Jan Thomas og Christopher på nakenfoto-shoot med Kamillelesere:

- Dere er vakre!

Ni damer fra hele Norge står nakne frem i denne ukens Kamille for å hylle den vanlige, levde kvinnekroppen. Her forteller de om opplevelsen.

Publisert Oppdatert

Inspirert av BBC-serien, How to look good naked, ba vi kjendis-stylist Jan Thomas Mørch Husby og hans fotograf-ektemann Chritopher Mørch Husby om å style og ta bilder av Kamillelesere som ville kle av seg og vise Norge den virkelige, nakne sannhet: At normale kvinnekropper med et levd liv, bulker, arr og sår er vakre, akkurat som de er.

Vi fikk mengder av e-post fra Kamille-lesere som skrev og fortalte oss om sine kroppers historie. Vi valgte ut ni damer som kom fra hele landet til en dag som fotomodeller i studio med Jan Thomas, Christopher, deres team og oss fra Kamille. Det ble en dag med mye latter, neglebiting, skravling og gledestårer. Det fantastiske resultatet kan du se i denne ukens Kamille. Her forteller damene om hvordan det egentlig var å kle seg naken for å hylle kvinnekroppen:

1. Hvordan var det å skulle kle av seg foran så mange mennesker?

2. Hva overrasket deg mest og hva var gøyest?

3. Hva tenkte du da du så resultatet?

Torunn Myhr (31) fra Ler i Trøndelag:

Torunn Myhr forteller i Kamille om hvordan det er å kjempe mot at de negative tankene om kroppen tar overhånd.
FOTO:MORTEN BENDIKSEN
Torunn Myhr forteller i Kamille om hvordan det er å kjempe mot at de negative tankene om kroppen tar overhånd. FOTO:MORTEN BENDIKSEN Foto: Fotograf Morten Bendiksen

1. - Det føltes ikke så nakent som man skulle tro. På forhånd hadde jeg gått gjennom grensene jeg hadde satt for meg selv for ikke å la meg lede ut i noe jeg ikke ville være komfortabel med etterpå. Under "shoot'ene" var divafaktoren ganske høy, ha-ha! Og fra vindmaskinen som stod foran meg blåste en vind av selvtillit - dette er meg, og det er bra nok! Det manglet ikke på støttende tilrop fra de andre superdamene, så det var egentlig bare gøy.

2. - Jeg ble ganske overrasket over å finne meg selv splitter naken foran 15 helt ukjente mennesker mens jeg ble smurt inn med body-lotion av Jan Thomas. Det var ikke en setting jeg trodde jeg noen gang skulle befinne meg i, kan du si. Og så ble jeg overrasket over at assistenter ble tilkalt for å ta bort hårstrå som festet seg i lip-glossen. Da lurte jeg på om de er vant til å ta bilde av SÅ hjelpeløse mennesker. Men det har sikkert en mye mer praktisk forklaring enn som så! Det som har vært best med opplevelsen, er at jeg i tiden etterpå har hatt et forhold til kroppen min som er snudd 180 grader rundt. Jeg forventer ikke at det som ved magi forblir sånn. Men det er magisk nok. Og så fikk jeg sparket i baken til å lage en blogg jeg har tenkt på lenge . Der har jeg mulighet til å gå i strupen på mine helt personlige problemstillinger rundt dette med kropp. Og selvsagt håper jeg at andre som er i samme situasjon som meg kan tenke at de er ikke alene. Det er ikke bare fjortiser som sliter med komplekser og dårlig selvtillit- men vi er bra nok som vi er, faktisk! Og ikke minst møtte jeg en gjeng herlige damer! Her var det ikke snakk om ekshibisjonistiske air-heads, men ekte, selvbevisste kvinnfolk med kropper som bar på en historie, et liv og et budskap.

3. - "Herregud, det er jo ikke photoshoppa engang!" Det er jo akkurat sånn jeg er, og jeg kan helt ærlig si at jeg liker det! Og jeg kan like ærlig si at jeg er veldig overrasket over at jeg liker et bilde av meg selv- og så naken, da! Og så tenkte jeg at dette kan jeg stå inne for, 100%. Dette vil jeg henge inni skapdøra på badet og se på når jeg ser meg i speilet nå, om ti år og om tretti år og tviler på om det er bra nok. Bildet minner meg på at jeg kan være god nok akkurat som jeg er. Jeg trenger ikke å være klar for Sports Illustrated eller Victoria's Secret. Jeg har kanskje ikke de ytre kvalitetene til en undertøysmodell- jeg har kvalitetene til en ekte Torunn, og det er ikke så verst det heller- nemlig!

Sandra (30) fra Oslo:

1. - Som jeg sa til Jan Thomas: Du er den første mannen som har fått meg naken på ett minutt! På forhånd gledet og gruet jeg meg, men vi hadde det kjempe-moro i studio. Skravla, tok bilder, spiste mat, ble sminket, stylet, var litt nervøse, og lo masse. Det høres ut som en klisje, men vi var som en happy family.

Sandra fikk foretatt brystløft etter at en ammemaskin deformerte brystene hennes.
Sandra fikk foretatt brystløft etter at en ammemaskin deformerte brystene hennes. Foto: Fotograf Morten Bendiksen

2. - At jeg turte å sitte naken foran alle som var der, men også hvor fantastisk Christoper og Jan Thomas var som par: Harmoniske, morsomme og kule. De var som skapt for hverandre, man har gjerne bare ett inntrykk via media.Det fine er å ha blitt kjent med så mange nydelige jenter. Alle kvinnekropper bærer på noe som man ikke kan se med klærne på, hver kropp bærer en historie. Det er personlig og intimt å dele dette. Og jeg tror hver historie treffer noen.

3. - "Oi, en hel side, naken, ikke retusjert, naturlig og rompa mi synes!". Men, jeg lever bare en gang, man skal være impulsiv og stolt. Og når vi først skal være med på fotoshoot, så får vi gjøre det ordentlig.

Catrine Reitan (30) fra Frei ved Kristiansund:

1. - Det øyeblikket da jeg skulle kaste badekåpa var litt sånn "hva søren er det jeg driver med, jeg er koko!". Jeg, som på forhånd hadde sett for meg å dekke meg mest mulig, slappet mer og mer av, etterhvert glemte jeg nesten at jeg var naken, selv om det var nesten 20 andre til stede. Da alle hadde sett alt ble det liksom ikke så farlig. I tillegg var jeg jo ikke alene og når alle andre var tøffe, så skulle søren meg jeg være det og.

2. - Det som overrasket meg mest var hvor fort alle kom inn i det, og hvor godt jeg trivdes foran kamera da jeg først kom igang. Jeg hadde aldri trodd det kunne være så gøy å bli fotografert. Nesten som å gå inn i en rolle og bli en annen person.Tiden i studio var så koselig at jeg ikke hadde lyst å dra derfra. Jan Thomas og Christoffer var råflinke til å backe opp, og Kamille-damene var supersøte. Å bli sminket å stylet av Jan Thomas var helt utrolig gøy. Følte meg som en dronning der jeg satt, og det var veldig spennende å følge med på hvordan han jobbet. En ekstra bonus for dagen var jo da jeg fikk ta coverbilde! Hvem hadde trodd at "lille" meg skulle få oppleve noe sånt. Jeg trengte litt push på selvtilliten og da jeg gikk derfra svevde jeg jo nærmest på en rosa sky. En surrealistisk, men herlig dag! Vi loffet rundt i morgenkåper, spiste sjokkis og kosa oss. Stemningen ble mer og mer avslappet etterhvert som det ble knipset bilder. Jeg husker at jeg glemte å kle på meg etter fotoshooten min. Stod med stoffbiten foran meg (såvidt), og kikket på bilder med rumpa bar. Og jeg er strengt tatt ikke superfornøyd med rumpa mi, så det sier litt om hvor avslappet det var der! I ettertid har vi jentene holdt kontakten, og det er helt fantastisk. Vi føler faktisk at vi har vært med på noe stort.

Etter ryggtrøbbel og samlivsbrudd, trengte Catrine Reitan en oppmuntring. Hun fikk dobbel dose, ved også å bli Kamilles forsidepike.
Etter ryggtrøbbel og samlivsbrudd, trengte Catrine Reitan en oppmuntring. Hun fikk dobbel dose, ved også å bli Kamilles forsidepike. Foto: Fotograf Morten Bendiksen

3. - Da jeg så meg på bildet, hadde jeg litt delte følelser. Jeg fikk et par glimt da jeg var på fotoshooten, og så noen bilder som jeg likte, og andre som jeg mislikte. Så den første reaksjonen da jeg så dem, var "Oi, ser jeg sånn ut?" Og så så jeg alle feilene, mistet all selvtillit og tenkte "hvorfor sto jeg ikke sånn eller sånn". Men, når jeg fikk fordøyd det hele litt, så slappet jeg mer av. Nå merker jeg at jo mer jeg ser på bildene, jo bedre liker jeg dem. Det er bilder jeg kan stå for, og være stolt av. Det er meg. Take it or leave it!

Ann-Merete Lund (42) fra Skedsmokorset:

1. - Jeg synes egentlig ikke kropp er flaut. Men folk har jo ulike barrierer. Jeg tror at hvis jeg skulle gjort noe lignende igjen, ville jeg faktisk gått ennå lenger i hva jeg viste. Vært helt naken, uten stoffer. Det verste for meg var faktisk å være uten sminke, når den var på plass, var det helt greit. Jeg hadde bestemt meg for å møte ting åpent, og ikke planlegge eller være forutinntatt. Og jeg syntes det var veldig morsomt.

2. - At det var mange å være nakne for! Jeg hadde ikke sett for meg at det skulle være så mange der. Men da jeg kom i gang, ble jeg opptatt av hvordan jeg skulle plassere kroppen, og glemte dem.

3. - Først ble jeg veldig lettet. Det er et estetisk bilde. Men etterpå har jeg tenkt at det hadde vært mer min personlighet med et "powerbilde", et bilde som viste mer. Da datteren min så bildet, utbrøt hun "hva? Mamma, du er gal!". Grunnen til at folk kan tenke at dette er flaut, er fordi alle mennesker vi ser i media er vakre. Det er ingen vanlige mennesker noe sted, i alle fall ikke nakne. Jeg tror vi trenger å se det. Da mannen min så bildet, var hans kommentar: "Ja, vi ser jo ikke så veldig mye". Han kunne tenkt seg å se mer!

Ann-Merete Lund er pilatesinstruktøren som er veltrent, men ikke syltynn.
Ann-Merete Lund er pilatesinstruktøren som er veltrent, men ikke syltynn. Foto: Fotograf Morten Bendiksen

Line Ernestussen (37) fra Risøyhamn i Nordland:

1. - Jeg følte meg ikke helt komfortabel med å være naken, jeg følte meg veldig avkledd og savnet noe å skjule meg bak. Jeg var veldig spent før jeg kom i studio. Hadde aldri vært med på noe lignende før. Jeg hadde masse sommerfugler i magen, og grublet veldig på om dette var rett. Men jeg hadde en god magefølelse som jeg fulgte. Stunden i studio gikk bra, selv om det var mye venting. Jan Thomas er en helt utrolig person som fyller rommet når han kommer, med sin lune og koselige væremåte.

2. - Det var masse trivelige folk, men gud det er mye venting, og det er slitsomt. Men så har jeg jo fått treffe, og blitt kjent med masse koselige mennesker.

3. - Det var rart. Jeg måtte bruke tid å fordøye dem, særlig fellesbildet. Men portrettbildet liker jeg mer og mer! Jeg er stor og stolt over det!

Tove Janina Urbanski (36) fra Hamar:

Line Ernestussen er stor, og stolt over kroppen sin.
Line Ernestussen er stor, og stolt over kroppen sin. Foto: Fotograf Morten Bendiksen

1. - Fotoshooten var kjempemorsom, og gikk altfor fort over. De andre stod med tommelen opp og smilte til meg, og det gjorde meg tryggere, for da så jeg på dem at det ble bra. Jeg hadde stått der og sett på alle de andre som tok bilder, og tenkt "men hva er galt med dem, alle er jo så pene?". Derfor ble jeg overrasket over meg selv da jeg først stod der. Jan Thomas hadde sagt til meg, at når jeg følte meg klar, kunne jeg ta bort stoffet jeg holdt foran posen jeg har på magen. Og så tok jeg bort stoffet med en gang, det var helt greit. Styrken i meg tok helt over, det føltes veldig godt. Da jeg var ferdig, var det veldig emosjonelt og følsomt. Jeg er veldig glad for at kjæresten min Håkon var der med meg så jeg fikk dele denne opplevelsen med ham.

2. - Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle være så sterk som jeg var, for da jeg kom på begynnelsen av dagen var jeg livredd. Men det var fantastisk godt å få sette seg i stolen til Jan Thomas. Han så så godt meg som person, til å kjenne meg så lite. Han ga meg veldig mye styrke og selvtillit, og sa "gå bort der og vis den styrken til å være et forbilde for andre". Jeg ble mer og mer rakrygget jo lenger jeg var på settet.

3. - Jeg hadde en berg- og dalbanefølelse rundt bildene, for jeg syntes det var litt skummelt å se dem, men sånn er det ikke nå. På fellesbildet ser jeg litt redd og usikker ut, men da er det så bra når portrettet kommer for der, med posen på magen, er jeg selvsikker. Jeg har sett på det ofte. Før har jeg alltid tenkt at det er noe galt med meg. Men nå ser jeg på det bildet og tenker: Så pen jeg er!

Ingerlise Svendsen (36) fra Grimstad:

1. - Da jeg som førstemann kom til settet var jeg dritnervøs, og jeg følte meg ikke særlig høy i hatten! Men tiden i studio var kjempegøy og med rolig, profesjonell stemning, rolige stemmer og varme smil ble det til en utrolig opplevelse. Og poseringen foran selveste Jan Thomas og Christoffer gikk som en drøm!

Tove Janina Urbanski har hatt utlagt tarm og pose på magen i 17 år. Hun vil føle seg vakker både på innsiden og utsiden.
Tove Janina Urbanski har hatt utlagt tarm og pose på magen i 17 år. Hun vil føle seg vakker både på innsiden og utsiden. Foto: Fotograf Morten Bendiksen

3. Det å få se meg selv naken etterpå var nesten uvirkelig, men gøy, og jeg ble nok litt stolt av meg selv.

Lena Seeberg Magnussen (32) fra Porsgrunn:

1. - Det var som å være inni en boble. I ettertid har jeg tenkt når jeg har sett på bakombilder fra settet: Stod det mange folk der? For man ser det ikke når man er så konsentrert inne i en boble.

2. - Jan Thomas og Christopher var så lette å komme i kontakt med, vi følte nesten at vi kjente dem, og alle vi jentene sa at Christopher var så søt at vi hadde lyst til å putte ham i veska og ta ham med hjem! Da jeg kom på settet syntes jeg alt var veldig skummelt, men det roet seg ned da jeg kom inn i varmen hos de andre jentene. Det gøyeste var nesten da jeg kjørte med bussen hjem igjen, fullt stylet og med Gabriellas song (Fra den svenske filmen Så som i himlen, red.anm) på Ipoden. Det var en lettelse over å være ferdig, men samtidig også over å få føle seg så fri og slippe alle hemninger.

3. - Da jeg så portrettbildet, begynte jeg å grine, for jeg ble så lettet over det som ble valgt. Jeg ble ikke like glad for gruppebildet, for der følte jeg at jeg viste litt mer enn andre. Men jeg har gjort som jeg har gjort for å sette fokus på noe annet enn modellkropper. Og det står jeg for.

Ingerlise ble født uten sin venstre arm. Men føler seg like hel som alle andre.
Ingerlise ble født uten sin venstre arm. Men føler seg like hel som alle andre. Foto: Fotograf Morten Bendiksen

Annlaug Maria Tolo (28) fra Øystese i Hardanger:

1. 2 og 3: - Herlig, fantastisk, deilig, knallbra til alt! Alle de beste superlativene du kan tenke deg, er det jeg føler om opplevelsen og bildene!

Lena Seeberg Magnussen har båret frem fire barn. Hvert strekkmerke hun har minner henne på hvor flott det er.
Lena Seeberg Magnussen har båret frem fire barn. Hvert strekkmerke hun har minner henne på hvor flott det er. Foto: Fotograf Morten Bendiksen
Annlaug Maria Tolo ble mobbet fordii hun var overvektig. I dag dekker hun kroppen med kjære minner og familie gjennom sine mange tatoveringer.
Annlaug Maria Tolo ble mobbet fordii hun var overvektig. I dag dekker hun kroppen med kjære minner og familie gjennom sine mange tatoveringer. Foto: Fotograf Morten Bendiksen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning