TRENDER 2015

Slik får du en kulere stil

10 trendy it-jenter deler motetriksene du ikke må gå glipp av.

JOSEFIN EKSTRÖM: Blogger på josefinekstroms.se
JOSEFIN EKSTRÖM: Blogger på josefinekstroms.se Foto: Foto: Privat
Publisert Oppdatert

Du møter på dem overalt. På blogger, fester og på gata.

Damene som er så stilsikre at de får alle oss wannabe-moteløver til å sikle.

De som har en rød tråd gjennom hele garderoben og som får de mest gjennomtenkte antrekk til å se ut som en herlig, tilfeldig sammensetning.

Og uansett hvor mye vi stirrer på dem, klarer vi ikke å knekke koden når vi selv står foran speilet og plundrer med plagg, belter, sko, smykker og fanden og hans oldemor i jungelen av tilbehør og kombinasjonsmuligheter.

For det å finne en personlig og kul stil er ikke gjort i en håndvending. Det er tusen ting å finne ut av:

Hva trives du i? Hva kler du egentlig best? Hva gjenspeiler personligheten din? Og hvis du først har svarene på det, er det ikke dermed sagt at du vet hvordan du skal sette teorien ut i praksis.

For hvor skal du egentlig finne klærne du har tegnet deg et bilde av i hodet? Og hvordan skal du style dem for at totaluttrykket skal bli helt smashing? 

For at du skal få litt mer håndfast veiledning i jakten på den perfekte stilen, har vi kalt ti trendy damer inn på teppet, innrømmet at vi er grønne av misunnelse på stilen deres og spurt: Hva er hemmeligheten?

Følg Det Nye på Instagram, Facebook og Snapchat (@detnye)

Få 10 utgaver av Det Nye og veske til 299 kroner (+porto)

Åshild Ringhus (17)

Setter rammen ut fra skjerf og jakke

– Jeg har brukt 16 av mitt 17 år lange liv på å finne ut hvilken stil jeg har, og en vårdag i fjor fant jeg endelig ut av det: Stilen min er «swassy» – en blanding av classy og swag.

Hadde det ikke vært for blogger og moteblader, hadde jeg trolig fortsatt gått rundt i T-skjorte fra Tine-stafetten og piratbukse, men etter at jeg fikk øynene opp for bloggere som Angelica Blick og Fanny Lyckman, ble jeg inspirert til å ta en rens i klesskapet.

En metode jeg benyttet meg av for å finne stilen jeg nå trives med, var å bruke plagg som bare hang og støvet på en kleshenger i skapet. På den måten fikk jeg enten en aha-opplevelse i form av et uventet nytt favorittplagg, eller så fikk jeg bekreftet at jeg faktisk ikke likte plagget, og kunne kvitte meg med det. Resultatet ble en mer helhetlig garderobe, som var enklere å style på kryss og tvers.

Jeg har to nøkkelplagg som jeg legger mest vekt på: skjerf og jakker. De plaggene setter rammen for resten av antrekket. Går jeg for bikerjakke, kjører jeg for øvrig en mer rocka stil, og velger jeg en svart kåpe med skulderputer, gjør jeg hele looken klassisk. Og uavhengig av hvilke klær jeg går for, tar jeg alltid på meg klokke, smykker og ringer i gull, rosegull eller sølv.

Jeg finner masse inspirasjon på nettet og sosiale medier, og lagrer antrekk jeg liker i et dokument på dataen, som jeg kan åpne hver gange jeg trenger litt inspirasjon. Det har vært innmari nyttig.

Irina lakicevic (26)

Eleganse med leken vri

ÅSHILD RINGHUS: Har brukt 16 år på finne stilen sin.
ÅSHILD RINGHUS: Har brukt 16 år på finne stilen sin. Foto: Foto: wossa.blogg.no

– Jeg fant stilen jeg trives med for to år siden, da jeg var ferdig med å studere. Da fikk jeg meg fast jobb, og følte plutselig at jeg hadde et ansvar for hvordan jeg framsto. Nøkkelen ble å finne en balanse mellom det avslappede og det profesjonelle uttrykket.

Jeg sverger til «less is more»-prinsippet, klare 70-tallstendenser og innslag av rock-chic. Stilen min er enkel å oppdatere fra sesong til sesong, og det er jo praktisk.

Jeg elsker bukser med høyt liv, og kombinerer dem gjerne med et par kule pumps eller spisse, flate sko og ei skinnjakke. Av tilbehør er jeg fan av enkle halskjeder, maskuline armbånd og iøynefallende ­klokker (gjerne i gull, som jeg synes kler hudtonene min).

Jeg har gjort altfor mange bomkjøp opp igjennom årene, og har nå laget et par regler for meg selv for å unngå flere.

For det første synes jeg at prisen må stå i stil med kvaliteten på plagget. Gjør det ikke det, slår jeg det fra meg ganske kjapt.

Regel nummer to er at jeg må revurdere nøye om jeg skal kjøpe noe jeg allerede har i skapet fra før. Selv om det er fint med et bredt utvalg av basisplagg, trenger man liksom ikke fem svarte singleter. Og er jeg usikker på et plagg, så tygger jeg på det i fire-fem dager. Er jeg like klar da, så slår jeg til.

Elektra og Miranda (23)

Skjønt og sexy

– Da vi var små, kledde moren vår oss nesten bare i second hand og vintage, og det gjør vi selv nå også. Vi shopper bare vintage, og stilen vår er casual 70-talls, krydret med glamorøse detaljer. Inspirasjonen finner vi fra musikk, film, kunst og gamle bilder av mamma, og av å gå rundt i vintagebutikker som Lisa Larssons Second Hand i Stockholm og Rellik i London.

IRINA LAKICEVIC: Er tannlege, stylist og blogger.
IRINA LAKICEVIC: Er tannlege, stylist og blogger. Foto: Foto: Privat

 Målet er å finne en balanse hvor det vi har på oss er behagelig, men samtidig får oss til å føle oss sexy, som bukser som sitter perfekt over rumpa og i midjen, en fin skjorte og høye sko.

Av tilbehør liker vi små ringer, både på fingrene og i ørene, og tynne gullsmykker med måne- eller stjernemotiv. Og så elsker vi den glamorøse følelsen man får av solbriller – selv når det regner.

Om vinteren kjører vi gjerne kule skinnboots, kort dunjakke og en pelslue. Eller en lang kåpe eller fuskepels sammen med et stort skjerf og et par solbriller. Og BAM! så er man like cool som Bob Dylan!

Sandra Larsen (27)

Mer kreativ med mindre

– Jeg føler at jeg fant min personlige stil da jeg bodde i Australia for fem år siden. Før det handlet jeg mye på impuls, og endte ofte med bomkjøp. Men som student i et dyrt land, ble jeg nødt til å lære meg å style de plaggene jeg hadde på nye måter.

Jeg ble også mer sikker på stilen min etter at jeg begynte å tenke igjennom hva jeg faktisk bruker. En sommer for noen år siden fant jeg ut at jeg hadde veldig lite farger i klesskapet mitt, og gikk til innkjøp av gule og rosa topper. Året etter gikk toppene til Fretex med prislappen på, så da lærte jeg at knallfarger ikke er min greie.

ELEKTRA OG MIRANDA: Er tvillingsøstre og står bak den svensk-australske elektropop-duoen Say Lou Lou
ELEKTRA OG MIRANDA: Er tvillingsøstre og står bak den svensk-australske elektropop-duoen Say Lou Lou Foto: Foto: Privat

Jeg har endt opp med en skandinavisk stil, med rene linjer og mye denim, grått og svart. Jeg har korte bein, og bruker alltid bukser eller skjørt med høyt liv, og et belte i midjen hvis jeg har kjole. Ellers tenker jeg ikke på kroppsfasongen min når jeg shopper. Liker jeg plagget, prøver jeg heller å style det slik at det passer til min fasong. Jeg er lav, men likevel glad i skjørt- og bukselengder til under kneet, så da framhever jeg for eksempel midjen.

Jeg elsker svarte highwaist-bukser og er også veldig svak for bomberjakker. Jeg handler det meste på Lindex, og mikser klærne derfra med mer eksklusive sko, vesker og jakker. Inspirasjon finner jeg på Instagram og Pinterest, men også på gata. Sist da jeg handlet på ei grønnsakssjappe på Grünerløkka, og hun som jobbet der hadde på seg en polo under genseren. En enkel, men kul detalj, synes jeg.

Om vinteren bruker jeg ullundertøy hver dag. Det gjør at jeg slipper å kjøpe en helt egen vintergarderobe. Og så synes jeg det er verdt å investere i en fin ullkåpe og et par boots. Av tilbehør liker jeg små, minimalistiske ting som ikke stjeler all oppmerksomheten – som tynne øreringer i sølv. Og så elsker jeg matt rød leppestift.

Gitte Witt (31)

Basic instinct

– Jeg fant ikke min stil i ung alder, men prøvde og feilet mye. Fram til jeg var 22, var jeg innom alt fra snobb, til reell punker og babe, og deretter har jeg sakte, men sikkert, funnet fram til den stilen som i dag er meg.

Nå har jeg en basisgarderobe med mye jeans, skinn, hvitt og svart. Så kombinerer jeg med mer spesielle innslag. Jeg er veldig glad i kombinasjonen komfortabel og samtidig fin. I Oslo er mine favorittbutikker Høyer, MagMaLou, Freudian Kicks og Mardou & Dean. Jeg er også opptatt av kontraster. En stor ullgenser til et kort silkeskjørt, eller en pen genser til slitte jeans.

Det nærmeste jeg kommer et signaturplagg er avklippede Levi’s jeansshorts. I dem føler jeg meg både avslappet, sexy og cool. At stilen blir hakket kjipere i takt med at gradestokken synker, er et faktum. Sko som tåler snø blir liksom aldri like fine som et par semskede pumps. Men, det går faktisk an å både være fin og varm. Lag-på-lag er både vakkert og behagelig. Og det er verdt å investere i en varm og kul jakke, som for eksempel en saueskinnsvariant.

SANDRA LARSEN: Jobber som visuel merchandiser og personlig shopper i Lindex.
SANDRA LARSEN: Jobber som visuel merchandiser og personlig shopper i Lindex. Foto: Foto: Privat

Jeg liker kjoler som både er fine og komfortable. Jeg har en hvit kniplingskjole fra Pia Tjelta for byTiMo som gjør at jeg føler meg som en prinsesse, samtidig som den er leken og lett å danse i.

Nøkkelen tror jeg er å ikke henge seg opp i å definere hvilken stil man har, men tenke: Hvilke plagg føler jeg meg bra i? Begynn der, og gå igjennom klærne dine. Det du ikke har brukt på et halvt år og som ikke har affeksjonsverdi, kan du selge eller gi bort. Aller helst vil man jo ha et skap man åpner og tenker: «Ja, her vil jeg gå med alt».

Thea Landhagen Gulbrandsen (26)

Inspireres av Kling og rocka klang

– Stilen min har vært ganske lik de siste fem årene. Den er enkel og elegant med en dash rock’n’roll. Jeg går helst i svart, liker lange smale silhuetter, er opptatt av gode stoffkvaliteter. Jeg bruker lite og naturlig sminke og enkle ringer som smykker.

Jeg har alltid trivdes best i mørke, enkle klær med unntak av da jeg var 18 år og garderoben min var full av farger. Men da hadde jeg også rumpelangt, blondt extension-hår. En stilmessig periode jeg ikke er kjempestolt av, hehe. Så begynte jeg å følge noen faste motebloggere og ble spesielt inspirert av den minimalistiske stilen til Elin Kling og elegansen til moteredaktør Carine Roitfeld. Jeg er over gjennomsnittet interessert i musikk, som også vært med på å forme klesstilen min.

Jeg er en djevel på nettshopping. Det finnes så innmari mange gode nettbutikker. Jeg kjøper nesten utelukkende tidløse plagg i gode kvaliteter. Fordi hverdagsstilen min er såpass komfortabel og viser lite hud, føler jeg meg ekstra fin når jeg drar på litt og pynter meg med den trangeste toppen, den korteste kjolen, de høyeste stilettene, og kombinerer det med svartsotede øyne.

Kristin Gjelsvik (28)

More is more

GITTE WITT: Jobber som skuespiller.
GITTE WITT: Jobber som skuespiller. Foto: Foto: Privat

– Jeg prøvde meg på mange rare stiler før jeg landet på den fargerike, litt rampete og lekne stilen jeg har i dag. Jeg var blant annet innom kombinasjonen rutete rosa skjørt, rosa uggs, beige strikket kardigan og store perler i ørene.

Jeg trives best i avslappede klær som skinny jeans og denimskjorter, kombinert med pangfarger som får meg i godt humør. Jeg liker å være litt vågal, så hvis jeg tenker: «Kan jeg virkelig gå med det her?», så har jeg trolig truffet spikeren på hodet. Haha. Jeg ender ofte opp med en kombinasjon av mønstre, masse tilbehør, knallfarger på neglene og litt crazy fargekombinasjoner.

Det er vanskelig å føle seg fresh om vinteren. Store jakker tar bort alt fokuset fra magien som skjer under dem. Men ikke glem å bruke farger. Det er kanskje på grå dager vi trenger dem som mest.

I kleskolleksjonen jeg designet og lanserte på bloggen min i fjor, prøver jeg å formidle at man ikke trenger å bry seg om hva som er trendy, men heller gå sine egne veier. Jeg tror dessverre altfor mange norske jenter ikke tør å skille seg ut. Det var jo en periode alle på død og liv skulle ha disse Acne-skjerfene, og jeg tror mange føler at de må gå med dyre merker for å bli akseptert. Det er så trist. Man bør kle slik at man selv føler seg fin. Da skinner den gode følelsen og selvtilliten igjennom

Josefin Ekström (24)

Sporty og feminin

THEA GULBRANDSEN: Er promoansvarlig i Universal Music Norge.
THEA GULBRANDSEN: Er promoansvarlig i Universal Music Norge. Foto: Foto: Privat

– Jeg er blitt mer vågal i klesveien med årene, og kan føle meg hjemme i ganske mye forskjellig. Men aller best føler jeg meg i den sporty stilen, med hvite Nike Air Max, Adidas-trøye og bomberjakke. Med disse plaggene er det vanskelig å mislykkes, synes jeg. Jeg finner veldig mye jeg liker på Zara, og henter masse inspirasjon fra bloggen til Aimee Song, som balanserer det sporty og det feminine på en perfekt måte.

På vinteren er jeg fan av lag-på-lag-­trenden, og bruker gjerne flere gensere under en tynn kåpe. Og så topper jeg det med et stort, varmt og kult skjerf.

Av tilbehør bruker jeg alltid neglelakk (som oftest svart som funker til alt), og så legger jeg mye vekt på at veska skal matche resten av antrekket for å danne en helhet.

Malin Lucky (26)

Følelsen som teller

– Før jeg begynte på videregående, trodde jeg at det var der jeg kom til å finne min ytre identitet – men nei. Jeg vimset voldsomt, og tok på meg Lindeberg-genser den ene dagen og T-skjorte med dødninghode den neste. Det var først da jeg sluttet der jeg skjønte at min greie nettopp var å ikke ha én stil – men isteden ha friheten til å kle meg etter humør og dagsform.

Etter at jeg slo meg til ro med det, har jeg opparbeidet det jeg synes er en spennende og variert garderobe. I den finnes det masse vintageklær, og av norsk design har jeg mest fra byTiMo og Mardou & Dean. For å holde stilen om vinteren, har jeg over tid investert i kåper i ulike farger og snitt, slik at jeg ikke bare skal ha en jakke å ty til.

KRISTIN GJELSVIK: Jobber som blogger
KRISTIN GJELSVIK: Jobber som blogger Foto: Foto: Privat

Med årene er jeg blitt flink til å skille mellom plagg jeg virkelig kommer til å bruke og plagg jeg bare forelsker meg i fordi plagget i seg selv er fint. Så når jeg shopper prøver jeg kjapt å se for meg hvordan jeg ville brukt plagget, og hvis jeg ikke kommer på noen kombinasjoner eller settinger, skjønner jeg at jeg bare har falt for det estetiske alene og ikke nødvendigvis kommer til å bruke det.

Jeg har lovet meg selv aldri å gå ut av døra ukomfortabel. Så hvis jeg for eksempel skal på en fin fest, men føler for å ha på meg jeans og T-skjorte, så går jeg for det – og piffer heller opp med smykker eller en fjong frisyre. Jeg er opptatt av at jeg skal ha en god følelse når jeg tar på meg noe. At jeg skal føle meg komfortabel og trygg, kjenne igjen meg selv i speilet – uavhengig av om jeg har på meg ballkjole eller jeans. Hvis noe føles feil, for lite eller stort, så vet jeg at jeg kommer til å være ubekvem, og da har jeg det ikke gøy.

Et godt tips er å legge merke til hva du har hatt på deg de gangene du har følt deg bra, identifisere hvilke faktorer det var som bidro til det, og ta med deg den erfaringen på neste handletur.

Tine Maria Johannesen (29)

En blanding av oldemor og urban

– Det er viktig at det jeg har på meg gjenspeiler hvem jeg er; en avslappet jente som liker å henge med gutta, som bare er altfor glad i korte, blomstrete kjoler og plagg jeg har arvet. Resultatet blir en kombo av noe søtt, en dash fra oldemors klesskap og litt urban skatestil. Jeg kan gjerne gå med joggesko til en sommerkjole eller en vintage silketopp til boyfriend-jeans. Jeg er opptatt av at jeg skal føle meg helt kul når jeg går ut døra, og ikke bekymre meg for om skoene er for høye til å danse i, om skjørtet blir for stramt hvis jeg drikker øl eller at jakka er så dyr at jeg er livredd for å søle.

JOSEFIN EKSTRÖM: Blogger på josefinekstroms.se
JOSEFIN EKSTRÖM: Blogger på josefinekstroms.se Foto: Foto: Privat

Jeg er fan av å omgi meg med ting jeg er glad i. Jeg blir glad av å ha på meg oldemors gamle kjoler, bluser og italienske pumps fra 40-tallet. Selv etter vask og rens lukter plaggene svakt av lavendel, akkurat sånn klesskapet hennes luktet da jeg og søsteren min fikk boltre oss i det for å kle oss ut da vi var barn. Favorittplagget jeg har arvet av henne er blusen jeg har på meg på dette bildet. Jeg elsker fargen, som gir meg sommerfølelse hele året, og det feminine snittet. Og med en knapp åpen, blir den til og med litt sexy. Når jeg tenker på at den har gått fra å være en streit bluse som en 80-åring brukte inni eggeskall­fargede blazere, til å bli en av mine favoritter til både jeans og highwaist-skjørt, føler jeg meg ekstra fin.

De blomstrete kjolene i kjedebutikkene er dønn like i snittet, derfor jakter jeg isteden i vintagesjapper. Helst i Barcelona, og aller helst på Flamingo Vintage Kilo. Her er utvalget enormt og prisene lave. Ellers finner jeg ofte basisfavoritter på butikker som Weekday, Samsøe & Samsøe, Filippa K, Acne og YME.

Jeg henter masse inspirasjon på gata – spesielt på reiser, og så elsker jeg stilen til modellen Veneda Budny. Hun er så god på å bruke basisplagg og få det til å se fantastisk ut ved hjelp av enkle detaljer som tynne gullkjeder. Selv bruker jeg enkle kjeder og ringer – en blanding av arvet og nytt, blant annet fra Maria Black. Og så er et godt utvalg av belter helt essensielt.

MALIN LUCKY: Musiker, låtskriver og tegneseriedubber.
MALIN LUCKY: Musiker, låtskriver og tegneseriedubber. Foto: Foto: Privat
 TINE MARIE JOHANNESEN: Kan gjerne gå med joggesko til en sommerkjole eller en vintage silketopp til boyfriend-jeans.
TINE MARIE JOHANNESEN: Kan gjerne gå med joggesko til en sommerkjole eller en vintage silketopp til boyfriend-jeans. Foto: Foto: Privat

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning