Eva er vinneren i bunadskonkurransen

Eva (21) solgte bunaden for å redde Billys liv

Eva smeltet hjertet vårt og gikk av med seieren i vår store bunadskonkurranse.

BUNADSVINNEREN: Eva gikk av med seieren i vår bunadskonkurranse.
BUNADSVINNEREN: Eva gikk av med seieren i vår bunadskonkurranse. Foto: FOTO: Privat.
Publisert Oppdatert

For et par uker siden inviterte vi til stor konkurranse og ba leserne våre sende inn bunadsbilder til vårt store bunadsregister. Premien var en bunad fra Norske Bunader til en verdi av kr 20 000!

Vi fikk inn over 400 bunadsbilder, og mange flotte begrunnelser der folk forklarer hvorfor akkurat de skulle vinne bunad.

Begrunnelsen som traff juryen midt i hjertet, var 21 år gamle Evas historie om hvorfor hun måtte selge bunaden hun fikk til konfirmasjonen sin.

Dette var Evas vinnerbegrunnelse:

- I dag har jeg dessverre ingen bunad, og savnet er stort. Jeg måtte selge min vakre bergensbunad i februar 2012. Hesten min ble syk og det var mange dyrlegebesøk og mange dyre dyrlegeregninger, men hesten min Billy ble ikke bedre. Jeg ble nødt til å avlive hesten min kort tid etterpå. Og det gjør hele situasjonen enda trasigere. Jeg skal i konfirmasjon til min fetter på vestlandet mai 2013. Hvis jeg kunne ha stilt i bunad den dagen hadde det vært helt fantastisk, spesielt fordi jeg ikke har turt å fortelle familien at jeg måtte selge bunaden jeg fikk til min konfirmasjon i 2004.

BERGENSBUNADEN: Her er Eva i bergensbunaden sin fra konfirmasjonen i 2005.
BERGENSBUNADEN: Her er Eva i bergensbunaden sin fra konfirmasjonen i 2005. Foto: FOTO: Privat

Solgte konfirmasjonsgaven

VINNEREN: Her er Eva avbildet med hesten Billy.
VINNEREN: Her er Eva avbildet med hesten Billy. Foto: FOTO: Privat

Eva fikk bunaden av sin farmor, farfar og tante til min konfirmasjon i 2005. Hun solgte bunaden i februar i år for å betale veterinærkostnadene til hesten sin, Billy.

- Jeg solgte bunaden for å finansiere dyrlegeregninger. Siden det hastet med Billy, godtok jeg budet på 13000. Det er altfor lite egentlig, men jeg følte jeg ikke hadde noe valg.

Hva var det som var så spesielt med Billy, at du ville ofre bunaden din for ham, spør vi Eva.

- Billy var hjertehesten min. Mitt første møte med han var i mai 2010, og da jeg så øynene hans var jeg sikker på at han skulle bli med meg hjem.

- Jeg var klar over at det kom til å bli en del utfordringer. Han var sju år gammel, verken innridd eller innkjørt, og generelt lite håndtert og med veldig dårlig psyke.

Men Eva og Billy tok tiden til hjelp og knyttet et sterkt bånd. Før det gikk så galt som det kunne gå.

- Vi satte oss små mål, og fikk det til. Billy ble den beste turvennen en kunne ha, så å si alle kunne ri på han. Men august 2011 ble Billy halt etter en ridetur. Det ble etter hvert mange dyrlegebesøk og skyhøye regninger, som gjorde at jeg solgte bunaden for å råd til behandling.

Men Billy ble ikke bedre. Han var mer eller mindre halt fra oktober frem til april 2012.

- Det var lett å se at han var ulykkelig der han stod i luftegården, Billy var en hest som elsket å bli brukt. Det var da jeg tok beslutningen om at jeg måtte være der for han, ikke bare la han være til for meg. Det var et utrolig tøft valg, men selv om savnet er stort , vet jeg at jeg tok en riktig avgjørelse.

Holdt det hemmelig

En ekstra påkjenning var skammen over å ha solgt bunaden sin. Og Eva skammet seg så mye at hun holdt det hemmelig for familien sin.

- Jeg har ikke turt å fortelle familien at jeg har solgt bunaden, da jeg er ganske sikker på at det ikke ville bli tatt godt imot, forteller hun.

Overlykkelig vinner

Eva blir så glad da vi ringer for å gratulere, at hun begynner å gråte.

- Åh, tusen tusen tusen takk! utbryter hun lykkelig.

- Det har vært en tøff tid etter å ha avlivet hesten min, så dette var en stor overraskelse og en like stor glede. Nå gleder jeg meg til å pynte meg med bergensbunaden igjen!

Bunadsregisteret

Per i dag har vi fått inn 93 ulike bunader, og flere fortsetter å strømme inn til bunadsregisteret. Vi ønsker å samle alle landets bunader, så har du en som ikke står på lista vår, send den gjerne inn til oss!

Les også:

Vårjakka med stor V

Jeansfavoritter til hverdagsgarderoben

Hudpleie til halv pris

Test av maskara

Jeansene som redder rumpa

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning