Hverdagssminke

Slik legger du en enkel hverdagssminke

Og det tar ikke så lang tid som du tror.

Publisert Oppdatert
SMINKEEKSPERT: Henrik Steen har hatt en lang og suksessfull karriere som makeupartist, og vil i tillegg til denne videoen om hverdagssminke dele video om både kveldssminke og julebordssminke med oss utover høsten.
SMINKEEKSPERT: Henrik Steen har hatt en lang og suksessfull karriere som makeupartist, og vil i tillegg til denne videoen om hverdagssminke dele video om både kveldssminke og julebordssminke med oss utover høsten. Foto: FOTO: Lasse Wind

Henrik Steen

Henrik Steen er en dansk og svært anerkjent makeupartist, og har jobbet i dansk og internasjonal filmbransje og moteindustri i mer enn 10 år. Han har også vært nominert for The Danish Academy Award Robert for Best Makeup flere ganger. I 2007 signerte han en eksklusiv avtale med Lancôme i Paris, og har siden vært makeupartist for Lancôme i Skandinavia.

Å legge en enkel sminke i hverdagen som ikke tar for lang tid, men som likevel ser bra ut, kan være en utfordring for mange.

Derfor har vi sammen med Henrik Steen, makeupartist for Lancôme i Skandinavia, laget en sminkevideo som gir deg tipsene du trenger for et raskt og naturlig resultat.

- Mitt beste tips for hverdagssminke er å holde seg til noen fokuspunkter, som for eksempel fin og naturlig hud, lepper og øyenbryn, sier han.

I videoen over går han gjennom hele prosessen, trinn for trinn.

Med de rette triksene beviser han at en fin sminke krever hverken haugevis med produkter eller en hel halvtime foran speilet.

1. Foundation - litt er bedre enn mye

Det aller første han gjør før han gå i gang med sminken, er å legge et serum i hele ansiktet. Det gir både glans til huden, får den til å se lysere ut og gir den en friskhet.

Når serumet er lagt, starter han med basesminken. Med en pensel, legger han en lett foundation i ansiktet: i pannen, over og under munnen, litt på leppene og over og under øynene.

Teknikken med foundation er å stampe den lett på.

- Det er viktig å huske på at en foundation skal være smooth, klar og enkel. En foundation skal dekke, men ikke forvandle, sier Steen og fortsetter:

- Stamp den lett i nederste del av pannen, før du legger litt pudder over leppene, under nesen og lett over leppene, slik at du får en fin nyanse og et lysere område rundt leppene.

Deretter legger han foundation oppover nesen, litt inn mot øyekroken, på øyelokket og opp mot øyenbrynsbenet.

- Her er det viktig å bare legge litt for å få en lys tone, så pass på at det ikke blir for mye. Da kan en eventuell øyenskygge legge seg i små linjer på øyelokket.

For best mulig resultat, gjelder det selvsagt å ha en foundation som passer deg .

- Det er viktig at du har en foundation som matcher huden din, og passende foundation får du lett hjelp til i butikk, sier makeupartisten.

2. Concealer - ikke bare under øynene

Etter serum og foundation, står concealer for tur.

- Jeg bruker en lys og lett concealer. Det er viktig å highlighte, og det er veldig fint å gjøre til en naturlig sminke, sier Steen.

Concealeren blir lagt i streker både nederst i pannen, langs neseryggen, under øynene og øyenbrynene, mellom brynene, fra under kinnbena og ned til kjevebena, over og under munnen.

Deretter duser han strekene ut med en kost for å få et fint og jevnt resultat.

FOUNDATION, CONCEALER OG BRONZER: Øverst fra venstre: Miracle Air de Teint fra Lancôme, kr 410. Mineralize Concealer fra MAC, kr 170. Illuminating Bronzing Powder fra Bobbi Brown, kr 330. Bronzing Duo fra Clarins, kr 280. Cover All Mix Medium fra Make Up Store, kr 285. Touche Éclat fra Yves Saint Laurent, kr 299. Superbalanced Makeup fra Clinique, kr 285.
FOUNDATION, CONCEALER OG BRONZER: Øverst fra venstre: Miracle Air de Teint fra Lancôme, kr 410. Mineralize Concealer fra MAC, kr 170. Illuminating Bronzing Powder fra Bobbi Brown, kr 330. Bronzing Duo fra Clarins, kr 280. Cover All Mix Medium fra Make Up Store, kr 285. Touche Éclat fra Yves Saint Laurent, kr 299. Superbalanced Makeup fra Clinique, kr 285. Foto: FOTO: Produsenten

3. Lepper - naturlig fremfor mye farge

Når Steen skal til på leppene, går han for en farge som er forholdsvis nude, som ikke tar for mye oppmerksomhet i sminken.

- Det vil si at den må gjerne ha litt rosa eller noe gyllent i seg, men den skal være veldig enkel. Det viktigste i en hverdagssminke er at huden ser fin og naturlig ut, og sminken skal nærmest se usynlig ut.

- På Caroline legger jeg en lipgloss med en myk rosafarge, som gir et naturlig resultat.

4. Blush - gå for to nyanser

Neste steg er blush. Der velger Steen ofte to toner å konturere med.

- Jeg bruker som regel et solpudder og så en rouge med rosatone, som gjør at man får litt glød. Blush skal alltid legges nedover, altså fra øverst på kinnbenet og nedover mot munnpartiet. Det ser oftest finest ut.

Han stamper blushen lett på kinnbenet, noe som gir en mye mer naturlig og enkel look.

- Da ser det ikke ut som om det er for mye på, og det skal det heller ikke i en hverdagssminke.

Hvis man synes at en blush kan bli litt for dominerende, kan du stampe foundation lett over med en kost der du har lagt blush.

- Da får man en mykere overgang, så det ikke ser ut som der er for mye blush, sier makeupartisten og legger til:

- Opp i pannen synes jeg det er viktig at man får inn litt varme, det vil si at jeg highlighter nederst i pannen, og så legger jeg en varmere tone rundt øverst.

Hvis du vil, kan du legge en varm tone rundt resten av ansiktet også. Det kan du gjøre ved å legge en skygge med solpudder langs kjevebena. Da har du et lyst område mellom solpudder og blush som åpner opp, og det mørke området nedenfor som rammer det inn igjen.

5. Bryn - gi dem et lite løft

PUNKTET PÅ ØYENBRYNET: Her viser makeupartist Henrik Steen hvordan man finner punktet på øyenbrynet sitt.
PUNKTET PÅ ØYENBRYNET: Her viser makeupartist Henrik Steen hvordan man finner punktet på øyenbrynet sitt. Foto: FOTO: Erik Hannemann

Til hverdagssminken er det også fint å fylle inn brynene og gi dem kontur og form.

Pass på at du ikke gjør brynene for lange

Til brynene bruker Steen en øyenbrynsblyant, med en børstekost på enden. Og er det noe du bør huske når du skal fylle inn brynene dine, er det å se etter hva du har lyst til å løfte.

- Ofte er det bra å se seg selv nærme i speilet og dra opp øyenbrynet, fordi det gir en fornemmelse av hvor du vil inn å «løfte» brynet. På Caroline vil høydepunktet være cirka på midten. Det vil si er at når jeg tegner brynet, så skal jeg løfte opp, tegne oppover og så nedover, sier han og legger til:

- Det gjør jeg for å gi en fornemmelse av at brynet går opp og så ned igjen. Når hun da ser rett frem, er cirka midten av øyet hennes punktet hvor brynet skal gå oppover.

Det er også viktig å passe på at du ikke legger for mye farge på brynet i enden ved øyekroken, det vil få det til å se tungt og hengende ut. Øyenbrynshårene innerst mot nesen bør du heller kaste litt oppover med blyanten, slik at det ser mer naturlig ut.

- Gjør du ikke det, blir det altfor hardt å se på. Det synes jeg ikke ser særlig fint og naturlig ut, sier han.

Hvis du synes brynene dine har fått for mye farge, kan du ta litt pudder på en sminkekost og dytte den forsiktig over brynene for å tone dem ned litt.

- Man skal aldri bruke fingrene til dette, da ødelegger man jobben man har gjort tidligere med brynene, råder Steen.

En hverdagssminke skal være naturlig, det vil si at du skal holde deg innenfor rammene i ansiktet. Lager du for eksempel lange bryn, vil du få en form for trendsminke fremfor naturlig hverdagssminke.

- Pass på at du ikke gjør brynene for lange, da blir de for dominerende å se på og brynene får all oppmerksomheten.

Når makeupartisten har fylt ut brynene, går han over med børstekosten for å rette dem.

- Når jeg har fylt ut formen på brynene, bruker jeg børsten på øyenbrynsblyanten til å gå inn og tone brynene. Jeg sørger for at jeg børster inn på huden, som skaper en litt mer gjennomsiktig look. Kosten gjør at man kan kontrollere hårene, slik at de legger seg rent og lekkert på plass, sier han.

6. Maskara - legg i sikksakk-bevegelse

Steen synes mye vipper er fint i en hverdagssminke, og akkurat der har han et viktig tips til alle jenter.

- Når du legger maskara, må du huske å legge i en sikksakk-bevegelse, og hele tiden dra kosten utover. Jeg ser ofte på sminken til jenter at de glemmer dette.

Har du lange vipper på de nedre vippene, synes ikke makeupartisten du skal legge maskara på dem.

- Det kan fort se for dominerende ut å ha lange strålende vipper oppe, og likeså på de nederste, sier han.

Oppsummert:

Sminken er lagt, og til slutt har Steen noen visdomsord som alltid er greit å ha i bakhodet når man står fremfor speilet klar for å legge dagens sminke.

ØYNE, ØYENBRYN OG LEPPER: Øverst fra venstre: Grandiôse Mascara fra Lancôme, kr 249. Eye Brow Pencil with Brush, fra IsaDora, kr 99. Masterpiece Max Mascara fra Max Factor, kr 149. Instant Light Natural Lip Perfector fra Clarins, kr 200. Raspberry Miracle Lip Sorbet fra Lumene, kr 109. Eyebrow Pencil fra Dior, kr 210.
ØYNE, ØYENBRYN OG LEPPER: Øverst fra venstre: Grandiôse Mascara fra Lancôme, kr 249. Eye Brow Pencil with Brush, fra IsaDora, kr 99. Masterpiece Max Mascara fra Max Factor, kr 149. Instant Light Natural Lip Perfector fra Clarins, kr 200. Raspberry Miracle Lip Sorbet fra Lumene, kr 109. Eyebrow Pencil fra Dior, kr 210. Foto: FOTO: Produsenten

- Det er viktig at man velger hvor man vil ha fokus. I dette tilfellet, synes jeg dette er en veldig, veldig fin sminke, som ser naturlig ut. Den har fokus noen steder - der er punkter som utgjør det jeg kaller tre punkts-sminke, sier han og fortsetter:

Symmetri er kjedelig. Ofte hvis ting blir for riktig og korrekt, blir det kjedeligere å se på

- Det vil si at jeg har fokus tre steder: litt bryn og mye maskara, litt blush og noe på leppene.

Steen er opptatt av at alt skal fade sammen. Etter at du har lagt en sminke, skal det se ut som om du nesten ikke har gjort noe.

Han påpeker også en stor feil mange jenter gjør og bør tenke over når de skal sminke seg, nemlig at alt skal være symmetrisk, som for eksempel når de lage «punktet» på øyenbrynet sitt.

- Symmetri er kjedelig. Ofte hvis ting blir for riktig og korrekt, blir det kjedeligere å se på, sier han.

Det er viktig at man for eksempel gir ansiktet sitt variasjon i høyder og at vippene ikke er helt like - det gjør bare at man ser litt mer spennende ut.

- Hvis ting blir for likt, blir det litt kjedelig å se på, sier han og legger til:

- Grunnen til at jeg har den holdningen, er fordi sminke er noe som skal forskjønne, sminke skal gjøre deg fin, sminke skal fremheve trekkene dine, og det skjer bare om man ikke gjør ting helt korrekt. Det er finere om der er noen nyanser og ulikheter.

Les også:

Høstens største sminketrender

Derfor bør du rydde opp i badehylla

Dette gjør jenter feil når de sminker seg

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning