#sjekkdeg med Det Nye og Kreftforeningen

P3-Line: - Få ut finger’n og gå til legen

#sjekkdeg! Vi har ingen å miste.

Publisert Oppdatert

#SJEKKDEG

Antall unge kvinner fra 25 til 29 som tar celleprøve for å unngå livmorhalskreft har sunket med 30 prosent.

Derfor vil Det Nye og Kreftforeningen sammen med en rekke kjendiskvinner jobbe med ett mål for øyet - å få unge kvinner til å ta celleprøve for å unngå livmorhalskreft.

Bli med du også: Legg ut et bilde sammen med en du er glad i og tagg bilde med #sjekkdeg

Utvalgte bilder fra sosiale medier blir lagt opp på landingssiden sjekkdeg.detnye.no  

Hvert år dropper 4 av 10 unge kvinner i Norge å ta celleprøve som gjør at de kan unngå livmorhalskreft.

Noen synes gynekologiske undersøkelser er ukomfortabelt. Noen tror det er usannsynlig at de selv vil bli rammet. Andre finner ikke tid i hverdagen til å bestille og møte opp til timen.

Denne statistikken vil Det Nye og Kreftforeningen endre på, og sammen vil de gjøre en forskjell for norske kvinners helse.

Til å fronte kampanjen #sjekkdeg har de fått med seg 12 av landets sterkeste, unge profiler, og målet er at flest mulig skal ta en celleprøve.

Budskapet er enkelt, men livsviktig. Ring fastlegen. Ta celleprøve. Unngå livmorhalskreft.

Kreftsyke Thea Steen har laget videodagbok fra da hun fikk livmorhalskkreft. Web-tv-serien hadde premiere på detnye.no forrige uke, og er regissert av Amandavinner Igor Devold.

Line Elvsåshagen (25), programleder på NRK P3, er en av profilene som er med i kampanjen. Hun synes vi jenter må ta oss selv i nakken:

– Celleprøve er superlett å glemme, virker småskummelt å gjøre, men er inderlig viktig. Jeg hadde akkurat ei venninne som oppdaga HPV-virus, men takket være at hun sjekket seg, ble det fiksa på null komma niks! Så jeg har lyst til å oppfordre alle til å få ut finger’n og gå til legen, vi har ingen å miste!

Katarina Flatland (26), legestudent og programleder, kjenner selv på ansvaret for egen kropp og helse.

– I Norge er vi så heldige å ha et helsevesen som tilrettelegger og gjør det enkelt for oss kvinner å sjekke oss. Og selv kjenner jeg på ansvaret jeg har for min egen kropp og helse, men den viktigste grunnen til at jeg sjekker meg er at jeg ikke ønsker og en dag lure på hvordan livet mitt kunne vært, dersom jeg bare hadde gjort det.

Foto: Kilian Munch.

Supermodell Siri Tollerød (26) ble med i #sjekkdeg-kampanjen fordi budskapet kan redde liv.

– Jeg ble med i denne saken fordi livmorhalskreft er en svært alvorlig sykdom, som kan oppdages tidlig ved en enkel sjekk hos legen. Jo tidligere den oppdages, desto større er sjansen for å bli helt frisk. Dette er derfor et viktig tema å opplyse om, slik at flere jenter sjekker seg.

Artist Merete «Billie Van» Pascual (31) håper at flere kvinner husker celleprøven nå som de blir minnet på det.

– Jeg vil stille i denne kampanjen fordi det er viktig å minne folk på å sjekke seg regelmessig. Hadde ikke jeg fått brev i posten med påminnelse fra legen, så hadde jeg ikke husket det jeg heller.

Foto: Jonas Alaska.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning