HÅRVEKST I ANSIKTET:

Mørkt hår på haka? Styr unna høvel og pinsett!

Ekspertene er ikke i tvil om hva som er den beste måten å fjerne hårvekst i ansiktet på.

KAN BLI TYKKERE OG STIVERE: Bruker du høvel for å fjerne at mørkt hår på overleppa eller haken, forsvinner ikke problemet - snarere tvert imot, ifølge ekspertene.
KAN BLI TYKKERE OG STIVERE: Bruker du høvel for å fjerne at mørkt hår på overleppa eller haken, forsvinner ikke problemet - snarere tvert imot, ifølge ekspertene. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Crestock.com
Publisert Oppdatert

Har du funnet lange, mørke hår på haka? Eller synes du kanskje at du kan ane at en liten bart er i framvekst?

Slapp av, du er ikke alene om det. Det er nemlig langt mer vanlig å få hår i ansiktet enn du kanskje tror, og det er ikke sikkert du skal gidde å bry deg så mye om det, heller.

Likevel - er du en av de som napper hårene frenetisk bort med pinsetten? Eller går over med høvelen? Ja, da har ekspertene noen gode råd til deg. 

- Napping gjør håret mørkere!

Fagsjef i hudpleieklinikken Skintific AS, Ann-Kristin Stokke, forteller at dersom du napper hårene vil de bare komme tilbake enda tykkere, stivere og muligens mørkere.

Dette er rektor og daglig leder av Beauty hudpleieskole, Grethe Marie Grimen, helt enig i.

– Det blir ikke flere hår, men alle hår som nappes eller bokses, det vil si dras ut med rota, kan komme tilbake mye sterkere og lengre og med mer farge, sier hun.

Det er fordi hårroten forsvarer seg etter at det har blitt dratt ut, forklarer hun videre.

Og da får hårroten mer blodforsyning som igjen er med på å gi et sterkere og mørkere hår i neste runde.

Kan bli tykkere og stivere

– Hvis man vil unngå at det ovennevnte skjer er det kun barbering og klipping som gjenstår. Ved barbering og klipping blir håret som egentlig blir tynnere på tuppen, kuttet tvert av og fremstår som tykkere og stivere når det vokser ut siden tuppen derfor mangler, sier Grimen.

Hun påpeker at hårfjerningskremer også kan være lurt å unngå siden dette ikke er så bra for huden, spesielt når det gjelder huden i ansiktet.

Men hva med voksing da?

Ifølge Stokke er det et alternativ, men også her er det noe du bør være obs på.

– Voksing kan benyttes, men her kan også hårskaftet endre «vinkel» slik at hårene stikker mer rett ut fra huden, sier hun.

Og både voksing, barbering og napping kan gi inngrodde hår, særlig hos kvinner med krøller, da hårskaftet allerede er buet og vil gi håret en vekstretning som lett gror inn igjen i huden, legger hun til.

 

- Anbefaler permanent hårfjerning

Alle de tradisjonelle metodene kan med andre ord gjøre ting verre. Likevel er det mange som sverger til disse for å fjerne hårene, det er tross alt de enkleste og billigste løsningene, selv om det krever regelmessig vedlikehold.

Men det finnes også mer permanente metoder som et alternativ, for eksempel epilasjon, IPL eller laser.

– Med epilasjon så benytter man en strømførende nål som føres inn i hver pore. Det dannes varme og lut i hårroten, som tar livet av kimcellene, forteller Stokke og legger til:

– Dette er en meget effektiv metode for permanent hårfjerning, men man tar ett og ett hår så det vil ta tid og det kan være smertefullt.

Dersom dette er noe du ønsker å prøve, anbefaler hun at du finner en epilasjonsterapeut som er godkjent og har lang erfaring, slik at du er sikker på å få en effektiv og trygg behandling.

– IPL og hårlaser har de siste årene blitt stadig bedre metoder for hårfjerning. Her behandles større områder om gangen. Også her er det viktig å oppsøke en seriøs klinikk med lang erfaring.

Dersom du har en etnisk mørk hud bør du likevel være obs på at du kan være kontraindikert for denne typen hårfjerning.

Dette er generelt sett gode metoder for å få bukt med problemet, men Grethe Marie Grimen er ikke i tvil om hva hun vil anbefale dersom du skal fjerne hår i ansiktet.

– Den beste metoden er å fjerne hårene permanent ved hjelp av laser eller elektrolyse. Laser får man utført hos leger, mens elektrolyse får man utført hos en hudterapeut, sier hun.

Alle har en liten bart

Ja, å ha sorte små hår eller en liten bart i ansiktet er noe de fleste av oss har.

– Ja, det er ganske vanlig blant kvinner, særlig kvinner med etnisk mørkere hud kan ha en del hår fra ung alder. Denne hårveksten er genetisk og hormonelt betinget, sier Stokke.

Men også kvinner med lysere hud får mørke hår i ansiktet, noe som ofte kan ha med hormonelle forandringer å gjøre.

– Særlig kan dette knyttes opp til p-piller, graviditet, og særlig sykdommer som påvirker kjønnshormonene for eksempel polycyctisk ovariesyndrom (PCOS), samt overgangsalder, forteller hun.

Som regel så vil overleppe og hake være de vanligste stedene der hårveksten oppstår, men å ha litt kinnskjegg er heller ikke uvanlig.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning