hjemmefarging

Sjekker du tallkoden på hårfargen?

Treffer du her, blir hjemmefargingen en suksess, og du sparer tusenvis av kroner i året!

LÆR DEG TALLKODETRIKSET: - Tallkoden er nemlig den korrekte indikatoren på hvilken farge produktet egentlig er, og du finner den som oftest på toppen av, eller på selve pakken. Disse tallene forteller oss hvor lys eller mørk fargen er, og hvilke reflekterende toner den har.
LÆR DEG TALLKODETRIKSET: - Tallkoden er nemlig den korrekte indikatoren på hvilken farge produktet egentlig er, og du finner den som oftest på toppen av, eller på selve pakken. Disse tallene forteller oss hvor lys eller mørk fargen er, og hvilke reflekterende toner den har. Foto: Tove Eggen
Sist oppdatert

Gode tips!

✶  Gå for én tone lysere enn fargen du vil ha.

✶  Hold deg unna badebasseng rett før og etter farging.

✶  Beskytt huden langs hårfestet med vaselin eller olje.

✶  Prøv parykker for å teste forskjellige hårfarger.

✶  Uvasket hår anbefales og beskytter i tillegg hodebunnen under farging.

✶  Bytt til sjampo og balsam som beskytter hårfargen.

La oss først og fremst avklare én ting; det er langt enklere å få håret farget hos frisøren. Men det er også en service du fort svir av en tusenlapp på.

Ja, ifølge Business Insider er Oslo verdens dyreste by å gå til frisøren.

Så er du glad i en oppfriskning av hårfargen hver tredje eller fjerde uke, gjør du virkelig lommeboka en tjeneste ved å bytte til hjemmefarging istedenfor.

Det er vel og merke kun hvis du bruker riktig hårfarge og fremgangsmåte; et feiltrinn kan plutselig bli til en dyr affære som bare frisøren kan fikse.

Så – tunga rett i munnen, folkens!

Tabben alle gjør

Den største, men også vanligste tabben mange gjør når de velger ut en hårfarge til hjemmebruk, er å fokusere for mye på hvordan håret til modellen på emballasjen ser ut.

La oss introdusere deg til din nye bestevenn, nemlig hårfarge-tallkoden.

Tallkoden er nemlig den korrekte indikatoren på hvilken farge produktet egentlig er, og du finner den som oftest på toppen av, eller på selve pakken.

Disse tallene forteller oss hvor lys eller mørk fargen er, og hvilke reflekterende toner den har.

Og tro oss; det høres mer komplisert ut enn det egentlig er, så la oss forklare videre.

Les, pugg og elsk tallkodene

Det første tallet i tallkoden indikerer hvor lys eller mørk hårfargen er på en skala fra 1 til 10. Tallet 1 indikerer en sort farge. Skalaen blir deretter gradvis lysere frem til tallet 10 som er lyseblond, og på midten finner vi de brune tonene.

Det andre og tidvis tredje tallet som følger forteller oss hvorvidt hårfargen har en reflekterende overtone i seg – som for eksempel blå, gylden, rød eller mahogny.

Hvordan produsenten velger å plassere tallkoden på forpakningen kan variere, men en hårfarge markert med 10.1 er lyseblondt med blått i (som gjør den blonde tonen kjøligere), mens en annen produsent kanskje skriver 101 istedenfor.

Er tallkoden 500, har hårfargen en ren bruntone, mens en 530 indikerer en gyldenbrun hårfarge. Igjen kan det godt være at en annen produsent heller skriver 5.30 – men det er altså samme farge. Nå begynte hjemmefarging endelig å bli litt mer interessant, ikke sant?

De reflekterende overtonene kan du både bruke for å sprite opp og endre på hårfargen, i tillegg til å nøytralisere uønskede toner.

Permanent eller semi-permanent?

Visste du at de færreste egentlig trenger å bruke en permanent hårfarge? Mange tror at den permanente hårfargen vil fungere bedre fordi den er sterkere, men det stemmer kun hvis du har mye grått i håret eller skal farge håret ditt langt ifra din naturlige hårfarge.

Den intense tonen i en permanent hårfarge vil naturligvis holde lengre enn en semi-permanent toning vil gjøre, men til gjengjeld vil også etterveksten bli langt sterkere.

Siden den semi-permanente hårfargen gradvis vaskes ut, blir også etterveksten mildere. Og dette er et viktig poeng for deg som ikke nødvendigvis ønsker å farge håret én gang i måneden.

 

ESSENSIELT TRIKS: - Gå for én tone lysere enn fargen du vil ha, tipser hårstylist og makeupartist Tove Eggen.
ESSENSIELT TRIKS: - Gå for én tone lysere enn fargen du vil ha, tipser hårstylist og makeupartist Tove Eggen. Foto: Getty Images

Ikke farg hele håret

Hvis du fortsatt trenger å bruke en permanent hårfarge, husk for all del på å kun farge etterveksten når den har vokst ut. Så lenge du farger håret i samme tone som sist, trenger du ikke påføre produktet i hele håret.

Tallkodene

Reflekterende overtoner:

1 - Blått

2 - Lilla

3 - Gyldent

4 - Kopper

5 - Mahogny

6 - Rødt

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Har fargen blitt litt blass med tiden, kan du dra den nye hårfargen ut i håret mot slutten av fargeprosessen for å lett friske opp tonen.

Skal du farge håret i en helt annen tone, eller gå fra mørkt til lyst hår, kan dette gjøres med blekende hårtoner eller avfarging – men dette er såpass avanserte teknikker at du absolutt burde få hjelp av en profesjonell frisør.

Generelt anbefaler vi å holde hjemmefargingen til toner som er to-tre toner lysere eller mørkere enn din naturlige hårfarge.

Er én pakke nok?

En ujevn hårfarge er muligens det verste som kan skje ved hjemmefarging – du vet; bortsett fra at håret faller av takket være overbleking. Men den vanligste grunnen til dette er noe så enkelt som å tro at én pakke med hårfarge er nok.

Med mindre du har skulderlangt hår eller kortere, trenger du nok to pakker. Og er håret ekstra tykt, krøllete og strekker seg langt ned mot rumpa er det best å kjøpe med deg tre pakker for å være på den sikre siden.

Husk å følge instruksene når det kommer til hvordan ingrediensene skal blandes og påføres, men vær nøye på at du fordeler fargen raskt og jevnt utover hele håret (med mindre du kun farger etterveksten).

Jo lengre tid du bruker, jo større er sjansen for at resultatet blir ujevnt. Og et flekkete resultat kan ofte oppstå når du ikke får dekket hele manken i hårfarge, og massert fargen godt inn.

Et lurt tips er å dele håret inn i fire like deler, slik at påføringen blir ryddigere og derfor raskere å gjennomføre.

 

LITE TIPS?: Gå for mørkere toner om vinteren, og lysere toner om sommeren.
LITE TIPS?: Gå for mørkere toner om vinteren, og lysere toner om sommeren. Foto: Getty Images

Hvilken farge kler du?

Hvilken farge du kler aller best avhenger av så mangt, og det viktigste er uansett at det er en farge du selv liker og føler deg vel i.

LES HELE SAKEN I SISTE DET NYE: I bladhylla nå!
LES HELE SAKEN I SISTE DET NYE: I bladhylla nå! Foto: Cover: Nicklas Ingemann

Men det er klart – utvalget er stort og det kan føles relativt håpløst å skulle velge seg ut ett produkt når du først står og titter i den uendelige hårfarge-reolen.

Generelt følger mange anbefalingen som sier at hårfargen burde matche hudtonen din i forhold til hvorvidt den er varm eller kald.

Har du en varm hudtone burde du derfor gå for en varm hårfarge og visa versa, slik at de harmonerer med hverandre.

Men siden vi også synes at kontraster er vakkert og spennende, vil for eksempel en kald hudtone med en varm hårfarge skille seg ut og skape et langt mer interessant uttrykk.

Vil du derimot være helt på den trygge siden, burde du gå for en farge som legger seg på midten av tallkodeskalaen, som for eksempel en 530 eller 630. Disse vil nemlig de aller fleste kle.

Denne saken ble første gang publisert 13/01 2016, og sist oppdatert 02/05 2017.

Les også