Bedre selvtillit

En oppvåkning

En dramatisk flytur endret alt for Chioma. Nå kommer ikke lenger skjønnhet i første rekke.

FORAN SPEILET: Vi har snakket med Ida, Chioma og Sara om selvtillit og komplekser. Og om hva de egentlig driver med på badet.
FORAN SPEILET: Vi har snakket med Ida, Chioma og Sara om selvtillit og komplekser. Og om hva de egentlig driver med på badet. Foto: FOTO: Renate Torseth/Pudder Agency
Publisert Oppdatert
SELVFØLELSE: - Jo eldre jeg blir, jo mer kan jeg irritere meg over hvor lite jeg satt pris på meg selv da jeg var yngre, hvor mye jeg ble besatt av småting, sier Chioma.
SELVFØLELSE: - Jo eldre jeg blir, jo mer kan jeg irritere meg over hvor lite jeg satt pris på meg selv da jeg var yngre, hvor mye jeg ble besatt av småting, sier Chioma. Foto: FOTO: Renate Torseth/Pudder Agency

CHIOMA ANUGWEJE (22)

Journalist i 730.no og beautyblogger på chioma.com.

Etter ulykken for to år siden har Chioma fått et nytt syn på seg selv.

- Jeg tenkte på alt det jeg hadde vært besatt av å mestre før, å få til den perfekte sminken hver morgen og la komplimenter booste selvtilliten min.

På flyet på vei til en shoppingferie i London sprakk tynntarmen til Chioma på tre steder. Tarmsykdommen Crohns hadde over flere år gjort tarmveggene så skjøre at de til slutt ga etter og eksploderte, noe som resulterte i at hun ble hasteoperert og sengeliggende på sykehus i England i over to uker.

Nå smiler hun tilfreds, og helt sminkefri, på en kafé i Oslo.

- Etter å ha vært så nær døden og gjennomlevd den dramatiske opplevelsen er det akkurat som om jeg har fått et nytt perspektiv. Nå er jeg utrolig glad for at jeg lever, og føler at jeg endelig klarer å se at det er viktigere å være sunn, i kroppen og i sinnet, enn å få til den perfekte eyelineren.

Altoppslukende

Gjennom oppveksten hennes har Chioma, moren og søstrene hatt interessen for sminke og hår til felles, og boblen av skjønnhet, velvære og glede har knyttet dem tettere til hverandre. Chiomas sminkefokus ble nærmest altoppslukende da hun skjønte at hun kunne virke frisk dersom hun var selektiv, og la mye energi ned i å se bra ut når hun faktisk orket å være med på noe.

- Jeg overtalte meg selv til å bli med på ting, og fordi jeg baserte mye av selvfølelsen min på utseendet var det viktig for meg at jeg virkelig kunne stråle når jeg våget meg ut av huset. Jo eldre jeg blir, jo mer kan jeg irritere meg over hvor lite jeg satt pris på meg selv da jeg var yngre, hvor mye jeg ble besatt over småtingene. Det er jo faktisk ikke krise om man legger på seg noen få kilo, eller ikke rekker å gjøre alt man føler at man burde - man lever jo!

Chioma synes det ofte er vanskelig å forholde seg til folk som ikke kan forstå at hun er syk fordi diagnosen hennes ikke er noe som synes på utsiden.

- Vi dømmer folk etter utseendet hele tiden, det er en utrolig stor del av hvordan vi oppfatter folk og verden rundt oss, sier hun.

Etter ulykken har Chioma ikke bare fått nye tanker å jobbe med, men som et resultat av sykdommen har hun også forandret seg utseendemessig og gått opp i vekt.

- Nå tenker jeg at jeg kanskje har en reell grunn til å være misfornøyd med meg selv, og da tenker jeg helsemessig, og ikke nødvendigvis fordi jeg vil at noen skal se på meg og tenke at jeg er attraktiv. Etter det som skjedde har jeg blitt mer bevisst på at jeg har lyst til å leve så lenge som mulig og da må jeg jobbe i større grad for å ta vare på helsen.

- Jeg synes det er vanskelig når jeg føler at jeg ikke er på det optimale punktet, der jeg helst vil være med kroppen min. Men det verste er hvordan jeg kjenner at andres fordommer og oppfatning av meg påvirker meg.

Derfor føler Chioma seg ofte bedre når hun er for seg selv eller med familien.

- Når jeg er ute får jeg høre kommentarer og andres holdninger om folk som ligner på meg, og det får meg til å lure på hva de egentlig tenker om meg. Det at jeg hele tiden tenker på hva andre tenker om meg gjør at jeg vurderer meg selv gjennom andres fordommer og sammenligner meg med andre, og det gjør det vanskeligere for meg å føle meg tilfreds med meg selv.

- Det er jo bare jeg selv som kjenner mine forutsetninger, og det som funker for andre er kanskje ikke realistisk for meg.

Netthets

- Det verste er hvordan jeg kjenner at andres fordommer og oppfatning av med påvirker meg.

I tillegg til å møte kritiske blikk på gata, kan hun som nettjournalist og blogger også oppleve å få stygge kommentarer slengt etter seg på nett. Hun kan ikke forstå hvorfor noen føler seg berettiget til å fortelle henne ufine ting om utseendet hennes.

- Spesielt ikke når det er den typen negative kommentarer hvor det høres ut som at avsenderen virkelig godter seg over at jeg har gått opp i vekt. Hva får de ut av å skrive så stygge ting om andre?

Hun innrømmer gjerne at hun og søstrene kan kaste seg over sladder om kjendiser og kommentere livene deres seg imellom, men mener det er en tydelig grense mange ikke tenker over.

- Det er en stor forskjell på å kommentere at en kjendis har kjøpt en sykt dyr designerveske eller at den kjolen kanskje ikke var det beste antrekket, og å komme med stygge kommentarer som går direkte på det fysiske.

Chioma mener det kan være lettere å ta kritikk på handlinger fordi det bunner i et valg en person har tatt.

- Og spesielt sensitivt er det å kommentere andres vekt! Man må huske på at det er noe som er veldig vanskelig for de fleste jenter, i alle fall er det det for meg. Det er sånne kommentarer som treffer hardt, og som virkelig kan lage et hakk i selvbildet.

- Jeg har også fått høre at jeg ser ut som en klovn med masse rouge, men det bryr jeg meg ikke noe om. Jeg eeelsker at rougen er så sterk at den synes!

Styrke i usikkerheten

Med rosa kinn, opptegnede bryn og tykk eyeliner virker Chioma som en selvtillitsbombe, og hun sprudler selv når hun snakker om ting som er vanskelig for henne.

- Den gode selvtilliten min betyr at jeg er sikker på meg selv, men samtidig at jeg tør å vise at jeg er usikker. Vi er jo tross alt bare mennesker og vi kan ikke ha det supert hele tiden. Noen dager våkner man og føler seg fresh og at alt er perfekt, mens andre dager føles alt kjipt. Det er da selvtilliten virkelig kommer fram, synes jeg. Når man klarer å være komfortabel med seg selv, selv om man ikke har det helt optimalt og kanskje ikke er gira på å ta masse selfies den dagen. Usikkerhet er også en stor del av oss, og når man er ærlig med det også, da har man god selvtillit.

For noen år siden kunne Chioma ha sagt at det viktigste for henne var utseendet, men nå er hun glad for at sykdommen har endret tankegangen hennes.

- Jeg har blitt mer moden. Det jeg har opplevd helsemessig gjør at det viktigste har blitt å ta vare på kroppen min. Selv om jeg kanskje så bedre ut før, klarte jeg ikke å sette pris på det. Nå vet jeg virkelig at det aller viktigste er å ha god helse, og om resultatet av det er at jeg også ser bra ut, er det okey. Men heldigvis er jeg ikke besatt av det overfladiske lengre.

Mestrer med makeup

Chiomas signaturlook forteller omverdenen at hun ikke er redd for å skille seg ut.

- Jeg digger at jeg ved å sminke meg på en spesiell måte kan bli den fineste versjonen av meg selv. Jeg blir så glad av å føle meg fin, det gjør på en måte at jeg føler meg vellykket.

Chioma er nå fornøyd med det hun ser i speilet.

- Utseendemessig er jeg faktisk veldig fornøyd, hvis jeg kan være så arrogant og si det.

Etter å ha begynt å sminke seg tidlig har Chioma eksperimentert med det meste innen skjønnhet.

- Jeg har brukt så mange forskjellige produkter opp igjennom årene. Når jeg virkelig skal sminke meg bruker jeg primer, foundation, pudder og kompaktpudder oppå hverandre, lag på lag. Jeg er ikke redd for at det skal synes at jeg har sminket meg!

Det har ikke alltid vært så lett å finne fram i skogen av forskjellige produkter, når de fleste forretningene her hjemme ikke har solgt mørkere fargenyanser.

- Da jeg tok andre året på videregående i Cambridge ble det mye lettere å finne sminke som virkelig passet for meg. Jeg hang masse på MAC-butikkene og tok til meg mange råd fra damene som jobbet der. Flere av dem var brune som meg, de kjente til min hudtype og visste virkelig hva de snakket om. Det var først da jeg forsto at riktige hud- og sminkeprodukter kunne gjøre så jeg beholdt den friske gløden og unngå å ende opp med grålig hud utover dagen.

Bra hår

Det har heller ikke alltid vært lett å orientere seg i sine egne tanker om sitt eget hår, synes Chioma.

CHIOMAS FAVORITTER (f.v.): MAC powder Blush i fargen Dame, kr 205. MAC Blot Powder Pressed, kr 230. L´Orèal Superliner, kr 129. Vaselin er det første og viktigste skjønnhetsproduktet, jeg
bruker det på leppene, i ansiktet og på hendene. Kr 49. REN Gentle Cleansing Gel, kr 199. REN Moisture Defence Serum, kr 595.
CHIOMAS FAVORITTER (f.v.): MAC powder Blush i fargen Dame, kr 205. MAC Blot Powder Pressed, kr 230. L´Orèal Superliner, kr 129. Vaselin er det første og viktigste skjønnhetsproduktet, jeg bruker det på leppene, i ansiktet og på hendene. Kr 49. REN Gentle Cleansing Gel, kr 199. REN Moisture Defence Serum, kr 595. Foto: FOTO: produsenten

- Fordi jeg har afrikansk hår, og det skiller seg veldig fra norsk hår, er det flere ganger folk har kommet bort og tatt på håret mitt helt uten videre, spesielt når jeg har det naturlig.

- Stjernene setter standarden for hvordan alle bør ønske å se ut, og det lange, glatte håret er liksom it.

Chioma tror det er mange afrikanske jenter som har et litt av og på-forhold til håret sitt, og med alle prosessene håret blir utsatt for er det vanskelig å opprettholde fuktnivået som gjør at håret ser sunt ut.

- Man streber ofte etter å ha det vi gjerne kaller bra hår, som er mykt og glatt og ligner mer på europeisk hår. Det er for eksempel mange som bruker relaxer og setter i lange, slette extensions.

Relaxer er et kjemikalie som gjør at håret retter seg ut, forklarer Chioma og rynker på nesen, men det er så sterkt at det brenner i hodebunnen og kan være ganske smertefullt.

- Hvis det sitter i for lenge kan man få sår i hodebunnen.

Hun funderer over hvorfor så mange likevel bruker dette.

- Det er jo sånn at de store stjernene gjerne setter standarden for hvordan alle bør ønske å se ut, og det lange, glatte håret er liksom it. Og det er jo en grunn til det også, hvis Beyoncé hadde hatt fletter, hadde det sikkert ikke vært så mange som hadde kunnet kjenne seg igjen i henne.

Selv har Chioma prøvd seg fram og både brukt relaxer, hatt håret naturlig og eksperimentert med extensions og fletter.

- Nå tenker jeg at håret mitt er bra som det er, selv om det ikke er glatt. Jeg føler meg mest komfortabel med fletter og bruker gjerne forskjellige extensions i flettene for å gjøre håret lengre.

Hellige rutiner

Moren hennes har lært henne hvor viktig det er med mye fuktighet, og god hud- og kroppspleie.

- Fordi jeg er brun synes det veldig godt dersom jeg blir tørr, nesten som om jeg får et matt, hvitt lag over huden. Det er utrolig viktig for meg å holde huden frisk og jeg smører meg inn minst to ganger om dagen, og setter alltid av god tid til å ha på flere lag med fuktighetskrem etter jeg har dusjet.

- Jeg kan stå på badet, sette på Destiny's Child og danse rundt mens jeg smører inn kroppen. Det gjør at jeg får den optimale, freshe følelsen og får meg til å føle meg superbra!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning