Palmesus på Kreta

Liker du palmer? Da er stranden Vai på Kreta stedet for deg.

PALMESKOG: Ved Stranden Vai på Kreta vokser Europas største palmeskog.
PALMESKOG: Ved Stranden Vai på Kreta vokser Europas største palmeskog. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen
Publisert Oppdatert
PALME: Palmer finnes det flust av på Kretas palmestrand Vai.
PALME: Palmer finnes det flust av på Kretas palmestrand Vai. Foto: Foto: Crestock

Skal du feriere på Kreta i sommer og kunne tenke deg en utflukt med bil eller buss, er stranden Vai et ideelt utfluktssted. Stranden ligger helt øst på Kreta og har palmer på rad og rekke - så langt øyet kan se.

Populær strand

Stranden på Vai måler rundt 400 meter og er med andre ord ikke blant de største strendene på Kreta. Likevel er det plass og solsenger nok til mange glade badenymfer. I sommermånedene med mest turister kan plassene fort fylles opp, dermed lønner det seg å være ute i god tid dersom man planlegger å tilbringe hele dagen på Vai.

Ved solsengene får man sin egen parasoll, så man kan trekke inn i skyggen dersom solen blir for het. Ved stranden er det egne steder hvor man kan skifte, og det er dusjer med ferskvann så man kan skylle av seg saltvannet. Stranden har også en restaurant hvor man kan kjøpe seg en matbit eller andre forfriskninger.

Daddelpalmer?

Svenske Mari-Anna Larsson er Kretaekspert for reiseselskapet Apollo. Hun har bodd på Kreta i hele 30 år og har blant annet jobbet som reiseleder på den populære ferieøya.

- Vai har Europas største palmeskog. Stranden på Vai er ikke så stor, derfor blir det fort mange soltørste turister her, for stranden er veldig populær, sier Larsson.

KARIBISK STEMNING: Vai har fått mange turister til å assosiere med Karibien.
KARIBISK STEMNING: Vai har fått mange turister til å assosiere med Karibien. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen

- Hvordan har det seg at det vokser en palmeskog nettopp her?

Slik kommer du deg til Vai:

Det går lokalbusser til Vai. Du kan ta bussen fra Sitia som kommer fra vest og kjøre til Agios Nikolaos der du bytter buss. Reisen tar ca 1 time fra Sitia og koster 3 euro.

Avstand fra Sitia: 25 km

Avstand fra Agios Nikolaos: 90 km

- Det sies at palmene stammer fra araberne som kom til øya for mer enn 1000 år siden og hadde med seg dadler som " godteri" som de spiste. Kanskje det er daddelkjernene som har slått rot?

Ypperlig for snorkling

Vai har rent og klart vann og stedet egner seg ypperlig for snorkling, så pakk med deg dykkermakke og snorkel i strandvesken.

- Når man snorkler kan man se ulike typer middelhavsfisker, store krabber på bunnen og andre "middelhavsdyr", forteller Larsson. Hun legger til at Vai er et fint sted for vannaktiviteter som surfing og å stå på vannski.

DADLER: Det sies at palmene på Vai stammer fra araberne som kom til øya for mer enn 1000 år siden og hadde med seg dadler som ”godteri”.
DADLER: Det sies at palmene på Vai stammer fra araberne som kom til øya for mer enn 1000 år siden og hadde med seg dadler som ”godteri”. Foto: Foto: Crestock

- Vai blir omtalt som "Karibien på Kreta". Hva skyldes det?

- Det finnes alltid folk som sammenlikner steder med andre plasser på jordkloden. Elafonissi på Kreta blir sammenliknet med Maldivene. Personlig synes jeg ikke slike steder kan sammenliknes. Kreta er KRETA med sin spesielle sjarm, sier eksperten, og legger til at Vai står på EUs naturvernliste.

400 METER: Stranden på Vai måler rundt 400 meter.
400 METER: Stranden på Vai måler rundt 400 meter. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning