fei. Men forhåpentligvis kan bra menn over det ganske land gå med høyt hode og vite at de er nettopp det. Bra menn.

Alle vil ha drømmemannen, men hvem er egentlig det? Vi har tatt en real jenteprat og fått svar. De kan du lese her på kamille.no i morgen!

Følg Kamille: På Instagram @kamillenorge og @kamillepuls. For å følge oss på Facebook klikk her!

Les mer fra Henriette Steenstrup:

 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning