Eksperter om mineralsminke:

Er mineralfoundation bedre for huden?

Ikke alle hudtyper har godt av mineralfoundation, mener eksperter.

MINERALSMINKE: Er dette egentlig bedre for huden? Vi har spurt hudekspertene.
MINERALSMINKE: Er dette egentlig bedre for huden? Vi har spurt hudekspertene. Foto: Foto: produsenten
Publisert Oppdatert

Finn riktig type til din hud

Foundation er et vanskelig sminkeprodukt å kjøpe, fordi både farge, konsistens og ingredienser skal passe til huden din.

- Det er få som kan nok om ingredienser til å vite hvilke som fungerer. Noen vil kunne bruke nesten alle typer flytende foundation uten problemer, mens andre reagerer på flere typer med å få utbrudd av urenheter eller sensitiv hud, sier Kjersti Johansen i Dermanor.

Flytende foundation , altså den tradisjonelle varianten, inneholder vann og andre flytende ingredienser. For å få fargestoffene i denne flytende formen til å feste seg til huden, tilsettes ofte fettstoffer. Det kan være gode planteoljer, eller billige og ikke fullt så gode mineraloljer.

- Det er veldig stor variasjon i sammensetning både blant flytende foundations og mineralbaserte foundations. Mange føler at de med tradisjonell foundation, får et lag på huden som kan kjennes litt «tett» ut, og noen føler at de blir litt klam i ansiktet, sier Johansen.

Dette kan skje om du har valgt en flytende foundation som ikke passer til hudtypen sin eller en foundation av dårlig kvalitet, mener hun.

Mineralsminke har tatt en stor del av markedet innen sminke i Norge.

Det reklameres med at mineralfoundation lar huden puste, hjelper mot kviser og er så ren at du kan sove med den.

Men stemmer det at mineralsminke er bedre for huden? Vi har spurt ekspertene.

Del

Ulik kvalitet på mineraler

Ann Kristin Stokke er fagsjef i hudpleiefirmaet Tekon. Hun ser fordeler og ulemper ved begge typer foundations.

- Mineralmakeup hindrer hudproblemer i å oppstå, og behandler problemer som akne, rosacea og irritasjon. Enkelte typer mineralmakeup kan til og med brukes på hud som nettopp har vært igjennom medisinske peelinger, IPL og laser, sier Stokke.

Basisen i mineralsminke er sinkoksid og titandioksid, som både dekker huden og fungerer som naturlig solfaktor. Andre mineraler, som jernoksid, mica og boronnitritt, gir blant annet farge og skimmer.

Mineralfoundation skal kunne erstatte flytende foundation, men det er også tilfeller hvor flytende foundation passer bedre, mener Stokke.

- Høykvalitets mineralsminke inneholder i tillegg vitaminer, antioksidanter og økologiske planteesktrakter for å gi næring til huden. Men en flytende foundation vil kunne tilføre mer fuktighet og anti-ageing-ingredienser for voksen, tørr hud, sier hun.

En annen problemstilling er kvaliteten på de ulike merkene.

- Det finnes veldig mange ulike typer mineralmakeup, og ikke alle er helt rene. Flere er tilsatt fettstoffer eller andre fyllstoffer for å spare kostnander. Noen inneholder også uttørrende stoffer som talkum og kaolin (leire). Ren mineralmakeup skal kun inneholde knuste mineraler, sier Kjersti Johansen, nordisk fagsjef i Dermanor AS.

Kan ikke dokumenteres

- Vår leverandør i USA har gjort mange produkttester hvor de ser at mineralmakeup tåles bedre enn flytende foundation. Man kan ikke referere til dem som vitenskapelig bevis, siden de ikke er kliniske studier som er publisert, sier Kjersti Johansen.

Hun er enig med Stokke i at mineralsminke ikke gir like mye næring til tørr hud som en flytende foundation, men at dette enkelt kan løses ved å legge en rikere fuktighetskrem under.

Johansen understreker at fordelen med en mineralfoundation er at den kan tilpasses absolutt alle.

- Jeg anbefaler mineralmakeup til alle. De med tørr hud trenger bare en mer nærende krem under og de med voksen hud trenger en børste som ikke gir full dekk, slik at det ikke legger seg i rynkene, sier Johansen.

Fordeler med flytende foundation

MINERAL: Young Blood Flytende (kr 268), Glo Minerals Pudderfoundations (kr 242), iGlow Mineralfoundation (kr 149), Maybelline Pure Foundation (kr 189), I.d Bare minerals (kr 213)
MINERAL: Young Blood Flytende (kr 268), Glo Minerals Pudderfoundations (kr 242), iGlow Mineralfoundation (kr 149), Maybelline Pure Foundation (kr 189), I.d Bare minerals (kr 213) Foto: Foto: Produsenten

Flytende foundation skal også kunne forsvare huden mot ytre påvirkninger, samtidig som den dekker ujevnheter og beskytter huden i form av solfilter.

Ordforklaring

Rosacea: Huden på kinn, nese og/eller panne blir rød med utvidede, røde blodkar og små kviselignende byller.

Sinkoksid: Gir UVA-og UVB-beskyttelse, og fungerer som solfilter.

Titandioksid: Gir UVA-og UVB-beskyttelse, og fungerer som solfilter.

Jernoksid: Gir fargen i produktene, men blir også brukt som fyllstoff.

Mica: Et mineral tilsatt for å gi glød og skinn i huden.

Talkum: Brukt som fyllstoff. Kan virke uttørrende. Har du veldig sensitiv eller tørr hud, se da etter mineralsminke uten talkum.

Kaolin: Et mykt hvitt mineral som har et stort spekter av bruksområder. Det er oftest i form av kaolin leire, en fin leire som opprinnelig ble produsert i Kina.

- Å bruke tradisjonell foundation er en av de beste måtene å kontrollere oljene i huden på, og gjenoppbygge fukt. Noen produkter er utviklet for å oppfylle hudens spesifikke behov, enten det handler om å bekjempe fet hud, tegn på aldring eller tørrhet, sier Janet Pardo, visepresident i Clinique Global Product Development.

Det er mange fordeler ved å bruke mineralsminke, mener Pardo, men hun tror ikke den kan erstatte tradisjonell sminke fordi den kun består av én gruppe ingredienser.

- Vi tror produkter arbeider på grunn av ingrediensblandingen som en helhet. Vårt mål er å skape et best mulig produkt til huden, der vi skreddersyr alle løsninger til hudtyper. Får vi en allergisk reaksjon eller lignende, blir produktet sendt rett til testing, sier hun.

Kort oppsummert

To av de tre eksperetene foretrekker mineralsminke.

- Jeg velger mineralsminke fordi det er bedre for huden, samtidig som det gir et fantastisk naturlig resultat som holder til og med gjennom en skikkelig hard treningsøkt, sier Ann Kristin Stokke.

- Vi tror på tradisjonelle, flytende foundations. Et allergitestet og 100 prosent uparfymert produkt som skaper best mulig resultat, sier Janet Pardo.

- Jeg anbefaler mineralfoundation fordi det har hjulpet meg personlig. Jeg slet tidligere med utbrudd, men ikke nå lenger, sier Kjersti Johansen.

Les også:

Sminke for dummies

Kjøp økologisk sminke

Derfor skal du ikke ha sminke på badet

TRADISJONELL: Chanel Long Lasting (kr 400), Clinique Acne Solutions (kr 169), Dior Forever (kr 410), Elizabeth Arden Flawless Finish (kr 200), MAC Select (kr 200).
TRADISJONELL: Chanel Long Lasting (kr 400), Clinique Acne Solutions (kr 169), Dior Forever (kr 410), Elizabeth Arden Flawless Finish (kr 200), MAC Select (kr 200). Foto: Foto: Produsenten

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning