Impregnering av sko

Slik holder du skoene fine gjennom vinteren

Impregnering har mye å si for tilstanden på skoene dine de neste månedene.

SKOTRIKS OM VINTEREN: Passer du på å impregnere skoene dine ofte nok i månedene fremover, holder de seg fine hele sesongen gjennom.
SKOTRIKS OM VINTEREN: Passer du på å impregnere skoene dine ofte nok i månedene fremover, holder de seg fine hele sesongen gjennom. Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

Nå når høsten er her og vinteren er på vei, er det viktig å forberede skoene sine på hva de vil bli utsatt for værmessig de neste månedene.

Vann, snø og sludd er ikke det beste skoene dine vet, men heldigvis kan impregnering gjøre susen og holde skoene dine vannavvisende om du gjør det ofte nok.

Nylig hadde vi en stor test av hvilken impregneringsspray som er best, men vet du egentlig hvor ofte, hvor mye og hvilken impregnering du bør bruke?

Først og fremst, så bør du impregnere skoene dine rimelig ofte, i alle fall med tanke på sesongen vi er i.

- Man bør begynne å impregnere skoene sine innenfor hver sesong. I høst- og vintersesongen er det det desto viktigere at man gjentar impregneringen hver uke eller hver andre uke, sier Anita Heyerdahl Jensen, District Manager i Mister Minit Norge, en kjede som leverer blant annet skoreparasjoner og selger skopleie.

En spray for nesten alt

Men, hva skal du så velge? Ekspertene anbefaler deg å gå for en spray som man kan bruke på nesten alle slags typer sko, og så supplere med krem eller balm.

- En protector kan man bruke på alt, unntatt lakk og helsyntet. Sprayen beskytter da skoene mot vann, olje, skitt og smuss. Krem og balm gir beskyttelse, men vil også gi pleie og næring til farge og glans, sier ekspert på skopleie i Bianco, Margit Austli Pettersen.

Skoeksperten anbefaler videre å spraye først, og så påføre krem eller balm etterpå.

- Leather cream bruker man på høyglans, og leather balm på glatt skinn og naturlær. Til lakk og syntet bruker man Lac Mousse, som er spesialpleie til syntetiske materialer. Dette er et skum som gir pleie og beskyttelse, og som holder materialet smidig, sier Pettersen.

Og er du usikker om impregneringssprayen din er god nok, kan du gjerne teste den på forhånd før du bruker den på skoene dine.

- Du kan spraye litt på et papir, la det tørke og helle vann på. Om vannet renner av og ikke trekker seg inn i papiret, så har du en god impregnering, sier Jensen.

IMPREGNERING: Øverst fra venstre: Stain Repellent fra UGG Australia, kr 169. Leather Balm fra Bianco, kr 90. Skokrem Sort fra Kiwi, kr 27. Raingard Protector fra Boston, kr 79. Nubuck & Suede Proof fra Nikwax, kr 89. Fiber Protector Impregnering fra By Malene Birger, kr 229. Protector fra Mister Minit, kr 129.
IMPREGNERING: Øverst fra venstre: Stain Repellent fra UGG Australia, kr 169. Leather Balm fra Bianco, kr 90. Skokrem Sort fra Kiwi, kr 27. Raingard Protector fra Boston, kr 79. Nubuck & Suede Proof fra Nikwax, kr 89. Fiber Protector Impregnering fra By Malene Birger, kr 229. Protector fra Mister Minit, kr 129. Foto: FOTO: Produsenten

Påføring

Når du nettopp har kjøpt deg et par sko som trenger impregnering, bør du spraye de tre ganger før du tar de i bruk første gang. Og fremgangsmåten er såre enkel.

- Spray på en ren og tørr sko, med cirka 20 cm avstand. Stå gjerne ute, eller i et rom med god ventilajon, sier Jensen.

- Vi anbefaler at man sprayer tre lette lag med protector med fem minutters mellomrom, for så å la det tørke i cirka 30 minutter før man går ut, sier Pettersen.

Har du sko som krever pleieprodukter som leather cream eller leather balm, er dette noe du påfører etter behov. Begge deler er lett å påføre.

- Når det gjelder disse produktene, er det viktig at man påfører et tynt lag. Leather cream har en svamp på enden av tuben som gjør det lett å påføre et tynt lag. La det tørke og poler deretter med en poleringsklut, sier Pettersen og legger til:

- Leather balm har også en svamp, og her er det spesielt viktig at man ikke overdriver. Påfør et tynt lag som man gnir inn og la balmen få trekke inn i skinnet i ca 20 minutter før man går ut.

Type impregnering

Du lurer kanskje på hvorvidt du bør bruke forskjellig impregnering til for eksempel skinnsko og semsket sko? I utgangspunktet kan du faktisk bruke samme type spray.

- Har man en impregneringsspray som kan brukes på alle typer skinn, kan man bruke samme. Effekten av impregnering er at den danner et beskyttende lag mot fuktighet og smuss, sier Jensen og legger til:

- Når man har semsket sko, er det greit å bruke en børste for å børste opp før man impregnerer.

Pettersen i Bianco anbefaler å bruke produkter som er spesielt egnet til semskede sko. Dette er fordi semsket skinn er mer ømfintlig, og vil fortere trekke til seg vann og skitt.

- Semsket skinn trenger mer pleie hvis man ønsker at skoene skal holdes fine gjennom vinteren, sier hun.

Supertips til støvletter

Det er ikke uvanlig å kjøpe seg et eller flere par sko når høsten og vinteren kommer. Det blir kaldere og våtere ute, og man trenger sterkere saker enn sneakers og ballerinasko.

Og er du en av dem som har eller tenker å investere i et par støvletter, finnes det noen triks som kan være verdt å ta med seg for å holde de fine.

- Det som er viktig å huske på, er at støvlettene må få stå oppreist i gangen. Vi anbefaler at man bruker boot shapers inni støvlettene, sånn at de får stå oppreist og i spenn. Dette er for å unngå knekk i glidelås og skinn. Husk også å rense skoene, sier Pettersen.

Les også:

Våre favorittrender i høst

Slik kler du deg varmt og trendy i kulda

Supermodellens hemmelighet til fin hud

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning