Edel kaster maska

Siden tiårsalderen har Edel Hammersmark Gjervan strikket sitt eget badetøy. Nylig debuterte dåsedikteren og talkshowstjerna med egen ullgenser, designet for Kamille. Vi snakket med henne om strikking, stil, kroppspress og sex med sjefen.

Eget design: Edel har laget sin egen strikkegenser i samarbeid med Kamille. - Preppy og proff på samme tid, mener hun.
Eget design: Edel har laget sin egen strikkegenser i samarbeid med Kamille. - Preppy og proff på samme tid, mener hun. Foto: Foto: Renate Torseth
Publisert Oppdatert

Edel roper «hællo!» og veiver med armene på andre siden av gata. Vi har avtalt å møtes på Carl Berner i Oslo, eller «krøsset» som hun kaller det, bare et steinkast unna barndomshjemmet hennes.

– Jeg vokste opp her med far min, og vi sakke et ord te hverandre fra jeg var fem til en halvtime før han la på røret i fjor, begynner Edel idet vi har satt oss godt til rette på den lokale kafeen Sverre’s.

– Da sa jeg te’n at detta vakke no godt liv, men det var et liv, og så måtte jeg gå for jeg hadde så lavt blodsukker at jeg måtte ha meg en 300 grams melkesjokolade, den med kvikklunsjbiter i. Det var en rørende stund for oss begge. Sjøl om jeg gikk glipp av akkurat det siste dødsøyeblikket.

Unik stil

Edel Hammersmark Gjervan (54) er ikke kjent for å legge noe imellom. I talkshowet «Dritseint med Edel» på TV 2 har hun sjarmert halve Norge med sine ukorrekte holdninger og drøye påfunn. Diktbøkene hennes er også blitt en suksess, med dåse, pikk, ræv og rumpehull i fokus. Nå har hun derimot gått designveien, og lanserer denne måneden Edel-genseren i samarbeid med Kamille. Ifølge Edel har hun alltid hatt en designer i magen, og fant sin unike stil på AUF-leir allerede i 1978.

– Stilen min har ikke utvikla seg det spøtt siden da. Jeg har holdt like steinhardt på den som Donald Trump må holde på hentesveisen sin i stiv kuling, sier hun. Edel er ihuga Arbeiderpartientusiast og så fan av Gro som det går an. Det har gjenspeilet seg i stilvalg fra tidlig alder.

– Det må væra sofistikert og sexy, men også speile seriøsitet og profesjonalitet, sier hun.

Selv om Edel beskriver hverdagsstilen sin som både preppy og proff, tok hun likevel utfordringen på strak arm da Kamille ba henne ta pinnene fatt. At hennes første plagg som designer skulle bli en genser, var ikke tilfeldig. Edel elsker å strikke, og bruker det som både meditasjon og avledningsteknikk.

– Jeg liker kanskje aller best å ta frem strikketøyet når jeg sliter med å rygge ut en Snickers. Da er det godt å ha noe annet å konse på, sier Edel med glimt i øyet, og forteller at hun alltid har strikket sitt eget badetøy. I rein ull.

– Klær for meg betyr nesten alt, innrømmer hun, og føler hun har truffet spikeren på hodet når det gjelder sitt eget uttrykk.

– Jeg har finni noe som funker, både som mannemagnet og sjøltillitsbooster. Men nå er jo jeg ganske heldig. Jeg kler alt. Andre må tenke mye mer på hva de tar på seg for å skjule og fremheve. Det problemet har ikke jeg.

 

Et medmenneske: Edel går ikke bare forbi folk som trenger hjelp. Hun tar seg tid til å stoppe opp for å skjelle dem ut også. Av ren omtanke. Her blir hun stylet før hun skal avfotograferes i ny genser.
Et medmenneske: Edel går ikke bare forbi folk som trenger hjelp. Hun tar seg tid til å stoppe opp for å skjelle dem ut også. Av ren omtanke. Her blir hun stylet før hun skal avfotograferes i ny genser. Foto: Renate Torseth

Mus og menn

Det er generelt langt mellom problemene i Edels liv. Hun gjør det hun vil, når hun vil, og bryr seg ikke mye om hva andre tenker.

– Det som er litt spesielt med meg er at jeg har hatt en slags evig opptur, som aldri synes å ta slutt, sier hun, men understreker at hun vet at livet ikke alltid er en dans på roser. I hvert fall ikke for andre. Derfor er hun opptatt av å ikke bare snakke fjas.

– Jeg trur nok de mange millioner fansa jeg har der ute setter pris på at jeg tar både gjestene mine og livet sjøl på alvor. De speiler seg i meg. Tenker at «ah, akkurat sånn har jeg også tenkt, men ikke klart å formulere så presist». Det er nettopp det som kjennetegner store tenkere. Men samtidig har jeg en folkelig appell og et vinnende vesen. Den kombo´n der, den er sjelden, sier Edel alvorlig og tar en lang slurk fra colaboksen.

Kanskje er det denne selvtilliten som får menn til å falle som fluer. Det mangler sjelden tilbud fra mannebein, spesielt ikke fra fansen.

– Jeg dater alle fans som melder seg. Jeg har et livsmotto: Si ja til livet! Men om de maser og tyter om mer, eller om følelsesmessig engasjement, da melder jeg pass, innrømmer hun. Foruten «Fifty shades»-opptrinnet med Trond Espen Seim i fjor, som hun valgte å streame live, er det forholdet til forleggeren hennes, Erling Kagge, som har fått mest oppmerksomhet i mediene.

– Jeg og Erling var jo på Sydpolen sammen både en og tre ganger. Du kan jo tenke deg sjøl hvordan vi slo ihjæl de timene som var igjen av døgnet etter 12 timer på ski og truger, humrer hun.

– Det gikk i Ludo, og ellers velta’n seg i dåse så mye som han bare orka. Det sier seg sjøl at han var interessert i å være forlegger´n min, så nært som vi kom på de turene.

Ikke imponert

Skrivekarrieren hennes startet likevel lenge før hun møtte Erling Kagge. Edel drev først sitt eget barnebokforlag, noe hun beskriver som lite lukrativt, men veldig lærerikt. Siden hun drev for seg selv, har hun alltid hatt et noe anstrengt forhold til forlagsbransjen. Gleden sto derfor ikke akkurat i taket da kontrakten fra Kagge lå på bordet.

– Først ble jeg forbanna. Men så fikk jeg besinna meg, og huska på det at det ikke er no’ motsetning mellom kunstnerisk kvalitet og kommersiell forleggerkunst. Det ene slår ikke nødvendigvis ihjæl det andre, ikke sant? Siden den gang har Kagges forlagssjef, Anne Gaathaug, blant annet beskrevet Edel som en «kvinne av et eget kaliber, og en lyrisk stemme av det høyst særegne slaget». Det mener Edel hun kunne spart seg for.

– Jeg tenker at hu får stå for sine uttalelser, og bare være klar over at jeg er 100 % innforstått med hvor hu bor, hvilke rutiner hu har og hvilke veier hu reiser til og fra jobb.

At det ikke er så lett å smigre eller imponere Edel, er au pairen Jan et levende eksempel på. I tillegg til å være fast inventar i talkshowet hennes, er han også den som både lager middag, rydder, tar oppvaska og vasker tøy i heimen.

– Innsatsen hans er stort sett under pari, men innimellom er den helt på det jevne, og noe mer har jeg lært meg å ikke forvente. Da blir jeg bare skuffa, sier Edel. Hun tror det kan være tøft for Jan å være i nærheten av en intellektuell kapasitet som henne selv.

– Det blir mest sånn at jeg forteller’n hva han skal gjøre. Gå ut med søpla, Jan, hold deg på rommet ditt, Jan. Sånne ting. Må holde det enkelt, hvis ikke går det helt rundt for’n, forklarer Edel. Hun medgir at selv om han ikke har noen egenskaper å beundre, så er hun glad i ham.

– Som en sønn…., begynner hun. – Eller kanskje mer som en veskehund.

 

Smashing: Edel tar seg ekstremt godt ut i eget design. Her lager hun også trutmunn for fotografen.
Smashing: Edel tar seg ekstremt godt ut i eget design. Her lager hun også trutmunn for fotografen. Foto: Renate Torseth

Akkurat som Beyoncé

Det er likevel ikke bare Jan som får innpass hjemme hos Edel. Hun har en stor venneflokk, som gjerne kommer innom for en murerpils og litt ostepop.

– Det er folk som ringer og ber seg sjøl titt og ofte, for jeg er visst så morsom å omgås på privaten, men jeg har som regel ikke tid. Det plager henne at vennene hennes savner henne, men samtidig ville hun aldri ha byttet bort kjendistilværelsen. Edel elsker å ha mye å gjøre, og ikke minst å bli kjent igjen på gata.

 – Det føltes helt naturlig fra start. Det er på en måte likheten mellom meg og Beyoncé, eller Beyoncé Knowles som hu het før. Det faller seg naturlig for meg å være et forbilde, på  toppen av næringskjeden.

Det samme følte Edel da hun ble tilbudt sitt eget talkshow.

– Det er så mye elendig håndverk der ute. Se på Skavlan, se på Louis Theorux … Det var på tide at noen gikk i dybden og bretta ut alle sider av politikk og samfunn på en innsiktsfull, men likavæl lettfattelig måte, fastslår hun. Spesielt ser hun stolt tilbake på episoden da Smokie var på besøk.

– Det var sterkt at et så schvært band valgte akkurat mitt talkshow å gjøre comeback på. Og Living Next Door to Alice var magisk. Det har aldri vært skrivi en bedre låt! sier Edel med stjerner i øynene. Men aller øverst på lista over gjester hun ønsker seg i studio, er Martin Kolberg.

– Jeg har alltid hatt the hots for han, røper Edel, mens hun vifter på bartenderen etter nok en Cola.

Om Edel skrur på tv’n selv, blir det som oftest Downton Abbey eller «det forbrukerprogrammet på TV 2». På fritida trives riktignok Edel best hvis hun får løse kompliserte regnestykker.

– Gjerne tredjegradsligninger. Gi meg gjerne fjerde og femte og sjettegradslikninger også. Det er litt sånn meditasjon for meg det, som strikkinga, og så får jeg god samvittighet for at jeg får utnytta den intellektuelle kapasiteten min, sier Edel, som nå har dratt ned glidelåsen for å vise strikkegenseren sin til dama ved sidebordet.

– Jeg har lagd genser! Hva sieru, er den ikke fin?

Edel skulle ønske at flere trodde på seg selv og gjennomførte prosjektene sine. Ikke minst brenner hun for at folk skal være fornøyde med hvem de er og hvordan de ser ut. Ikke drive å henge seg opp i småplukk hele tiden.

– Jeg har, med hånda på hjertet, ikke noe å utsette på min egen kropp. Det er muligens lett for meg å si, som både har smal midje og E-cup, men allikevel sier jeg: Vær mer fornøyd med dere sjøl, jenter!

Vi betaler for oss og trasker ut på gata. Edel sier hun tror vi har fått det vi trenger, og minner om at hun ikke bare er forfatter og poet.

– Jeg er også et medmenneske, det må du få med.

Jeg spør henne hva hun legger i det.

– Det er å ha et hjerte for sånne som Jan. Ikke bare gå forbi om folk ber om hjelp. Ta seg tida til å stoppe opp og skjelle dem ut også.

Fornøyd dame: Du skal leite lenge for å finne ei dame som er mer fornøyd med livet enn Edel. Ikke rart - jeg har vært heldig med både intelligens og utseendet, stråler hun.
Fornøyd dame: Du skal leite lenge for å finne ei dame som er mer fornøyd med livet enn Edel. Ikke rart - jeg har vært heldig med både intelligens og utseendet, stråler hun. Foto: Renate Torseth

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning