Velg riktig bh

Slik velger du riktig bh

En riktig tilpasset brystholder kan gjøre underverker for silhuetten din.

Publisert Oppdatert

Ved å bruke en riktig tilpasset bh, så ser du slankere ut. Ikke nok med det, det har også en stor helsegevinst.

Det forteller Line Korsmo som er daglig leder på undertøysbutikken Lalina i Oslo. Hun har jobbet i bransjen i 15 år, og burde derfor vite hva hun snakker om.

Se hvordan en bh skal, og ikke skal sitte, og hvordan du finner riktig størrelse, i videoen over.

75 prosent bruker feil bh-størrelse

Slik skal en bh sitte

  • Den sitter langt nede på ryggen
  • Du skal han plass til en liten hånd mellom bh-en og ryggen, ikke med
  • Du har mulighet til å flytte innover på hakkene
  • Du behøver ikke å stramme skulder selene for at bh-en skal sitte
  • Du skal ha plass til to fingre mellom skulderstroppene og skuldrene, da sitter de riktig

Omtrent 75 prosent av alle jenter bruker bh-er med feil størrelse.

Mange tror at de er en 80 B, og bruker gjerne denne størrelsen hele livet.

Men for de aller fleste er denne størrelsen selvfølgelig helt feil. Det er en grunn til at det lages over 100 forskjellige bh-størrelser.

- Hva et det de fleste jenter gjør galt når det kommer til bh-er?

- De fleste gjør det som heter kardinalsynd nummer én - de har altfor store omkrets rundt ryggen. Man er redd for en liten valk, og da velger man heller en litt større størrelse og tror at det blir veldig mye bedre, forteller Line.

Det som dessverre skjer da, er at bh-en kryper altfor langt opp i ryggen, og da fungerer den ikke slik den skal. Den heter en «brystholder» fordi den skal holde brystene på plass, og det gjør den ikke når den sitter langt oppe mellom skulderbladene.

Mange har også altfor små kopper, slik at brystene velter over og det ser ut som man faktisk har fire pupper i stedet for to.

Ser slankere ut med riktig bh

YTTERSTE HEMPEN: Når du kjøper en bh, skal du bruke den ytterste hempen slik at du kan bevege deg innover ettersom omkretsen på bh-en utvider seg etter tid.
YTTERSTE HEMPEN: Når du kjøper en bh, skal du bruke den ytterste hempen slik at du kan bevege deg innover ettersom omkretsen på bh-en utvider seg etter tid. Foto: Foto: Elin Davidsen/Klikk.no

Når man får på seg en bh som sitter slik den skal merker man med en gang stor forskjell.

Tips

Begynn å bygge på basisen først, så kan du avansere etter hvert Det er viktigst at du har et par gode bh-er som man kan bruke til hverdags, siden hverdagene er det man som regel har mest av.

Puppene ligger mer riktig i forhold til silhuetten din og du blir rettere i ryggen og får en bedre holdning. Du bærer da brystene med ryggen og ikke skuldrene og det er en vesentlig forskjell.

Dessuten ser du slankere ut når du får puppene ut fra kroppen.

- Man ser nettere ut fordi man får mer luft mellom brystene og ned mot magen, forklarer Line.

Det er mange som er litt tunge som synes det er veldig negativt å ha disse store, tunge puppene som er i veien hele tiden.

De vil derfor prøve å flytte de inn mot kroppen og ut mot siden med en såkalt minimizer, men da ser man større og bredere ut, legger hun til.

Les også: Nødhjelp før bikinisesongen

Kan ha tre-fire ulike størrelser

Line understreker at det er veldig viktig å gå til en undertøysforretning for å få tilpasset en bh som passer akkurat deg.

Der får du nemlig den hjelpen du trenger fordi de som jobber i slike butikker skal vite nøyaktig hvordan bh-en skal sitte, og de vet hvordan de ulike modellen er og hvordan de skal sitte på kroppen.

Slik finner du riktig bh

En bh skal sitte stramt rundt ryggen for at den skal sitte på plass langt nede på ryggen og for at den skal løfte brystene opp. Sitter den riktig, fører dette til at du bærer med riktig muskelgruppe. I tillegg får du pupper som er formet riktig.

1. Finn riktig omkrets - dette måles stramt rundt kroppen rett under brystene hvor bh-en er konstruert for å sitte. Gå alltid ned til nærmeste størrelse.

2. Finn riktig koppstørrelse. En koppstørrelse er ikke statisk - en B er ikke en B hele veien. Går du ned en størrelse i omkrets, går du opp en størrelse i koppen. En 80 B, har samme koppstørrelse som en 75 C, og som en 70 D etc.

- Du må gå til noen som sørger for at du får den riktige modellen til deg og at den gjør det du vil at en bh skal gjøre, mener Line.

Dessuten er det ikke slik at man har samme størrelse på ulike bh-er og modeller, der er det mange som tar feil. Du er ikke en fast størrelse, og i tillegg forandre kroppen seg.

Bh-ene er konstruert på forskjellige måter avhengig av hva de skal gjøre og avhengig av hvordan de er designet for å sitte. Derfor er de også gradert på forskjellige måter. Det er dermed ikke uvanlig at en jente har tre-fire forskjellige størrelser på bh-ene sine.

Bh-er må derfor prøves på det tidspunktet de skal kjøpes.

Størrelsen på den samme bh-en kan også variere da de kommer fra forskjellige produksjoner. Line opplyser at det derfor er meget viktig at du alltid prøver den aktuelle bh-en du skal ha. Kjøper du den uten å prøve den kan du risikere å få en bh som er feil til deg.

Kan få spenningsskader

Men hvorfor er det egentlig så veldig viktig å ha en bh som sitter perfekt?

Skal vi tro Line, har man mye å vinne på å gå med en bh som er perfekt tilpasset akkurat deg.

BÆRER RIKTIG: Når du går med en riktig tilpasset bh, strekker du ryggen og bærer med de riktige muskelgruppene.
BÆRER RIKTIG: Når du går med en riktig tilpasset bh, strekker du ryggen og bærer med de riktige muskelgruppene. Foto: Foto: Elin Davidsen/Klikk.no

Det som skjer når man velger en bh som har for stor omkrets, er at skulderstroppene på bh-en kommer altfor langt ut på skuldrene. Dette resulterer i at man ofte går med heiste skuldere for å holde skulderstroppene på plass og kan føre til spennings problemer skuldre og nakke.

HELSEGEVINST: En riktig tilpasset bh kan ha stor helsegevinst for jenter som er plaget av spenninger i nakke, skulder og rygg.
HELSEGEVINST: En riktig tilpasset bh kan ha stor helsegevinst for jenter som er plaget av spenninger i nakke, skulder og rygg. Foto: Foto: Elin Davidsen/Klikk.no

- Med en korrekt tilpasset kvalitets bh bæres brystene med ryggen og ikke skuldrene og du får en rakere rygg og mer riktig høyde brystene rett og slett, sier Line

Også de med små pupper sliter

For jenter med store pupper så er det selvfølgelig den fysiske tyngdekraften som spiller en ekstra stor rolle. De trenger en bh som gir ekstra god støtte og det er veldig viktig at den er riktig tilpasset

Men du må ikke tro at du nødvendigvis slipper unna hvis du har mindre bryster. Også de med små pupper som velger bh-er som har altfor stor omkrets vil kunne få samme problemer.

Skulderstroppene sitter altfor langt ute på skuldrene slik at man er nødt til å stramme de helt inn for å få noe støtte i det hele tatt, og man går gjerne med hevede skuldere for å holde dem på plass.

- Det er mange som må gå til fysioterapeut eller kiropraktor for å få hjelp, sier Line.

Riktig tilpasset bh har helsegevinst

Erik Øiangen, som jobber som mensendieck fysioterapeut på Klinikk for alle på Storo i Oslo, er enig i at en riktig tilpasset bh kan ha en helsegevinst.

- Ja, i utgangspunktet vil jeg si det.

Han forteller at en direkte spenningsskade kan være vanskelig å påvise, men at mange er plaget er det ingen tvil om.

En kjempe stram, smal bh-stropp borer nemlig ned i skuldermusklene og gnikker og glir gjerne fram og tilbake på skuldrene. Dette fører til en irritasjon i huden og gjør at nerveendingene som sitter i huden sender ut impulser som forteller at musklene skal trekke seg sammen. Resultatet blir at man går rundt med heiste skuldere.

- Gnikkingen aktiviserer spenningen i skuldrene, opplyser Øiangen.

Han mener det kan lønne seg for jenter som sliter med plager å få tilpasset en riktig bh slik at de får den støtten de trenger.

- Har man en lut, rund rygg, en stor byste, er høy og har en bh-stropp uten støtte som borrer ned i skuldermusklene, det er det verste utgangspunktet, mener han

I tillegg til skulder-, nakke- og ryggplager, kan disse muskelsammentrekningene også føre til hodepine og i verste fall migrene og sykemelding.

Les også: Bli en gaselle på skyhøye hæler

Forskjell på billige og dyre varianter

- Er det noen forskjell på en billigere og dyrere bh?

- Ja, det er meget stor forskjell. En dyrere bh er det lagt mye mer tid og energi i å konstruere og den har bedre passform. Den har også vesentlig lenger levetid da det er en helt annen kvalitet på materialene som er brukt, forteller Line

En bh består nemlig av cirka 40 deler som sys i sammen og den skal være konstruert riktig for å gi den riktige formen på puppene, så der ligger det også mye teknisk vitenskap, påpeker hun.

Billigere variantene kan dessuten ha en kvalitet som gjør at omkretsen raskere blir strukket og det tar derfor kortere tid mellom hver gang du må kjøpe en ny bh, så da blir det dyrt å kjøpe billig i lengden.

- De aller billigste bh-ene er av så dårlig kvalitet at du aldri vil få glede av de. De gir deg ikke støtte og klarer heller ikke å forme brystene, sier Line.

Dette kan du lett se ved å strekke bh-en. Når omkretsen forsetter å strekke godt videre forbi de oppgitte cm, så forstår man at den aldri vil gi deg noe støtte. Da kaster du pengene dine ut av vinduet.

- Dessuten er det ikke dyrt med en bh til 500 kroner når man kan bruke den i et helt år. Ser man på hvor mye man faktisk bruker den, det er ikke mange ørene den koster deg per dag.

Hvis man bryter det ned litt, og ser hvor mange timer man bruker en bh, og hvor mye man tjener på å ha en bh som sitter godt, så er det vel verdt å bruke noen kroner på det, mener Line.

Vask bh-en hver tredje dag

Hun anbefaler at man vasker bh-ene sine for hånd. Legg dem i bløt, skyll med litt Milo og henge dem opp.

- Ikke vask i maskin. Det er ofte blonder på disse tingene, og de tåler ikke den harden vasken, sier hun.

I dag er det også mange bh-er som har spiler, og disse kan komme ut i vaskemaskinen og i verste fall ødelegge den - noe som kan bli en dyr affære.

Du bør også vaske bh-ene hver tredje dag siden de utsettes for mye svette og biologiske stoffer som enzymer og fett. Ligger dette for lenge, setter det seg fast og det kan være vanskelig å få bort.

Er du fremdeles usikker på hbordan bh-en egnetlig skal sitte? Line viser og forklarer i videoen øverst i artikkelen.

Tips

Ikke bruk svarte bh-er under hvite klær, og motsatt. Svarte klær farger ofte av og kan ødelegge den hvite bh-en.

Les også:

Stringtrusa er en bakteriebombe

Tilbake til Klikk Mote

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning