BLOGG: De med gule kondomdresser

Det har skjedd noe med syklistene i Oslo by.

Publisert Oppdatert
De lager et visuelt klesnummer ut av at de sykler på jobb.

Det har skjedd noe med syklistene i Oslo by. De krever sin rett. Det er bra, da.

Men det virker som om syklistene i Oslo har startet en slags militær undergruppe. En slags gerilja­virksomhet. En hemmelig aksjon. I hvert fall rundt der jeg bor.

Kjennetegnet på dem er at de har gul kondomdress. Og fin sykkel. Og de sykler til og fra jobb, for det er i rushen de er ute. Jeg vet ikke hva de gjør med kondomdressen når de først har kommet seg på jobb, sannsynligvis har de med skift i sekken. Det er ikke som i Danmark der man sykler til jobb i vanlige jobbklær, liksom. Nei, de lager et visuelt klesnummer ut av at de sykler til jobb. Uten å være sykkelbud, så har de på seg åletrange kondomdresser. Sikkert for å minske luftmotstanden ned det siste strekket i Pilestredet, retning sentrum, der de jobber.

Også har de tettsittende solbriller, bygd for fart. Med speil på.

Syklistene har dårlige kår i Oslo. Det er få sykkelstier, og der det er sykkelstier, så går folk i dem. Folk med barnevogn eller uten. Det er selvfølgelig irriterende. Syklistene får liksom ingen respekt i trafikken. Derfor har de begynt å stille aksjonere.

Blant annet ved å sykle midt i veibanen.

Jeg ble opplært til å holde meg kraftig nær fortauskanten når jeg syklet i veibanen, men den nye generasjon syklister sykler akkurat midt i bilveien. Sånn at det er helt umulig å kjøre forbi dem uten å lemleste dem, eller i hvert fall komme borti. Og slikt blir det kø av.

Jeg regner med at målet for denne aksjonen er å lage så mye trøbbel for bilistene at alle må begynne å sykle. Og idealisten i meg heier på denne hemmelige aksjonsgruppa.

Henriettes tre sykkelbud

  • Du skal sykle din sykkel med stolthet, men også med en liten porsjon ydmykhet for at du ikke er helt alene på denne jord, eller på denne vei.
  • Du skal sykle i den bekledning du vil, men vit at også gul kondomdress har sine begrensninger, både når det gjelder kledelighet, men også hvor mye luftmotstand du egentlig bekjemper.
  • Du skal ikke skrike og hoie til mennesker som går i veien for din sykling. Men vennlig nynne, for sykkel skal gjøre deg glad, ikke sur. Og heller gå av din sykkel og trill rundt barn som vaser og snubler i din vei.

Men den nevrotiske småbarnsmoren med to biler i husstanden, to barn som skal leveres og hentes og fem forskjellige jobbesteder på en dag protesterer. Det går ikke opp uten bil.

Jeg syns det er topp at det koster flesk å kjøre bil, jeg ønsker meg en elektrisk og jeg håper jeg en dag kan iføre meg gul kondomdress uten skam, men akkurat nå går det bare ikke.

Og jeg syns det er plagsomt å bli hata av middelaldrende menn i gul kondomdress fordi jeg kjører bil. Dessuten mistenker jeg dem for at det ikke egentlig handler om en politisk aksjon. Men om digre egoer som elsker å kunne si at de sykler en mil til og fra jobb hver dag. Og at de skal sykle Birken, og at de syns de har rett til å eie alle veier. Jeg mistenker dem dessuten for sjelden eller aldri å levere og hente barn. Eller måtte handle på vei hjem. Og at de gir beng i om de stinker ram ­mannesvette på jobb.

Men det som irriterer meg aller mest, er at de er i marka også. På lørdager og søndager. På offentlige turstier som massevis av barnefamilier og spreke gamliser går tur på. Og de syns pokker meg de eier de stiene og!

De sykler nedover gangveien fra Ullevålseter til Sognsvann og skriker SJØSJH til barn som har stabbet seg opp og ned til Ullevålseter med lovnad om en vaffel på toppen. De freser og raser hvis folk ikke flytter seg. Og de har på seg de samme gule, tighte dressene som lukter vondt etter hele ukas jobbsykling, og utstråler generelt dårlig humør og irritasjon over folk.

Og vet de egentlig at de regnes som kjørende når de sykler? At de har vikeplikt fra høyre og må holde fartsgrensa? Jeg tror ikke det.

Nå skal jeg straks ta ut sykkelen min selv og vårpusse og smøre den. Og ha som forsett å sykle både unger og varer til og fra. Men det kommer ikke til å være bilene jeg frykter mest i trafikken denne våren. Det er mannen i gul tight dress som skriker sjøsj når de sykler forbi.

Er du enig eller uenig? Kommenter gjerne i feltet under!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning