Bytt ut kremen til påsken

Gammel solkrem beskytter dårligere

Du bør vurdere å kaste fjorårets solkrem.

KJØP NY: Solkremen fra i fjor kan gi dårlig beskyttelse i påskefjellet i år.
KJØP NY: Solkremen fra i fjor kan gi dårlig beskyttelse i påskefjellet i år. Foto: Foto: Scanpix
Publisert Oppdatert

Har du solkrem stående på badet fra i fjor, bør du vurdere å kaste den.

Rikshospitalet anbefaler at du kvitter deg med solkrem som er over ett år gammel.

Solkrem som er åpnet og har ligget lenge gir nemlig ikke like god beskyttelse som ny, mener de.

Les også: Velg riktig leppepomade

Solkrem er holdbar i ett år

Grunnen er at de aktive ingrediensene i solkremen forringes over tid, og solkremprodusentene kan ikke garantere at solkremen har like høy faktor når den har ligget vinteren over.

Solkremer er generelt termostabile, det vil si at de tåler varme godt. Men, som Rikshospitalet understreker, kremer tåler dårlig å ligge lenge uten kork.

Holder du kremen på et tørt og kjølig sted vil den holde seg lenger, om korken er godt skrudd på.

Halvt år gammel krem fortsatt holdbar

En nylig undersøkelse utført av det danske Forbrugerrådet viser for øvrig at de to solkremene de testet holdt seg godt etter et halvt år på badehyllen.

Forbrugerrådet hadde åpnet solkremene og tatt litt krem ut av dem, før de lagret dem på en hylle inne i et skap med stuetemperatur over vinteren.

Disse resultatene stemmer overens med opplysningene som danske Kræftens Bekæmpelse kommer med.

De sier at en solkrem kan holde i to år hvis man oppbevarer den på en temperatur under 25 grader.

Men husk å sjekke kremen fra i fjor før du smører deg. Lukter den dårlig eller har en rar konsistens er den nok gammel, og da bør du unngå å bruke den.

Lurer du på hvilken solkrem du skal kjøpe i år? Vi har funnet fram til et godt utvalg i alle prisklasser. Se oversikten i bildegalleriet under.

Positive og negative effekter

Sola har som kjent mange positive effekter på oss mennesker. Den øker blant annet D-vitaminproduksjonen i huden og har en antidepressiv effekt.

Men sola kan også gjøre skade. UVA- og UVB-strålene angriper huden både direkte og indirekte.

- På kort sikt blir du solbrent. Det første tegnet på solskader er at du blir synlig rød i huden, sier hudlege Bjørn E. Bondevik, som er spesialist på hudsykdommer.

Han forteller at det først og fremst er UVB-strålene fra sola som forårsaker rødhet.

Det øker sjansen for hudkreft, både føflekkreft og ikke-føflekkreft. Dessuten kan du også få små, hvite og skjellete hudflekker i huden.

- En annen negativ effekt er at du får rynker - hudens aldringshastighet øker. Dette er det UVA-strålene som forårsaker. Disse går ned i bindevevet og svekker kollagenet og elastinet i huden, forteller Bondevik.

UVA-strålene utløser såkalte frie radikaler, som ødelegger hudcellen og kan forårsake varige endringer og skader. Immunforsvaret ditt kan dessuten reduseres og risikoen for infeksjoner øker.

De kan også forårsake hudkrefttypen basaliom, som ikke må forveksles med føflekkreft. Basaliom en den som øker mest, men er en kreftform med svært god prognose.

Les mer om basaliom i Pasienthåndboka

Smører du deg godt med solkrem når du oppholder deg i sola, beskytter du deg mot de skadelige strålene og du unngår varige skader i huden.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning