Frisering av underlivet

På tide å legge ned barberhøvelen?

- Vi er så inne i den bobla om at kvinner ikke skal ha hår, at man begynner å tro at det er naturlig.

BUSKEN: Kroppshår er det naturlige, men etter årevis med barbering er det mange jenter som ser på det glattbarberte som en selvfølge.
BUSKEN: Kroppshår er det naturlige, men etter årevis med barbering er det mange jenter som ser på det glattbarberte som en selvfølge. Foto: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Enten man velger å gjøre det selv hjemme på badet, eller foretrekker at proffene tar seg av saken på en hudpleiesalong; de fleste av oss har de siste årene kastet seg på trenden med å fjerne hårveksten i underlivet.

Noen nøyer seg med å sørge for at selve bikinilinjen er hårfri og ser delikat ut i bikini, mens andre tar moten litt lengre, og får regelmessig fjernet alt av hårvekst både foran, under og bak med en brasiliansk voksetime.

Så vanlig har det blitt med glattbarberte underliv, at de fleste av oss nesten stusser og synes det ser litt rart ut med en full busk. Til tross for at vi alle ser sånn ut i naturlig tilstand.

Vil provosere med kjønnshår

Ifølge motenettstedet Jezebel er det nettopp det faktum at det nå har blitt normalt med nakne kvinnekjønn, som gjør at bilder av mer naturlige hårete underliv sakte, men sikkert, begynner å snike seg inn i trendbestemmende motemagasiner - både i Europa og USA.

- Mote skal provosere og våge å være annerledes, forklarer journalist Jenna Sauers.

- Og nå som kjønnshår har blitt vist igjen av magasiner som Vogue Paris, Hommes Plus og Love Magazine, er det nok liten tvil om at vi igjen kommer til å se en del naturlige underliv i tiden som kommer.

MOTERIKTIG: Disse bildene er tatt med 29 års mellomrom. Begge gangene var naturlig kjønnshår på moten.
MOTERIKTIG: Disse bildene er tatt med 29 års mellomrom. Begge gangene var naturlig kjønnshår på moten. Foto: FOTO: Faksimile fra boken Big Nudes av Helmut Newton, faksimile av Crystal Renn for Vogue Paris 2010, Jezebel

En slags ny revolusjon

Hårete historie

Så tidlig som på Kleopatras tid ble en glatt og hårløs kropp sett på som et tegn på skjønnhet. Datidens kvinner laget en blanding av olje og honning som de brukte til å fjerne håret på en voks-lignende måte.

I oldtidens Hellas ble kroppshår på kvinner sett på som såpass uestetisk at datidens skulptører valgte å la være å ha med kjønnshår på skulpturer som viste kvinnekropper.

Allerede i 1096 kom korsfarere fra Asia, og tok med seg tradisjonen med kvinner som fjernet kroppshår tilbake til Europa igjen. På slott fikk man bygget egne rom hvor kvinner kunne fjerne hår i fellesskap.

I USA ble hårfjerningbesettelsen virkelig sparket i gang av en reklame i magasinet Harper's Bazaar i 1915, som viste en kvinne i en ermløs kjole, med armene hevet og helt hårløse armhuler. I teksten stod det: "Sommerkjoler og moderne dansing gjør det til en nødvendighet å fjerne uønsket hårvekst."

Moten spredte seg etterhvert også til England og resten av Europa, spesielt når 1920-tallets "flapper"-kjole-mote kom på banen for fullt.

På 1970-tallet ble moten med å fjerne hår til en feministsak, hvor mange kvinner erklærte hårfjerning nok en måte kvinner måtte hengi seg til menns versjoner av hva som var sexy.

Hårfjerningsprodukter og behandlinger har aldri vært så etterspurt som det er i dag, og regnes nå som et av de mest solgte produkttypene innen kvinners skjønnhetspleie.

Kilder: Wikipedia, The Last Taboo: Women and Body Hair, The Founder,

Kjønnshår på kvinner har ikke alltid blitt sett på som noe ekkelt og tabu. Langt i fra.

Bilder og kunst malt fra middelalderen og oppover, viser kvinner med naturlige og hårete underliv - i en setting som tydelig viser at disse kvinnene ble sett på som både vakre og noe å begjære.

- Når det så ble moderne og mulig med fotografier, fikk man på en måte en slags ny revolusjon på dette med å fremstille ting så ærlig som mulig, forklarer Sauers.

- Motefotografi av nakne kvinner som en gren eller kunst, eksisterte jo også lenge før det ble standard å vokse alt håret - minus en liten flystripe - vekk.

Kjente fotografer som Richard Avedon, Herb Ritts og ikke minst Helmut Newton, hadde alle bilder av nakne kvinner som et yndet motiv, og viste gladelig kjønnshår og naturlige underliv i lange baner.

Forsvant for ti år siden

Men så skjedde det et skifte tidlig på 2000-tallet, og hårete underliv ble sakte, men sikkert, like fjernt fra motebildet som hårete legger og synlig bart.

- Skylden ligger flere steder, forklarer Sauers.

- Carrie Bradshaw - som fikk utført en brasiliansk voks i en episode av Sex og singelliv, jeans som plutselig skulle sitte så lavt at bikinilinjen ble synlig over kanten, og pornoindustrien som ble allemannseie - hvor ikke et hårete kjønn er å spore.

I Sex og singelliv-filmen lar Samantha seg sjokkere når hun ser Mirandas ustelte bikinilinje som tyter ut over kanten på badedrakten.

- Du mener jeg lot være å være sexy, så derfor har ekteskapet mitt falt sammen, spør en rasende Miranda.

Det er vanskelig ikke å høre budskapet: Hold deg hårfri for å være attraktiv og sexy.

For kjønnshår var blitt ekkelt. Og ikke nok med det, plutselig hadde det normale blitt både rart og tabu.

- Beskjeden var klar: Ingen hadde hår nedentil lenger. Frem til nå, sier Sauers.

Lei det urealistiske perfeksjonsjaget

- JESUS, WAX MUCH? Samantha kommenterer Mirandas hårete bikinilinje i Sex and the city The movie.
- JESUS, WAX MUCH? Samantha kommenterer Mirandas hårete bikinilinje i Sex and the city The movie. Foto: FOTO: Printscreen fra filmen

Og kvinner over store deler av verden hørte på moteindustrien. De måtte av med trusen, og det å utsette seg for varm voks på sine edlere deler ble plutselig like vanlig som å droppe innom hudpleieren for å vokse øyenbrynene.

TRENDOVERVÅKER: Gunn Helen Øye er trendforsker og sosialantropolog.
TRENDOVERVÅKER: Gunn Helen Øye er trendforsker og sosialantropolog. Foto: FOTO: Stella Pictures
Man er så inne i den bobla om at kvinner ikke skal ha hår, at man begynner å tro at det er naturlig

Men normaliseringen til tross, ikke alle var komfortable med det urealistiske synet på kvinneskjønnhet og kropp som nå rådet.

I England stod noen-og-tjue år gamle Emer O'Toole fram, og viste frem hårete legger og underarmer på TV for å forklare hvorfor hun hadde hoppet av skjønnhetskarusellen.

Og her hjemme i Norge sto bloggeren Maja Hattvang Larsen frem i D2 og gjorde det samme. Hun ville understreke hvor latterlig det var at det helt naturlige nå var blitt forkastet som unaturlig.

På bloggen sin skrev Maja:

"Dagens syn på kvinnelig kroppshår er så til de grader forvrengt at det er helt komisk."

Den unge jenta forklarte til Det Nye at det er intet mindre enn fasinerende hvor sterke reaksjoner hår kan frembringe.

- Man er så inne i den bobla om at kvinner ikke skal ha hår, at man begynner å tro at det er naturlig, hvilket jo er helt fjernt hvis man tenker seg litt om.

Vil igjen bestemme over eget kroppsbilde

Men opprørene brer tydeligvis om seg - om enn stille og skjult av sjenanse og bekledning. Kjønnshår dukker så smått opp igjen på glansede magasinsider.

I 2011 poserte modellen Angela Lindvall for herremagasinet Arena Hommes Plus i en gjennomsiktig truse som tydelig viser at under befinner det seg kjønnshår. Og modellen Crystal Renn inntok en lignende positur i en fotoserie for Vogue Paris året før.

Men hvordan står det til med oss norske jenter? Er vi klare for å kaste høvelen og la håret gro?

- Som med alle andre ting, lar vi oss også på dette området påvirke av trender, forklarer trendforsker og sosialantropolog Gunn Helen Øye i Eye;Watch.

- Dersom det blir vanlig andre steder, blir det vanlig her hjemme også. Mote er mote, nesten uansett hva det gjelder.

Protesterer

Trendforskeren har også notert seg den gryende trenden med kvinner som begynner å protestere på svært urimelige og urealistiske skjønnhetsidealer.

- Det er helt klart noen som begynner å heve stemmen sin mot dette konseptet med at vi bare skal ha ett ideal, forklarer Øye.

- Vi har sett det en stund allerede når det gjelder kropp og vekt, om hvordan man nå i mye større grad tør å omfavne både former og normale lår. Og nå er kanskje turen også kommet til dette med kroppshår.

Trendanalytikeren mener det handler om å kunne ta tilbake valget.

- Nesten som en trassalder, om du vil, men konseptet er det samme: Man vil ikke bare la seg diktere lengre, men ta større kontroll selv over valgene man tar når det gjelder kropp og skjønnhet.

Vil fortsatt være helt hårfrie

Hos hudpleiesalonger rundt om har man dog ikke merket så mye til trenden om at hår er på mote igjen når det kommer til underlivet.

1992: Stephanie Seymore fotografert av Richard Avedon i 1992.
1992: Stephanie Seymore fotografert av Richard Avedon i 1992. Foto: FOTO: Faksimile fra Jezebel.com

- Nei, det er fortsatt svært populært å vokse vekk håret, forklarer hudpleier Mila Lyngedal hos Salong Mona Lisa i Oslo.

- Vi utfører mange bikinivokser om dagen, både brasiliansk voksing - hvor man jo ofte etterlater en liten flystripe med hår, og voks av typen Hollywood, hvor absolutt alt av hår blir fjernet.

Annkarin Svendsen hos Karl Johan Hud- og Kroppspleie er enig:

- Jeg tror nok at for mange så er det å fjerne håret nedentil blitt en vane på lik linje med å fjerne håret under armene eller på leggen, forklarer Svendsen til detnye.no.

- Og dermed tror jeg ikke man ser på det som verken et ork eller som at noen forteller deg at dette må du gjøre for å være pen eller sexy.

- Det virker mer hygienisk uten hår

Vi tok saken til Facebook for å sjekke hva norske kvinner - og menn - tenker om dette med hår nedentil. Og reaksjonene lot ikke vente på seg.

- Jeg synes det virker mest hygienisk å fjerne håret, jeg, forklarer 29-år gamle Elin Vangen fra Tromsø på spørsmålet om man fjerner kjønnshåret, og hvorfor.

SYNLIG BUSK: I 2011 poserte modellen Angela Lindvall for herremagasinet Arena Hommes Plus. Med synlig kjønnshår under trusekanten.
SYNLIG BUSK: I 2011 poserte modellen Angela Lindvall for herremagasinet Arena Hommes Plus. Med synlig kjønnshår under trusekanten. Foto: FOTO: Faksimile Arena Hommes Plus, 2011

- Selv om jeg jo har lest at det motsatte kanskje er tilfelle, og at håret er der for en grunn, så føler jeg meg litt ustelt om jeg ikke barberer meg eller får det vokset vekk.

- Jeg mener, er det ikke litt sånn hippie å ikke gjøre det?

36-år gamle Linda Skogheim fra Akershus er enig:

- Jeg må ta vekk håret i bikinilinjen jevnlig, selv på vinteren. Og på sommeren liker jeg å få fjernet alt. Da trenger jeg ikke tenke på om noe synes utenfor badedrakten.

- Det er jo litt ork da, innrømmer 31-år gamle Bjørg-Elin Sørensen fra Bodø.

- Men man gjør det likevel. Tror jeg ville blitt litt flau dersom noen hadde oppdaget at jeg ikke gjorde det.

Og gutta er stort sett fornøyde med den hårløse trenden også.

- Ja, det ser jo bare så mye mer, eh, ryddig ut, mener 26-år gamle Tom-Stian Berglund fra Mysen.

- Jeg mener, er det ikke litt sånn hippie å ikke gjøre det?

32-år gamle Christian Johnsen fra Oslo er enig:

- Jeg tror jeg ville blitt skikkelig overrasket, og litt skeptisk, om jeg tok med meg en dame hjem, for så å finne ut at hun hadde en hel skog på gang der nede. Det er jo litt ekkelt, eller?

HÅRFRI: Kate Moss hadde ikke mye kroppshår å skryte av da hun var avbildet i 2011-utgaven av Pirelli-kalenderen.
HÅRFRI: Kate Moss hadde ikke mye kroppshår å skryte av da hun var avbildet i 2011-utgaven av Pirelli-kalenderen. Foto: FOTO: Stella Pictures

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning