På skattejakt i København

Er du på jakt etter noe helt spesielt? Vi viser deg butikkene, gatene og pustehullene du ikke vil gå glipp av.

LETER: Du må lete litt for å finne alle perlene i København. Foto: <a href="http://flickr.com/photos/christiansvaneskolding/559427282/">svanes</a> på Flickr.com. Noen <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en_GB">rettigheter</a> reservert.
LETER: Du må lete litt for å finne alle perlene i København. Foto: svanes på Flickr.com. Noen rettigheter reservert.
Publisert Oppdatert

- Det har gått veldig bra, og det var slett ikke så vanskelig å starte butikken som jeg trodde.

Bak en dør i en kjeller står Anne Marie Petersen (25) og hunden Bomle (8 uker). Hunden er litt engstelig, Anne Marie er modig. Hun er en av dem som har turt å satse på vintage, og i fjor åpnet hun sin egen lille butikk, Retrosales. Smykker, kjoler, solbriller, belter, vesker, støvletter og skjerf pryder veggene i den lille butikken. Det aller meste har vært brukt før, men Anne Marie har tidligere jobbet som dekoratør og klarer å presentere tingene på en ny og spennende måte.

- Jeg prøver å reise rundt og lete etter klærne selv. Jeg finner mye i Tyskland, Holland og Frankrie.

Retrosales er en butikk med energi, og Anne Marie forteller at kundene stort sett er jenter i alderen 20-30 år. Men hun skynder seg å legge til at alle kan finne noe der. Samtidig har to norske jenter falt for en veske i svart skinn med lakkert bambushåndtak. 350 danske kroner er et kupp, mener de, og viser fram vesken som skal være med hjem til Norge.

Adresse: Sankt Peders Stræde 27. Åpningstider: Man-fre: 11-18, lør: 11-16.

Skogalskap

FOR VIDEREKOMNE: Den som kommer tilbake til hotellet med flest bæreposer har vunnet.
FOR VIDEREKOMNE: Den som kommer tilbake til hotellet med flest bæreposer har vunnet. Foto: Foto: Scanpix

- Jeg husker mine første Puma Cabana! Som barn visste jeg alltid hva slags sko jeg ville ha.

Vi er på besøk hos han som går under navnet Jon Sneakfreak. Han holder til i et lite kjellerlokale ved Latinerkvarteret og er Københavns desidert største ekspert på sneakers i alle varianter. Her finner du ikke skoene som venninnen din har, men hylle på hylle med original, ubrukt vintage og spesialimporterte sko.

- Jeg vil ha sko som du ellers ikke får kjøpt i Danmark, og jeg tar inn få av hvert par, forklarer Jon.

På det meste tar han inn 20 par av en type, men som regel vil han bare ha mellom fire og seks par, for å holde utvalget eksklusivt. Jon får inn nye sko hver dag, noe som gjør at det er en konstant utskifting av utvalget i den lille butikken. Han bestiller også gjerne sko for kunder som er på jakt etter en spesiell modell og har til enhver tid inntil 20 spesialbestillinger inne. Jo vanskeligere modellen er å få tak i, dess mer eksklusiv blir den. Det gjør Jon gira, og ved hjelp av et stort nettverk med forhandlere og en ekstrem lidenskap for sko, klarer han å skaffe nesten alt. Derfor har han også mange og lojale kunder. Noen av skoene er også blitt med Jon helt hjem.

- Jeg har cirka 50 par sko hjemme. Når jeg har så mange, sliter jeg ikke så mye på hvert enkelt par, så skoene mine har lang levetid, ler han.

Adresse: Sankt Peders Stræde 43, ikke langt fra Strøget. Åpningstider: Man-tors: 12-18, fre: 12-20, lør: 11-1 6.

Chloé og Cacharel

FARGERIKT: La deg inspirere av de fargerike husfasadene i København.
FARGERIKT: La deg inspirere av de fargerike husfasadene i København. Foto: Foto: Istockphoto

Butikken Muda Nashi bugner ikke av mormorkjoler, men satser i stedet på få og eksklusive plagg. Her henger Mulberry-veska du alltid har ønsket deg, side om side med bluser fra Cacharel. I hyllene står det sko fra Chloé og Marc Jacobs. Har du lyst på noe eksklusivt til en pris du kan leve med, er dette stedet. Prisen er som regel litt under det halve av det du må gi for et nytt eksemplar.

Sjekk åpningstidene

Skal du på skattejakt, er det ingen vits i å starte tidlig. De små, unike butikkene åpner tidligst kl. 11 og noen ganger ikke før kl. 12. Noen har også stengt på bestemte dager i uka, så ta deg bryet med å undersøke på forhånd.

Hos Muda Nashi kan du også prøve å bli kvitt designerplagget du aldri bruker. Butikken drives nemlig etter et kommisjonssystem sånn at både du og butikken kan tjene en slant. Har du et pent brukt plagg som innehaveren Nana vil ha i butikken, bestemmer dere salgsprisen i fellesskap. Hvis tøyet blir solgt, får du halvparten av summen inn på konto, resten beholder butikken.

Vi testet konseptet med en ubrukt kjole fra Tiger of Sweden og en Furstenberg-topp fra en mislykket shoppingrunde i Saint Tropez. Hvis Nana får solgt klærne, kommer halvparten av salgssummen, totalt 1350 kroner, inn på konto. Vi venter i spenning!

Adresse: Godthåbsvej 11A, Frederiksberg. Åpningstider: Man-tors: 11-18, fre: 11-19, lør: 10-15.

Mormors skatter

En tur innom Genbrug er som en tur opp på mormors loft; mye er ubrukelig og lukter av møllkuler, men har du god nok tid, kan du finne juvelene du alltid har drømt om. Stativene er så fulle at det er vanskelig å skille plaggene fra hverandre, men betjeningen har gjort grovsorteringen for deg, slik at du finner kjoler på ett stativ og bukser på et annet. Innehaveren har en forkjærlighet for paljetter og 80-tallet, og butikken har også underkjoler. I en liten kurv ved kassen ligger selskapsveskene du aldri vil finne hos Morris.

TO HJUL: Det riktige fremkomstmidlet i København er sykkel.
TO HJUL: Det riktige fremkomstmidlet i København er sykkel. Foto: Foto: Istockphoto

Adresse: Jagtvej 199, Østerbro. Åpningstider: Man-fre: 11-17.30, lør: 10-15.

Dropp dyr drosje

København skryter av å ha Europas raskeste og billigste togforbindelse mellom flyplassen og sentrum. Sannheten er at det går enda fortere i Zürich, men vi synes likevel 28,50 danske kroner er imponerende billig. For den prisen kommer du deg fra Kastrup og inn til Hovedbanegården i sentrum på 13 minutter. Husk å kjøpe billett før du går på toget!

På rekke og rad

Vil du på død og liv oppleve Strøget, byens lengste og mest kjente handlegate, så vit hva du skal se etter og oppsøk butikker du ikke finner i Norge. Urban Outfitters er en kul konseptbutikk som blant annet selger kultbøker, paljettundertøy og de populære Cheap Monday-jeansene. Top Shop er en annen favoritt på Strøget. Her finner du partyklær og tilbehør som vi ennå ikke får tak i hjemme. Butikken Companys finner du også i Oslo, men på Strøget er den dobbelt så stor og fører merker som Diesel, Miu Miu og See by Chloé. Litt opp i Købmagergade finner du French Connection, mest kjent for sine fcuk-T-skjorter, men som har mye god kvalitet og design i midtre prisklasse.

MØRKT: Stemningsfullt i kongens by etter stengetid.
MØRKT: Stemningsfullt i kongens by etter stengetid. Foto: Foto: Istockphoto

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning