Leppestiftfarge og gule tenner:

Én av leppestiftene gir gulere tenner

Ser du hvilken? Sjekk hva du bør gå for, hvis du ønsker å beholde din naturlige farge på perleraden.

GULE TENNER: Det er ikke så rart at tennene ser gulere ut enn det de egentlig er når vi bruker brune leppestifter.
GULE TENNER: Det er ikke så rart at tennene ser gulere ut enn det de egentlig er når vi bruker brune leppestifter. Foto: FOTO: Tove Eggen
Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

90-tallslepper er i vinden som aldri før, og kjøttfarger har aldri vært hottere. Nå spør du kanskje deg selv om hva i all verden kjøttfarger er, og om du kan bruke det som vegetarianer?

Ta det helt med ro - kjøttfarge er bare en ufattelig lite glamorøs måte å omtale de naturlige fargene vi har på lepper og munnkjøtt, altså rødbrunlige toner.

Men at leppestifter i disse tonene er enkle å bruke, tør vi ikke påstå. En god del kjøttfarger er nemlig nærmest en sikker vei til gule tenner.

Gå for blått

Uansett hvilken leppestiftfarge du klør etter å prøve, være seg nude, rød, kjøttfarget eller mørk, bør du sjekke at den har en blå undertone i seg istedenfor en oransje en.

Blått er nemlig komplementærfargen til oransje og vil dermed, kort forklart, skape en synsillusjon som kansellerer og demper naturlige oransje - og derfor også gule toner i tennene dine.

Har leppestiften derimot mye oransje i seg, vil tennene ofte se mer gule ut enn det de faktisk er.

La oss forklare dette nærmere: Vanligvis vil en leppefarge inneholde en god del blått, som man trenger for å blande frem en rosatone, mens oransje i hovedsak består av gult og rødt.

Den gule tonen spesielt vil derfor skape en illusjon som mimikerer de gule tonene i tennene, og dermed forsterker dem.

Logisk, ikke sant?

90-tallslepper

90-tallslepper, eller kjøttfarger om du vil, består jo da av bruntoner. Og disse bruntonene kan svært ofte ha en guloransje undertone for å se riktig ut når du swatcher den på hånda.

Men ikke la deg lure - gå for en brunlig leppestift, som har et snev av bærfarger i seg og dermed har en blå undertone.

Hvis du syns det er vanskelig å spotte bærfarger, ser de som oftest hakket "friskere" ut og vipper over mot rosa toner.

Vi kan dessverre ikke love at alle kler en leppestift med blå undertoner, i forhold til din egen hudtone, hårfarge og øyefarge, men du kan også helt fint justere hvor blå leppestiften er. En sterk og klar bruntone, vil også kunne gi samme effekt.

Funker det bare ikke, har vi to gode triks til du også kan prøve.

THE 90'S: Selv om brunlige kjøttfarger er sesongens største leppestift trendfarge, kan det være fint å enten bruke bærfargede bruntoner (bildet øverst) eller sterke og klare bruntoner (bildet nederst) så tennene ikke ser gule ut.
THE 90'S: Selv om brunlige kjøttfarger er sesongens største leppestift trendfarge, kan det være fint å enten bruke bærfargede bruntoner (bildet øverst) eller sterke og klare bruntoner (bildet nederst) så tennene ikke ser gule ut. Foto: FOTO: Tove Eggen

Forsiktig med matte farger

Gule tenner har ikke hatt det helt lett det siste året, for i tillegg til brune farger skal 90-tallsleppene i tillegg gjerne være matte.

LYSE LEPPER: Her ser vi godt hvordan den nude leppestiften med en blå undertone (nederste bilde) gjør at tennene fremstår som langt hvitere enn den med en oransje undertone (øverste bilde).
LYSE LEPPER: Her ser vi godt hvordan den nude leppestiften med en blå undertone (nederste bilde) gjør at tennene fremstår som langt hvitere enn den med en oransje undertone (øverste bilde). Foto: FOTO: Tove Eggen

Og ja, du gjettet riktig - matte lepper kan også skape en illusjon av gule tenner mens fuktigere leppestifter eller lipglosser øker sjansen for at tennene ser hvitere ut.

En matt leppestift gjør leppeområdet til et stort, flatt område som i tillegg virker tørt. Dette gjør at tennene til gjengjeld virker veldig fremtredende, da disse naturlige har litt shine i seg.

Små eller store områder med gule eller brune flekker og toner på tennene, vil dermed også forstørres.

En fuktig leppe vil derimot få mest fokus, og gi en kjøligere finish som igjen bidrar til hvitere tenner.

Du trenger ikke gå crazybananas og kjøre på med den glossieste lipglossen du har eller glitter, en leppestift som ikke er helt tørr og matt holder i massevis.

Neon-farger er tricky

Vi har sett mye neonfarger på både klær og sminke, til både sommer og vinter de siste sesongene - og skal vi være ærlige, så elsker vi looken!

Det er herlig å sprite opp både garderoben og ansiktet med bokstavelig talt spreke farger.

En neongul eyeliner gir en uventet spenning til julebordets klassiske sota øyne, mens en neonrosa clutch er perfekt til... alt!

Neonfargede lepper, og da gjerne neonlilla, er derimot ikke fult så enkle å bære.

"Men lilla har jo en blå undertone i seg?"- tenker du kanskje nå. Og du har helt rett!

Det kan derimot bli for mye av det gode, i dette tilfelle blått, og neontonene - som ofte har blå undertoner, vil faktisk trekke frem de gule og oransje fargene i tennene.

Do you!

Det aller beste rådet vi kan gi deg, uansett hvilke tips og råd vi måtte komme med når det gjelder sminke og hudpleie, er jo selvfølgelig å do you!

Elsker du en dyp, brun kjøttfarge med en oransje undertone i en matt tekstur - så kjør på!

Smil stort, og ei looken din for til syvende og sist så defineres vi ikke av gule eller hvite tenner.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning