Derfor bruker du parfyme

Dette gjør parfyme med deg

Har du noen gang tenkt på hvorfor du elsker akkurat den parfymen? Eller grunnen til at du i det hele tatt tar på deg godlukt?

PARFYMELUKTEN:  Ifølge parfymeeksperten får parfyme deg til å føle deg mer selvsikker, sexy og trygg. Hvilken duft er din absolutte favoritt?
PARFYMELUKTEN: Ifølge parfymeeksperten får parfyme deg til å føle deg mer selvsikker, sexy og trygg. Hvilken duft er din absolutte favoritt? Foto: FOTO: Colourbox.com
Publisert Oppdatert
Parfyme er som et usynlig klesplagg, bare formløst, uten snitt, tekstur eller farge.

Vi spurte en parfymeekspert om han kunne hjelpe oss. Og svarene - ja, de får du her. Pluss våre absolutte favorittparfymer akkurat nå.

Parfyme som krydder

Venninnen din bare elsker de sukkersøte og yndige duftene, mens du som regel går for de litt mer androgyne og røffe parfymene. Hvorfor det, egentlig?

- Av samme grunn som at noen trives best i kjole, mens andre foretrekker jeans, forklarer Bjørn Brochmann, fast parfymespaltist i D2, og fortsetter:

- Tenk på parfyme som du ville brukt krydder: Har du lyst til å være eksotisk, bruker du lime og koriander i fiskesuppa. Vil du ha det mer klassisk nordisk, bruker du sitron og dill. Begge deler er med på å framheve smaken.

Derfor liker vi parfyme

Det er ingen hemmelighet at en god parfyme påvirker deg på flere måter. Den riktige duften kan nemlig få deg til å føle deg vakker, ovenpå og gjøre deg mer selvsikker. Det forteller Brochmann.

- Det vanlige er jo å tenke på parfyme som en slags «blomstene og biene»-greie - at du liksom skal lokke til seg oppmerksomhet fra det motsatte kjønn ved å lukte godt. Kilian Hennessy, som står bak parfymemerket By Kilian, mener at parfyme handler vel så mye om beskyttelse som forførelse. Jeg liker den tanken, å ta på seg en parfyme for å føle seg tryggere - og som en konsekvens kanskje blir mer sexy?

- Det fine med parfyme er at du kan velge om du vil være ulv i fåreklær eller får i ulveklær, legger Brochmann til.

DIN DUFT: En parfyme er identitetsskapende, forteller parfymeekspert Bjørn Brochmann.
DIN DUFT: En parfyme er identitetsskapende, forteller parfymeekspert Bjørn Brochmann. Foto: FOTO: Thinkstock.com

Parfyme er identitetsskapende

Brochmann mener at mye av grunnen til at vi liker parfyme, er fordi det er et såkalt «unaturlig produkt».

- Ingen parfyme kan konkurrere med duften av en virkelig rose, men den kan konkurrere på utførelsen - akkurat som et vakkert smykke eller en fin bil - ting som også er konstruert og designet.

En duft kan ikke gi deg egenskaper du ikke har, men heller være med på å understreke sider av deg selv.

- Parfyme er identitetsskapende. Samtidig følger den ikke så raske svingninger som klesmoten. Parfyme er som et usynlig klesplagg, bare formløst, uten snitt, tekstur eller farge. Du kan gå med alt fra bikini til allværsjakke og likevel ha den samme parfymen, sier Brochmann.

En fysiologisk forklaring

Du finner dufter som gir deg gode assosiasjoner, som minner deg om svale sommerkvelder og sjøbris i håret, eller sommerfuglene du kjente i magen da du møtte kjæresten for første gang.

Ifølge Brochmann har dette en helt fysiologisk forklaring.

- Lukter lagres i langtidshukommelsen, midt i det området av hjernen hvor du også finner følelses- og stedshukommelsen. Derfor kan vi få utrolig spesifikke flashbacks på hvor, når og hva vi gjorde, hvis vi kjenner igjen en bestemt lukt.

Han mener du markerer et rom rundt deg selv når du har på deg godlukt.

- Det er også derfor det er så provoserende med folk som bruker for mye parfyme - de invaderer ditt territorium uten å spørre om det er greit.

Det Nye-redaksjonen har valgt ut sine personlige favoritter:

Charlotte Thorstvedt (Moteansvarlig)

DET NYE-REDAKSJONENS FAVORITTER: Charlotte Thorstvedt (moteansvarlig) har falt for duften Emporio Armani Elle. Julie Botnen (skjønnhetsansvarlig) har parfymen Jo Malone French Lime Blossom som sin absolutte favoritt. Karine Thyness (journalist) synes Escentric Molecules 02 gjør henne litt tøffere og kulere, og Kaja Hagen (redigerer) digger Narciso Rodriguez Essence.
DET NYE-REDAKSJONENS FAVORITTER: Charlotte Thorstvedt (moteansvarlig) har falt for duften Emporio Armani Elle. Julie Botnen (skjønnhetsansvarlig) har parfymen Jo Malone French Lime Blossom som sin absolutte favoritt. Karine Thyness (journalist) synes Escentric Molecules 02 gjør henne litt tøffere og kulere, og Kaja Hagen (redigerer) digger Narciso Rodriguez Essence. Foto: FOTO: Gry Traaen og produsentene

Favoritt: Emporio Armani Elle

Jeg føler meg litt tøffere og kulere med denne.

Noter av: Mandarin, bergamott og ingefær

Derfor digger jeg den: Favoritt gjennom alle tider! Mamma har også alltid brukt den, så den har en nostalgisk verdi for meg. Jeg liker ikke for søte parfymer, foretrekker de som dufter mer av muskat.

Julie Botnen (Skjønnhetsansvarlig)

Favoritt: Jo Malone French Lime Blossom

Noter av: Sjasmin, bergamott, rose og liljekonvall

Derfor digger jeg den: Oppdaget denne da jeg bodde i London, så den minner meg om den fine tiden der! Jeg skal bruke den i bryllupet mitt i sommer.

Karine Thyness (Journalist)

Favoritt: Escentric Molecules 02

Noter av: Ambroxan (Sødme og jord)

Derfor digger jeg den: Jeg føler meg litt tøffere og kulere med denne. Lukter helt spesielt, den er androgyn og mystisk! Molecules og jeg uadskillelige.

Kaja Hagen (Redigerer)

Favoritt: Narciso Rodriguez Essence

Noter av: Iris, rose og musk

Derfor digger jeg den: Denne har lenge vært en favoritt til daglig bruk. Den lukter rett og slett bare så utrolig rent! Det føles ikke som ha på parfyme, det er mer en essens av noe utrolig digg - som gir det lille ekstra.

Mari Midtstigen (Redaktør)

Favoritt: Escentric Molecules 01

Noter av: Musk, tre og rav

DET NYE-REDAKSJONENS FAVORITTER: Mari (redaktør) digger Escentric Molecules 01 fordi den lukter helt ulikt fra andre dufter. Madeleine (redaksjonssjef) har Stella McCartney Lily som sin favoritt, og Charlotte G. (redigerer) liker Miss Dior Cherie L'eau fordi den lukter av sol og sommer.
DET NYE-REDAKSJONENS FAVORITTER: Mari (redaktør) digger Escentric Molecules 01 fordi den lukter helt ulikt fra andre dufter. Madeleine (redaksjonssjef) har Stella McCartney Lily som sin favoritt, og Charlotte G. (redigerer) liker Miss Dior Cherie L'eau fordi den lukter av sol og sommer. Foto: FOTO: Gry Traaen og produsentene

Derfor digger jeg den: Denne duften skal utvikle seg på ulikt på hvert enkelt menneske. Jeg ble nysgjerrig, og etter noen timer med den på ble jeg overbevist! Den lukter helt ulikt andre dufter. Ganske maskulint, friskt og litt mystisk på en gang.

Jeg elsker vår, og denne parfymen ER vår!

Madeleine Strand (Redaksjonssjef)

Favoritt: Stella McCartney Lily

Noter av: Hvit musk, svart pepper og liljekonvall

Derfor digger jeg den: Jeg elsker vår, og denne parfymen ER vår! Jeg bruker den når blomstene spirer, eller når jeg lengter etter varme, lyse dager.

Charlotte Grimstad (Redigerer)

Favoritt: Miss Dior Cherie L'eau

Noter av: Appelsin, gardenia og hvit musk

Derfor digger jeg den: Blomstrete og fruktig på samme tid. Digger at den lukter av sol og sommer! Og at den minner meg om late, lyse kvelder og ferie.

Les også:

Er dette tidenes rareste sko?

Unngå denne sminketabben

Klarer du å se forskjellen på retusjert og naturlig?

Vi har testet 17 populære nettbutikker

Trenger du hårinspirasjon? Sjekk ut Det Nyes store hårguide

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning