gjenbruk:

- Vi vil ikke kaste 3,39 tonn klær hvert år!

Nå deler Sverige ut gratis moteklær på Instagram med sin #sharewear-kampanje, og kjendisene har kastet seg på.

DISSE PLAGGENE KAN BLI DINE: Kjendiser, stilikoner og mote- og skjønnhetsbloggere deler nå ut gratis klær på Instagram - mot at du deler dem videre etter en uke.
DISSE PLAGGENE KAN BLI DINE: Kjendiser, stilikoner og mote- og skjønnhetsbloggere deler nå ut gratis klær på Instagram - mot at du deler dem videre etter en uke.
Publisert Oppdatert

- Nå kan DU låne dette skjørtet i èn uke! Det eneste du trenger å gjøre er å legge igjen en kommentar i kommentarfeltet under. Så gir jeg dette skjørtet videre til en av dere! Men husk! Sharing is caring – om en uke er det din tur til å gjøre det samme ved å laste opp et bilde og bruke hashtaggen #sharewear, skriver skjønnhetsbloggeren Gilan på sin Instagram-konto.

Hva er det som skjer? Jo, #sharewear brer om seg i sosiale medier om dagen.

Dette er en svensk kampanje der en kolleksjon med unike svenske moteplagg deles ut gratis på Instagram.

- Hvert år kastes millioner tonn tekstiler i Norge og andre land rundt om i verden, selv om nesten alt kan resirkuleres, doneres eller brukes igjen, sier Sofia Kinberg, Global Markedsdirektør i VisitSweden, i en pressemelding.

- ShareWear-kolleksjonen har som mål å skape oppmerksomhet rundt problemet og samtidig tilby en alternativ løsning.

Lik bildet - lån plagget

ShareWear er en kolleksjon av Sveriges fremste motedesignere, som vil gjøre gjenbruk til det nye store.

De første klærne som er å få låne nå, er laget av motehus som Filippa K, Hope, House of Dagmar, NIKOLAJ d’ETOILES, Uniforms of the Dedicated, Weekday og Whyred.

Plaggene er unike og kan ikke kjøpes i butikk.

Sharewear-kolleksjonen lastes opp på Instagram, og en av de første brukerne som kommenterer bildet av et klesplagg, får låne dette plagget i én uke.

Når uken er over deler brukeren plagget videre igjen, ved å laste opp et bilde av plagget på sin Instagram-konto.

Sverige vil også oppmuntre folk generelt til å delta i konseptet ved å dele plagg de selv har gått lei ved å bruke hashtagen #sharewear.

Broen-Sofia er med

ShareWear-bevegelsen har allerede fått flere kjente ambassadører fra hele verden.

Broen-skuespiller Sofia Helin og supermodell Carolina Winberg støtter kampanjen, og det samme gjør skjønnhetsdronningen Gilan Sharafani.

- Målet med ShareWear er å inspirere folk til å være fasjonable på en mer bærekraftig måte. Å dele klær istedenfor å kaste dem er et godt tiltak for å spare både penger og miljø. Om du vil være moteriktig; del også klærne riktig, sier Henrik Selin, avdelingssjef for interkulturell dialog ved Svenska institutet.

Etter lanseringen på Instagram vil kolleksjonen være tilgjengelig i et digitalt showroom som man får tilgang til på Sharewear.se.

I det digitale showrommet kan den moteinteresserte lære mer om mote og miljø, samt søke etter forskjellige plagg i kolleksjonen. Her kan brukerne også til enhver tid se hvor et spesifikt plagg befinner seg, noe som gjør det enklere å vite når yndlingsplagget kan lånes igjen.

LIK BILDET - FÅ PLAGGET GRATIS: Sveriges #sharewear-kampanje på Instagram vil gi nytt liv til ubrukt tøy.
LIK BILDET - FÅ PLAGGET GRATIS: Sveriges #sharewear-kampanje på Instagram vil gi nytt liv til ubrukt tøy.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning