Slik sminker du deg

Styr unna de vanligste sminketabbene

Få eksperttipsene du trenger for å legge en perfekt makeup.

SMINKETABBE: Taylor Monsen fortsetter å tviholde på pandalooken - noe som ikke akkurat er videre pent.
SMINKETABBE: Taylor Monsen fortsetter å tviholde på pandalooken - noe som ikke akkurat er videre pent. Foto: Foto: Stella
Publisert Oppdatert

Vanlige sminketabber:

  • Å tegne på for harde eller for mørke bryn gjør at man blir seende veldig streng ut. Velg en kald farge som harmonerer med din egen hårfarge.
  • En typisk feil er å bruke for lys concealer, slik at man får såkalte pandaøyne. Concealeren skal bare være en halv nyanse lysere enn huden din.
  • Harde linjer og overganger er forbudt. Dus ut både øyenskygge, kajal og rouge slik at de glir over i huden din.
  • Mange bruker fortsatt lipliner under leppestiften. Om du er ung, trenger du ikke lipliner. Men vil du bruke det likevel, legg den over hele leppen for å unngå den synlige streken rundt. Og fargen må matche leppestiften perfekt.
  • Skimmer er et produkt som fremhever ujevnheter i huden. Sliter du med urenheter, bør du unngå skimmerprodukter på disse områdene.
  • Solpudder begås det mange tabber med. Har du lys hud, skal du velge det lyseste solpudderet. Velg en matt variant på dagtid, og legg på litt og litt. Unngå å legge solpudder midt i ansiktet, som nese og hake.
  • Bruker du for mye pudder, kan det fort gi et tørt og kakete resultat. Pudderet kan også legge seg i ujevnheter og fremheve dem.
  • Legg fokus på ett område i ansiktet av gangen. Har du røde lepper, så legg en mer nøytral sminke på øynene.
  • Unngå å gå bananas med rougekosten. Rougen skal gi friske og naturlige roser i kinnene, så legg litt og litt av gangen.

Å legge en perfekt makeup er slett ingen enkel jobb. Det er ikke mer enn et penselstrøk for mye som skal til før tabben er gjort.

Men hva er de vanligste sminketabbene og hvordan unngår man dem? Vi har spurt German Moyano, som er Lancômes internasjonale makeupartist. Og han mener at om du lykkes med ett spesielt produkt, skal det godt gjøres at resten blir feil.

- De fleste feilene som gjøres, er med foundation. Her er det så mange feil man kan gjøre at har du funnet den perfekte, er du halvveis til en perfekt makeup, forteller han.

Den verste sminketabben

German Moyano reiser verden rundt med Lancôme, og jobber både med kjendiser og vanlige jenter på jakt etter den helt riktige fargen til sin hud.

- Foundation er det viktigste produktet i sminkepungen din. Det er dette produktet som legger grunnlaget for alt annet. Om huden ikke ser bra ut, vil ikke resten av sminken se bra ut heller, mener German.

Den verste feilen du kan gjøre når det gjelder sminke, er å velge feil farge på foundation.

- For å finne riktig farge på foundation, er det viktig å teste den på riktig sted. Prøv den alltid på kjevebeinet i ansiktet, og prøv minst to eller tre forskjellige farger, forteller German.

Står du mellom to farger, bør du velge den lyseste av dem. Om din foundation er for mørk, kan du fort ende opp med et skittent resultat.

Lite er bedre enn masse

Så gjelder det å finne riktig tekstur på foundationen slik at den passer hudtypen din. Foundation skal regnes som en del av hudpleien, derfor skal du alltid velge en foundation som passer din hud.

Foundation med anti-age effekt kan gi deg kviser om du er for ung, og foundation beregnet for fet hud vil ikke være rik nok for deg som har tørr hud.

En annen ting som er viktig når det gjelder foundation, er selve påføringen.

- Feil nummer to er å bruke for mye foundation. Det gjelder å ta på litt og litt, og kun der man har behov for det. Da slipper du at huden ser ut som en maske og du unngår et kakete resultat, tipser makeupartisten.

Husk å blende ut øyenskyggen

Men det er også et annet område mange sliter med, og det er øynene.

- Når det gjelder øyenskygge, er det mange tabber som gjøres. En typisk feil er å ikke blende ut øyenskyggen. Det skal ikke være harde overganger noe sted. Mange påfører heller ikke øyenskyggen på riktig måte og får dryss fra skyggen under øynene. Da er det viktig å rense opp området under øynene og legge nytt grunnlag, sier German, og tipser samtidig om hvordan man får best resultat:

- Når du legger øyenskygge, skal du klappe den lett på øyenlokket, ikke gni den utover. På den måten får du en mettet farge som ikke drysser like lett.

SMINKETABBER: Nicole Kidman kommer nok til å holde seg unna pudder med skimmer i tiden fremover. Sienna Miller har overdrevet med rougen i kinnenen. Eva Longoria har altfor lys concealer under øyene.
SMINKETABBER: Nicole Kidman kommer nok til å holde seg unna pudder med skimmer i tiden fremover. Sienna Miller har overdrevet med rougen i kinnenen. Eva Longoria har altfor lys concealer under øyene. Foto: Foto: Bulls, Stella

Bruk fingrene!

MAKEUPARTIST: German Moyano er Lancômes internasjonale makeupartist.
MAKEUPARTIST: German Moyano er Lancômes internasjonale makeupartist. Foto: Foto: Lancôme

Skal du lykkes med sminken, trenger du riktig verktøy. Men det må ikke være så avansert som du kanskje tror.

- Det viktigste er at du holder deg unna den lille applikatoren som følger med øyenskyggen. Den får du ikke et godt resultat med. Om du ikke har sminkekoster, er det faktisk bedre å bruke fingrene, sier German.

Han legger gjerne øyenskygge med fingrene når han legger makeup.

- Når det gjelder sminkeverktøy trenger du ikke så mye, ofte holder det med bare to koster. En stor og tykk kost til pudder, og en smalere, skrå kost til blush. Om du ikke legger en avansert øyenskygge, holder det å legge den på med fingrene, tipser han.

Sjekk sminken i dagslys

Også selve formen på øyenskyggen du legger er viktig, den skal følge øyets form og skape dybde i blikket. German har et lurt triks som gir et bedre resultat når du skal skape dybde.

- En god måte å gjøre det på, er å ha øynene åpne når du skal markere globalen. Sminken ser annerledes ut når øynene er åpne enn når de er lukket.

Selv om du kan all verdens teknikker og har de beste produktene, nytter det ikke om du sminker deg i feil lys. Mange bad har for dårlig belysning og for varmt lys, slik at det er fort gjort å legge for mye.

- Om du har dårlig lys på badet, er det helt nødvendig å sjekke sminken i dagslys før du går ut døren. Det perfekte sminkelyset skal være kaldt, med et lite hint av varme for å ligne mest mulig på dagslys, tipser makeupartisten.

Bruk også lyset aktivt når du sminker deg. Lek med det, se hvordan det treffer ansiktet ditt, og fremhev disse punktene med en highlighter.

Nøkkelproduktene du må ha

Det dukker hele tiden opp nye skjønnhetsprodukter, farger og paletter. Men det er på ingen måte nødvendig med så mange produkter for å legge en fin makeup.

SMINKETABBER: Leighton Meester har fokus på både øyne og munn - og det kan bli litt mye. Liv Tyler trenger å duse ut øyenskyggen sin. Kim Kardashian har lange vipper som hun har lagt altfor mye maskara på.
SMINKETABBER: Leighton Meester har fokus på både øyne og munn - og det kan bli litt mye. Liv Tyler trenger å duse ut øyenskyggen sin. Kim Kardashian har lange vipper som hun har lagt altfor mye maskara på. Foto: Foto: Bulls, Stella

German Moyano har seks produkter han mener alle jenter bør ha når det gjelder sminke.

- Foundation er som sagt nøkkelproduktet over alle. Ellers trenger du et pudder for å matte ned huden og en blush for å få friske kinn. Du bør også ha en lipbalm eller leppestift på leppene.

Hans favorittprodukt er flytende eyeliner. Dette er produktet som enkelt og kjapt kan forandre looken din fra dag til kveld.

- Jeg bruker eyeliner på alle! Maskara er også viktig, den fremhever fargen i øynene dine og skaper kontur og kontrast til blikket, mener German.

Tilpass trendene til hva som kler deg

Hver sesong frister kosmetikkmerkene med nye trender og produkter. Hemmeligheten bak å velge de riktige produktene, er å tilpass trendene til hva som kler nettopp deg.

- Man bør aldri følge trendene blindt. Bruk noen av elementene og personliggjør det slik at det passer deg. Tenk på samme måte som du gjør med klær. Bruk plaggene som kler deg og din kropp. Poenget med sminke er å fremheve deg selv, hvis ikke kan du raskt drukne i alle trendene, mener German.

Altfor mange jenter henger seg opp i tanken om at enkelte produkter ikke kler dem. Men ifølge German Moyano kan du kle de aller fleste farger og produkter om du bruker dem riktig.

- Jeg mener at alle kan kle en rød leppestift. Det handler ikke om alder eller utseende, det handler om holdningen, sier han.

- Husk at det er mye bedre å få et kompliment for hvor vakker du ser ut, i stedet for «å, så fin sminke du har».

Les også:

Her er sminken guttene elsker

Derfor må du sjekke datoen på sminken din

Derfor skal du ikke oppbevare kosmetikk på badet

Stor test av neglelakker

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning