Slik sminker du deg om vinteren

Norske jenters største sminkefeil om vinteren

Unngå denne sminketabben.

LITT FOR GYLLEN: Om vinteren er ikke solpudderet det sminkeproduktet man bør bruke mest av, tvert imot. Her kan det se ut Jessica Simpson har vært litt for ivrig med sminkekosten..
LITT FOR GYLLEN: Om vinteren er ikke solpudderet det sminkeproduktet man bør bruke mest av, tvert imot. Her kan det se ut Jessica Simpson har vært litt for ivrig med sminkekosten.. Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

Vinteren har for lengst ankommet, temperaturen er lavere, luften tørrere og huden blekere. Da sier det seg nesten selv at sminken du bruker i sommerhalvåret på myk og solkysset hud, ikke bør brukes på tørr vinterhud.

Solpudderet er det første produktet på lista du bør legge bort de neste månedene.

- Norske jenter bruker for mye solpudder. Det er fint om sommeren når man er brun, men det kan fort bli litt mye ellers i året, sier Sara Rostrup, makeupartist for L'Oréal Norge.

Ønsker å være brune året rundt

Også Hildur Ársælsdóttir, nordisk makeupartist for sminkemerket Urban Decay, sier seg enig med Rostrup. Hun har lagt merke til den noe spesielle trenden når hun er på reise i Skandinavia.

- Det jeg ser generelt i Skandinavia er at mange jenter å ønsker å være brune, når de egentlig ikke er det. De bruker foundation som er fem ganger mørkere enn den de egentlig bør bruke, og det ser veldig kakete ut, sier hun og fortsetter:

- Det ser ut som man har på seg en maske, med mindre man sminker hele halsen også. Man bør heller bruke en lys foundation og så litt bronzer, for det er ikke så vanlig å være så brun om vinteren. Jeg har også lagt merke til at en del jenter har altfor påtegnet øyebryn.

Makeupartist Trude Laukli mener den største feilen mange norske jenter gjør spesielt om vinteren, er at de generelt sett bruker for mye sminke.

- De bruker for mye foundation på litt for tørr hud, som ofte er for mørk, og gjerne for mye pudder/solpudder oppå dette igjen. Det synes veldig godt. De har også ofte for mange lag maskara på vipper, gjerne oppå for store vippeextentions, og så for mye gloss på leppene, sier hun.

MYE VIPPER OG GLOSS: - Det er ofte for mange lag maskara på vipper, gjerne oppå for store vippeextentions, og så for mye gloss på leppene, sier makeupartist Trude Laukli om norske jenters sminkevaner. Her illustrert av tidligere glamourmodell Katie Price og realitystjernen Amy Childs, som blant annet er kjent fra serien The Only Way Is Essex.
MYE VIPPER OG GLOSS: - Det er ofte for mange lag maskara på vipper, gjerne oppå for store vippeextentions, og så for mye gloss på leppene, sier makeupartist Trude Laukli om norske jenters sminkevaner. Her illustrert av tidligere glamourmodell Katie Price og realitystjernen Amy Childs, som blant annet er kjent fra serien The Only Way Is Essex. Foto: FOTO: Stella Pictures

Slik bør du sminke deg om vinteren

Når det gjelder hvordan du faktisk burde sminke deg om vinteren, burde du først og fremst tenke over at huden er blekere på denne tiden av året enn om sommeren.

- Om sommeren er det fint å fremheve glød. Da kommer man langt med litt solpudder som øyenskygge og i kinnene, lipgloss på leppene og litt maskara. Om vinteren er huden vår blekere, og da bør man sminke seg så friskt som mulig, sier Rostrup.

Hun anbefaler deg å bruke en lett foundation og concealer, og gå etter de friske fargene i kinnene. Også bryn og maskara bør det settes av ekstra tid på.

- Kalde rosatoner er veldig fint, og bruk gjerne en kremrouge. En svart kajal er også å anbefale, den kan brukes til så mye. Ha også gjerne fokus på markerte bryn og bruk masse maskara, sier Rostrup.

Laukli mener man må tenke over at huden på denne tiden av året ikke bare er lysere, men også tørrere, og at det er viktig å fukte den mye.

- Bruk en lysere foundation i et tynt lag, og legg mye mer fukt på huden under foundation enn du tror du trenger. Har du veldig fin hud, holder det lenge med bare litt concealer, råder hun.

Også vinterlyset er noe å ta hensyn til. Det kan nemlig avsløre mer enn du kanskje har tenkt på.

- En lys hud er nydelig, og man kan godt legge bort solpudderet om vinteren, så lenge du ikke har en veldig gyllen hud, sier Laukli og fortsetter:

- I sterkt sollys i snøen vil ALT synes. Tenk på det når du sminker deg om morgenen. Maskara, en frisk rouge i eplekinn og litt tinted farge på lepper med fukt holder lenge.

DEN STØRSTE SMINKETABBEN: De tre makeupartisten Trude Laukli, Hildur Ársælsdóttir og Sara Rostrup mener at å sminke seg for brun om vinteren er den største sminkefeilen norske jenter gjør om vinteren.
DEN STØRSTE SMINKETABBEN: De tre makeupartisten Trude Laukli, Hildur Ársælsdóttir og Sara Rostrup mener at å sminke seg for brun om vinteren er den største sminkefeilen norske jenter gjør om vinteren. Foto: FOTO: Privat og L'Oréal Norge

Ekspertenes beste sminketips

Rostrup har jobbet med mote og skjønnhet siden 2002, som frilans makeupartist og skjønnhetsredaktør, og har siden 2008 blogget på youblush.com. I dag er hun offisiell makeupartist for L’Oréal Paris i Norge, og har opp gjennom årene samlet en god bunke sminketips.

- Det er vanskelig å si hva som er mitt beste sminketips, men sånn generelt sett, vil jeg si at man bør tenke seg om før man legger foundation og pudder. Trenger du det for eksempel i hele ansiktet? Kanskje holder det med BB-cream eller concealer?

Videre anbefaler hun å droppe pudder, og bruke flytende foundation der du vil dekke. Dette fordi du får et mer levende og fresht uttrykk.

- Jeg synes folk generelt matter ned huden for mye. Flytende foundation har også en tendens til å legge seg i de små hårene i ansiktet, og det blir litt dull. Gjør huden så fresh og lett så mulig, og bruk dagslys når du sminker deg.

Ársælsdóttir sitt beste tips er å huske på at sminke er veldig individuelt, og at man bør spørre seg til råds når man står i butikken.

- Jeg vil anbefale jenter å få en konsultasjon og tips hos en ekspert i butikk. Det kan være vanskelig å finne riktige produkter på egenhånd. Veldig mange spør meg hvilke produkter jeg bruker, men jeg er jo makeupartist og bruker alt mulig, og opptil 45 minutter på badet om morgenen, sier den islandske makeupartisten.

Makeupartist Laukli er kreativ leder og faglærer ved makeupskolen Art Complexion, og har jobbet som makeupartist og stylist i over 10 år. Hennes beste tips er enkelt og greit less is more.

- Det er den makeupen som ikke synes som gir deg mest. Den er vanskeligere å legge, men du vil sette mer pris på den, sier Laukli og fortsetter:

- Fokuser på nydelig hud, fine naturlige vipper, en frisk og fresh munn og fint markerte bryn som rammer inn ansiktet ditt, i stedet for å gjemme seg under mengder med makeup.

Ellers er hun stor fan av å bruke highlighter på kinnbena. Kremrouge er også en favoritt, da den ofte oppleves mer naturlig, og fordi den også kan brukes på lepper. Hun bruker også alltid skygge i stedet for blyant på bryn.

- Den legges med tynne, forsiktige strøk med skråpensel, for å få hårstråfølelsen i stedet for de altfor påtegnede brynene.

Men kanskje aller mest, er hun opptatt av å ta vare på huden.

- Bruk masse tid på huden, rens og gi nok fuktighet. Det finnes ikke noe vakrere en fin hud, sier Laukli.

PRODUKTENE ALLE JENTER BØR HA: - Alle jenter burde ha en bra concealer i sminkepungen, en bra leppepomade, en lett fin foundation, en kremrouge, en highligther og en naturlig fin leppestift/gloss, som er pleiende i tillegg, sier makeupartist Trude Laukli. Øverst fra venstre: Eight Hour Cream Skin Protectant Fragrance Free fra Elizabeth Arden, kr 330. Duo Concealer fra Nilens Jord , kr 224. Joli Rogue Brilliant fra Clarins, kr 220. Skin Caviar Concealer Foundation SPF 15 fra La Prairie, kr 1465. In Touch Highlighter Complete fra Jane Iredale, kr 239 hos Feelunique.com. Cremeblend Blush fra MAC, kr 215.
PRODUKTENE ALLE JENTER BØR HA: - Alle jenter burde ha en bra concealer i sminkepungen, en bra leppepomade, en lett fin foundation, en kremrouge, en highligther og en naturlig fin leppestift/gloss, som er pleiende i tillegg, sier makeupartist Trude Laukli. Øverst fra venstre: Eight Hour Cream Skin Protectant Fragrance Free fra Elizabeth Arden, kr 330. Duo Concealer fra Nilens Jord , kr 224. Joli Rogue Brilliant fra Clarins, kr 220. Skin Caviar Concealer Foundation SPF 15 fra La Prairie, kr 1465. In Touch Highlighter Complete fra Jane Iredale, kr 239 hos Feelunique.com. Cremeblend Blush fra MAC, kr 215. Foto: FOTO: Produsenten

Dyrt er ikke alltid best

I butikken er det ofte lett å la seg friste av all den fine sminken som ligger innpakket i en enda finere emballasje, men det vil ikke automatisk si at akkurat det produktet alltid det beste alternativet.

Billige produkter kan faktisk være minst like bra som de til den dobbelte, ja kanskje tredoblede prisen.

- Mange elsker jo fin emballasje og innpakning og går for det som ser finest ut, men jeg som makeupartist ser alltid på produktet og innholdslisten først, sier Rostrup og fortsetter:

- Nå skal jeg ikke nevne navn, men der er noen dyre designmerker som for eksempel har maskaraer som drysser like mye som maskara fra supermarkeder. Så mitt råd er å don’t judge a book by its cover.

Også Laukli mener man heller bør fokusere på hva produktene inneholder. Selv unngår hun produkt med mye fyllstoffer.

- Det er nok ikke alltid dyr makeup er bedre enn billig. Jo renere det er, jo bedre er det for huden. Du "spiser" på en måte sminken du har på deg, så tenk over hva som er i den, sier hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning