Gjør det selv:

Slik lager du din egen truse

Det finnes mange fine truser i butikkene, men hvorfor ikke lage din egen?

TRUSEKURS: Sara Macnab gikk på trusekurs, og lærte seg å lage denne trusa. Her viser hun deg hvordan det gjøres.
TRUSEKURS: Sara Macnab gikk på trusekurs, og lærte seg å lage denne trusa. Her viser hun deg hvordan det gjøres. Foto: FOTO: Sara Macnab
Publisert Oppdatert

Disse sømmene må du kunne:

 • Tre-stegs sikk-sakk-søm (for å sy på det elastiske båndet og magebåndet)
 • Smal sikk-sakk-søm (for å sy på blondene)
 • Vanlige sting (for å sy delene sammen)

Du kan stille inn alle disse sømmene på symaskinen din. Likevel bør du øve deg på et stoffstykke først, før du syr selve trusa, ifølge Mcnab.

- Det kan være litt vanskelig å koordinere både det elastisk båndet, blonder og selve trusestoffet, så jeg anbefaler å bruke endel tid på å øve på disse sømmene før du setter i gang, sier hun.

Strikking har lenge vært populært. Det samme kan vi si om hekling. Men nå er det også på tide å ta frem syskrinet.

Nye sykurs dukker stadig opp i den engelske hovedstaden, og DIY-undertøy er høyt oppe på ønskelisten for mange moteinteresserte londonere.

Lag din egen truse for under femtilappen

Ikke bare får man lage sin helt egne, unike design, men man slipper også trange prøverom og truser som ikke passer. Dessuten trenger det ikke å koste skjorta.

- Du kan fint lage din egen truse for under femtilappen, forteller Sara Macnab.

Hun driver klesmerket Peggy Ray, og hadde lenge ønsket å lære seg hvordan man lager undertøy. Da hun fant undertøyskurset på Lambeth College i London, meldte hun seg på med en gang.

- Det var et veldig nyttig kurs, hvor vi lærte om alt fra sømteknikker til undertøysdesign. Dessuten var det ikke for dyrt, rundt fem hundre kroner. Det fins flere kurs rundt omkring i London, sier Macnab.

I ettertid har hun laget flere truser og bh-er, og holdt kurs for både nysgjerrige venner og lokale sy-interesserte. Macnab innrømmer at undertøy ikke er det enkleste å lage, men mener bestemt at det er mye morsommere å ha på seg en truse man har laget selv.

- Du får akkurat den trusa du vil ha, sier Macnab.

Øv på sømmene

Det første du bør gjøre, ifølge Macnab, er å sette deg ned med et par gamle stoffbiter.

- Det vanskeligste med å lage en truse fra bunn av, er å få til de ulike stingene, forteller hun.

Det er først og fremst sikk-sakk-sømmene som passer til undertøy, fordi disse sømmene ikke ryker når du strekker dem ut.

- Sikk-sakk-sting brukes på alt elastisk materiale, sier Macnab.

Siden stoffet er elastisk, er det viktig å ikke strekke det for mye når du syr.

- Gi stoffet plass, slik at det lett kan strekkes ut, uten at tråden ryker, råder Macnab og legger til:

- Dette tar litt tid å lære seg, men vær tålmodig og prøv deg frem, du får det til etter litt prøving og feiling.

SIKK-SAKK: Øverst ser du hvordan den store sikk-sakk-sømmen ser ut når stoffet trekker seg sammen. Nederst ser du hvordan stoffet kan strekkes ut, uten at tråden ryker
SIKK-SAKK: Øverst ser du hvordan den store sikk-sakk-sømmen ser ut når stoffet trekker seg sammen. Nederst ser du hvordan stoffet kan strekkes ut, uten at tråden ryker Foto: FOTO: Martine Jonsrud

- Gå for klare, rene farger

Dette trenger du:

 • 1/2 meter stoff per truse
 • Elastisk bånd, blonder og eventuelle sløyfer
 • Stoffsaks og papirsaks
 • Unpicker
 • Symaskin
 • Synål (ulike størrelser til ulike stoffer) og tråd
 • Knappenåler til å feste stoffet med
 • Tid. Beregn 8 timer totalt.

Når det gjelder selve designet på trusa, foreslår Macnab at du skaffer deg en undertøysmønster. Det kan du få tak i på eBay eller i hobbybutikker.

- Da slipper du å måle opp. Det finnes mønster til alle størrelser, sier hun.

Selv om du skaffer deg en undertøysmønster, betyr ikke det at du ikke kan designe trusa selv.

- Du kan klippe den til som du ønsker, velge farger og materialer, sy på sløyfer, silkebånd osv, sier Macnab.

Hun pleier å hamstre fine stoffer når hun ser dem, og leter ofte etter blondestoff, sløyfer og knapper i vintagebutikker.

- Hold øynene åpne, det er mye fint der ute, sier hun.

- Gå for småmønstret stoff

Selv om mye av moroa er å velge ut eget stoff, kan det være vanskelig å vite hva som passer sammen. Katie Wilson jobber som undertøysdesigner for det australske merket Pacific Brands, og jobber hver dag med ulike stoffer, stiler og uttrykk.

- Generelt sett er det alltid lurest å gå for småmønstret stoff til truser, siden arealet er såpass lite, sier Wilson.

Hun anbefaler også å gå for klare, rene farger som rødt, rosa og blått.

- Unngå grumsete farger som skittengul, gusjegrønt og brunt. Disse fargene er det få som kler, og de kan lett se udelikate ut, sier hun.

Mcnab følger sjeldent reglene, og liker best å sette sammen de fargene hun liker best.

- Rødt og rosa eller svart og hvit er veldig klassisk, men du kan også prøve andre mer utradisjonelle farger som oransje, sier hun.

Søtt eller sexy

PYNT: Det er bare fantasien som setter grenser for hva du kan sy på trusa. Hva med en chiffonrose, for eksempel?
PYNT: Det er bare fantasien som setter grenser for hva du kan sy på trusa. Hva med en chiffonrose, for eksempel? Foto: FOTO: Martine Jonsrud

Hvilket stoff du bruker, vil få betydning for selve uttrykket.

- Bomull gir ofte et søtt utrykk, mens silke er mer sexy, sier Macnab. Hun liker godt kontraster, og setter gjerne sammen bomull og blonder, for eksempel.

Macnab understreker at noen stoffer er lettere å arbeide med enn andre.

- Bomull er enklere enn silke, fordi det ikke glir så lett unna. Samtidig finnes det flere ulike silketyper. De tyngre og tykkere silkestoffene er nesten like lette å jobbe med som bomull, sier hun.

- Habotai-silke er min absolutte favoritt. Dette silkestoffet er veldig lett og delikat, samtidig som det ikke er for glatt. Jeg bruker ofte Habotai-silke når jeg lager eget undertøy, sier Macnab.

Chiffon og andre gjennomsiktige stoffer er ofte vanskelige å jobbe med, ifølge Macnab.

- De sklir fort unna og revner lett. Absolutt ikke førstevalg for nybegynnere, sier hun.

Trendy truser

Hvis du er usikker på både stoff og materialer, kan årets trender kanskje gi deg et push.

STOFF: Ofte må du kjøpe en hel meter stoff i stoffbutikken, så det er lurt å lage noen truser når du først er i gang.
STOFF: Ofte må du kjøpe en hel meter stoff i stoffbutikken, så det er lurt å lage noen truser når du først er i gang. Foto: FOTO: Martine Jonsrud

- Minimale truser à la Brasil er veldig i vinden for tiden, Samtidig ser vi mye av løstsittende boksershortser til jenter. Dette er en blanding av den løse franske trusa og den klassiske boksershortsen, forteller Wilson.

- Nettet er også en stor inspirasjonskilde, og ikke minst loppemarkeder. Her kan du finne mange kule vintagesnitt, sier hun, og understreker at du kan ta inspirasjon fra hva som helst, ikke bare undertøy.

- Kanskje du liker mønsteret på et skjerf, eller en sømdetalj på en skjorte. Det er mye annet kult som kan funke supert til en truse, sier Wilson.

Macnab anbefaler også å besøke både de store kjedene og mindre, uavhengige undertøysbutikker.

- Agent Provocateur og La Senza har ofte mye fint. Mye av det kan kopieres, sier hun.

Steg for steg: Slik gjør du det

1. Velg hvilket stoff du vil bruke og eventuell pynt.

2. Klipp ut de tre stoffbitene du trenger utfra undertøysmønsteret. Stryk stoffet flatt før du klipper. Plasser stoffet over mønsteret, og fest det med nåler rundt hele. Klipp stoffet i 45 graders vinkel (diagonalt over), også kalt `bias`. De fleste undertøysmønstrene tar høyde for cirka 10-15 millimeter sømmonn, men dobbeltsjekk gjerne. Sømmonnet er avgjørende for at du skal kunne sy delene sammen.

INSPIRASJON: Det fins mange fine truser der ute. Her ser du den trendy boksershortsen (kr. 70) og den brasilianske varianten (kr. 100), begge fra La Senza.
INSPIRASJON: Det fins mange fine truser der ute. Her ser du den trendy boksershortsen (kr. 70) og den brasilianske varianten (kr. 100), begge fra La Senza. Foto: FOTO: Produsentene

3. Tid for å sy! Sy sammen bakre og fremre del ved skrittet. Stryk sømmen slik at den ligger åpen. Ta frem skrittstykket. Brett over og sy fast kantene på enden av skrittstykket foran og bak, sy nær kanten. Sy deretter skrittstykket på selve trusa, langs sømmene. Brett og press sømmene på begge sider.

Foto: FOTO: Martine Jonsrud
Foto: FOTO: Martine Jonsrud
Foto: FOTO: Martine Jonsrud

4. Nå kan du ta frem det elastiske båndet og eventuelle blonder du vil bruke. Mål blondene slik at de passer til lengden på trusa. Fest blondene med nåler. Du kan velge å feste dem innenfor eller utenfor, alt ettersom hvordan du vil at trusa skal se ut. Legg det elastiske båndet rundt hele trusa, og fest det med nåler på begge sider og på midten. Fest deretter nåler rundt hele, mens du fordeler stoffet jevnt over. Sy på det elastiske båndet med 3-stegs sikk-sakk-sting. Sy rundt hele.

5. Samle endene og sy sammen.

6. Lag magebåndet, for eksempel med et skråbånd, slik som på Macnabs blå truse (skråbånd kan kjøpes på ebay). Sy på skråbåndet med 3-stegs sikk-sakk-sting, og bruk en sikkerhetsnål til å dra det elastiske båndet gjennom. Det finnes noen gode eksempler til ulike magebånd her.

7. Hvis du vil legge til blonder på magebåndet, kan du fint gjøre det. Bruk smale sikk-sakk-sting.

8. Sy på en sløyfe eller annet, hvis ønskelig.

9. Ferdig!

Les også:

Undertøysguide: Slik shopper du undertøy til henne

Guide til hold-in undertøy

Test av hold-in undertøy for menn

FLISESPIKKERI: - Det krever litt tålmodighet, sier Sara Macnab om truselaging. Nederst ser du sikk-sakk-sømmen hun brukte til sin blå truse.
FLISESPIKKERI: - Det krever litt tålmodighet, sier Sara Macnab om truselaging. Nederst ser du sikk-sakk-sømmen hun brukte til sin blå truse. Foto: FOTO: Martine Jonsrud

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning