Hårfrisyrene vi elsker

Disse fem frisyrene kler alle

Det enkle er ofte det beste. Finn din favoritt blant disse frisyrene.

POPULÆRT HÅR: Disse tre hårklippene er blant verdens mest populære frisyrer.
POPULÆRT HÅR: Disse tre hårklippene er blant verdens mest populære frisyrer. Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert
THE RACHEL: Kanskje verdens mest kopierte hårfrisyre? Ja, på 90-tallet altså.
THE RACHEL: Kanskje verdens mest kopierte hårfrisyre? Ja, på 90-tallet altså. Foto: FOTO: Stella Pictures

De fleste husker godt 90-tallets farsott, The Rachel. Alle ville vi ha en oppklippet lang bob a la Jennifer Aniston, og frisører verden over klippet seg antakeligvis nokså drittleie på stilen i årene som fulgte. Men det er en viss trygghet i å holde seg til noe vi vet fungerer, og det var nok det som gjorde at Rachel-klippen ble så ikonisk. Mange av oss drømmer om en ny frisyre, men ofte vil man ikke at forvandlingen ska være for ekstrem. Så hva velger man da?

Ifølge det amerikanske nettstedet Good Housekeeping bør du satse på én av disse frem klassiske klippene som ifølge nettstedet kler de aller fleste og aldri går av hår-moten.

1. Langt og gradert

Ifølge Good Housekeeping har hvert tiår et langhåret skjønnhetsforbilde, fra Raquel Welch via Jennifer Aniston til nåtidens Blake Lively eller Sienna Miller. Langt hår som er klippet opp, eller gradert, kan være både søtt og sexy, og er en stil som kler de aller fleste om man vil ha litt lengde på håret. Frisyren er il tillegg lett å style ifølge ekspertene, og krever ikke mye styr på travle morgener for å se bra ut.

- Jeg vil si at i de fleste tilfeller så vil alle kle lange lengder på håret om det klippet litt opp og graderes, forklarer art director ved Auster Salon & Academy, Andre Auster, til Det Nye.

- Denne typen klipp er absolutt en god løsningen om du er lei av langt hår, men ikke tør eller vil klippe håret kort.

Langt hår som er gradert vil skape mer bevegelse i håret og gjøre at det ser mindre tungt ut. Men pass på om du har svært tynt eller fint hår, da kan det å klippe opp håret på denne måten få det til å se flatt ut.

- Langt hår er vakkert. Men det er ofte vanskelig å gjøre karakaristisk og spesielt hjemme, uten riktig verktøy og styling, forklarer kreativ leder hos På Håret i Oslo, Peter Vonkunz Brun.

- Da hjelper det ofte når det lange håret klippes litt opp og graderes.

LANGT OG GRADERT: Blake Lively og Jennifer Aniston har to av de mest kjente lange hårmankene i Hollywood. Begge har gradert håret, slik at det faller fint og rammer inn ansiktet.
LANGT OG GRADERT: Blake Lively og Jennifer Aniston har to av de mest kjente lange hårmankene i Hollywood. Begge har gradert håret, slik at det faller fint og rammer inn ansiktet. Foto: FOTO: Stella Pictures

2. Bob

Bobben har vært en populær frisyre for kvinner verden over mange år. Det finnes nesten uendelige variasjoner av klippen, og de aller fleste kler denne frisyren som viser frem både ansikt og halsparti.

Oppklipt kan bobben løfte tynt og fint hår, og få det til å se fyldigere ut.

- Den lange bob-klippen er veldig trendy blant norske kvinner og har nok et preg av sekstitallet, forklarer Auster.

- Vi har sett denne frisyren en god stund nå, stund men det som gjør den så anvendelig er at den forandrer seg fra person til person. Det som på en jente ser tøft og typete ut, blir på en annen mykt og feminint.

Auster forklarer at den lange boben vil være mindre streng og med en mykere finish enn den noe kortere og strammere varianten.

- Det er nok dette som gjør at frisyren er kledelig til veldig mange.

Vonkunz Brun er enig:

- En eller annen form for bob, med varierende lengde, vil kunne tilpasses omtrent enhver ansiktsfasong.

3. Halvlang og oppklippet - The Shag

BOB: Bob-klippen holder stadig stand blant kvinner både her hjemme og i resten av verden. Den kan varieres i det nesten uendelige. Rose Byrne klippet nylig sine lange lokker til fordel for bob med tung lugg. Ashley Simpson har en kort blond bob, mens Emily Blunt går for naturlig fall på sin halvlange bob.
BOB: Bob-klippen holder stadig stand blant kvinner både her hjemme og i resten av verden. Den kan varieres i det nesten uendelige. Rose Byrne klippet nylig sine lange lokker til fordel for bob med tung lugg. Ashley Simpson har en kort blond bob, mens Emily Blunt går for naturlig fall på sin halvlange bob. Foto: FOTO: Stella Pictures

Ifølge journalist Mary Rose Almasi i Good Housekeeping fungerer denne typen klipp aller best om du har ganske rett hår, eller bølger.

- Dersom du har for tette krøller i håret ditt kan denne klippen fort se litt "puddel" ut, forklarer Almasi.

- Da vil det bli penest om du føner håret og retter det ut først.

Auster er også fan av den halvlange klippen, og mener den gir mange muligheter.

- Halvlange lengder kan være lettere å style enn både langt og helt kort hår. Du kan rette det ut, krølle det, få masse volum, eller ha det opp i en topp eller hestehale. Jeg ville kanskje anbefale å legge inn noen kortere lengder mot ansiktet for å myke opp linjene og få ansiktet mer frem.

Auster forklarer at til nordiske hårtyper som skal være såpass langt anbefaler han ofte å gjøre håret tykt og fyldig på de lengste lengdene.

- Og så heller myke opp linjene mot ansiktet, da dette gir en mer riktig balanse i frisyren. Det er nok ikke uten grunn at denne typen frisyre er en av de mest populære klippene blant norske kvinner.

4. Helt kort - Pixie

Dette er klippen for deg som vil synes, mener Almasi.

THE SHAG: Både Kristin Cavalleri, kjent fra MTVs reality serie The Hills, og Taylor Momsen fra Gossip Girl satser på denne populære klippen.
THE SHAG: Både Kristin Cavalleri, kjent fra MTVs reality serie The Hills, og Taylor Momsen fra Gossip Girl satser på denne populære klippen. Foto: FOTO: Stella Pictures

- Med denne frisyren vises alle trekkene i ansiktet ditt - og det krever litt "guts".

På samme måte som med en bob er det mange måter å variere en Pixie-klipp på. Med lugg eller uten, symetrisk eller asymetrisk, denne klippen kan se helt forskjellig ut fra jente til jente.

- Pixie-klippen er også av de mest populære og etterspurte klippene blant norske kvinner, forklarer Auster.

- Mange er i utgangspunktet redd for å klippe av seg håret, men kort hår kan også være svært feminint, så lenge det er mykt tilpasset ansiktsformen.

Vonkunz Brun holder også en knapp på kort hår:

- Jeg synes både Pixie klippen, og også en slank kort bob, er noen av de mest feminine klippene. Ofte gir jo disse en litt mer "typete" look enn langt hår.

5. Langt med pannelugg

Mange forbinder pannelugg med hårfrisyren til 5 år gamle jenter - og kanskje husker man med skrekk tilbake på den klassiske "bolle-klippen" man selv hadde som barn.

- Frisyrer med pannelugg er ikke bare trendy og kule akkurat nå, men de har også mange fordeler, forklarer frisør Ric Pipino til Redbook magazine.

PIXIE: Mange er redde for å klippe håret kort, men kort hår kan kle de fleste - man må bare velge den rette klippen. Halle Berry, Emma Watson og Michelle Williams skiller seg ut blant alle de langhårede kjendisene med sine korte klipper.
PIXIE: Mange er redde for å klippe håret kort, men kort hår kan kle de fleste - man må bare velge den rette klippen. Halle Berry, Emma Watson og Michelle Williams skiller seg ut blant alle de langhårede kjendisene med sine korte klipper. Foto: FOTO: Stella Pictures

- Det å klippe lugg kan fungere nesten like bra som botox i å få deg til å se yngre ut. Med en pent klippet pannelugg skjuler du både en for bred panne og også rynker og fine linjer du ikke vil at noen skal se.

Å klippe pannelugg er en dramatisk forandring, så pass på at du er klar for noe nytt før du ber frisøren gripe saksen.

- Det er også viktig å ta hensyn til at en pannelugg krever noe mer vedlikehold. Den bør stusses hver 3-4 uke, forklarer Auster.

Peter Vonkunz Brun mener at man alltid bør diskutere hva man ønsker med frisøren sin før man går i gang.

- Å klippe pannelugg for eksempel er jo en stor forandring, og tar du en prat med frisøren din vil du rakst kunne få tips og råd rundt hvorvidt han eller hun mener dette vil kle deg og ditt fjes. Noen synes kanskje det blir skummelt med en så drastisk forandring, men sammen kan du og frisøren lage en plan over hvordan forvandlingen skal skje. Mange kunder ønsker og gjøre forandringen trinnvis slik at de kan venne seg til den nye frisyren, mens andre ønsker å gjøre en forandring med en gang - og da kan det være godt å lene seg på frisørens trente øye.

Disse klippene elsker norske kvinner

- Vi er nok ikke så ulike de amerikanske kvinnene og disse fem favorittene her i Norge heller, mener André Auster.

- Jeg vil nok anta at bob, pixie, langt og bølgete eller halvlangt enten med lugg eller uten utgjør hovedparten av klippene som forespørres også på norske salonger. Langt hår er jo feminint og tidløst, og så ser man heller forandringer i farge og styling, mer enn i selve klippen.

- I Norge i dag ser vi at det gjerne tre klipper som går igjen og igjen, bekrefter Vonkunz Brun.

PANNELUGG: Både Rachel Bilson og Reese Witherspoon tester ut trenden med pannelugg.
PANNELUGG: Både Rachel Bilson og Reese Witherspoon tester ut trenden med pannelugg. Foto: FOTO: Stella Pictures

- De vil alltid bli kalt klassiske klipper her hjemme. Blant disse er bob, "5 point hair cut", som også også kalles twiggy-frisyren, og selvfølgelig også klassisk langt hår.

Kledelig til ditt ansikt

Både Auster og Vonkunz Brun er enige om at det viktigste du gjør er å snakke med firsøren om hva som passer til ditt ansikt - og din livsstil.

- Ansiktsformen din er en veldig viktig faktor for hva du kler og som vil fremheve det fine med ansiktet ditt, sier Auster.

- Selv om du finner en frisyre du synes ser bra ut er det alltid viktig og se om frisyren vil passe til deg anatomisk, understreker Vonkunz Brun.

Er frisøren din flink, kan han se om frisyren vil fungere til ditt ansikt og din kropp.

- En dyktig frisør vil også kunne ta utgangspunkt i en frisyre du liker og FÅ den til og passe til deg, avslutter han.

Les også:

Føner og balsam dreper volum i håret

Slik får du volum i håret

Disse tipsene redder skadet hår

Denne billigsjampoen er best i test

KLER ALT: Sienna Miller har vært gjennom hele smørbrødlista, og er et eksempel på at man kan kle mange ulike frisyrer.
KLER ALT: Sienna Miller har vært gjennom hele smørbrødlista, og er et eksempel på at man kan kle mange ulike frisyrer. Foto: FOTO: Stella Pictures

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning