Nye og hårete skjønnhetsidealer?

- Er det så ille med litt hår under armen, da?

Nå kommer motreaksjonene på glossy Hollywood-perfeksjon

SJOKKERTE PÅ TV: Det er utrolig hvor sterke reaksjoner litt underarmspels kan skape.
SJOKKERTE PÅ TV: Det er utrolig hvor sterke reaksjoner litt underarmspels kan skape. Foto: FOTO: ITV/Screenshot
Publisert Oppdatert

Det krever sin kvinne å være kvinnelig.

Det skal plukkes, vokses, blekes, klippes, skrubbes, brunes, nappes og lakkeres.

I stadig større grad lar vi oss påvirke av skjønnhetstrender blant kjendiser, og sosiale medier gjør det enklere enn noen gang å følge med på hva Hollywood-stjernene lar seg gå gjennom i kampen for perfeksjon.

Lekkert, kanskje, men mange mener nå det begynner å grense til vannvidd med laserfjernet hårvekst, spraybrunet kropp, bleket anus, krystaller i underlivet og en kjolestørrelse som tilsier at man er 10 år når man i realiteten er 28.

Men heldigvis; der noen stadig strekker seg lengre i jakten på perfeksjon, er det endelig andre som setter foten ned.

Hvorfor skal jeg fjerne håret, egentlig?

Mange husker bildet av hele verdens pretty woman, Julia Roberts, på en filmpremiere for noen år siden. Da hun - midt i mot et hav av ventende paparazzi - løftet armen til en hilsen og avslørte armhuler som ikke hadde sett verken høvel eller voks på en stund.

Roberts ble latterliggjort av en hel verdens media. Skuespillerinnen Mo'Nique led samme nådeløse skjebne når hun viste frem sine hårete bein på den røde løperen.

Forvrengt syn på kroppshår

Problemet oppstår idet du gjør det fordi du i realiteten ikke har noe annet valg. Derfor lar jeg være.

Den norske bloggeren Maja Hattvang Larsen stod i sommer frem i D2 og viste frem både hårete legger og pelskledte underarmer. På bloggen sin skriver Maja:

"Dagens syn på kvinnelig kroppshår er så til de grader forvrengt at det er helt komisk."

Den unge jenta mener det er intet mindre enn fasinerende hvor sterke reaksjoner hår kan frembringe.

- Man er så inne i den bobla om at kvinner ikke skal ha hår, at man begynner å tro at det er naturlig, hvilket jo er helt fjernt hvis man tenker seg litt om, sier hun til Det Nye.

I utgangspunktet er ikke Larsen i mot å dra høvelen over bena før sommerkjolen skal på. Det hun misliker, er idéen om at hun skal være nødt til å gjøre dette.

- Det er ingenting galt med å barbere armhulene, forklarer bloggeren.

- Problemet oppstår idet du gjør det fordi du i realiteten ikke har noe annet valg. Derfor lar jeg være.

Bloggeren bryr seg ikke om at noen kaller det et opprør.

- Kall det hva man vil. Jeg barberer fortsatt leggene en gang i blant, men jeg synes det er et forferdelig styr, så jeg gidder ikke så ofte.

Hårete historie

  • Så tidlig som på Kleopatras tid ble en glatt og hårløs kropp sett på som et tegn på skjønnhet. Datidens kvinner laget en blanding av olje og honning som de brukte til å fjerne håret på en voks-lignende måte.
  • I oldtidens Hellas ble kroppshår på kvinner sett på som såpass uestetisk at datidens skulptører valgte å la være å ha med kjønnshår på skulpturer som viste kvinnekropper.
  • Allerede i 1096 kom korsfarere fra Asia, og tok med seg tradisjonen med kvinner som fjernet kroppshår tilbake til Europa igjen. På slott fikk man bygget egne rom hvor kvinner kunne fjerne hår i fellesskap.
  • I USA ble hårfjerningbesettelsen virkelig sparket i gang av en reklame i magasinet Harper's Bazaar i 1915, som viste en kvinne i en ermløs kjole, med armene hevet og helt hårløse armhuler. I teksten stod det: "Sommerkjoler og moderne dansing gjør det til en nødvendighet å fjerne uønsket hårvekst."
  • Moten spredte seg etterhvert også til England og resten av Europa, spesielt når 1920-tallets "flapper"-kjole-mote kom på banen for fullt.
  • På 1970-tallet ble moten med å fjerne hår til en feministsak, hvor mange kvinner erklærte hårfjerning nok en måte kvinner måtte hengi seg til menns versjoner av hva som var sexy.
  • Hårfjerningsprodukter og behandlinger har aldri vært så etterspurt som det er i dag, og regnes i dag som et av de mest solgte produkttypene innen kvinners skjønnhetspleie.

Kilder: Wikipedia, The Last Taboo: Women and Body Hair, The Founder,

- Når jeg barberer meg vet jeg at det er 100 prosent mitt eget valg, og ikke noe jeg MÅ gjøre.

Viste hårete underarmer på frokost-TV

28 år gamle Emer O'Toole skapte furore i England da hun ikke bare skrev i avisen Guardian om hvordan hun har sluttet å barbere seg for å protestere mot urealistiske skjønnhetsidealer, men også stolt stod frem på frokost-TV og viste seg frem - i sin naturlige tilstand.

O'Toole, som innrømmer å ha blitt provosert etter at hun oppdaget at voksesalonger hadde intro-pakker til "vokse-jomfruer", beregnet på jenter så unge som 11 år, forteller at hun ikke har rørt en barberhøvel på halvannet år.

Om reaksjonene til menn hun møter, forklarer 28-åringen:

- Min daværende kjæreste var nok litt skeptisk til å begynne med, men ble stolt over det valget jeg hadde tatt. Da jeg ble singel, møtte jeg ingen menn som synes det var ekkelt og rart, og flere som til og med innrømmet at de syntes det var sexy.

Men O'Toole innrømmer at folk stirrer. Små barn. Og ikke minst voksne.

En naturlig motreaksjon

Antropolog og feminist Rannveig Svendby skriver i et blogginnlegg hos avisen Aftenposten:

- Noen centimeter med hår fra eller til er alt som trengs før det blir tydelig at det er forskjell på å være en kvinne - og å være et menneske.

- Det gikk en rystelse gjennom landet da journalist Helle Vaagland møtte opp på den røde løperen med hår under armene. Tusen menns armhulehår sjokkerer ingen, men synet av en enkelt kvinnes kroppshår skapte intet mindre enn overskrifter i riksdekkende medier, TV-innslag for å dokumentere fenomenet, ufine nettdiskusjoner og irettesettende kommentarer fra motefolket.

Trendforsker og sosialantropolog Gunn Helen Øye i Eye;Watch har også notert seg den gryende trenden med kvinner som begynner å protestere.

- Det er helt klart noen som begynner å protestere mot å bare ha ett ideal, forklarer Øye.

- For de fleste handler det om å ta tilbake valget. Kall det gjerne en liten trassalder, men nå vil flere sette foten ned og bestemme over egen kropp og eget selvbilde.

Prøvde et liv som ubarbert

- Det var egentlig aldri et bevisst valg, det at jeg skulle slutte å barbere meg og fjerne hår, forklarer 24 år gamle "Camilla".

- Jeg var vel sånn som alle andre når det kommer til hårfjerning. Jeg begynte å barberer leggene da jeg var sånn 16-17.

24-åringen forklarer at etter hvert begynte hun også å fjerne hår fra bikinilinjen, og prøvde til og med brasiliansk voks et par ganger.

Barberer meg fordi jeg vil

Det var en backpackertur for 2 år siden som forandret ting for "Camilla".

HÅRETE: Vakre Kim Kardashian har ved flere anledninger innrømmet at hun i sin naturlige tilstand er nokså hårete, takket være sine armenske røtter. Men som en ekte Hollywood-babe fjerner hun alt kroppshåret regelmessig.
HÅRETE: Vakre Kim Kardashian har ved flere anledninger innrømmet at hun i sin naturlige tilstand er nokså hårete, takket være sine armenske røtter. Men som en ekte Hollywood-babe fjerner hun alt kroppshåret regelmessig. Foto: FOTO: Stella Pictures

Dette tenker gutta om hårete jenter

Det Nye tok saken med kvinner og kroppshår ut på gata i Oslo for å høre hva gutta tenker om hårete legger og ville bikinilinjer.

- Eh, jeg vet ikke helt, ler 24 år gamle Trond Lien fra Oslo.

- Jeg tror kanskje jeg hadde stirret litt om jeg hadde sett en dame gå forbi med pels på leggene.

- Jeg kan takle en sånn "landingstripe", forklarer Terje Vestad på 30 fra Ski om moten med hårløse underliv.

- Men sånn skikkelig utemmet og hårete mus er vel kanskje rett og slett litt usexy.

Kameratene Ove og Jonas fra Oppegård mener det finnes grader er naturlig.

- Én ting er jo litt sånn mykt naturlig "jentehår" på armer og bein, for det er jo ikke alle jenter som har sort hårvekst, forklarer gutta.

- Men under armen blir det liksom litt ekkelt. Da ser det med en gang litt sånn "mann" ut.

- Når jeg reise rundt i månedsvis ble det bare mye "styr" å skulle fjerne hår hele tiden, og det var det samme med sminke, jeg bare orket ikke. I og med at jeg var i solen bleknet hårene på beina mine, så det så liksom ikke så ille ut heller. Til slutt bare glemte jeg det av. Og fortsatte med det.

- Spørsmålene begynte da jeg kom hjem, og først mamma med avsky påpekte at jeg måtte fjerne det ekle håret under armene, forklarer 24-åringen.

- Da jeg spurte hvorfor det, tror jeg hun ble litt sjokkert. Og slik var reaksjonene vært fra de fleste, dessverre.

24-åringen innrømmer at hun siden har blitt mindre radikal, og nå fjerner hår av og til

- Jeg barberer meg under armene nå, forklarer "Camilla".

- Rett og slett fordi det føles som om jeg ville blitt sett på som rar på jobben dersom jeg ikke gjorde det og så skulle ha på meg en topp eller bluse hvor det ville synes.

Kanskje på tide å akseptere kroppen slik den er

For både O'Toole og Larsen dreide valget om å slutte å barbere seg mest om å på en liten måte si at "jeg bestemmer selv", om å ikke la seg diktere av normer som sier at man må.

Men må man miste sin feministiske side om man da en gang barberer seg - enten fordi man selv eller situasjonen krever det?

- Nei, mener Larsen.

- Jeg tar sikte på å ha et forhold til barbering som det jeg har med sminke. Jeg gjør det om jeg skulle få lyst. Og hvis ikke, lar jeg være.

Bloggeren forklarer:

- Men det beste hadde vel vært om vi kunne la være å diktere hvordan en kvinnekropp "burde" se ut overhodet.

Les også:

Slik løser du skjønnhetskrisene

Denne damen er ikke komfortabel med å være sexy

Slik holder du bikinilinjen hårfri

Dette tenker gutta om bikinien din

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning