Dusjsåpe og håndsåpe

Minimal forskjell på håndsåpe og dusjsåpe

Vask kroppen med håndsåpe og spar penger.

ER DET EN FORSKJELL?: Vi har sjekket.

ER DET EN FORSKJELL?: Vi har sjekket. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen HM Foto

Publisert Oppdatert
LIKE GREIT: Det er harmløst å bruke håndsåpa på kroppen.

LIKE GREIT: Det er harmløst å bruke håndsåpa på kroppen. Foto: Foto: Bjørn Inge Karlsen

Nylig testet vi et tjuetall sjampoer og oppdaget at virkningen av antatt vidunderlige stoffer er sterkt overdrevet.

Men hvordan virker dusjsåpe? Trenger vi en såpe for hver kroppsdel? Eller kan du bruke den flytende håndsåpen på kroppen? Hva er egentlig forskjellen?

Vi har undersøkt dusjsåpe og håndsåpe fra Palmolive Naturals Black Orchide og Almond Milk i samme serie, samt Lano. I gjennomsnitt er dusjsåpe i samme serie 67 prosent dyrere enn flytende håndsåpe.

Oljer og fett

Størst differanse er det mellom produktene fra Palmolive. Black Orchide refill håndsåpe er 11 kroner rimeligere enn dusjsåpen, noe som gjør at prisen nesten blir halvert. Minst økning hadde såpene fra Lano, som kun blir 5,60 kroner dyrere hvis du kjøper dusjsåpen.*

- Jeg kan i prinsippet ikke se at det skal være noen stor forskjell på håndsåpe og dusjsåpe. Begge produktene inneholder pleiende stoffer, men dusjsåpen har noen flere pleiende stoffer som går på olje og fett. Håndsåpene er rett og slett litt enklere, sier professor i kjemi ved Universitetet i Oslo, Einar Uggerud.

Lilleborg bekrefter hovedpoengene til kjemikeren:

- Lano Håndsåpe og Lano Dusjsåpe har ulike resepter, blant annet inngår det flere pleiende ingredienser i dusjsåpen. I tillegg er emballasjen spesielt tilpasset dosering for håndvask og dusj, samt praktisk hengekrok til dusjsåpen. Det er ingen ting i veien for å bruke håndsåpe i dusjen. Det er ikke noe i håndsåpen som skader kroppshuden, opplyser Anne Gjemdal, kommunikasjonssjef i Lilleborg.

Allergi

LITT MER AVANSERT: - Dusjsåpen har noen flere pleiende stoffer som går på olje og fett, sier kjemiprofessor Einar Uggerud.

LITT MER AVANSERT: - Dusjsåpen har noen flere pleiende stoffer som går på olje og fett, sier kjemiprofessor Einar Uggerud. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen, HM Foto

Overlege Joar Austad ved hudavdelingen på Rikshospitalet mener samme såpe kan brukes til rengjøring av hender, hode og kropp, uten komplikasjoner for huden.

- Forbrukeren utsetter seg ikke for økt risiko for allergi ved å bruke flytende håndsåpe på kroppen. Det er parfyme og konserveringsmidler som gir allergi, og begge produktene har det.

I tillegg til pleiende stoffer, er begge såpeproduktene tilsatt godlukt og farge.

- Det er helt unødvendig å tilsette farge. Det gjøres antakelig for at såpen skal fremstå som delikat for forbrukeren, mener Uggerud.

Lilleborg bekrefter at du helt finy kan bruke håndsåpe i dusjen, uten å utsettes for større fare for allergi.

- Farge, sammen med duft, konsistens og skumming, inngår i den totale gode dusjopplevelsen og følelsen av velvære som er viktig for folk flest, sier Gjemdal i Lilleborg.

Farger og skummet melk

CI42090 eller CI17200 er eksempler på fargestoffer i såpene vi har undersøkt.

Black Orchid er tilsatt lilla farge og Lano gul. Almond Milk er de eneste såpene som ikke inneholder fargestoffer, men derimot et stoff som heter "Sine Adipe Lac".

- Jøss, dette produktet inneholder skummet melk, sier kjemikeren, og får seg en god latter.

Skjulte parfymestoffer

Ifølge innholdsfortegnelsen til Lano har denne såpen færre luktstoffer og parfyme enn produktene fra Palmolive. Men, her kan forbrukeren bli lurt, mener kjemikeren.

- De samme parfymene som er i Palmolive kan skjule seg i Lano. Produsenten er ikke pliktig til å oppgi hva slags parfyme produktene inneholder når det er lite av stoffene, sier Uggerud.

- Når det gjelder parfymestoffer, som de øvrige ingrediensene, er disse merket helt i tråd med et strengt europeisk regelverk, der det blant annet kreves at innholdet av 28 kjente allergener over en viss grense, skal oppgis, sier Anne Gjemdal i Lilleborg.

Dette er prisene på produktene vi har undersøkt:

Produktnavn

Pris håndsåpe

Pris kroner/liter

Pris dusjsåpe

Pris kroner/liter

Prisforskjell i prosent

Palmolive Naturals Almond Milk

22,70 kroner

75,67 kroner/liter

30,90 kroner

123,60 kroner/liter

63,3%

Palmolive Naturals Black Orchide

18,80 kroner

62,67 kroner/liter

29,80 kroner

119,20 kroner/liter

90,2%

Lano

23,1 kroner

77 kroner/liter

28,7 kroner

114,80 kroner/liter

49,1%

* Ettersom det ikke er så mange såper som både produseres som håndsåpe og dusjsåpe, har vi denne undersøkelsen også tatt med én refillflaske ettersom det var det eneste å få tak i.

* Alle håndsåpene var på 300 ml, mens dusjsåpene var 250 ml.

* Produktene i undersøkelsen er kjøpt på Rimi og Rema 1000 i Oslo 24. mars.

Les også:

Vet du egentlig hva en hårbørste kan gjøre med hodebunnen din?

Derfor liker gutta denne hårlengden best

Nøttene som vasker klærne dine rene

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning