Hårtips

Slik børster du håret

Sjekk om du gjør det riktig.

VÅTT HÅR: Har du kjemisk slitt eller krøllete hår, bør håret kun gres når det er vått.
VÅTT HÅR: Har du kjemisk slitt eller krøllete hår, bør håret kun gres når det er vått. Foto: FOTO:colourbox.com
Publisert Oppdatert

Mye av hemmeligheten bak et sunt hår ligger i børstingen, så det lønner seg å gjøre det riktig.

- Når det gjelder børsting av hår kommer det an på hårkvaliteten din, men alle bør gre seg jevnlig, sier Kate Stovner, daglig leder ved Studio Alf i Bogstadveien.

Nei til børstefri

I jakten på et vilt hår, er det mange som legger børsten på hylla, men dette fraråder Kate Stovner.

- Vi frisører ser ofte resultatet på dem som ikke grer seg hver dag. De får store knuter i håret, som på det verste må klippes helt av, sier hun.

Har du en god børste kan håret gjerne børstes opptil 100 tak om dagen. Det stimulerer hodebunnen, og øker blodomløpet, slik at håret vokser fortere.

- Jeg anbefaler at håret børstes to ganger daglig, morgen og kveld. Og selvfølgelig etter at man har vasket det, sier Kristine Svanem, Art Director i Nikita Kreative team.

Børst mens håret er vått

Jeg anbefaler at håret børstes to ganger daglig, morgen og kveld

Håret er svakest når det er vått, og derfor er det mange som pleier å fraråde å børste håret før det er tørt, men det gjelder ikke alle hårtyper.

- Er håret veldig kjemisk tørt, bør det børstes mens det er vått, og med en kur eller leave-in produkt i. Kjemisk tørt hår er sprøtt, og brekker om du børster mens det er tørt, sier Stovner.

Om man kar krøller er det også lurt å gre håret mens det er vått, for å unngå at det bruser.

- Det viktigste er at man ikke børster håret hvis det er mye hårspray og tupering i det, da lønner det seg å vaske det først og heller gre det i våt tilstand, råder frisøren.

Unngå fett hår

FRA VENSTRE: Kent hårbørste av naturhår (kr 156) , L'Oréal Expert Solar Sublime reparerende oljekur (kr 235), Denman hårbørste med myke tagger (kr 89).
FRA VENSTRE: Kent hårbørste av naturhår (kr 156) , L'Oréal Expert Solar Sublime reparerende oljekur (kr 235), Denman hårbørste med myke tagger (kr 89). Foto: Foto: produsentene

- Plages man med fet hodebunn og fett hår bør man være forsiktig med å børste for hardt i hodebunnen. Det kan stimulere talgproduksjonen som fører til fet hodebunn, sier Svanem.

Stovner er ikke helt enig i at talgen i hodebunnen kun har en negativ effekt.

- Grer du deg fra bunn til spiss vil børsten transportere noe av talgen som sitter i hodebunnen, og ut i håret. Dette gir en naturlig hårkur/beskyttelse, sier hun.

Har du langt hår er det lurt å begynne børstinge i tuppene, og gå innover. Har du floker skal du gre fra floken og nedover, for å unngå å slite på håret.

- Begynn alltid i lengden og jobb deg innover til hodebunnen. Aldri start i bunnen og dra ut børsten, da blir det slitt og tørt , og du river av deg mye hår, sier Ruth Bakke, hovedlærer ved Adam og Eva Skolen.

Bruk naturhårbørste

Det kommer børster i alle varianter og prisklasser, men det kan være lurt å investere i en ordentlig børste, for å ta vare på håret.

- Man bør ha en naturbørste. Den gjør at håret ikke blir for elektrisk, pluss at den er skånsom for håret, sier Stovner.

- Du kan også bruke en børste med myke tagger. Har du veldig tykt og kraftig hår må du nok bruke en sånn, for naturbørsten vil ikke klare å gre gjennom det, sier Svanem.

Har du langt hår anbefales det at du bruker en bred og stor børste som er beregnet på langt hår.

Les også:

Slik får du vakkert bølgehår

Børst deg til skinnende hår

Barn med frisørskrekk

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning